» »

računalništvo ni znanost

računalništvo ni znanost

1 2
3
»

Mipe ::

Računalništvo je osnova za ta nesluteni tehnološki in informacijski razvoj, kateremu smo priča.

_Enterprise_ ::

Ramon dekers je izjavil:

Ja, ampak računalnik ne bo podal informacije, kako doseči določeno NOVO znanost, no bolje rečeno znanje (da se ne vrtiomo okoli te besede) recimo kako doseči svetlobno hitrost, način, kakšen način goriva bi pri tem
potrebovali etc.
ne, ne bo, dokler bo neumen (kot si ti). enkrat pa bo in se bo začela nova era, me zanima kaj boš pol mel za povedat čet programerje. tudi piramide niso rešile problema svetlobne hitrosti. če si pa sam tako slep, da ne vidiš, kaj je informatika naredila v preteklih desetletjih, pol pa sploh nima smisla

fiction ::

Pomoje se vse skupaj že rahlo ponavlja, ampak vseeno: znanstveniki ne odkrivajo naravnih zakonov! Lahko bi rekel kvečjemu, da opazujejo naravne pojave in poskušajo najti razlago za njih. Ta razlaga velja toliko časa, dokler je kdo ne ovrže. Eksperimentalno lahko drugi ljudje potrdijo veljavnost neke hipoteze, ampak to še ne pomeni, da se narava ravna po tem "zakonu". Npr. Newtonovi zakoni dobro opisujejo dogajanje v svetu, ampak še vedno niso "100 % pravilni", kvantna mehanika, kolikor vem pravi, da se zelo majhni delci ne ravnajo čisto po njih.

Sklepanje na podlagi zgrešene predpostavke je torej že v osnovi napačno.

Seveda pa je čisto res, da se zelo veliko ljudi v računalništvu ne ukvarja z računalniško znanostjo. (Žal pri nas razen reklame na domačih straneh R&D oddelkov po podjetjih praktično ni).

Drug problem je pa to, da nekateri na forumu ne vidijo razlike med znanostjo in tehnologijo in so očitno zdaj, ko so odkrili, da programer, v bistvu ni ravno znanstvenik razočarani.

Računalništvo je samo po sebi precej interdisciplinarno. Kar se tiče razumevanja narave je npr. pomagalo biologom pri sekvenciranju DNK. Seveda pa tudi drugi dosežki na področju CS niso zanemarljivi. In IEEE standardi za prenos podatkov tukaj ne vem, če ravno pašejo zraven. Da je bilo izpostavljeno ravno to, pove veliko o nepoznavanju tega kaj CS sploh je.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fiction ()

noraguta ::

Ramon dekers je izjavil:

pa vseeno nekih odkrtij "računalništvo" ni dalo.

Mimogrede kamenje v katerem je "vklesana" matematika so piramide. Mi pokažeš ti "stvar" v katerem je vklesano računalništvo? pustimo računalnik:D

no dej pa ti men pokaš kje je matemtka vklesana v piramide kot znanost
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Ales ::

Ramon dekers je izjavil:

Ne, slovencel je podal dovolj dobre argumente, nasprotniki pa bolj slabe. Bilo bi fino če bi imeli težko industrijo tako bi bil denar in posel, tako pa se je ta zadeva preselila na Kitajsko, žal.

Nihče ti ne brani imeti težke industrije. Ampak to pomeni kitajske plače, njihov delovni čas, njihovo varstvo pri delu in še njihovo varovanje okolja. Če si zainteresiran, kar začni. Po moje, da boš približno tako uspešen, kot Kitajci... Samo dvomim, da boš zdržal več kot pol delovnega dneva, preden crkneš.

Ramon dekers je izjavil:

Kar se super računalnika tiče ki ne vedel za Slovenijo..Hjah posredoval je samo takšno znanje, ki ga ima človek oz že pridobljeno videno, slišano znanje, nekega viška napredka pa ni pokazal, recimo kakšne nove zakonitosti, kako priti najlažje do hitrosti svetlobe (banalen primer, ampak vseeno).

Edit: takšen računalnik se lahko primerja bolj s človekom ki ima fotogafski spomin, ki vsebuje poleg že znanih zakonov, dejstev še polno napak.

Mislim, da si falil point in čisto spregledal, kje leži resnična zmogljivost Watsona. Ta stroj je bil sposoben komunicirati na človeškem tehnološkem nivoju. AI je to... in z njegove strani je to precej impresivno.

Da človeštvo ne bi izpadlo nehvaležno za ves ta trud ti predlagam, da ti storiš podobno gesto: privleči tvoj računalnik izpod mize in se priklopi nanj brez perifernih naprav. Lahko mu šepetaš, ga božaš po ohišju ali žgečkaš po LAN portu, kar se ti pač zdi, da bo bolj učinkovito. Če ti rata doseči smiselno komunikacijo z vsaj 1 MB/s, boš ekvivalent Watsona.

Ramon dekers je izjavil:

Mimogrede kamenje v katerem je "vklesana" matematika so piramide. Mi pokažeš ti "stvar" v katerem je vklesano računalništvo? pustimo računalnik:D
Kaj naj bi tvoja primerjava sploh pomenila mi ni jasno, ampak npr. mehanizem iz Antikitere je dober antični primer.

fiction je izjavil:

Pomoje se vse skupaj že rahlo ponavlja, ampak vseeno: znanstveniki ne odkrivajo naravnih zakonov! Lahko bi rekel kvečjemu, da opazujejo naravne pojave in poskušajo najti razlago za njih.
Hočeš reči, da naravne zakone odkrivajo in ne izumljajo? Če pa bi rad razpravljal o tem, ali je sploh možno odkriti univerzalno teorijo vsega, ali le približke, pa smo pomoje zaplavali že v filozofske vode.

fiction je izjavil:

Drug problem je pa to, da nekateri na forumu ne vidijo razlike med znanostjo in tehnologijo in so očitno zdaj, ko so odkrili, da programer, v bistvu ni ravno znanstvenik razočarani.
Po moje, da večina to prav dobro ve in razume celo razliko med tehnologi in pravniki, razen mogoče začetnika te teme...

noraguta je izjavil:

Sicer pa ja računalništvo je po svoji naravi bolj aplikativna kot pa bazična znanost, ampak še vseeno zadovoljuje kriterije večine definicj znanosti.

Ma ja. Tukaj nekje bi se ta tema lahko čisto mirno končala. Ampak potem ne bi videl tiste Thomasove izjave o emulatorju Ramon dekersa in napredku od modela Tomi66, tako da se je splačalo :))

Matako ::

Mogoče je do nesporazuma prišlo, ker je slovencel poškilil v kak slo-tech forum "programiranje" ali kaj takega? Tam verjamem, da mogoče človek dobi včasih napačen vtis :D
/\/\.K.

Terman ::

:D
Programiranje aplikacij seveda ni znanost. Saj tudi ne spada pod CS, ampak je prav svoja veja računalništva: Software Engineering. To je pa čisto industrijsko/obrtniško delo. Kar ljudje pozabijo (ne vedo) je, da se ne programira zgolj aplikacije.

slovencl ::

Matko, nobenega nesporazuma ni. Že ves čas trdim, nek droben procent računalničarjev se ukvarja z znanostjo, večina/ostali pa (žal) pač ne, ampak ste, kot sem že nekajkrat rekel, le "klešče v rokah kovača" oz. orodje v rokah pravih znanstvenikov. Razumem pa vaš odpor do tega, če vas nekdo seznani da niste znanstveniki, ampak neke vrste pravniki/obrtniki in da je vaš faks od vseh tehniških faksov še najmanj tehniški...

Sicer pa malo pogooglajte... nisem prvi, ki dvomi v vaše znanje :)) Se pravi bo nekaj na tem...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: slovencl ()

Ales ::

Nekaj bo na tem, da trolaš. :)

slovencl ::

Tudi nekaj bo na tem da nimaš povedat nič konkretnega na to kar sem napisal, potem pa pač uporabiš eno frazo, ki si jo že nekje videl...

Wox ::

Ne razumem kaj je tvoj point slovencl. Še nikoli nisem srečal programerja, ki bi se imel za znanstvenika. Sicer pa dandanes ni več nikogar za katerega ne bi obstajal kak dvom.
Commodore 64

Ramon dekers ::

kot sem že rekel znanstvenik je nekdo ki ustvari "roko" ki na citroenu napiše picasso, in ta ki ustvari roko že vnaprej predvidi ali bo šel napis iz leve proti desni ali obratno ali pa oboje. Če tega "roka" nima notri že v defoltu, tudi programer ne more nič več kot to zakar je zasnovalec predvidel kako bo lahko potekalo, z vnaprejšnimi možnostmi.

Matako ::

Heheh, kako je šlo že tisto - ne morejo vsi pisati simulacij atomskih bomb, eni morajo tudi računovodske programe klepat :D

Drugače pa slovencel... imaš neprijeten slog pisanja. Namreč, "nimaš povedat nič konkretnega na to kar sem napisal" je povsem in čisto neprimerno za forum. Mislim, te je kdo slučajno prosil, da objaviš svoj prispevek? Ne moreš zdaj kar zahtevati "primernega odgovora" oziroma odgovora sploh. Ne gre to tako.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

]Fusion[ ::

Jaz pa pravim da so matematiki pravniki! Saj tam izhaja vse iz dogovorov: kaj so števila (naravna, realna, imaginarna), razni odvodi in integrali, matrike ipd. Vse dogovori in zakoni :) Ali ne? :D
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

slovencl ::

@Fusion: Nimaš prav, v znanosti je tako da vse kar trdiš moraš dokazat. Integral in odvod pa je samo definicija - to pa je dogovor, ampak samo to poimenovanje, da se (npr. v primeru odvoda) limita-tapata imenuje odvod.

@Matako: a to da nekdo napiše samo "ti samo trolaš" to pa je primerno... dej no dej... Itak pa nič ne zahtevam... samo na glas razmišljam, to pravico pa menda imam... Enako kar si vprašal mene lahko vprašaš tudi sebe...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: slovencl ()

]Fusion[ ::

@slovencl: Potemtakem je tudi pravosodje znanost, saj morajo (naprimer) dokazat nekomu, da je ukradel Milka čokolado. To pa dokazujejo na podlagi dogovorov (zakonov) :)

edit: oh ta pravopis...
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ]Fusion[ ()

slovencl ::

Dokazovanje je potreben, ne pa zadosten pogoj za znanost :))

Matako ::

slovencl je izjavil:


@Matako: a to da nekdo napiše samo "ti samo trolaš" to pa je primerno... dej no dej...


In to te opravičuje kako že? Glej... temo si odprl tako, kot si jo. Sprejmi zdaj odgovore take, kot so. GIGO princip.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Wox ::

Sej tudi trolanje je znanost.
Commodore 64

fiction ::

Pri vsaki znanosti obstajajo postulati, ki so stvar dogovora, in na podlagi katerih potem gradiš dokaze za druge stvari. To so ali neki abstraktni koncepti, ki jih je uvedel človek, neka zajebana stvar, ki je ni mogoče kar tako dokazati ali pa kaj tretjega...

Neka razlaga "naravnega zakona" je tudi dogovor, saj ne moreš preizkusiti absolutne pravilnosti. Ti vedno vidiš samo posledice in na podlagi le-teh sklepaš o načinu nastanka. Ljudje potem rečejo ok, do zdaj smo zmeraj opazovali to in vse skupaj ni v nasprotju z drugim znanjem, torej se nam zdi razlaga smiselna. Ko pa enkrat nekdo opazi nekaj drugačnega, se pojavi vprašanje ali se lahko določen zakon le malo priredi ali pa je s tem že ovržen in bo pač nekdo moral najti novo razlago.

]Fusion[ ::

slovencl je izjavil:

Dokazovanje je potreben, ne pa zadosten pogoj za znanost :))

Kaj pa še te manjka?
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

_Enterprise_ ::

slovencl je izjavil:

Matko, nobenega nesporazuma ni. Že ves čas trdim, nek droben procent računalničarjev se ukvarja z znanostjo, večina/ostali pa (žal) pač ne, ampak ste, kot sem že nekajkrat rekel, le "klešče v rokah kovača" oz. orodje v rokah pravih znanstvenikov. Razumem pa vaš odpor do tega, če vas nekdo seznani da niste znanstveniki, ampak neke vrste pravniki/obrtniki in da je vaš faks od vseh tehniških faksov še najmanj tehniški...

Sicer pa malo pogooglajte... nisem prvi, ki dvomi v vaše znanje :)) Se pravi bo nekaj na tem...
a dej ga srat, sej tud noben od te večine ne trdi da je znanstvenik. enako je tudi z večino strojnikov, matematikov, fizikov, biologov

slovencl ::

Lej, jest sem rekel da računalništvo ni znanost. To da večina računalničarjev ni znanstvenikov mi je jasno, tako kot večina biologov biologov/strojnikov/fizikov ni znanstvenikov, ampak ti, za razliko od računalničarjev, vsaj študirajo znanost.

xardas ::

slovencl je izjavil:

Lej, jest sem rekel da računalništvo ni znanost. To da večina računalničarjev ni znanstvenikov mi je jasno...


...

overlord_tm ::

In kaj potem studirajo tisti racunalnicarji, ki ne spadajo v vecino? Medicino? Biologijo?

Rias Gremory ::

slovencl všeč mi je da stojiš za nečim, vendar ne razumem kaj je point te teme? ko si pisal temo si sigurno vedel kakšne bodo reakcije uporabnikov. ta tema gre lahko v nedogled..
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

]Fusion[ ::

tak da nekaj računalničarjev je znanstvenikov, čeprav niso študirali znanosti :D
jaojao

slovencl, drugače pa se lahko vrneš pod svoj most... :)
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

slovencl ::

]Fusion[, dej mi povej tvoj ip, ti bom poslal en (podatkovni) paketek po 802.99projektil standardu :))

_Enterprise_ ::

grozi po internetu, benajte ga

]Fusion[ ::

127.0.0.1

Komaj čakam paketek...
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

sirotka ::

]Fusion[ je izjavil:

127.0.0.1

Komaj čakam paketek...

:)
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študij na FMF

Oddelek: Šola
215160 (4590) moose_man
»

Programer-php, python

Oddelek: Loža
458059 (4950) Red_Mamba
»

FRI vs FE (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10123764 (18555) Invictus
»

Dokazana šibka Goldbachova domneva! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8117639 (13192) schurda
»

FE ali FRI

Oddelek: Šola
247399 (6605) i386

Več podobnih tem