» »

Kako danes najti službo, če nisi programer

Kako danes najti službo, če nisi programer

«
1
2

_Robi_ ::

Evo, pa sem pristal na sončni upravi :-/

Za mano je 14 let in pol delovne dobe, od tega 10+ let v vlogi računalničarja. V tej dolgi dobi sem se naučil marsičesa, le programiranja ne in ko zdajle gledam zaposlitvene oglase, se povsod iščejo programerji in nič drugega. Informatika s široko paleto znanja skoraj noben ne povoha, delodajalcev ne gane niti to, da se ukvarjam s postavitvijo, konfiguracijo ter vzdrževanjem portalov. Ko naštevam kaj vse znam, se mi zdi, da tisti, ki to bere, ob vsem skupaj le zdolgočaseno zazeha, toda kako neki naj drugače potencialnemu delodajalcu dopovem, da sem sposoben narediti mnogo več kot le klikati po Wordu in tu in tam inštalirati kakšne Windowse?

Res ni druge, kot da se vržem v programerske vode?

brodul ::

Potreba po sistemskih administratorjih je velika. Samo zaposlitve niso tako trasparentne. Njalažje ti je če si zmožen vzdrževati celoten IT sitem neke firme. Torej nek linux strežnik, networking, ter računala za končne uporabnike v službi. Če znaš vse te stvari, potem ni problema. Natisneš si na zadnji del majce z QR kodo, ki kaže na tvojo spletno stran z CV in projekti, ki si jih delal. Na sprednjo stran pa "sistemski administrator išče službo". Ter se šetaš po eventih z računalniškimi temami ter po mestnih središčih, mogoče greš nalašč še v novi tehnološki park na kavo v bar.
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

_Robi_ ::

Hehe, ideja sploh ni slaba!

brodul ::

Ta ideja, deluje. Lahko si spomneš kaj bolj izvirnega. Pač bodoči delodajalec more vedeti, da nisi papak/papakica.
Da si kreativen, da si upaš. Da hočeš bit ninđa.
Programiranje ti pa ne uide oz. je priporočljivo že zaradi avtomatizacije dela, ki ga delaš vsak dan in ni kritično da faila. Pa to še ne pomeni, da si programer. Delodajalec v Sloveniji nerad plačuje ljudi, ki delajo delo programa ali pa robota (tak ki v mlekarnah pakira mleko).
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

blue ::

Jst bi pa vprašal kje sploh dobiti službo programerja začetnika?

_Robi_ ::

Kaj pa sploh je programer začetnik? Nekdo, ki je začel brati knjige, ali nekdo, ki je nekaj malega vaj že uspel narediti?

V taki fazi sem pravzaprav tudi sam, toda nikakor se ne upam klasificirati kot programer, ker delodajalcu enostavno ne upam ponuditi nečesa, kar ne obvladam.

@brodul, z Linuxom sem se svojčas precej ukvarjal, toda odkar sem se v službenem smislu zakopal v Windowse in njih aplikacije, sem se od Linuxa prav pošteno distanciral. Kaj je dandanašnji sploh aktualno, ko se pogovarjamo o Linux strežnikih? Apache, PHP, MySql in kakšna Samba za povrh?

Old Spice ::

Maš kako diplomo s tvojga področja? Konc koncev če sam sebe ne boš hvalu kdo te bo?

_Robi_ ::

Pohvalim se lahko zgolj z znanjem, ki ga premorem, faks se mi je priskutil in sem mu dal slovo. Napaka, vem, toda tolaži me dejstvo, da sem sposoben spredavati marsikaj marsikateremu novopečenemu diplomantu, kar se tiče sistemske administracije.

Old Spice ::

To je res. Jaz bom kmalu novopečeni diplomant FRI-ja in se zavedam, da obvladaš (večina) neprimerljivo več kot obvladam jaz. Vprašanje pa je koliko bi mi bil primerljiv če bi imel jaz tako kot ti imel 14 let izkušenj. Konec koncev nas je večina že dobila delo, tudi v sistemski administraciji.

boss-tech ::

Trenutno te res nihče ne vpraša ali si delal na faksu informatiko ali programiranje. Samo vprašajo kaj znaš programirat in reference oz izkušnje...
http://tovornik.info

_Robi_ ::

No ja, ni zdaj govora o tem kdo bi s kakšno podlago po 'n' letih znal več. Izobrazba je dobro izhodišče, ko se podajaš na trg dela, ker si kot nekdo s formalno izobrazbo delodajalcu bolj zanimiv kot jaz, ki je nimam. Ko prideš čez to, se pa začne tista prava pot, po kateri te vodi srce in ljubezen do dela, ki ga opravljaš - le če ti je delo hkrati tudi hobi oz. še lepše rečeno, 'lifestyle', boš v tem, kar počneš, postal dober. Če te ne zanima, ti tudi nobena izobrazba ne pomaga.

@boss-tech, to morda res drži, ker na zadnjem razgovoru, kjer sem bil, so mi rekli, da jim je celo všeč, ker sem prišel s poklicne šole in ne z gimnazije, ker tam tako ali tako mularija ne dobi za popotnico v življenje nič pametnega.
Toda največji problem je to, da na prošnje, ki jih pošiljam naokoli in v katerih napišem kaj znam, sploh noben ne odgovori. Ni nobenega interesa za sistemce dandanašnji, ali pa jaz ne znam spisati prošnje?

boss-tech ::

Odvisno za kakšne sisteme. Mi delamo npr samo na linux
http://tovornik.info

Zgodovina sprememb…

_Robi_ ::

Saj, odkrito priznam, da rajši molčim o tem, da vem kaj je Linux, ko se pogovarjam z delodajalcem. Če nisi resnično dober, potem na tem področju nimaš kaj iskati, ker eno je sistem postaviti in ga narediti funkcionalnega, drugo pa odpravljati probleme, ko do njih pride. Howtoji ti takrat bore malo pomagajo in če nimaš nekajletnih izkušenj, je bolje, da držiš prste stran.
Zgodilo se mi je, da sem v eni od firm, kjer sem delal, postavil Linux server (še s Slackom sem se dajal takrat), gor skonfiguriral IP forwarding in firewall, iz njega naredil pravzaprav kar router, nastavil še Sambo in stvar je super delala. Ko pa sem iz firme odšel in čez leta službeno spet prišel tja, sem kar cmok požrl, ko so me prosili, da jim nekaj stvari poštimam tam - toliko sem že pozabil delati z Linuxom, da nisem znal niti za sabo več poštimati enih par stvari :-/

Gandalfar ::

@_Robi_: za zacetek prides v Kiberpipo naredit eno predavanje in pokazes, da si car.

_Robi_ ::

@Gandalfar, ma, če po pravici povem, mi Linux sploh ni več tako simpatičen in pravzaprav niti ne bi imel kaj povedati, ker mi je res že šlo skoraj vse znanje, kar sem ga imel o tem. Sicer pa bi si delal le sramoto tam, ko bi ljudem razlagal kako super se mi zdi apt-get :-)

dronyx ::

Na trgu računalniškega kadra se je zadnji dve leti veliko spremenilo, ker so mnogi na hitro zmetali na cesto precej zaposlenih. Je bil pa to za nekatere firme kot kaže precejšen šok, saj so očitno hoteli izkoristiti krizo in maksimizirati dobičke, v praksi so pa postali še večji šalabajzerji, saj je v računalniških firmah običajno kvaliteten in zadovoljen kader bistven za uspeh.

brodul ::

No, z linuxom se ti splača delat. V vseh pogledih. Večina firm ga izkorišča samo za LAMP. Windowsi so zelo slabi, printerji in mreža ti bo bolje delala preko Sambe kot po defaultu. Druga fajn stvar, če boš delal z linuxom boš pa lažje postal samostojen ter delal honorarno, ker ti ne bo treba kopovati Cisco routerjev, za majhne firme, ter ne boš plačeval licenc.

Zdej maš pa še (hvala bogu) podjetja, ki delajo samo na linuxu, podjetja ki morajo iztisnit vse iz hardwara pa zaposljenih, da so elita v svetu. Jst si upam rečt, da 80% uspešnih slovenskih startupov gradi na odprti kodi. Nimaš ti keša kot študent, da boš kupil kisel štrudel.

Ampak to ni tema o GNU/linux. Je pa dejstvo, da to rabiš, če nočeš samo printerjev popravljat po firmah.

Delovna leta izkušenj v ITK so neumnost. Če nisi v stiku z novimi svarmi 5 (ali manj) let, je podobno kot da greš od začetka. Delovna leta izkušenj so pa korisna, če si vsa leta aktiven in skos neki hackaš/postavljaš/lotaš/študiraš. Časi, ko sediš ješ krofe in piješ kavo so samo še v velikih/državnih firmah.

Se strinjam z Gandom v Kiberpipo na predavanja => dobiš znanja, poznaš ljudi => dobra služba (žene iščeš drugje)
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

Gandalfar ::

_Robi_ je izjavil:

@Gandalfar, ma, če po pravici povem, mi Linux sploh ni več tako simpatičen in pravzaprav niti ne bi imel kaj povedati, ker mi je res že šlo skoraj vse znanje, kar sem ga imel o tem. Sicer pa bi si delal le sramoto tam, ko bi ljudem razlagal kako super se mi zdi apt-get :-)


Hoces rect, da v vseh svojih 10-tih letih IT izkusenj, nimas za 45min povedat nekaj kar bi zanimivo bilo za IT publiko (ne rabi bit linux)? Pri tem tvegas, da bo tvoje ime in dejstvo, da isces sluzbo slo na prvo stran S-Tja in po vseh mailing listah?

Dobro ti gre to iskanje ;)

Pimoz ::

@robi
koliko veš o backup in storage zadevah? predvsem ibm tsm?

_Robi_ ::

@onyx, saj sem precej let gledal kako je kvaliteten in sposoben kader odhajal, ker ga vodstvo ni znalo zadržati oz. se ga je celo hotelo znebiti. Ne razumem te logike - imaš človeka, ki ima v malem prstu to, kar ti je bistveno za posel, ti pa se ga znebiš in zaposliš zelenca, za katerega gre noro veliko energije in časa, da mu pokažeš kaj se v firmi sploh dela.

@brodul, strinjam se, Linux ima perspektivo, že pred leti je bil to en tak velik boom, toda dejstvo je, da sem jaz delal s sistemi, ki so temeljili na Microsoftovi platformi in njihovih bazah in Linux tu zraven ni imel kaj početi. To je razlog, da sem se odmaknil od njega, ker ga enostavno nisem rabil. In zdajle, ko sem na Zavodu, mi bolj malo pomaga, da se hvalim naokrog, da poznam Linux (pa ga ne) in se enostavno ne obračam v to smer. Preprosto nisem človek, ki bi se delodajalcu na velika usta hvalil, da obvlada, ko pa bi prišlo do akcije, bom pa paranoično premetaval howtoje in se zraven žrl kaj mi je bilo tega treba, če je največji del mojega znanja zgrajen na MS platformi.

@Gandalfar in kaj naj jaz kot en sistemec povem ljudem takega, česar že niso slišali? Dandanašnji je aktualen cloud computing, ta pa meni žal ni domač, čeprav se ne bi branil priložnosti, da delam s tem.

@Pimoz, nisem nikoli delal z IBM-jevim TSM-jem, tisto, kar sem delal z backup/storage, so bile pa preprostejše stvari v obliki skript za backupiranje baz.

jype ::

Robi, dej link na CV.

Pimoz ::

@Pimoz, nisem nikoli delal z IBM-jevim TSM-jem, tisto, kar sem delal z backup/storage, so bile pa preprostejše stvari v obliki skript za backupiranje baz.


a nisi rekel da ne programiraš?

@Gandalfar in kaj naj jaz kot en sistemec povem ljudem takega, česar že niso slišali? Dandanašnji je aktualen cloud computing, ta pa meni žal ni domač, čeprav se ne bi branil priložnosti, da delam s tem.


to je v sloveniji še bolj šala kot ne. zdj so it ferme komej pršle na outsourcing :)

pripis: so pa seveda svetle izjeme - nič ne rečem. vendar pa o nekem trendu še nebi mogli govoriti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pimoz ()

_Robi_ ::

a nisi rekel da ne programiraš?


Glej, marsikdaj sem že videl kodo in tudi kakšno malenkost dodal vanjo, se pa to omejuje več ali manj na ASP scripte, kjer mi je še najbolj domač HTML, kolikor-toliko pa poznam tudi SQL in CSS. Toda to, kar znam narediti, je daleč od tega, da bi se postavil pred delodajalca in mu rekel, da sem programer. Enostavno nočem prodajati megle.

Scripto za backupiranje baz pa z navodili, ki gredo zraven aplikacije, ni tako težko sestavit, da bi za to moral biti programer.

Skratka, nimam se za programerja, ker imam premalo tovrstnega znanja. Ne bi se seveda branil, da to postanem, toda kdo me bo vzel k sebi zato, da me bo učil?

Pimoz ::

Drugače pa še ena stvar. Mogoče našteješ preveč stvari. Če boš pri meni administriral Win2008R2 nočem poslušat o tem da znaš postavlat Joomlo.

_Robi_ ::

@Pimoz, vem. Ampak kako naj vem, da tebe zanima samo administracija serverja?

jype ::

Cloud computing se sliši ful preveč kunštno.

To so čisto običajni računalniki.

Linux se pa le nauči, če bi rad imel službo kot sistemc - linux mašin je na svetu več kot katerihkoli drugih.

Pimoz ::

Na razpisu piše kaj pričakujejo od tebe.

drugače pa imej jajca in vpraši kaj pričakujejo od tebe. vsaj jst z veseljem postavim to vprašanje.

@jype
iz stališča hardware ja...iz stališča softwara in predvsem osa, ki na tem hardwaru laufa pa ne. že pr clustrih rata stvar zelo kunštna pa so čist navadni računalniki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pimoz ()

Gandalfar ::

> @Gandalfar in kaj naj jaz kot en sistemec povem ljudem takega, česar že niso slišali? Dandanašnji je aktualen cloud computing, ta pa meni žal ni domač, čeprav se ne bi branil priložnosti, da delam s tem.

Ljudi nic ne moti, ce stvari slisijo po 5x. Morda so prvic manjkali, kasetke se zgubljajo, ni slabo osveziti znanja.

Ni poanta, da si originalen .. poanta je, da ti nekdo da priloznost, da se dokazes. Ti pa niti poskusit razmisljat o tej smeri promocije noces :)

_Robi_ ::

@jype, prav imaš, nič posebnega ni, ampak to je dandanašnji aktualno. Linux... hja, očitno bo res treba...

@Pimoz, bi ti kot delodajalec vzel nekoga, ki reče, da zna samo server administrirat, ker si pač podal željo, da dobiš takega človeka, ali pa bi rajši vzel nekoga, ki reče, da zna zraven še kaj drugega?

Skratka, sprašujem se, če je pametno, da nič ne poveš o stvareh, ki jih znaš, če delodajalec išče zgolj malenkost od tega, česar si v resnici sposoben.

@Gandalfar, morda imam res en velik minus, ker se ne znam postavit pred kup ljudi in jim predavat :-/

Pimoz ::

Da. Zanima me samo tisto za kar te iščem. Seveda vključujem tudi zadeve ki se tičejo področja na katerem boš delal. Primer: Sistemski tehnik, ki ga iščem za administracijo Win2k8R2 mi ne koristi, če nima znanja networkinga. Joomla me pa res ne zanima.
Se pravi povedati moraš ravno prav veliko. Povrhu vsega ne vrjamem v multipraktike. Na žalost.

St235 ::

Predvem moraš že v prošlnji pokazat individualno zanimanje za službo. Če vsem pošlješ generično motivacijsko pismo oziroma prošnjo v katerem našteješ kaj vse znaš je to vsekakor minus. Povdari bistvene prednosti in znanja, ki ti bodo koristila pri konkretnem delovnem mestu. Sem pa mnenja, da ne škodi, če imaš v CV navedena vsa znanja. če iščejo admina za Win2k8R2 potem je neumno izpostavljat do obvladaš Joomlo, ni pa nič narobe, če je to navedeno pod ostala znanja.

_Robi_ ::

@Lakotnik29, saj to počnem. Kjerkoli lahko izpostavim neko kvaliteto, ki jo delovno mesto išče, jo izpostavim. Sestavil sem si en zapis, ki opisuje kaj znam, potem ga pa prilagajam glede na firmo, ki me zanima. Hec je tudi v tem, ker en tabor zagovarja svoje, drugi svoje - primer: delodajalca, ki ga poznam, sem vprašal kaj on gleda na prošnji, pa je rekel, da mu je všeč, ko v prošnji vidi, da je oseba, ki išče službo, pismena oz. sposobna sama spisati tistih nekaj stavkov, ki morajo biti seveda pravopisno in slovnično popolnoma korektni. Po drugi strani pa slišim, da delodajalec oz. kadrovik, ki bere prošnje, rajši vidi neko uradno formo CV-ja, v katerega iskalec naštanca tiste svoje podatke. Meni recimo gredo take naštancane prošnje na živce, ker dobesedno poneumljajo človeka, saj izgledajo kot anketni vprašalnik, kjer ne rabiš biti posebej brihten, da vpišeš tistih nekaj stvari o sebi.
Skratka, v poskusu, da bi človek ugotovil kaj je bolj prav, ugotovi, da je vse skupaj v bistvu loterija - ko zadeneš srečno naključje, da pravi človek dobi v roke obliko CV-ja, ki mu je všeč, si dobil možnost. V nasprotnem si jo zapravil. In ob vsem tem se mi zdi, da je ljudem bolj pomembno kakšen je CV, kot to kaj zna.

metalc ::

Si pripravljen pokukati čez mejo, znaš angleško oz. nemško (verjetno veš, da sta se prejšnji teden odprli še Nemčija in Avstrija)? Nič te ne stane (denarno), če se registriraš v Monster, tam v obliki vprašalnika izpolniš svoj CV v angleščini ali nemščini, malo si ogledaš še ponudbo na AMS (avstrijski zavod za zaposlovanje) in kdo ve, mogoče te pa pokliče kdo iz npr. Graza... Konec koncev je pred kratkim bil nekdo na tem forumu, pri nas ravno tako "nezaposljiv" informatik, pa je brez problemov dobil službo nekje pri Salzburgu.

jype ::

Pa pomaga če nehaš očitno kazat, da si v podrejenem položaju. Ti prodajaš svoje znanje in svoj čas tistim, ki ga potrebujejo in tudi ti si tisti, ki postavlja pogoje.

WarpedGone ::

Skratka, nimam se za programerja, ker imam premalo tovrstnega znanja. Ne bi se seveda branil, da to postanem, toda kdo me bo vzel k sebi zato, da me bo učil?

Praktično vsakdo resen, ki v tebi vidi potencial.

Pa pomaga če nehaš očitno kazat, da si v podrejenem položaju.

This.
Zbogom in hvala za vse ribe

knesz ::

jype je izjavil:

Pa pomaga če nehaš očitno kazat, da si v podrejenem položaju. Ti prodajaš svoje znanje in svoj čas tistim, ki ga potrebujejo in tudi ti si tisti, ki postavlja pogoje.

Sicer ne vem če se še dobi subvencije za samozaposlitev, ampak mogoče bi bilo treba razmislit v tej smeri.
Kot je napisal jype, treba je postavit pošteno ceno. S tem pokažeš koliko se ceniš in znaš in iz lastnih izkušenj lahko povem, da če si prepoceni, boš začel izgubljati stranke.
Dogaja se tudi to, da zaradi cene ne dobiš kakšnega dela. V tem primeru pojdi naprej, bodo že prišli za tabo :)

speed machine ::

Subvencij za samozaposlitev s strani države ni več. Vsaj do nadaljnega.
//

genius11 ::

Polovica jih pa itak propade

jype ::

genius11> Polovica jih pa itak propade

In? Meni sicer še ni uspelo, ker nimam zaposlenih, hodim pa zelo po robu. Propad ni noben bavbav. Se nekaj naučiš in greš naprej.

Super Sonic ::

Pri propadu je samo en problem in sicer, če za seboj pustiš nek kritičen dolg do nekoga. Za ostalo je pa povsem tako kot je Jype rekel, se nekaj naučiš in greš naprej.

Sicer bi pa za uporabnika _Robi_ rekel, da ima predvsem premalo poguma in neke falirane ideje o delu kot samem. Praktično nihče ne bo prišel na novo delovno mesto kot 100% izdelan kader. Če bi vsi izhajali iz te miselnosti, zaposlenih praktično ne bi bilo.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

revvs ::

Če po 14 letah in pol delovne dobe ne dobiš službe to pomeni da je potrebno nekaj ljudi ustreliti ki so ta sistem izumili v katerem smo zdaj.

_Robi_ ::

@metalc, nimam zadržkov pri delu v tujini, tudi za A in D sem že slišal in bral, angleščina mi je skoraj druga materinščina in nasploh imam to prednost, da se lahko preselim bližje k meji, odkoder bi imel do Graza le eno malenkost poti. Toda nemško ne znam in že samo zaradi tega dvomim, da bi me vzel nekdo, ki bo od mene pričakoval stalen stik z uporabniki in strankami.

@jype, to jaz vem. Delodajalec se tega ne zaveda. Ta, ki mi je odpovedal podaljšanje pogodbe o zaposlitvi, se ni niti zavedal koliko dela naredim in koliko koristim firmi, ker je bilo vedno vse poštimano in narejeno ob pravem času in ker sem jaz z lahkoto rešil vsaki problem, so pač začeli glasno govoriti o tem, da to že ne more biti težko in da zmorejo tudi sami. In potem začneš poslušati očitke kako si za svoje (ne)delo preveč plačan. Mi je prav žal, če ljudje niso sposobni razumeti, da mi, ki delamo v IT industriji, vlagamo leta v svoj razvoj, da na koncu pridemo do točke, kjer postane diagnostika in odpravljanje težav 'piece of cake' in da se naša vrednost ne meri v tistem zaporedju klikov, ki jih naredimo, da odpravimo problem, temveč v sposobnosti, da vidimo napake v pravi luči.

@knesz, denarja za subvencije je zmanjkalo, napotovanje novih kandidatov v program samozaposlitve je začasno ustavljeno. Problem je v tem, ker danes vedno več delodajalcev sili delavce v izbiro: "Če hočeš še naprej delati pri meni, odpri s.p., pa bomo še naprej sodelovali. V nasprotnem primeru te ne rabim več." In potem odpirajo firme ljudje, ki o podjetništvu nimajo pojma, zato podjetje slej ko prej oznani svoj konec, ali pa ga doživi že zato, ker se nekdanji delodajalec preprosto odloči, da te ne rabi več. Saj, smrtno obsodbo podpiše tisti podjetnik, ki ves svoj posel zgradi na eni stranki, toda dopovej to tistim, ki to delajo, da se tega ne počne.

Zaradi prenizke cene ne dobiš dela? Trdiš to na podlagi izkušenj? Danes je vsakemu, ki bi rad, da mu kaj narediš, preveč vsak evro, pa ne glede na to kako zahtevno in obsežno delo si opravil zanj. Zdi se mi, da smo prišli v Sloveniji do točke, ko vse skupaj samo še stagnira in čaka na boljše čase.

@Super Sonic, poguma imam dovolj, da se lotim dela na področju, ki mi je domače. Ne iščem delovnega mesta, kjer se bo od mene zahtevalo točno tisto, kar že znam, saj sem se v letih sedenja za računalnikom naučil improvizirati in skozi improvizacijo priti do rešitve in to nameravam početi tudi v bodoče. Gre le za nekakšno trajno nadgrajevanje znanja, ki nikoli ne pride do konca. Drugo je pa to, če delodajalec išče programerja in od njega zahteva resen prispevek na zastavljenem projektu. Glej, kako boš sprogramiral neko funkcionalnost, ali pa celo razvil nekaj novega z nule, če se ti zgolj bežno svita kaj so funkcije, pogojni stavki in vse, kar predstavlja osnovo v svetu programiranja?

@revvs, no, streljali se pa res ne bomo :)

jype ::

_Robi_> Delodajalec se tega ne zaveda.

Zamenjaj.

_Robi_> Mi je prav žal, če ljudje niso sposobni razumeti, da mi, ki delamo v IT industriji, vlagamo leta v svoj razvoj, da na koncu pridemo do točke, kjer postane diagnostika in odpravljanje težav 'piece of cake' in da se naša vrednost ne meri v tistem zaporedju klikov, ki jih naredimo, da odpravimo problem, temveč v sposobnosti, da vidimo napake v pravi luči.

Ja. Ampak dokler se več delojemalcev ne navadi na to da je normalno pogosto zamenjat službo, se tudi delodajalci ne bodo bali za svoje kadre.

_Robi_ ::

@jype, no, saj zdaj itak 'menjam' :)

Ja. Ampak dokler se več delojemalcev ne navadi na to da je normalno pogosto zamenjat službo, se tudi delodajalci ne bodo bali za svoje kadre.


Se absolutno strinjam! Delodajalec bo slej ko prej moral razumeti, da je delavec zanj ravno toliko pomemben, kot delavcu služba.

Volk| ::

Sem redno zaposlen pri eni večji državni firmi. Plača dokaj solidna(glede na to da je večina na minimalcu), le delovne razmere niso najboljše, zato si iščem drugo službo. Letos ob delu zaključujem študij na FERI-u. Študij potekal brez težav, dobil osnove, ko pa gledam oglase, vidim, da ne morem napisat dobre prošnje saj od bodočih delovacov IT(predvsem progamerjev) zahtevajo da obvlada programiranje od A do Ž.
Feri mi je dal osnove, glede na to, da že delam, imam družino skoraj nimam časa za učit novih zadev. Po drusi strani pa na firmi gledam da so nekateri doktorji v svoji stroki, pa še kljub temu programirajo za 2 jurja na mesec.

Nisem najbolj navdušen nad trenutno situacijo.
_______________________________________________________
Izobražen je tisti človek, ki ve, kje bo našel tisto, česar ne ve.

_Robi_ ::

Saj je že nekaj časa popolnoma jasno, da je delo v IT stroki popolnoma razvrednoteno. Vsem se zdi vse hudičevo lahko, ko od daleč gledajo kaj delamo in vsak od teh opazovalcev je prepričan, da bi znal tudi sam, morda še bolje. Srečal sem se v časih svoje službe s takimi ljudmi, ki so bili popolnoma prepričani, da firma informatika sploh ne rabi, ko pa sem taistim osebkom postavil par vprašanj o nekem specifičnem problemu, so pa zafarbali, se umaknili in mi od tam naprej dali mir.
Problem je, ker ima danes že vsak kljukec doma računalnik in ko se nauči klikati po sistemu, misli, da bodo stvari zdaj šle kar same od sebe naprej in se takoj okliče za strokovnjaka, češ da obvlada inštalacijo operacijskega sistema in potem hodi okrog se delat pametnega, kar se na delovnem mestu potem samo še stopnjuje.

jype ::

_Robi_> Saj je že nekaj časa popolnoma jasno, da je delo v IT stroki popolnoma razvrednoteno.

Jaz mislim, da ni nič razvrednoteno. Prodaš se vedno lahko za toliko, kot si se sposoben pogajati in ustvariti vtis, da te nekdo potrebuje.

Nekateri to počnejo neprofesionalno (Microsoft, recimo, pa kakšen sistemski administrator brez katerega podjetje ne more poslovati, ker je sistem nalašč postavil tako, da brez njega ne deluje nič več), nekateri pa tako, da znajo pokazat na prednosti in stroške, na podlagi tega se pa potem stranke odločajo, kakor pač se.

_Robi_ ::

@jype, torej trdiš, da bom v situaciji, kakršna je zdaj v Sloveniji, prišel brez problema do službe, ko bom delodajalca prepričal, da brez mene ne more več planirati prihodnosti?

Ne verjamem, da je to tako preprosto...

psychoshorty ::

Popolnoma enake tezave kot Robi sem imel tudi sam pri iskanju zaposlitve kot informatik/sys. admin. Zadnjo sluzbo sem izgubil zaradi nekompetentnosti podjetja/vodstva, ker sem pac zadnji prisel in nato imel "cast" prvi leteti. 10 mesecev sem se trudil in iskal na vseh koncih in krajih kontakte/veze/karkoli, kar bi me pripeljalo do kaksnega razgovora. Imel sem jih kar nekaj, med drugim tudi za delo v Hoferju ipd, a zal mi ni uspelo. Sluzbo sem rabil nujno, sam imam avto na leasing in vsi vemo, da danes brez lastnega prevoza enostavno ne gre. Sedaj, tik pred majem mi je uspelo dobiti sluzbo v Avstriji. Razlik ne bom komentiral, ker to ni bistvo topica.

Pri nas dobiti sluzbo je tezko, zaradi tega, ker delodajalci (govorim za vecino) dajo res malo na dokumentacijo in trud, s katerim se skusa kandidat prodati/predstaviti. Zal je to delo pri nas premalo cenjeno kakor tudi premalo placano. Zalostno je, da se moremo mladi seliti ali iskati zaposlitev v drugih drzavah, ker nasa majhna dezelica propada tako ali drugace.

@Robi,

ce ti uspe katerega delodajalca prepricati, mi prosim zaupaj, kako ti je to uspelo. Meni do sedaj se ni. Vsaj ne v smislu, da brez mene ne more vec planirati prihodnosti.

_Robi_ ::

@psychoshorty, hvala, ker si z nami delil svojo zgodbo!

Ne verjamem, da bom uspel kogarkoli prepričati, da brez mene in mojih uslug lahko kar naredi konec poslu, pa to niti ni moj namen. Rad bi le prepričal delodajalca, da imeti informatika v podjetju ni slabo, saj sem v videl, kakšnih težav se otepajo firme, ki so na zunaj bleščeče in bogate, znotraj pa vse razpada in životari, kar se tiče IT področja. Takšna firma je vedno neizmerno hvaležna, ko se na obisku pojavi fant, ki bo 'malo računalnike pošraufal', saj čemu se pa takega obiska ne bi veselili, ko pa so tedne čakali nanj.

Mene skrbi, da bom celo poletje zastonj pošiljal prošnje naokrog, ker prihaja čas dopustov. Seveda, dopusti so pomembna reč, takrat si je treba spočiti in z zaposlovanjem novih ljudi se ne bo nihče ukvarjal. Takrat vse stoji, edino čas, za katerega mi je odmerjeno denarno nadomestilo, hitro teče naprej in ko bo konec poletja, bo tudi priliv usahnil in takrat se bo začela tista prava kriza - s čim plačati položnice?

Na spletnih straneh Zavoda za zaposlovanje se valjajo oglasi, na katere pošiljam prošnje, na katere niti odgovora ne dobim. Če bi dobil nekaj v stilu "Hvala, ne rabimo!", bi bilo bolje, kot to, kar se dogaja zdaj - tišina. Popolna tišina, tema, nobenega odgovora. Trapasto se mi tudi zdi, da kadrovska služba odgovori na mail takole: "Če želite kandidirati za delovno mesto, nam prošnjo pošiljite z navadno pošto." Je mar tako težko pritisniti tisti 'Print' gumb in biti zadovoljen s seznamom znanj, ki jih interesent ima?

Ko sem zbiral dokumentacijo za samozaposlitev, me je šokiralo kako malo informacij znajo svetovalci na Zavodu za zaposlovanje podati kandidatu. Vržejo ti seznam stvari, ki so menda pomembne, dajo ti datum ali dva in to je to. Ko pa začneš spraševati konkretne stvari, jih pa dobiš nepripravljene: "Joj, tega pa res ne vem, najbolje, da povprašate na davčno upravo, morda še na obrtno zbornico, pa tudi kakšen ZZZS, ali ZPIZ bi bilo dobro obiskati in tam vprašati." Res rabimo vse te silne službe, če so bolj kot ne same sebi namen?

Eno drži kot pribito - do službe se danes pride le preko dobrih zvez in poznanstev. Če tega nimaš, si oplel. Najbolj tragično pri vsem skupaj je to, da preko takih in drugačnih poznanstev do službe pride oseba, ki ji manjka znanja. Tisti, ki znanje ima, pa sedi doma in se ubija z neumnostmi, kot so vizualni izgledi prošenj in podobna nepotrebna krama.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako priti iz nič čim hitreje do službe v IT industriji? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6318950 (16078) vostok_1
»

Kako do zaposlitve (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7826648 (22697) roko88
»

Prošnje za delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6816465 (13984) bluefish
»

Kako ne postati revež? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19720768 (16006) Blinder

Več podobnih tem