» »

zrcalno-refleksni fotoaparat

zrcalno-refleksni fotoaparat

1 2
3
»

LordTado ::

Ja gledal sem tudi sigme ki so na netu dobile kar solidne cene,če jo kateri ma naj napiše izkušnje...

Kar pa se tiče fotoaparatov pa sem gledal tudi a33 od sonyja ki ma noter stabilizator in hitro fokusiranje.

A je bolš če ma stabilizator objektiv ali body?

kuglvinkl ::

Na DX senzorju rabi 35mm, če ma pa keš pa še 24, se prav, da ima okol 35mm in 50mm.

Za nikona se ti dve leči dobita za 400-500 evorv. Sam sem se znebu 35 2.0 za 200 evrov prejšnji teden.

Je pa res, da nisi frajer s ta felikim zoomom (kar kolk to že pomeni).

85mm nabaviš, če rabiš. Običjno ne rabiš. Pa še ultra pocen ni zadeva.

floyd1 ::

Glede Sonyja A33: Ta aparat ni čisto klasičen SLR, ker ima notri polprosojno zrcalo. Posledično tudi nima optičnega kukala ampak elektronsko (EVF).
Tak način je super za npr. snemanje videa, ker zelo hitro fokusira. Je pa lahko tudi slabo - zelo hitre scene, npr. šport je z EVF težje uloviti. A folk ga večinoma kar hvali in pravijo da je ta njihov EVF zelo kvaliteten in predvsem velik in svetel, kar je pri ostalih aparatih nižjega razreda lahko problem. Sploh npr. če slabše vidiš.

Stabilizacija v objektivu je boljša, ko gre za večje goriščnice, npr 200mm in več, drugače pa je praktično vseeno. Kvečjemu je "in body" boljša, ker so potem stabilizirani vsi objektivi, ki jih daš gor.

Drugače pa si pri Sonyju obsojen na nekaj slabšo izbiro (tudi rabljenih) objektivov in predvsem precej slabšo izbiro raznih dodatkov (daljinska prožila flasha...). Seveda če primerjaš z Nikonom in Canonom. Mene ne moti toliko, se pa definitivno pozna, ko iščeš kako malo bolj eksotično stvar po internetnih trgovinah. Za Canon in Nikon vedno, za Sony, Pentax, Oly itd pa če imaš srečo.

LordTado ::

Kaj pa je z hdr-om?

BALAST ::

Še vse stvari za Sony se dobi na bolšjaku, le nekaj časa moraš iskat. Seveda imata Canon in Nikon več stvari na bolšjaku, ampak je tudi več možnosti da so defektne.
Za moj Sony DSLR sem kupil rabljen Tamron objektiv za 200€ ceneje, baterijo skoraj novo za 20€, stojalo in montirno glavo pa na Ebay za 40€ skup.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

LordTado ::

Kak je sigma 18-200 proti sinyjevemu objektivu 18-200?

Okapi ::

Kar se dileme zoom-fiksni objektiv tiče, je pa še ena zadeva, ki jo skoraj vsi po vrsti pozabljajo. Zoomi so v fotografijo prišli skupaj z diapozitivi, oziroma ko fotografi niso več sami razvijali filmov in delali fotografij. Brez zooma v takem primeru zelo težko pravilno skadriraš fotko, ker pač ne moreš delati izrezov. Pri digitalni fotografiji pa si že spet sam svoj mojster in odkar imaš vedno dovolj megapik zaloge zaradi velikih ločljivosti tipal, si lahko mirno privoščiš fotografiranje s fiksnim objektivom in potem "zumiraš" v Photoshopu.

O.

BALAST ::

"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BALAST ()

DrSergioDJ ::

BALAST je izjavil:

Še vse stvari za Sony se dobi na bolšjaku, le nekaj časa moraš iskat. Seveda imata Canon in Nikon več stvari na bolšjaku, ampak je tudi več možnosti da so defektne.



Kaj je pa to za ena neumnost, da je več možnosti, da so defektne?? A zato, ker je več ponudbe, je več artiklov zanič ali kaj? Kakšne eni pišete :D
Logično je, da je rumeni (nikon) in rdeči (canon) tabor lažje dosegljiv med rabljenimi zadevami, če pa prevladujeta v številu uporabnikov v resni fotografiji. In to meni pomeni večjo izbiro, ne pa večje število defektov, lol...
...

floyd1 ::

LordTado, čisto možno je, da je tisti Sonyjev objektiv le "rebadged" Tamron, vsaj pri 18-250 je sigurno tako. Je nekaj razlike (malo hitrejši AF), v osnovi (zgradba, število leč...) pa je to en in isti objektiv, enkrat z nalepko Sony, drugič pa s Tamron. Sony ima kar nekaj lastništva v Tamronu in z njim tudi dobro sodelujejo. Še enkrat ti rečem, raje štartaj na 18-250, ker je res višja liga. Škoda je kupovat DSLR in potem ostati na nivoju dobrega kompakta, ker imaš zelo slab objektiv.

HDR v aparatu je fajn, čeprav bi jaz raje delal to na računalniku. Seveda pa potem rabiš obvezno stativ, ki ga pa žal nimaš vedno pri roki. Za res dobre rezultate. Mi pa ne pašejo tiste "umetniške" HDR stvaritve. Za svetlejše (razločnejše) senčne dele in neprežgano nebo pa so zakon.

LordTado, če slučajno še ne veš - na Sonyje pašejo tudi vsi Minoltini objektivi, seveda tisti, z oznako AF. Glede Sony objektivov pa največ izveš na tej strani. Po prebranih 20-30 mnenjih uporabnikov pa si človek že lažje ustvari predstavo, kaj lahko od katerega objektiva pričakuješ.

BALAST: Od mojih (trenutno ;)) 6 objektivov sem le 2 kupil nova. Npr. Sigme 70-200 2.8 HSM si nove ne bi nikoli kupil, se mi je zdela malo predraga za mojo (popolnoma amatersko) uporabo. Rabljen za točno pol cene pa je že druga pesem. Seveda se tudi za Sony vse dobi rabljeno, le malo dlje traja. Izbira pač ni taka kot pri "rumenih" in "rdečih".

BALAST ::

In to meni pomeni večjo izbiro, ne pa večje število defektov, lol...

Se delno strinjam, ampak po slo-foto forumu je bilo kar nekaj pritožb na rabljene stvari od Canona.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

LordTado ::

Dopade se mi tudi panoramska funkcija ko poslikaš velik kot in ti sestavi sliko,super zadeva za slikat na morju in podobno...

floyd1 ::

Tudi to lahko delaš z namenskimi programi kasneje na računalniku - seveda pa nič ne škodi, če to zmore že aparat sam.

LuiIII ::

Jaz sem se dileme Canon - Nikon znebil. Pravzaprav sem se losal tudi potrebe po zrcalno-refleksnem fotoaparatu. Nabavil sem Sony NEX-5N. Majhna kompaktna reč z izjemnim senzorjem velikosti APS-C (enaka velikost kot jo ima večina Canonov oz. Nikonov). Poleg zelo dobre kakovosti slik je zelo dober tudi HD video. Najbolje od vsega je pa to, da imam lahko fotoaparat vedno s seboj (z ustrezno majhnim - pancake objektivom). Edina stvar, ki jo moram dokupiti je EVF viewfinder, ki pa ga dražji NEX-7 že ima vgrajenega. Ne vem, če ne bi se danes odločil kar za NEX-7.
Menim, da so brezrcalni fotoaparati prihodnost fotografije. DSLR-ji bodo nekaj časa gotovo ostali, a bo njihova uporaba omejena na profesionalni segment.

kuglvinkl ::

kolk je pa hitra ta pancacke leča? Pa goriščna razdalja? Po robovih na full odprta je fotka vsaj od oka ostra?

no comment ::

Verjetno misli 16/2.8. Wide open na NEX-u ne bo nobena pancake leča ostra. Niti 'od oka'.

NEX-5N ima senzor z zamaknjenimi (offset) microlečami (tako kot Leica M8 in M9), ampak verjetno čudežev ni za pričakovat. Če hočeš met na NEXu spodoben objektiv, bo nujno precej velik (v primerjavi z body-jem).

kuglvinkl ::

I see. No, bi si človek želu še (pravih) 35mm. Ker je s pravimi 24mm na ljudeh precej težko delati. Za začetek rabiš precej jajc.

no comment ::

Spodoben '35mm' na NEXu je Zeiss 24/1.8. Ni pa majhen.

LuiIII ::

Pa žal tudi poceni ni. Moram pa malo pogledati za Voigtlander Nokton 35mm f/1.4. Leica 24mm/1.8 je pa seveda na wish listi. Kot bolj portretni bi bil pa zanimiv tudi SEL50/1.8, samo ne vem kako se obnese. Glede na ceno je verjetno Nikonov ekvivalent boljša izbira. Glede "palačinke" je pa zadeva taka, da je za tisto kar fotografiram priložnostno, dovolj. Seveda robovi nikakor niso ostri pri odprti zaslonki, vinjetiranje je tudi kar opazno,... Ampak za vsakodnevno nositi s sabo, ko ni toliko pomemben tehničen aspekt fotografije, ampak bolj sam moment, je kombinacija dovolj dobra.
Mi je pa Sony NEX platforma všeč zaradi tega ker lahko z adapterjem lahko uporabim praktično katerikoli objektiv.

PARTyZAN ::

Kako bi se obnesla ta 50mm leča kot all-around objektiv (beri, kupil bi body in to lečo za začetek).

Ziga Dolhar ::

PARTyZAN, fino bi se obnesla.

Ko sem se sam na začetku igral s (sposojenim) DSLRjem, sem imel na voljo 17-55mm in 50mm. Odpravil sem se na sprehod po Ljubljani.

Fotografije, ki sem jih posnel s fiksnim objektivom, so bile daleč boljše od onih z zoomom. Tehnično itak (kromatska aberacija, popačenja), še bolj pa glede kadriranja in domiselnosti. Zoom leče dajejo preveč potuhe lenobi :/.
https://dolhar.si/

no comment ::

Moram pa malo pogledati za Voigtlander Nokton 35mm f/1.4.
Jaz sem imel njegovega brata Noktona 40/1.4 (ki je optično malenkost boljši od 35ke) in je na digitalu tako-tako. Niti center ne bo najbolj oster pod f2 - f2.5, robovi pa sploh.

Kako bi se obnesla ta 50mm leča kot all-around objektiv (beri, kupil bi body in to lečo za začetek).
Za Nikon DX aparat bi jaz rekel, da je obvezen nakup 35/1.8. Veliko bolj all-round kot 50/1.8. IMHO.

kuglvinkl ::

Tako je. Met samo 50mm na DX senzorju (se prav okolk 75) je frustrirajoče.

Sej je Nikon dal ven nek el cheapo 35mm 1.8, right? Če ti 35mm 2.0 ne odgovarja.

no comment ::

Nekaj se je začelo šušljat o Nikkor 24/1.8 za DX. To bi bil za mene ultimativni DSLR. Ne prevelik DX body, da ga še vzamem vedno s seboj in standardnih 35mm. Če imaš še 50/1.8, ki je tudi smešno poceni - vse kar rabim za 99.9% stvari.

kuglvinkl ::

ja, sam imam dovolj 24, 35, 50 in 85mm. Če bi mel še pekrat na leto za dve urci 70-200 al pa 180, bi blo prav kul.

skyline ::

@PARTyZAN
Če jemlješ DX body, dej raje poglej za 35 mm opcijami (kot je že kuglvinkl rekel - BTW, hvala za 35mm f2 ;) ).
Sem mel par let 50 mm na cropu, pa mi nikol ni posebej odgovarjal.

35 mm 1.8 DX je super objektiv, če nimaš fullframe ambicij.

LordTado ::

Kje dobit a33 najcenej?
So pa ga res posral pri 35 z fixnim lcdjem...
Gledam tudi a55 ampak je 33 isti z 3 slikami na sekundo manj pa Low light performance ma malce bolši.Ne vem če je vreden tiste cenovne razlike?
http://snapsort.com/compare/Sony_SLT-A3...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordTado ()

PARTyZAN ::

Vidim, da je kar precej feedbacka, da je na DX senzorjih 35mm grob ekvivalent 50mm. Body bo verjetno D3100, gledal sem še D90, pa se mi zdi, da je že malenkost outdated, predvsem pogrešam 1080p snemanje z AF. Na drugi strani pa ... D90 ima motorček za focus, in naj bi nasplošno imel kvalitetnejši zajem.

Tako da zaenkrat se (predvsem zaradi cene) nagibam na D3100 body s Nikon AF-S DX 35 mm f/1,8 G (po vašem priporočilu). Kako je s stativi? So kakšne zadovoljive low budget opcije?

floyd1 ::

LordTado: Glede sonyja vprašaj malo na slo alpha forumu.

kuglvinkl ::

Težko rečem, kar ni FF leti pod radarjem.

Ampak ja, make sence, 50mm je običajna goriščna razdalja za filme. Pa komot si ubodeš še eno 24mm 2.8 za 35mm ekvivalent.

To s fokusom pa zelo resno preveri. Snemat z roke brez AF, hm... vsaj kakšen steady cam bi po moje rabu.

Zgodovina sprememb…

Dua'L ::

Imam fotoaparat canon 1100d z zaslonko 18-55 (f3.5-5.6) zanima me kako vem pri kateri vrednosti zaslonke daje najostrejše fotografije? prosim za nasvet
GTX680
Intel i7 2600
8gb DDR3

francek1 ::

Zavisi, kaj fotkaš. Portreti se najbolj obnesejo na f11 in goriščnici okoli 50 mm - 80 mm. Fokusuraš oči. Ima pa vsak objektiv svoje finte. Takole na pamet so vsi zumi do 300 € bolj bogi...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Dua'L ::

najbolj slikam naravo oblake strele.
GTX680
Intel i7 2600
8gb DDR3

francek1 ::

Svetujem ti, da si prebereš kakšno dobro knjigo o digitalni fotografiji. Na kakovost posnetka namreč vpliva preveč faktorjev, da bi se dalo to na kratko opisat. Za fotografiranj strel se lahko uporablja poseben elektronski sprožilec ali pa daljši časi ekspozicije, veliko informacij pa boš našel na forumu e-fotografija.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

joze67 ::

Ampak splošno je odgovor, razen v zelo posebnih pogojih, na @Dua'l vprašanje jasen: pri najbolj zaprti kar se sploh da zaslonki.

jype ::

Če je preveč zaprta pride do težav z ostrino zaradi uklonov.

Okapi ::

pri najbolj zaprti kar se sploh da zaslonki.
Kar seveda ni res. To velja za globinsko ostrino, ne pa za ostrino oziroma kakovost slike nasploh. Ta je najboljša nekje pri f5,6-11, odvisno od objektiva. Pri bolj odprtih zaslonkah pridejo bolj do izraza napake objektiva, pri bolj zaprtih pa kot je jype napisal.

O.

sid911 ::

Narediš čisto enostaven test (isto stvar slikaš z različnimi zaslonkami) in boš sam ugotovil kjer je tvoj objektiv najostrejši. Če si bolj len pa ena koristna povezava.
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

Dua'L ::

Torej če sem prav razumel na strani med f8 do f11 zagotavlja dobro ostrino čez celotno fotografijo.
GTX680
Intel i7 2600
8gb DDR3

Okapi ::

Najprej moraš razčistit pojme. Eno je globinska ostrina, nekaj drugega pa največja ostrina oziroma kakovost fotke (ker imaš še druge optične napake, ne samo ostrino, na katere vpliva zaslonka).

O.

schurda ::

2 moji izkušnji:

- gor se je govorilo o Pentaxu, ki sem jih mel enih 5. Prednost Pentaxa, ki je nobeden ni omenil, je v njihovi uporabnosti in da so obupno prijazni uporabniku. Pa še vse stare leče lahko daš gor.

- kolega ima Nikona D5100 in sva slikala isto zadevo z istim objektivom z istimi nastavitvami in primerjala z mojim D90. D5100 ima nedvomno boljši čip in slika je neprimerno boljša.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov D-SLR (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
8825330 (13595) BigWhale
»

Kateri DSLR fotoaparat (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
689381 (3058) errhec
»

Kateri fotoaparat? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
8727150 (18758) bela120
»

Fotoaparat dober nakup? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6624506 (18558) schurda
»

Digitalni fotoaparat (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
7612289 (11561) Invictus

Več podobnih tem