» »

5.0 surround brez subwoofer-ja?

5.0 surround brez subwoofer-ja?

batista ::

Pozdravljeni,

nekaj vprašanj glede 5.0 sistema:
Doma imam par trosistemskih zvočnikov(dokaj orenk zadeva), torej predvajajo tudi nizke bass tone. Imam možnost dokupit še en par enakih zvočnikov, vse 4 bi pa priklopil na receiver s podporo 5.1 zvoku (ga tudi še nameravam kupit, in pa center). Glede na to da nimam subwooferja, je možno potem da bi receiver tisti kanal ki je namenjen wooferju speljal na vse 4 zvočnike enako? Se da to konfigurirat na vseh(večini) receiverjih s podporo 5.1, ali samo na tistih višjega ranga?
Je možno da v tem primeru pride do izgube nizkih tonov (če jih recimo receiver nebi znal pravilno razdelit, ker je primarno to namenjeno za woofer)?
Je možno dodatno še brez centra, da se ga spelje na prednja 2 zvočnika?

lp
  • spremenil: batista ()

Scorpia ::

Komot lahko priklopiš zvočnike brez woferja. Reciverji v navadi nimajo ojačan kanal za nizkotonca, oziroma imajo sam cinch izhod za woofer. Woofer ima pa svoj ojačevalec, torej reciver da samo signal. Se pa najdejo tudi reciver ki imajo prav kanal za woofer.
Ne rabiš nič komplicirat, zadevo priklopiš na obstoječe izhode na reciverju, woofer pač ne priklopiš. Če ti tisti par zvočnikov odigra ok nizke tone, ne boš nič prikrajšan. Edino nastavitve reciverja boš moral pogledati, recimo pri meni ko zazana DTS kodiranje, avtomatsko mi ''stereo''zvočnika igrata manj nizke tone kot sicer. Ampak nastavitve omogočajo, da si naštimaš kot si želiš.
////

al22 ::

Navadno ima reciver opcijo brez suba in sam nastavi low pass filter tako da pošilja tudi nizke tone na prednje zvočnike... Center pa priporočam, ker je tako precej boljše za filme- brez bo govor slišati precej čudno. Tudi jaz sem imel podobno dilemo, a sem nato vzel center od Qaccustics, ostalo pa imam B&W ;)

Scorpia ::

Na mojem reciverju lahko center preusmerim na sprednja dva zvočnika, zadnja dva pa normalno igrata, tako kot ima dts/dd kanala za zadnja. Ne vem če se da pri vseh reciverjih tako.
////

Zvezdica27 ::

lp,

mislim da (vsaj novejši) receiverji sami zaznajo da ni wooferja in base pošljejo na zvočnike. Po pravici, ne vem kako to gre, niti ne vem, če je woofer ali potem AVR reže base (?), niti nisem še probal, če ni basov, če je woofer.

Pri kolegu včasih pozabiva vključiti woofer pa sploh ne opaziva...

Jaz recimo nimam wooferja pa so basi konkretni, torej receievr "ve" za kaj se gre.

b

batista ::

Ja saj glede tega sem skeptičen če zna pravilno base razporedit. Bolje je imet woofer itak, sam so dragi... Z 4 trosistemskimi bi zelo poceni prišel skozi.

al22 ::

100% da lahko pošlješ base na 3 sistemske zvočnike. Le low pass filtet ustrezno nastaviš, v kolikor ne naredo reciver to avtomatsko.

Scorpia ::

Pri glasbi je večinoma boljše poslušati, če nimaš wooferja. Ampak odvisno je tudi kakšne zvočnike imaš in kako odigrajo basse. Je pa res da pri filmih se vsekakor splača woofer imet. Vsaj veliko boljše zatrese. Če je denar problem, lahko kupiš woofer z 75 rms-a (enkrat je mercator imel za 90 evrov od pioonerja) je za filme čisto dost dober, za glasbo pa pač ne.
////


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izdelava zvočnikov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
10013488 (1625) gorilla
»

Kako bi vi povezali?

Oddelek: Zvok in slika
92970 (2588) Mattithyahu
»

Logitech z-640 vs TEAC PM-1300

Oddelek: Kaj kupiti
231673 (1425) Orchestra
»

Kako priklopiti subwoofer?

Oddelek: Zvok in slika
101882 (1684) Shadowman-x
»

Zvok preko HI-FI ?

Oddelek: Zvok in slika
131406 (1231) mmisv

Več podobnih tem