» »

Ločevanje odpadkov dražje

Ločevanje odpadkov dražje

1
2
»

energetik ::

Torej če prav razumem, se trenutno ne more pojaviti privat firma in začeti odvažati odpadkov?
Ker tole bi bil IMHO dober posel, poceni pobiranje ločenih odpadkov in nato prodaja predelanih surovin (plastični peleti, mleto steklo, ALU kocke) naprej porabnikom.

jan_g ::

Verjetno so te koncesije tako zrihtane, da veljajo za celo občino in komplet storitev (od kant, odvoza do smetišča). Težko zagotoviš vse to v stilu: odprl bom malo podjetje in konkuriral snagi.

gulfstream ::

Penn & Teller Bullshit na temo Recycling.

Če je kaj bullshit je to njuna oddaja. Recikliranje prihrani energijo pri vseh kovinah, in to ogromno. To da ne prihrani naravnih virov sta si lepo iz riti potegnila. Če je beljenje starega papirja oziroma uporaba za embalaže energetsko manj učinkovito kot izdelava novega, naj me tudi vrag vzame.

Mogoče se res bolj splača skopat nekaj peska in narediti novo steklenico, kot pa staliti staro. Ampak samo, če upoštevaš da ni potrebno zato razsut okolja z novim peskokopom. Ko vzameš to v račun, verjetno raje porabiš malo več energije kot pa da razjebeš 20 hekratjev zemlje za brezveze.

Heh, bo še zabavno, ko nam bo začelo zmanjkovati stuffa, ki ga vlečemo iz zemlje, in bomo začeli rudariti po smetiščih...

zlobcek ::

Že že, saj ločevanje odpadkov samo po sebi ni ravno trapasta ideja.

Neumno je to, da se plačuje še enkrat več, opravljamo pa dejansko delo čefurjev na smetiščih. Logično bi bilo zmanjšanje teh stroškov v primeru, da odpadke sam ločuješ. S tem bi pomoje veliko ljudi pač samih začelo ločevati in ne pod neko prisilo. Poleg tega da je treba met svojo kanto če hočeš met lepo. Tiste vreče so kr neki.

Zanima pa me, kako je s to kaznijo... Ali je sploh kakšna pametna pravna podlaga, da ti en upil kazen za neločevanje odpadkov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlobcek ()

Blinder ::

zapornikom bi lahko dali ločevanje odpadkov :D
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Ryzen 3600 gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Thomas ::

ko nam bo začelo zmanjkovati stuffa, ki ga vlečemo iz zemlje


Ja, in? Pač rudariš za polivinil vrečkami, zakaj pa ne, vprašanje ekonomičnosti.

Kako morte bit eni tko skrnobni, da se vam smili ravno vsak pesek, ki bi ga nekdo odkopal? Če s tem nikomur ne svinjaš vode, ni čisto noben problem. Za vsakega Slovenca je na Slovenskem vsaj kubični hektar peska. Raje ene 100 krat več.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gulfstream ::

Kako morte bit eni tko skrnobni, da se vam smili ravno vsak pesek, ki bi ga nekdo odkopal?

Nič se mi ne smili, naj skopljejo če je potrebno. Ampak če ravno ni in je reciklaža 3% dražja, raje vidim da se reciklira. Pa še kregali se ne bodo, kam s smetmi, ker jih bo manj.

Pa mimogrede, malo je butasto da obstajajo točni predpisi, kakšno streho lahko na hišo narediš da ne kaziš izgleda pokrajine, poleg pa ti lahko podrejo 200 meterski grič poleg tebe, pa noben z očesom ne trzne. Pa glej tisto grdo luknjo potem.

No, pa še to. Pridejo turisti, pa vidijo zjebano pokrajino. Pa grejo, ker jim ni všeč, in ne zapravijo niti centa. Kje se upošteva ta strošek, ki je nastal, ker smo pesek kopali, namesto da bi reciklirali tiste steklenice?

Ni vse tako črno-belo, kot eni poskušate prikazat.

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

malo je butasto da obstajajo točni predpisi, kakšno streho lahko na hišo narediš da ne kaziš izgleda pokrajine


Večina socialističnih, kolektivističnih in urbanističnih omejitev je butastih. Vendar jaz jih ne maram, niti če so slučajno pametne. Kot ne maram, da mi Hitler trobi, kako moram vsako jutro pod mrzel tuš. Pa čeprav bi bilo pametno. Nima neka socialistično-fašistična "elita" kej se mešat v zasebne odločitve ljudi!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

bluefish ::

Zato pa imamo v isti ulici bajte vseh možnih kričečih barv.

Thomas ::

Prav kurc. Bajta je tvoja in jo prefarbaj kakor želiš. Kaj morjo eni dušebrižniki skoz nekej rihtat druge?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

gruntfürmich ::

thomas, tvoj ideal o popolni 'amerikanizaciji' (privatizaciji vsega in da vsak dela s tem kar mu srce poželi) se ni izkazal kot dober in se imho nikoli ne bo.
pa tudi glede konkurence in trga v kapitalizmu imaš napačno predstavo. ne gre vedno v korist potrošnikov. ker ni neomejene konkurence in s tem diferencialno malih vplivov, ki bi se lahko takoj izničili.

kar pa se tiče odvažanja odpadkov v konkurenčnem podjetju, pa bi se znalo zelo zatakniti pri deponijah. kdo jih ima je car, kdo nima pa berač.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

SomethingEls ::

gruntfürmich je izjavil:

thomas, tvoj ideal o popolni 'amerikanizaciji' (privatizaciji vsega in da vsak dela s tem kar mu srce poželi) se ni izkazal kot dober in se imho nikoli ne bo.
pa tudi glede konkurence in trga v kapitalizmu imaš napačno predstavo. ne gre vedno v korist potrošnikov. ker ni neomejene konkurence in s tem diferencialno malih vplivov, ki bi se lahko takoj izničili.

kar pa se tiče odvažanja odpadkov v konkurenčnem podjetju, pa bi se znalo zelo zatakniti pri deponijah. kdo jih ima je car, kdo nima pa berač.


Mhm... in kaj bi ti predlagal?

Tear_DR0P ::

pa - a je kdo od vas vseh pametnih nalepil kakšno položnico za odvoz smeti sem gor? ste se vprašali zakaj točno je komunala podražila svoje storitve? dost občin v SI nima svojih smetišč in vozijo v sosednje občine in pač - sosedu se smeti svinjsko zaračuna :D
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

darkolord ::

Ne to pa ni možno, sigurno so podražali da si direktor lahko kupi nov SUV... ;)

jan_g ::

darkolord je izjavil:

Ne to pa ni možno, sigurno so podražali da si direktor lahko kupi nov SUV... ;)Konkretno v naši občini to ni razlog, ker smetišče še vedno obratuje. Je pa res, da se bo v nekaj letih zgradilo regijsko odlagališče za več občin in takrat bodo, jasno, nove podražitve. Si niti ne delam utvar, da bo ta cena ostala. Ampak to je drugo oz. pač razumljivo. Podražitev zaradi ločevanja pa ni razumljiva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jan_g ()

nurmaln ::

p3038492Je pa res, da se bo v nekaj letih zgradilo regijsko odlagališče za več občin in takrat bodo, jasno, nove podražitve. Si niti ne delam utvar, da bo ta cena ostala. Ampak to je drugo oz. pač razumljivo.[/st.citat naj bi izjavil:


To je ene tolk razumljivo kot da bi Intel rekel da bo zgradil novo tovarno in bi se vsi strinjali da je pač normalno da bodo zato šle cene

To je ene tolk razumljivo kot da bi Intel rekel da bo zgradil novo tovarno in bi se vsi strinjali da je pač normalno da bodo zato šle cene CPUjev gor.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Thomas ::

Intel je privat fabrka, izpostavljena prostemu trgu (in donekle nagajanju držav tudi), Komunala je pa centralnoplansko vodena tovarna v slogu Sovjetske zveze.

Jasno, da so njene storitve vse slabše, vse dražje in vse bolj brezvezno izumetničene.

Socializem mora crknt, prej ne bo boljš.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Starodavni ::

Thomas, s tem se ne strinjam.

Javna infrastruktura je v defaultu nedobičkonosna. Nobeno krčenje stroškov in odlaganje na črno smeti (kako drugače pa nja zmanjša stroške privatna komunala?) ne bo spremenilo javnih infrastruktur v privatna in dobičkonosna. Tako so poskusili v ameriki 90 let nazaj, ko so bili policisti in gasilci proti plačilu. In kakšne so bile posledice.
policija ni mogla pomagati najrevnejšim, gasilci prav tako niso gasili požarov bajt revnih ljudi, ker niso imeli dovolj cvenka. Zraven pa se je ogenj razširil še na bogatejšo zgradbo, pa kriminla se je razpasel.


In ne moreš primerjati intela s komunalo, no. To je neumna primerjava in socializem nima veze s tem, prej neprofitabilnost javnih storitev.

Okapi ::

Čemu je cena odvoza ločenih odpadkov dražja od neločenih?
A je to sploh res? Ker afaik ni. Mogoče se tudi motim, ampak prepričal me bo samo link do cenika, kjer piše, da je neločeno ceneje od ločenega. Kje sploh lahko izbiraš med tema dvema možnostima?

O.

nevone ::

ampak prepričal me bo samo link do cenika, kjer piše, da je neločeno ceneje od ločenega. Kje sploh lahko izbiraš med tema dvema možnostima?


Saj nimaš možnosti izbire. Mi smo plačevali komunalnih stroškov 20 EUR, sedaj z novo kanto za ločeno zbiranje embalaže pa plačujemo 35 EUR.

Samo trenutno nimam specifikacije računa, ker sem jih ravno vse skupaj dala najemodajalcu stanovanja. Bom pogledala in povem, ko dobim nov račun.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Okapi ::

Skratka, dražji je odvoz odpadkov, ne ločevanje, in naslov teme je zavajajoč (namerno?).

Vprašanja so torej - zakaj se je odvoz smeti podražil, ali se je podražil preveč, ali bi se brez obveznega ločevanja mogoče podražil še bolj, kakšni so dejansko stroški odvoza smeti, koliko s smetmi zaslužijo komunalci, bi lahko kdo to počel ceneje ...?

O.

nevone ::

Skratka, dražji je odvoz odpadkov, ne ločevanje, in naslov teme je zavajajoč (namerno?).


Mau ga serješ. Zakaj bi bil odvoz toliko dražji, če namesto isto kanto vsak teden, odpeljejo vsak teden samo eno od obeh? (Namerno se ti nekaj sprenevedaš?)

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Okapi ::

Imaš probleme z vzročno-posledičnimi razmerji, ne? Kje piše, da se je odvoz podražil zaradi ločevanja? To je zraslo v tvoji domišljiji, razen če imaš kakšne dodatne podatke.

Odvoz bi se podražil tudi, če bi še vedno ostali pri starem načinu, ker se pač stvari dražijo. Mogoče bi se podražil še bolj in je ločevanje prispevalo k manjši podražitvi.

O.

klemenSLO ::

Lansko leto sem bil na snagi in sem govoril z referentom. Pravi, da gre evropska direktiva v smeri popolne ukinitve zabojnikov za MEŠANO zbiranje komunalnih odpadkov. Torej striktno ločevanje. V osnovi to podpiram in tudi sam ločujem. Prav tako pa tudi meni ni jasno zakaj je potem eko postavka na računu zaradi katere plačaš več. Morda kdo ve kaka je (bila) praksa v tujini ?
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

nevone ::

Ahahahahahahah .... :))

o+ nevone

eko postavka na računu zaradi katere plačaš več.


Ker je eko beseda, ob kateri vsi postanejo mehki.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

gulfstream ::

popolne ukinitve zabojnikov za MEŠANO zbiranje komunalnih odpadkov

Kam pa boš vrgel vrečko iz sesalca? Jo bo treba razparat in ročno ločiti svinjarijo?:))

zee ::

Ce je iz kartona, jo lahko enostavno zakuris v domaci peci na drva (dust-to-dust press). :))
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

bond007 ::

No verjetno so se od zadnje podražitve podražala tudi pogonska goriva + koliko vem se je/bo precej zmanjšalo št. deponij, torej bo v povprečju treba odpadke odvažati dlje, kar je zgleda kar večji strošek http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/..., http://www.silcportal.si/novice/po-zapr...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bond007 ()

zee ::

S primernim locevanjem in reciklazo bi bilo lahko deponij bistveno manj.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

noraguta ::

zee je izjavil:

S primernim locevanjem in reciklazo bi bilo lahko deponij bistveno manj.

ja fajn će je to res, je pa lahko predelovalni obrat bistveno dalj kot bližnja gramozna jama. in tudi dražji.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Okapi ::

Samo bistvo predelovalnega obrata je, da je cenejši od odlaganja na deponijo, ne glede na to, kje je. Drugače se nekako nima smisla z njim trudit.

O.

gulfstream ::

je pa lahko predelovalni obrat bistveno dalj kot bližnja gramozna jama. in tudi dražji.

Tudi to sprejmeš, če ne gledaš samo na neposredno korist/profit, ampak tudi dolgoročno.
Samo bistvo predelovalnega obrata je, da je cenejši od odlaganja na deponijo, ne glede na to, kje je. Drugače se nekako nima smisla z njim trudit.

Enak odgovor, je pa ni. Lahko je rečt, da je najceneje vse v jamo vržt. Ker noben ne upošteva posrednih stroškov, ki nastanejo - od uničevanja okolice do smrada, ki se širi kilometre okoli, razvrednotenja parcel itd. Da ne omenjam, da verjetno jamo pripravi kakšen SCT, ki špara na izolacijski plasti, pa se strupi iz smeti čez 10 let čudežno pojavijo v podtalnici. To so stroški, ki jih noben noče videt, ko pravi kakšna bedarija je recikliranje.

Včasih najcenejša izbira ni najboljša.

Karaya 52 ::

Privat podjetja zberejo vse smeti, jih zmečejo v privat jamo, privat podjetja začnejo z brskanjem in sortiranjem tistega kar pač ima neko vrednost. Tako preprosta logika, da je vsakemu Zemljanu, ki živi na smetiščih Nigerije, pa vse do Brazilije in še našim ciganom to jasno.

Mipe ::

Dražje je, ker cigani razbijejo te kante, da bi pobrali vse uporabno - papir, kovine in še kaj. To ni nestrpnost, to je dejstvo - vsak dan hodim mimo stanovanjskih blokov, pogosto pa srečam Rome, ki lomijo kontejnerje za smeti.

Imam kar navadno kanto za smeti, v posebne vreče zbrane in ločene smeti pa ven odnesem šele tik preden smetarji pridejo. Papir kurim (oz. uporabljam za netivo) in si tako prihranim del stroškov ogrevanja. Tile nesrečniki v teh blokih, ki se vedno obrnejo stran od svojih uničenih in prenapolnjenih kontejnerjev, pa naj se sami znajdejo.

Karaya 52 ::

Sj to pravim, da še cigani vedo da je zbiranje odpadkov lahko profitabilno zato je to dejavnost, ki bi jo lahko opravljala privatna podjetja. Sicer sem prepričan da se da tudi socialo sprivatizirat, ampak to je že druga tema.

Snohman ::

Heh heh, tako kot zadnjič, ko sta se jim tista lokomotiva in vagon zakotalila po bregu Save. Ko sem videl kako so se smešno k reševanju spravljali, sem si mislil: ''samo pustite Ciganom, da pospravijo reči, oni ne bojo nič računali za delo, samo pustite jim vso tisto železo''.
Gotovo bi vse ven odnesli in to naredili zastonj v zameno da bi jim prepustili vse tisto železje, ki so ga tako ali tako razrezali, da so ga ven spravili oz. je razpadlo že samo.

noraguta ::

Okapi je izjavil:

Samo bistvo predelovalnega obrata je, da je cenejši od odlaganja na deponijo, ne glede na to, kje je. Drugače se nekako nima smisla z njim trudit.

O.

ja upajmo , da je oz po položnicah sodeč ni. lahko , da gre za prevoz etc ampak to je trivialno, dokler se MEN ne splača je en navaden sponzoraš na račun butaste zakonodaje.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Predrag odvoz smeti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12626924 (2729) starfotr
»

Informacije v kantah (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
19220633 (17524) krneki0001
»

Nas bo ločevanje odpadkov rešilo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6513235 (12060) tony1
»

kje je fora, da moram ločevat smeti? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17731093 (27594) mikic007
»

Smeti prej in sedaj (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11466962 (64202) Malajlo

Več podobnih tem