» »

vspostavitev interneta v kampu

vspostavitev interneta v kampu

vmalhar ::

Zdravo,
Kolega planira za naslednjo sezono vzpostavit dostop do spleta za goste kampa in me je prosil za pomoč.
Zanima me kako se obnesejo rešitve kot sta tidve:
http://www.cutehotspot.com/?gclid=CLXyr...
http://www.wifi-radius.com/?gclid=CPOlq...
Poskusil bi se izogniti postavitvi namenskega serverja v recepciji in bi raje poinstaliral tak paket z virtualnim serverjem, ki mi potem omogoča tudi nadzor nad uporabniki in zaračunavanje.
Če ima kdo konkretne izkušnje s tem in ve za težave ki pri tem nastajajo, bom hvaležen za nasvet.

Koliko bolje in koliko dražje je plačati podjetju za vspostavitev takega omrežja? Recimo tole:
http://www.telos.si
Hvala,
Miha

it's_me ::

Mikrotik oprema podpira hotspot, vse imaš na routerju, za billing urejanje preko www strani

http://shop.wlan-antene.net/mikrotik-c-...

680x0 ::

Odgovor na tole vprašanje bo najbrž zahteval bolj podrobno predstavitev situacije, predvsem velikosti kampa, gostota dreves, število in potrebe(!) uporabnikov, kam lahko namestiš access pointe, itd.

Za mini družinski kamp z recimo 100 obiskovalci, ki bi radi posrfali in prebrali email bo najbrž zadostovala rešitev z nekaj ročno konfiguriranimi DD-WRT usmerjevalniki na recepciji ali na WCjih, z usmerjenimi antenami in ustreznim softwareom (web, radius) na oddaljenem virtualcu ala http://www.wi-fiplanet.com/tutorials/ar...

Če pa govorimo o večjih kampih, tipa 1000+ obiskovalcev, ki si bi si morda želeli tudi kaj več od spletnega deskanja (VoIP?), potem imaš pa na drugi strani spektra Ciscove rešitve access pointov, ki se znajo med seboj povezovati tudi po zraku in narediti mrežo (mesh), tako da v primeru večje mreže lahko outdoor access pointe montiraš kar na luči in do njih ne rabiš vleči kablov. V primeru večjega števila APjev si lahko privoščiš še kontroler, ki poskrbi, da zadeve delujejo na pravih kanalih in z ravno pravšnjo močjo, da se sosednje celice ne motijo med seboj.

Razlika v začetni investiciji med obema rešitvama je precejšnja, med njima pa še spekter drugih rešitev, zato kaže najprej razmisliti o tem, na kakšen način se bo WiFi tržil in kakšno internet pipico si bo omislil do vrat kampa. Konec koncev bo tudi gost pripravljen odšteti več za povezavo, po kateri ne le surfa ampak lahku tudi pokliče domov v Amsterdam.

Vanadium ::

Heh sam tko informativno na kakšen način bi ti to računal? Glede na prenešene podatke? Po dneveih? IMHO to bi moral zastonj ponujat oz minimalni pavšal, ker bi tako več gostov privabil ne pa računat.

aljazh ::

Kaj pa Mobitelov NeoWlan? AFAIK oni postavijo vse, če je lokacija za njih tržno zanimiva. Vprašanje je le, koliko bi lastnik kampa imel od tega.

alexa-lol ::

Eno orng povezavo (25-50mb/s)+ en routercek + par antenc WiFi, da maš cel kamp pokrit. Tako bi jaz naredil (nimam veliko izkušenj). Tukaj je treba vedeti kakšna je površina kampa (da se ve koliko antenc WiFi.
:)

Cena - zastonj za goste
Problem je če so kake hiše v okolici, da se ne bi kdo na vašo povezavo priklopil. Mogoče bi tako naredili, da bi vam wlan vlekel le do mej kampa in ne še v okolici.

Zgodovina sprememb…

black ice ::

Ali pa povezavo zaščitiš z geslom, katerega dobiš ob plačilu kampa (seveda se geslo vsake toliko menja).

vmalhar ::

Pokritost bo bistvena samo okoli recepcije kjer je pokrita terasa, ampak zadeva bo morala podpirati voip, prenos slike in vse ostalo.
Sej vem, da je v principu zadeva čist preprosta, ampak če hočeš zadevo zaračunavat z žetoni in pavšalno, če more podpirat vse potrebno za vodenje biznisa z dopusta in če receptor ni sistemc ampak en študent, se je pametno zadeve lotit malo bolj resno.
Zato bom vesel vseh opozoril na težave na katere lahko naletim.

Miha

blackbfm ::

Eno orng povezavo (25-50mb/s)+ en routercek + par antenc WiFi, da maš cel kamp pokrit.


Ja seveda, en "routerček" bi pri taki povezavi kar fajn počepnu. Si bo treba neko bolj konkretno zadevo omislit.

Grey ::

Ne vem zakaj bi sploh računal dodatno? Malo dnevni pavšal v kampu dvigneš pa se ti takoj pokrijejo stroški internetne povezave in nekaj dodatnega za nakup nove, ko se ta pokvari ali zastari (po hitri oceni ne znese več kot 1€/dan, če ima konstanten tok obiskovalcev). Jaz bi pač tako naredil...veliko bolje in kupcu zanimivo je, da mu omeniš možnost "zastonj" dostopa do WiFi interneta kot pa da jim pokažeš cenik "toliko in toliko stane kB prenešenih podatkov. Z marketinškega stališča bi rekel, da "zastonj" privabi več obiskovalcev. ;)

V-i-p ::

Podpis pod Grey-a!
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

V-i-p ::

Pa še obrazložitev zakaj: v teh časih pač tudi na dopustu človek rabi internet, sploh tisti, ki ga rabijo za službo kdaj pa kdaj. Nemalo jih poznam, vsaj od tistih, ki hodijo na Hrvaško, da se odločajo tudi na podlagi tega, ali internet je, koliko stane, kje je...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Vanadium ::

Točno tako. To bi kvečjemu plus bil za kamp da maš zastonj internet, ne pa da me jajcajo z ceniki kok stane, veliko raje bi se vračal v tak kamp itak pa negreš na morje da visiš na netu ampak da se spočiješ, dodatne + je pa pač ta povezava. Drugače pa rečeš, da če želijo nucat naj dajo mac adreso wlan kartice in se not vpiše naslov v router za cajta bivanja v kampu in to je to. Sem zadnjič en kamp na hrvaškem gledu in imajo đabe net za goste in bi veliko raje k njim šel dopustovat ker se tako naprimer lahko zastonj slišim z sorodniki prek msn ipd...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vanadium ()

blackbfm ::

Omejevanje po macu se mi ne zdi smiselno. WPA zaščita z nekim geslom, bi bila dovolj pomoje..Edina stvar je da omejiš pasovno širino in to je to. Za tistih par, ki bi pa net kradli (če bi sploh) pa se pri takem številu ljudi niti ne pozna. Govorim za primer, da bi bil internet že vključen v ceni. Drugače pa bolj ko kompliciraš, manj ugodno je za uporabnike.

residual ::

zanimiva tema... kako je tu z zaščito in odgovornostjo v primeru zlorab?

Ali pred zakonom za zlorabe uorabnikov odgovarja lastnik kampa? V tem primeru je bolje dodeljevati dostop na podlagi prijave v kamp in fotokopije osebne. Tako saj lahko policijo napotiš na to osebo da jo povprašajo kaj je v kampu browsala.

"Zastonj" internet (vključen v ceno nočitve) to že, vseeno pa mislim da mora bit zaprt dostop (na prostem bi wlan nesel kar nekaj metrov iz kampa) in možnost blokade uporabnikov. Tako da če lastnik kampa nima pojma o wlanu in administriranju bi moral koga honorarno najet da mu tu pa tam malo čekira kaj se dogaja po mreži... al ni potrebe, kaj mislite?

sprašujem pa zato, ker sem tudi mislil podobno zadevo realizirat a kvečjemu za nekaj 10 userjev

Vanadium ::

Zato pa pravim da dodeljevat po mac naslovu in beležit kdo je ta oseba in se dela log kaj kdo dela po netu (marsi kateri router zna delat loge oziroma se naredi kaka dedicated kibla pa kaki m0n0wall al kaj je že). Me prav zanima kak bi se zagovarjal da bi nekdo 1gb pedofilije dol cuknu ali uplovdu male otroke na net z tega wirelessa. Skratka varnost dostopa mora bit na 1. mestu tako da je lastnik pokrit

680x0 ::

vmalnar:
V tvojem primeru bo zadostovala prva možnost, ki sem jo omenil - 1 do 2 APja, zadaj pa nek open source "hotspot" paket ala ChilliSpot z RADIUS serverjem. Avtentikacija potem izgleda tako, da se uporabniku, ko odpre browser, prikaže informativna stran z navodili kje in kako se pridobi dostop do interneta (npr. "zglasite se na recepciji") in vpisno polje, kamor vpiše kodo za dostop. Po vpisu kode si server zapomni MAC naslov uporabnika in mu dopušča dostop za določen časa. Glede na to, da je na recepciji študent, se mu lahko v najlažji obliki sprinta spisek dnevnih, tedenskih, mesečnih kod, ki jih potem daje uporabnikom. Težava tu so lahko odjemalci, ki nimajo brskalnika, prav tako je potrebno, da se vsakemu odjemalcu dodeli svoja koda (če ima neka družina s seboj 2 laptopa in 2 iPhona, potrebujejo 4 kode. Prednost te metode je prijaznost (uporabnik takoj ve, kaj mu je storiti, da pridobi dostop) + vsem uporabnikom lahko brezplačno daš dostop do nekih info spletnih strani o kampu in dejavnostih, ki jih ponuja (poleg tega pa lahko še tržiš oglasni prostor npr. lokalni rafting agenciji, ipd.).
Druga možnost avtentikacije je direktno preko WEP ključa, ki se prav tako preverja na RADIUS, v tem primeru lahko omogočiš en ključ na družino, ki podpira več naprav, slaba stran tega pa je, ker userja moraš na drug način obvestit, kje dobi dostop (kar lahko narediš ob prijavi na recepcijo).
V vsakem primeru je dobro, da podpišeš vzdrževalno pogodbo z "lokalnim majstrom", ki bo bedel nad serverji in po potrebu urigiral.

ostali:
Malo preveč romantično si predstavljate pokrivanje večjega kampa z ustrezno povezavo.
Večina gostov iz tujine, ki pri nas dopustujejo za daljše obdobje, je pripravljena plačati za dobro povezavo, če je povezava kvalitetna in mu jo pripelješ do ležalnika pred njegovim avtodomom (komur je dostop do interneta tako pomemben faktor, da od njega zavisi izbira kampa, bo z veseljam plačal 10, 20 evrov za tedenski dostop).

Kaj vse je potrebno za pokritje večjega slovenskega kampa, si pa lahko pogledamo kar na konkretnem primeru. Konkretnih podatkov o situaciji v kampu sicer nimam, ampak za okvirno predstavo bo dovolj...
http://maps.google.com/?ie=UTF8&t=h&ll=...

Kampi so običajno stran od urbanih središč, na tem primeru recimo, da je oddaljen 1,5km zračne linije od centra sosednjega kraja, kar predstavlja zgornjo mejo za konkreten domači dostop do xDSLa, kar bo najbrž premalo za kamp z 1000+ gosti v glavnini sezone (če 5% teh ob konici uporablja internet je to 50+ uporabnikov). Prvi problem je torej zagotavljanje povezave v internet, razdalje za baker so dolge, Telekom in T-2 pa tudi ne polagata optike v ruralnih predelih. Cena za položitev optičnega kabla od kampa do Telekomovega vozlišča v kraju? Precejšnja.

Kamp ima takole čez palec cca 15ha, skoraj v celoti pokritih z gozdom. Optimistična ocena je, da 1ha pokrivamo z 1 AP, kar znese 15 AP. Tu privzamemo, da so WCji, različne infrastrukturne stavbe in omarice lepo porazdeljene, tako da lahko montiramo indoor APje. V kolikor to ni mogoče in smo prisiljeni uporabljati zunanje APje, to stvar ustrezno podraži.
Prvi problem, ki se pojavi je, da so APji 100m zračne razdalje med seboj, kar je zgornja meja za UTP kabel, če le tega potegnemo direktno med APji, kar je v večini primerov nemogoče, saj bi radi uporabili že obstoječe kanale. Optika seveda ustrezno podraži in omeji izbiro omrežnih naprav, APje lahko med seboj povežemo po 5GHz WiFi linkih, kar spet omeji in podraži izbiro APjev. Skratka, zadeva ni ravno "postavimo APje in jih povežemo z UTPjem" in je močno odvisna od konfiguracije terena, gostote dreves, obstoječe komunalne infrastrukture itd.
Druga težava, ki se pojavi pri takem številu je, da si ne moremo privoščiti poceni APjev, ki jih tu in tam mora nekdo resetirat, kadar se pač obesijo. Želimo si APje priznanih enterprise proizvajalcev, kar hitro znese €400+ po APju, torej je minimalen strošek samih APjev vsaj €6000.
Tretja težava je načrtovanje omrežja. Ker tvorimo celice, moramo dobro razmisliti s kakšno močjo in na katerem kanalu bodo komunicirali APji, da ne bo prevelikih interferenc. Efektivno imamo samo 3 kanale, ki se med seboj ne prekrivajo, zato zadeva ni trivialna. V zakup vzemimo še spremenljive pogoje, saj je količina signala, ki ga absorbirajo drevesa odvisna od letnega časa (okej, pozimi kampi res ne delajo, a razlike tekom leta vseeno so), zato bi si v takem primeru že želeli WiFi kontroler, ki bi nadziral kanale in moč vseh APjev, kar nanese nekaj dodatnih evrskih tisočakov (preberite si npr. cene za Ciscotove kontrolerje - http://www.tribecaexpress.com/aironetpr... ).
Temu potem dodajmo še pošteno enterprise stikalo, RADIUS strežnik, dober firewall oz. "sekjuriti aplajance" (da nam uporabniki mimogrede ne brskajo po blagajni v recepciji) in samo postavitev opreme, pa smo hitro na nekaj deset tisoč evrih.
Dodajmo še tekoče stroške vzdrževanja (najbrž želimo, da nam v primeru, ko gre kaj narobe, na pomoč priskoči za to usposobljeno podjetje), tekoče stroške povezave do interneta, pa je hitro jasno, zakaj se dostop do interneta ne more povrniti le s tem, da "goste raje pridejo v kamp".

Seveda, številke so visoke, se pa ob ustreznem trženju lahko hitro povrnejo - poleg omenjenih naročnin tudi s specializiranim oglaševanjem na osnovni strani, ki se uporabniku prikaže, predno vpiše geslo za dostop. Turistične agencije iz okolice bi bile pripravljene plačat za to, da se gostom kampa ob odprtju brskalnika izpiše "vodostaj na lokalni reki je odličen, izkoristite lepo vreme in se jutri prijavite za rafting, še 2 prosti mesti za samo xx evrov"...

No, več gostov in dodaten zaslužek pa ni nujno edina prednost vlaganja v dano infrastrukturo. Na spletni strani omenjenega kampa piše, da razpolagajo z 450 mesti za kampiranje. Na kakšen način sledijo zasedenost teh mest in lokacijo gostov ne vem, lahko pa bi v tiste plastične značke s številkami vgradili RFID čipe in tako v realnem času sledili zasedenosti mest preko WiFija ( http://www.rfidupdate.com/articles/inde... ).

...

blackbfm ::

Zato pa pravim da dodeljevat po mac naslovu in beležit kdo je ta oseba in se dela log kaj kdo dela po netu


In kaj če fejkaš mac?

vmalhar ::

vmalnar:
V tvojem primeru bo zadostovala prva možnost, ki sem jo omenil - 1 do 2 APja, zadaj pa nek open source "hotspot" paket ala ChilliSpot z RADIUS serverjem....

...


Tudi sam sem razmišljal o nečem podobnem. Vsaj za prvo sezono oz. za začetek. ChilliSpot je v bistvu zastonjski program s katerim določaš šas povezave, določaš avtentikacije in ostalo ane? Samo vidim da zadeva teče pod linuxom.
Primerni so tudi plačljivi programi. Vsekakor veliko ceneje kot postavljat namensko opremo, ki omogoča ogromno ampak v tem obsegu zadeva nikoli ne bo polno izkoriščena. 1 namenski zunanji AP in kontroler prideta cca. 2300€:)

Morem še malo preštudirat programe ki so na voljo, da vidim v čem so sploh razlike.
C=64, poznaš kakšne preverjene, da nisem čisti poskusni zajček. Je kaj odvisno od tega softwara ali bo omogočal skype, tv in podobno ali je to odvisno od AP-ja in serverja?

vmalhar ::

Pogledal sem si Antamedia HotSpot program, verzijo standard. Omogoča praktično vse, kar rabim, laufa na winXP, po potrebi se jo pa nadgradi v premium.

Bug je pred časom pisal da je vredu, ima še kdo kaj izkušenj?

Miha

680x0 ::

Imaš prav, za Chilli spot boš potreboval linux kišto. Omogoča vse živo, seveda pa potrebuješ nekoga, ki se bo v zadevo malo poglobil.

Lahko pa probaš še rešitev SputnikNet, potrebuješ Linksysov WRT54GL z DD-WRT firmwareom, vse ostalo pa je za $20 na mesec na njihovih strežnikih. Zadeve sicer nisem testiral, ampak Linksysov AP je itak standard kar se tiče bolj "domačih" postavitev, tiste $20 pa tudi reskiraš, da potestiraš, če ti odgovarja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 680x0 ()

vmalhar ::

Nisem našel, da bi sputnik omogočal dodeljevanje časovno omejenih gesel, nadzor uporabnikov in še nekaj stvari, ki pridejo prav, ko se spraviš to stvar zaračunavat.
To bi postavil samo za poskusno dobo kak mesec, da vidim koliko gostov bi dejansko uporabljalo internetni dostop, potem se mi zdi pa še vedno boljša Antamedia HotSpot varianta za tistih 200$. V končni fazi je to dobrega pol leta sputnika če računaš še 50$ začetih stroškov, imaš pa vse to in še nekaj več funkcij če se ne motim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vmalhar ()

Otzi ::

Iščem nekaj podobnega za brezplačno brezžično vstopno točko v okolici turističnega centra in me zanima če se je v zadnjem letu kaj spremenilo, poenostavilo... kak cenejši brezžični router, ki bi omogočal dostop z naslednjimi omejitvami:
- količina uporabe na dan (npr. 2 uri; najbrč preko MAC omejevanja)
- omejitev hitrosti prenosa (max. prenos, proporcionalen glede na število uporabnikov in zmogljivost linija)
- omejevanje števila uporabnikov
- neobvezno: možnost razširitve z več antenami

Nekaj podobnega imajo menda v Mariboru...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WI FI v camp prikolici

Oddelek: Omrežja in internet
464391 (2716) Daliborg
»

Kampiranje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7212774 (9813) Go-ahead
»

Wlan antena za večje področje

Oddelek: Kaj kupiti
171737 (1127) SeMiNeSanja
»

Hrvaška in NET, potovanje z prenosnikom

Oddelek: Mobilne tehnologije
275294 (4067) steev
»

Divje kampiranje na hrvaškem

Oddelek: Loža
3312542 (11549) Utk

Več podobnih tem