» »

Nasdaq v zadnjem letu večkrat napaden

Nasdaq v zadnjem letu večkrat napaden

The Wall Street Journal - V uredništvu The Wall Street Timesa so dobili podatke, da so neznani napadalci lani večkrat uspešno napadli in pridobili dostop do internega omrežja podjetja Nasdaq OMX Group Inc, ki skrbi za drugo največjo borzo v ZDA in na svetu. Pri tem trgovalna platforma ni bila kompromitirana, ni pa mogoče ugotoviti, do vseh katerih delov sistema so pridobili dostop.

Preiskavo je lani najprej začela Tajna služba, ki je o tem kmalu obvestila tudi Belo hišo. Od kod so napadi izvirali, niso ugotovili, čeprav indici kažejo, da so jih izvrševali računalniki v Rusiji. Od kod so bili krmiljeni ti računalniki, je nemogoče reči. Za zdaj se zdi, da so se napadalci zgolj razgledali po sistemu, ne da bi povzročili kakšno dejansko škodo.

Poznavalci pravijo, da jo to običajna taktika. Napadalci najprej pregledajo sistem in razmislijo, kako bi lahko svojo prisotnost najbolje finančno unovčili, šele nato začnejo izkoriščati dostop za vmešavanje v sistem. Tom Kellermann iz Core Security Technologies, ki je včasih skrbel za računalniško varnost pri Mednarodni banki, je povedal, da najboljši med hekerji vedno pogosteje napadajo finančne institucije. Te običajno napadov ne obešajo na veliki zvon, saj bi tako izgubile zaupanje strank.

Nasdaq uradne izjave ni podal. Ray Pellecchia, tiskovni predstavnik NYSE Euronexta, ki skrbi za največjo svetovno borzo v New Yorku, pa pravi, da vsako potencialno grožnjo vzamejo resno in da nenehno zagotavljajo delovanje sistemov z največjo varnostjo in integriteto. Ali so že imeli kakšne neposredne poizkuse napadov, ni želel povedati.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

So hekerji napadli nemški raketni sistem na turško-sirski meji?

Oddelek: Novice / Varnost
55582 (5089) vostok_1
»

Skupina FIN4 vdirala v podjetja zaradi notranjih informacij za trgovanje

Oddelek: Novice / Varnost
65007 (4459) antonija
»

Poletni napad na JPMorgan Chase prizadel več milijonov komitentov

Oddelek: Novice / Varnost
54772 (4088) antonija
»

Zanimiv napad na kontroler trdega diska (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Varnost
12041433 (35354) MrStein
»

Tudi Facebook žrtev napada, a brez škode za uporabnike

Oddelek: Novice / Varnost
145776 (4677) techfreak :)

Več podobnih tem