Forum » Loža » Sončne elektrarne po Sloveniji ?
Sončne elektrarne po Sloveniji ?
s1m0n ::
Zanima me koliko sončnih elektrarn imam pri nas ?
Koliko proizvedejo v % glede na celotno proizvodnjo iz drugih virov (hidro,NEK...) ?
A je sploh pametno postavljat sončno elektrarno glede na trenutne izkoristke, ki so vsaj meni še premajhni :)
Katera je trenutno uradno največja samo stoječa in nastrešna ?
Za še neuradno največjo vem da je ca 4MWp.
Koliko proizvedejo v % glede na celotno proizvodnjo iz drugih virov (hidro,NEK...) ?
A je sploh pametno postavljat sončno elektrarno glede na trenutne izkoristke, ki so vsaj meni še premajhni :)
Katera je trenutno uradno največja samo stoječa in nastrešna ?
Za še neuradno največjo vem da je ca 4MWp.
guest #44 ::
Bah pomojem če je 1%. Glede na izkoristke se res ne splača, še na obali je bolj tko tko, ki naj bi imeli še največ insolacije.
Aljaz1980 ::
Se ne splača, z ekonomskega vidika so premali donosi.
Z tehnične plati, pa so izkoristki premali in se pri proizvodnji panel porabi preveč energije.
Vprašanje je pa tudi kako imajo urejeno recikliranje oziroma odpad.
Z tehnične plati, pa so izkoristki premali in se pri proizvodnji panel porabi preveč energije.
Vprašanje je pa tudi kako imajo urejeno recikliranje oziroma odpad.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Aljaz1980 ()
Meni moti da postavljajo to v takšnih merah za toliko EUR ko bi lahko ta denar vložli v kakšne druge sisteme :)
Saso123 ::
Sem bral lani poleti, članek v prilogi Dela, Delo&Dom je opisoval kako je en slovenec na svoji zemlji postavil sončno elektrarno kjer je dobil 85% subvencij + država mu odkupuje pridobljeno elektriko po 3xceni.
Tko da zgleda da je računica....
vzpodbude so več kot očitne...
lp
Tko da zgleda da je računica....
vzpodbude so več kot očitne...
lp
Ja tu je problem preveč subvencij in previsoka odkupna cena :)
Verjamem, da če bi odkupna bila enaka kot za odstalo elektriko ne bi bilo takšnega zanimanja v postavitve sončnih.
Verjamem, da če bi odkupna bila enaka kot za odstalo elektriko ne bi bilo takšnega zanimanja v postavitve sončnih.
Aston_11 ::
Če bodo ostale subvencije v taki višini, se splača. Če bo tako, kot drugje po EURopi, in zakaj ne bi bilo, ker neumnosti vedno kopiramo, potem bodo še v času veljavne pogodbe nižje. Potem pa by by investicija.
Za to 4MWp je par dni nazaj proizvajala samo 1,2MWp ob najlepšem vremenu kar se meni zdi zelo malo glede na njeno velikosti :)
če bi izkoristek modulov bil vsaj 50% bi blo vse drugače ne pa da je izkoristek pri 14% :)
če bi izkoristek modulov bil vsaj 50% bi blo vse drugače ne pa da je izkoristek pri 14% :)
T0RN4D0 ::
Hehe 50%, ti pa nisi skromen.
Sicer pa NEK je slabih 700 MW, en mesec v letu remont, proivede nekje 5.5TWh energije vseako leto. Vpliv na okolje? Savo segreva zdejle za slabi 2 stopinji, pa seva okoli z močmi ki jih niti izmerit ne moreš, lahko jih kvečjemu izračunaš. Pa par šleperjev odpadkov vsako leto proizvede. Big woof.
Sicer pa NEK je slabih 700 MW, en mesec v letu remont, proivede nekje 5.5TWh energije vseako leto. Vpliv na okolje? Savo segreva zdejle za slabi 2 stopinji, pa seva okoli z močmi ki jih niti izmerit ne moreš, lahko jih kvečjemu izračunaš. Pa par šleperjev odpadkov vsako leto proizvede. Big woof.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
T0RN4D0 ::
Menda 18 mesecev celo ja.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
gulfstream ::
Investicija se splača, povrne se v 9-10 letih, nato pa še ene 10 let nosi denar. (inflacija, servisi in vse ostalo upoštevano).
Drugo pa je, če se ne splača denarja za tako dolgo obdobje kam drugam vtaniti. Jaz mislim da se, lahko pa smatraš investicijo v solarno elektrarno kot ziher naložbo.
Drugo pa je, če se ne splača denarja za tako dolgo obdobje kam drugam vtaniti. Jaz mislim da se, lahko pa smatraš investicijo v solarno elektrarno kot ziher naložbo.
ToniT ::
@moj nick
Na tvojem zemljevidu manjka največa sončna elektrarna v Sloveniji - pri Kidričevem (4MW moči)
Na tvojem zemljevidu manjka največa sončna elektrarna v Sloveniji - pri Kidričevem (4MW moči)
gumby ::
@moj nick
Arcont (Gornja Radgona) tudi montira novo SE. Skupna moč bo kolk vem nekje 5MW (oz. 5MWp, ker se peak vrednosti pišejo povsod... večja cifra se pač lepše prodaja :P)
my brain hurts
energetik ::
Ekonomsko se izplača izključno zaradi subvencij in visoke odkupne cene kWh. V bistvu davkoplačevalci lepo plačujemo proizvajalcem in posrednikom - grem stavit, da imajo ti veze nekje v EU politiki. Investitor pa zasluži glih ene tolk kot v banki. Res enkratno.
Energijsko pa se pri nas ne izide, mogoče bi se v Sahari.
Energijsko pa se pri nas ne izide, mogoče bi se v Sahari.
gruntfürmich ::
slovenija se je zavezala, da bo nekaj odstotkov svoje energije pridelala iz obnovljivih virov. in da se bo ta zaveza izpolnila, bomo še par streh prekrili z celicami.
je pa žalostno, da folk misli, da je v tem prihodnost; pravzaprav neuki zahtevajo, da je tega še več.
ampak upam, da bodo to drago energijo oni kupovali! ker vsi nismo sposobni dajat 10× več denarja za elektriko...
in pa btw, kolikšni so kaj donosi? sem razmišljal, da bi našo streho prekril ~150-200 m^2, pa ne vem, če ni boljše drugam denar vložiti... ker jst na to gledam izključno kot na investicijo (finančno ).
je pa žalostno, da folk misli, da je v tem prihodnost; pravzaprav neuki zahtevajo, da je tega še več.
ampak upam, da bodo to drago energijo oni kupovali! ker vsi nismo sposobni dajat 10× več denarja za elektriko...
in pa btw, kolikšni so kaj donosi? sem razmišljal, da bi našo streho prekril ~150-200 m^2, pa ne vem, če ni boljše drugam denar vložiti... ker jst na to gledam izključno kot na investicijo (finančno ).
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
fosil ::
slovenija se je zavezala, da bo nekaj odstotkov svoje energije pridelala iz obnovljivih virov. in da se bo ta zaveza izpolnila, bomo še par streh prekrili z celicami.
Slovenija kar precejšen delež proizvede iz obnovljivih virov, čez 20%. Zaradi hidroelektrarn.
In namesto da bi še malo izkoristil ta naš naravni potencial se silimo s temi sončnimi, ki so zdaj trenutno moderne.
Pred kratkim je bil v ŽIT en dober članek o vetrnih elektrarnah, kjer je bilo lepo pokazano kako z njihovim postavljanjem dejansko najbolj zaslužijo proizvajalci, ki prihajajo, kako zanimivo, ravno iz razvitih držav ki najbolj vsiljujejo to tehnologijo. Tako u bistvu slovenski davkoplačevalci subvencionirajo nemška podjetja.
Tako je!
gruntfürmich ::
Slovenija kar precejšen delež proizvede iz obnovljivih virov, čez 20%. Zaradi hidroelektrarn.
In namesto da bi še malo izkoristil ta naš naravni potencial se silimo s temi sončnimi, ki so zdaj trenutno moderne.
Pred kratkim je bil v ŽIT en dober članek o vetrnih elektrarnah, kjer je bilo lepo pokazano kako z njihovim postavljanjem dejansko najbolj zaslužijo proizvajalci, ki prihajajo, kako zanimivo, ravno iz razvitih držav ki najbolj vsiljujejo to tehnologijo. Tako u bistvu slovenski davkoplačevalci subvencionirajo nemška podjetja.
ravno to je problem pri hidroelektrarnah. za tisto malo energije, koliko je je še ostalo na razpolago (veliko večino smo jo že izkoristili), se mečejo blazno VELIKI denarji stran (polovico pa se ga je že itq pokradlo). tko da srčno upam, da HE Brežic ne bo in da se denar nameni za NEK 2.
poleg tega pa tudi ni potrebno zabetonirat vsak košček brega, kot so to nameravali v zgornjem toku neke Save in želeli uničit prelep naravni habitat za par usranih megawattov...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vetrna energija postala primarni vir energije v Španiji (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 26045 (23474) | Zheegec |
» | priklop sončne elektrarne na javno omrežjeOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 10781 (7599) | St235 |
» | sončna energija in elektrika za hišo (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 8231 (6326) | Matev |
» | Avstralija z novo solarno elektrarno (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 12774 (10107) | bili_39a |