Forum » Loža » Kako narediti krušno/kmečko peč?
Kako narediti krušno/kmečko peč?
nodrim ::
Takole je .. trenutno sem na Novi Zelandiji in sem prijatelju začel razlagati o krušnih pečeh in kako smo včasih ležali na njih in o kruhu iz teh peči itd.
Ko sem mu hotel razložiti kako točno je narejena, sem šele opazil, da v bistvu nimam pojma kako točno je sestavljena in iz česa. Kakšni materiali? Kakšna je konstrukcija? ..
nekaj malega sem iskal po netu pa kakšnih posebej podrobnih informacij o sami zgradbi in tehniki gradnje nisem našel .. Ve kdo kaj več?
Ko sem mu hotel razložiti kako točno je narejena, sem šele opazil, da v bistvu nimam pojma kako točno je sestavljena in iz česa. Kakšni materiali? Kakšna je konstrukcija? ..
nekaj malega sem iskal po netu pa kakšnih posebej podrobnih informacij o sami zgradbi in tehniki gradnje nisem našel .. Ve kdo kaj več?
MonkeyHead ::
5 ali 6 let nazaj nam jo je mojster delal na vikendu in je dost dost zakomplicirana zadeva tako, da boš kar težko razlagal brez nekakšne "strokovne pomoči".
nodrim ::
Z besediščem nimam problemov, tako da ni v tem fora. Zanima me sama konstrukcija, zaporedje gradnje in materiali. Pa po možnosti še zakaj so stvari takšne kot so.
Verjamem, da dejansko narediti peč, ki dobro deluje in ne razpade, je precej delikatna zadeva, samo teoretično jo razložiti pa bi moglo it tudi tle.
Verjamem, da dejansko narediti peč, ki dobro deluje in ne razpade, je precej delikatna zadeva, samo teoretično jo razložiti pa bi moglo it tudi tle.
MonkeyHead ::
Z besediščem nimam problemov, tako da ni v tem fora. Zanima me sama konstrukcija, zaporedje gradnje in materiali. Pa po možnosti še zakaj so stvari takšne kot so.
Verjamem, da dejansko narediti peč, ki dobro deluje in ne razpade, je precej delikatna zadeva, samo teoretično jo razložiti pa bi moglo it tudi tle.
kot strokovno pomoč sem mislil nekoga ki ti bo razložil to "sama konstrukcija, zaporedje gradnje in materiali. Pa po možnosti še zakaj so stvari takšne kot so." in ne besedišče.
harvey ::
Nekaj osnovnih informacij je na naredimsam.com. Toliko, da približno veš zakaj se gre. Ostalo pa pride v poštev mojster ala kak pečar.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
nodrim ::
Kul, za naredimsam.com še nisem vedel .. to skico sem pa že videl, samo ni dosti natančno opisana ...
oz. lažem .. tale opisa razvoja peči in kaminov sem že našel .. iščem pa bolj nekak opis gradnje pa tako ...
oz. lažem .. tale opisa razvoja peči in kaminov sem že našel .. iščem pa bolj nekak opis gradnje pa tako ...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nodrim ()
dzinks63 ::
Takšna je npr.: osnova oziroma notranjost. Za zunanjo keramično oblogo je pravtako ogromna izbira vzorcev. Npr,: krušne peči
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
mihec87 ::
Verjetno se najprej naredi nek podstavek potem pa se kurišče obloži z šamotno opeko, nato pa čez keramika.
nodrim ::
Ja, kurišče je torej take kupolaste oblike z nekimi vrati spredaj .. notranjost kupole je cela obložena s šamotno opeko?
Kaj pa pride med temi šminka keramičnimi ploščicami in kupolo? Ker ponavadi so na zunaj te peči pravokotne.
Kaj pa pride med temi šminka keramičnimi ploščicami in kupolo? Ker ponavadi so na zunaj te peči pravokotne.
mihec87 ::
http://web.vecer.com/portali/blog/v1/de...
http://www.furlan.si/sl/proizvodnja/kru...
Ja ponavadi so res kvadratne kaj pride vmes pa ne vem pri naši stari mami vem da je na vrhu vlita plata ob straneh pa ploščice.Plata je tudi počena do tega kolikor mi je znano pride če se na hitro preveč zakuri je treba zadevo kurit počasi da se segreje potem se pa lahko malo bolj nakuri.
http://www.furlan.si/sl/proizvodnja/kru...
Ja ponavadi so res kvadratne kaj pride vmes pa ne vem pri naši stari mami vem da je na vrhu vlita plata ob straneh pa ploščice.Plata je tudi počena do tega kolikor mi je znano pride če se na hitro preveč zakuri je treba zadevo kurit počasi da se segreje potem se pa lahko malo bolj nakuri.
Aston_11 ::
Notranja oblika je krog ali elipska (parabola), ne pa kvadrat. Šamot je zato, ker bolje akumulira toploto kot navaden cegu. Je pa navaden cegu tudi povsem ok. Vezivo je lahko malta, lahko je glina.
Peče se na takem materialu, ki akumulira toploto in vase sprejme tudi vlago od stvari, ki se peče. Lahko je običajna opeka.
Na zunanji strani pride izolacija - če je namen peka. Lahko je to enostaven tervol.
Pod kuriščem je ponovno izolacija. Star način je zdrobljeno steklo in sol. Nov način je perlit, vermikulit ali karkoli podobnega.
Tega je po netu ogromno - glej pod oven v angleščini ali forno v španščini.
Nekatere krušne peči imajo odduhe. Predvsem večje, pri manjših niso pomembni. Funkcija je, da segreje peč še z zgornje strani, kar pa nima nekega smisla, glede na to, da kuriš v notranjosti.
Peči za peko kruha so običajno v obliki polkrogle, peči za peko piz pa so v obliki elipse. Obe pa sta odlični, tako da z nobeno obliko nimaš kaj falit.
Glej npr. forum www.fornobravo.com.
Peči so iz gline v starih časih delale ženske v prostem času. Ni nobenega pretirana umetnost, razen če je treba prepričati folk, da da en kup soldov za tako peč. Poraba materiala - ne vem, ma za enih 50 EUR bi jo sestavil na dvorišču in bi delala. Za cca 300 EUR bi bila top of the top.
Paziti je treba na obliko in to je to. Potem pa malo dorečeš detalje in stvar dela.
In kot rečeno, to ni neka vesoljska znanost, ki bi jo obvladali samo pečarji. Ti kot vsi ostali služijo na lenobi in nainvosti ljudi.
Peče se na takem materialu, ki akumulira toploto in vase sprejme tudi vlago od stvari, ki se peče. Lahko je običajna opeka.
Na zunanji strani pride izolacija - če je namen peka. Lahko je to enostaven tervol.
Pod kuriščem je ponovno izolacija. Star način je zdrobljeno steklo in sol. Nov način je perlit, vermikulit ali karkoli podobnega.
Tega je po netu ogromno - glej pod oven v angleščini ali forno v španščini.
Nekatere krušne peči imajo odduhe. Predvsem večje, pri manjših niso pomembni. Funkcija je, da segreje peč še z zgornje strani, kar pa nima nekega smisla, glede na to, da kuriš v notranjosti.
Peči za peko kruha so običajno v obliki polkrogle, peči za peko piz pa so v obliki elipse. Obe pa sta odlični, tako da z nobeno obliko nimaš kaj falit.
Glej npr. forum www.fornobravo.com.
Peči so iz gline v starih časih delale ženske v prostem času. Ni nobenega pretirana umetnost, razen če je treba prepričati folk, da da en kup soldov za tako peč. Poraba materiala - ne vem, ma za enih 50 EUR bi jo sestavil na dvorišču in bi delala. Za cca 300 EUR bi bila top of the top.
Paziti je treba na obliko in to je to. Potem pa malo dorečeš detalje in stvar dela.
In kot rečeno, to ni neka vesoljska znanost, ki bi jo obvladali samo pečarji. Ti kot vsi ostali služijo na lenobi in nainvosti ljudi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aston_11 ()
mihec87 ::
Ni šamot tudi zato da se ne prkuri oz ogenj nanj nima vpliva? Namreč kakšen beton pa to, pri veliki temperaturni spremembi poči..?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mihec87 ()
Aston_11 ::
Ma tudi navadnemu ceglu ne škodi toplota - npr. delajo ga pri T 800 stopinj in gor. Šamot je bolj odporen na višje T, vendar je tudi navadna opeka dobra. Verjetno sicer ne vsaka - lokalni mojstr kupuje tip Julija v Italiji, sam sem neko drugo peč sestavljal iz opeke iz Kuriva in fajn zakuril, pa ji ni bilo nič.
Npr. google it: brick oven, pa pogledaš pod slike, je tega polno. Npr. krušne peči iz Pompejev, ki jih kopirajo po celem svetu (google it: brick oven pompeii).
No in potem to polkroglo obzidaš in dobiš našo kvadratno krušno peč.
Npr. google it: brick oven, pa pogledaš pod slike, je tega polno. Npr. krušne peči iz Pompejev, ki jih kopirajo po celem svetu (google it: brick oven pompeii).
No in potem to polkroglo obzidaš in dobiš našo kvadratno krušno peč.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aston_11 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vprašanje za pripravo kruha (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15488 (2682) | Tody |
» | pekač za pizzo (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 48726 (11932) | MArkusPrimus |
» | Nevarne snovi v termoakumulacijski pečiOddelek: Loža | 4281 (3757) | Assass1n |
» | Zamrznjene pice s krušne pečiOddelek: Loža | 10007 (8328) | Aston_11 |
» | Načrt za krušno peč !Oddelek: Loža | 13939 (11331) | toms |