» »

Kontrola prijav in prometa v wlan omrežju

Kontrola prijav in prometa v wlan omrežju

s1e2x3y ::

Razni hoteli med drugim ponujajo tudi dostop do njihovega wlan omrežja. To imajo ponavadi rešeno tako, da gost dobi na recepciji (dnevno, tedensko ali enkratno) kodo, ki se ponavadi generira na njegovo ime. Predvidevam, da se kasneje ves njegov promet po wlanu beleži. S tem si ponudnik wlana zaščiti hrbet, saj nikoli ne ve koga dobi v goste.
Sedaj pa moj problem. Kako je to narejeno? Ali kdo od vas pozna tak sistem? Bi ga lahko na kratko opisal? Kakšna povezava, shema? ....
Hvala

logout ::

Captive portal ?

L.p., Kloko

x.sci ::

Za kontrolo dostopa se uporablja radius (streznik z ustreznimi dodatki), s CP ali brez, ki tudi skrbi za logiranje (kdaj se uporabnik prijavi/odjavi). Vsega prometa se pa pomoje v vecini primerov ne logira.

BlueRunner ::

Za captive portal in ostalo sta ti povedala kloko in x.sci.

S tem si ponudnik wlana zaščiti hrbet, saj nikoli ne ve koga dobi v goste.

Tega ni, ker hotele niti najmanj ne briga kaj njihovi gostje delajo na internetu in se tudi ne rabijo pred nikomer ščititi. Ali si predstavljaš, da se bi npr. za vsak primer snemalo tudi telefonske pogovore iz sob ali pa kar namestilo kamere v sobe, da si bi hotel "zaščitil hrbet"?

s1e2x3y ::

Hvala za hitre odgovore.
No... s tem, da si "hoteli ščitijo hrbet" sem mislil na sledeče.
Bil sem v dveh hotelih, kjer so mi na recepciji, na hotelsko kartico, izdali listič s kodo dostopa do wlan interneta. Prepričan sem, da je bila koda generirana in označena na sobo (posledično na moje ime, saj sem bil v sobi prijavljen). Predvidevam, da so se strani, ki sem jih obiskal zapisale v nek log file. Zakaj bi sicer izdajali kode na ime?

BlueRunner ::

Kaj pa vem. Morda zato, da jim dostopa do interneta ne uporabljajo postopači pred okni (v restavraciji, ...) in gostje, ki npr. tega ne plačajo (special discounts).

Po, upam si reči, kar precej izkušnjah, se države v splošnem delijo v dve skupini: tiste, kjer je odprt in brezplačen WiFi na voljo skoraj na vsakem koraku in države, kjer je to izključno plačljiva ali pa vsaj zaklenjena storitev. Hoteli samo sledijo splošnem državnem trendu. Ravnokar sem se vrnil iz ene takšne, kjer bi človek (anekdotično) težko verjel, da internet sploh imajo, če pa že, pa si bi mislil, da je to omejena in temu primerno zaščitena dobrina. Nak... na celem kupu lokacij (barčki, restavracije, hoteli, letališče, ...) zastonj WiFi. Po drugi strani imam v Nemčiji redno probleme z iskanjem česarkoli brezplačnega. 99% stvari, ki so na voljo, je samo za denar.

Kar se tiče ščitenja hrbta, je moja izjava veljavna samo in izključno za Slovenijo, kjer hotelu ne bo nihče dihal za vrat zaradi početja njihovih gostov - ni pravne podlage za kaj takšnega. V drugih državah pa YMMW. Težko pa reči kje je to pomembno in nje to ni pomembno. Malokdo pozna relevantno zakonodajo še kje drugje, razen doma. Pa še doma je včasih težko.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WI FI v camp prikolici

Oddelek: Omrežja in internet
464554 (2879) Daliborg
»

WiFi kot v hotelih?

Oddelek: Pomoč in nasveti
163185 (1915) SeMiNeSanja
»

Domače omrežje - precej veliko

Oddelek: Omrežja in internet
488885 (7184) SeMiNeSanja
»

Wifi Login Page

Oddelek: Programiranje
81264 (1022) stb
»

vspostavitev interneta v kampu

Oddelek: Omrežja in internet
223729 (2324) Otzi

Več podobnih tem