» »

Pravno vpr. glede rokov (ZUP)

Pravno vpr. glede rokov (ZUP)

MrBrdo ::

ZUP, 101. člen, 2. odstavek http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?...
Zanima me za kaj vse to velja? Konkretno me zanima če fakulteta (spada pod UNI-LJ) razpiše rok za prijavo na izmenjavo, in je zadnji rok v nedeljo, ali se lahko sklicujem na ta člen? In pa v primeru da nebi upoštevali, kako naprej, ali gre potem za tožbo ali kako se postopa?

Hvala za odgovor.
MrBrdo

St235 ::

1. člen
Po tem zakonu morajo postopati upravni in drugi državni organi, organi lokalnih skupnosti in nosilci javnih pooblastil, kadar v upravnih stvareh, neposredno uporabljajoč predpise, odločajo o pravicah, obveznostih ali pravnih koristih posameznikov, pravnih oseb in drugih strank.

Univerza v ljubljani ni državni organ, je pa nosilec javnih pooblastil, tako, da se je dolžna po ZUP ravnat kadar odloča o pravicah in dolžnostih dijakov. Odločitev o prijavi na izmenjavo po mojem mnenju pade v to kategorijo in se mora ravnati po določilih ZUP.

Smiselno bi bilo pogledat tudi pravna določila posamezne fakultete, kako ima to rešeno.

Če se zadeve rešujejo po ZUP potem je 101. člen nedvoumen.

MrBrdo ::

Hvala. Konkretno govorim o fakulteti za računalništvo in informatiko (FRI, UNI-LJ). Kakor sem že rekel me tudi zanima postopek, v kolikor ZUP velja in ga ne bojo upoštevali, kaj lahko nadalje storim...
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

RockyS ::

www.pravninasvet.com pa vprašaj.

MrBrdo ::

A je možno da jim neki ne dela stran? (edit: zdej dela) Kok časa pa rabijo ponavadi?
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

RockyS ::

To pa nevem.Je pa mislim da zastonj.

MrBrdo ::

No hvala, če še kdo kaj ve glede tega pa naj prosim pove...
MrBrdo

mojsterleo ::

za zup velja načelo subsidiarnosti, se pravi da načeloma državni organ, javni zavod ali nosilec javnega pooblastila za upravne postopke uporablja zakon za svoje področje, oz. pravila in pravilnike (npr. zakon o davčnem postopku, če je davčni organ), šele potem pa postopajo po zup.

žal za univerzo ne vem, kako je s tem, najboljše da vprašaš po telefonu, ker bo najhitreje.

je pa tako po zup, da če se rok za vlogo konča na dan, ki je nedelja, praznik ali drug dan, ko organ ne dela (sedaj tudi sobota), se za zadnji dan roka upošteva naslednji delovni dan. ker je v tvojem primeru zadnji dan prijave v nedeljo, je možno po zup prijavo vložiti še do ponedeljka do polnoči.

MrBrdo ::

Hvala Leo. Ali misliš da mi na sami Univerzi lahko sploh dajo ta podatek, ali ima lahko moja fakulteta spet svoj pravilnik glede tega? Malo sem pogledal pravilnike od moje fakultete (na hitro), vendar glede teh rokov nikjer ni nič posebej določeno, vsaj ne da bi jaz videl, pa tudi ZUP ni omenjen.
Za vsak slučaj naj še citiram točno kako je bil podan rok, ker morda lahko to vpliva, morda pa tudi ne:
Pravilno izpolnjene prijavnice morajo biti oddane do vključno 06.02.2011 v nabiralnik pri študentskem referatu FRI ali po pošti na fakultetni naslov s pripisom >>Erasmus razpis<<. Prijavnice oddane po pošti morajo priti na fakultetni naslov do zgoraj omenjenega datuma.

Torej tale drugi stavek, če kaj spremeni (jaz nisem pošiljal po pošti ampak sem oddal osebno v referatu 7.2.2011, sem vprašal kje je nabiralnik ampak so rekli naj oddam kar osebno, poleg tega so zraven napisali da sem oddal osebno, datum in uro oddaje, zraven sem se podpisal). Vem da so vaša mnenja zgolj informativna, a bi rad bil čimbolj prepričan preden se obrnem na odvetnika.

Hvala vsem!
MrBrdo

Ziga Dolhar ::

Prijava na Erasmus izmenjavo ni "upravna zadeva" in čeprav se ZUP lahko uporablja smiselno (!= subsidiarno), lahko univerza, fakulteta ali drug organ ta "postopek" izbire uredi po svoje. Nekatere fakultetne zadeve so upravne narave (npr. podaljšanje absolventskega staža), nekatere ne.

Če piše, da morajo tudi po pošti oddane prijavnice do prejemnika priti najkasneje na ta dan (ne pa, da so na ta dan priporočeno oddane), potem se ne gre zanašati, da bodo "ponedeljkove" prijavnice pravočasne.
https://dolhar.si/

MrBrdo ::

To je že res Žiga, vendar je vprašanje ali ima ta stavek sploh kakšen pomen če se prijavnico odda osebno (oziroma v nabiralnik)? Namreč kot pravim v določenih skrajnih primerih bi bilo možno prijavnico oddat v nabiralnik tudi v nedeljo, ker imajo določeni študentje 24h vstop v fakulteto (npr. predsednik študentske organizacije fakultete). Vprašanje je tudi, ali tu sploh velja ZUP, če je to kar sem napisal vse, kar piše glede roka. Našel sem tudi pravilnik naše fakultete prav glede izmenjav, vendar roki sploh niso omenjeni.
Pravilnik: http://erasmus.fri.uni-lj.si/index.php?... in pa tule http://www.fri.uni-lj.si/file/68832/pra...

Da bo jasno, jaz tu ne predpostavljam da ZUP velja ampak se zgolj sprašujem, kakšne so možnosti, da velja.
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

Ziga Dolhar ::

MrBrdo, zanesljivega odgovora ni. Ker po vsej verjetnosti ne gre za "upravno zadevo", ni moč 100% reči, da bi bilo ZUP potrebno upoštevati. Ali bo organ vloge, prejete po 6. 2. upošteval kot pravočasne ali ne, ti lahko odgovori samo organ.

Torej - povprašaj pri prejemniku vlog, kako je s tem. Težko špekuliramo o njegovem razmišljanju :).
https://dolhar.si/

MrBrdo ::

Pri enem članu komisije (je sestavljena iz več oseb) na fakulteti (ne univerzi), sem se pozanimal, vendar se glede ZUPa ni izjasnil (ni niti potrdil niti zanikal ali velja, sem pa 99% da sploh ne ve, verjetno je še za ZUP prvič slišal, ker je en lolek, če sem iskren), vztraja pa že od samega začetka (še preden sem omenil ZUP), da prijave ne bo sprejel. Medtem sem izvedel še da se na odločitev (ki je uradno še niso podali) lahko pritožim, v tem primeru potem odloča Univerza (in ne več fakulteta, razen če si fakulteta takoj premisli in potrdi prijavo), ki pa naj bi lahko ali sprejela neko odločitev, ali pa vrnila stvar v presojo fakultete. Glede roka je sicer tako, da ima vsaka fakulteta svoj rok, medtem ko ima pa univerza spet rok, do kdaj morajo fakultete posredovat spisek prijavljenih.
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

St235 ::

Malce sem vprašal na naši fakulteti in so mi rekli, da jih v tem primeru ZUP NE obvezuje, ker ne gre za upravno zadevo odločanja o pravice in dolžnosti, ki so jim naložene kot nosilcu javnih pooblastil. Da pa določila ZUP smiselno upoštevajo praktično povsod, ker nima smisla za vsako stvar pisat pravilnika.

Kako bo zadevo interpretiral FRI ti žal ne more nihče 100% odgovorit. V vsakem primeru bo na odločitev možna pritožba, kjer boš lahko navedel, da je glede na specifiko primera smiselno uporabi določbe ZUP glede roka. Garancije, da te bodo upoštevali pa žal ni.

MrBrdo ::

Lakotnik29 in ostali, hvala za odgovore. Pa držite pesti :)
MrBrdo


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Maksimalen čas za uradni odgovor

Oddelek: Loža
142762 (2215) St235
»

Delovne naloge ki niso navedene v pogodbi o delu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5917231 (15293) NonPlusUltra
»

Skrivanje dolžnikov v večstanovanjskih stavbah

Oddelek: Loža
296511 (4858) RejZoR
»

Eno hitro vprašanje glede obvestila redarstva

Oddelek: Loža
376356 (4662) SkIDiver
»

Prisilna privedba (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
13411129 (8984) Barakuda1

Več podobnih tem