» »

Euro vtikač v UK

Euro vtikač v UK

flbroker ::

Pozdravljeni,

v Angliji imajo drugačne vtikače kot v "landlocked" Evropi in ker grem tja me zanima ena stvar. Mi bi naj imeli 220V, Angleži pa 240V. Na eni strani sem sicer našel:

2.2.1 European Voltage Harmonisation

The nominal European voltage is now 230V 50 Hz (formerly 240V in UK, 220V in the rest of Europe) but this does not mean there has been a real change in the supply.

Instead, the new "harmonised voltage limits" in Europe are now:
230V -10% +6% (i.e. 207.0 V-243.8 V)

in most of Europe (the former 220V nominal countries), and
230V -6% +10% (i.e. 216.2 V - 253.0 V)
in UK (former 240V nominal)

This is really a fudge and means there is no real change of supply voltage, only a change in the "label", with no incentive for electricity supply companies to actually change the supply voltage.

To cope with both sets of limits an equipment will therefore need to cover 230V +/-10% i.e. 207-253V. This will actually become the official limit for the whole of the EU in 2003.

A smo pri nas prešaltali vsi skupaj na 230V ali kaj? Ne razumem.

Zanima pa me ali moram jaz kupiti pretvornik ali lahko navadni nastavek za vtikač? Ker nastavek za vtikač (v trgovinah: omrežni adapter) ki pretvarja voltažo stane 20€, navadni nastavek pa 5€. Na polnilcu od telefona mi piše da podpira voltažo od 100V - 240V. A to pomeni da ne rabim kupovat pretvornika, da lahko uporabim obični nastavek za vtikač in bo delalo (mi ne bo skurilo telefona)? Pa še kolega-električar mi je rekel da tudi če je razlika 10V ni panike za napravo.

ZLOky ::

Tukaj si lahko podrobneje ogledaš: Electricity around the world
Conrad in podobni pa imajo verjetno veliko teh adapterjev.
http://www.google.com/ dela čudeže!!!

Ravno gledam na Wikipediji, EU standard je po "novem" 230V, 50Hz s tem da v UK imajo toleranco +-10% (207V - 253V). Mene samo zanima če lahko gor priključim laptop ali telefon brez skrbi ali moram kupovat pretvornik. Bolj kot berem bolj se mi zdi da je po novem razlika le v vtikačih, voltaža je enaka povsod v EU. Edino glede tolerance me zanima če moram bit zaskrbljen ali ne. +10% je 253V, HTC Tatoo pa podpira 100V - 240V.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: flbroker ()

JayKay ::

kupi samo EU v UK adapter pa je. 3EUR

A veš kje bi lahko šel to iskat ker se mi ne da naročevat preko interneta (Conrad 7EUR+poštnina) tako malenkost. Obi, Rutar, Merkur?

jazbec ::

lahko pa kupiš v angliji

ko sm šou js u london sm si na recepciji sposodu pa prodajal so skoraj v vsaki trgovini
cena je pla pa 2-3 funte

edit:typo

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jazbec ()

SasoS ::

Bil decembra v Londonu...večina adapterjev ima razpon 110-240V tako da je uporabnih praktično po celem svetu (rabiš samo pretvornik oblike konektorja). Je bil mogoče adapter od laptopa malo bolj vroč kot ponavadi (vsaj tak občutek sem imel) dejansko pa dvomim da je kaka bistvena razlika v izdelavi med adapterjem ki ga dobiš pri nas in tam...

Tarzan ::

Bil v Londonu in filal vse mogoče in nemogoče. Sem imel navaden adapter za v vtičnico. Zraven en razdelilec s šest vtičnicami in smo lahko vsi filali mobilce, laptope, digitalce... Brez problemov, kljub temu, da je šlo za noname kitajski adapter za en dolar.

IceIceBaby ::

Ja, samo tisti adapter (nastavek) za par EUR rabiš, omrežje je praktično enako. Adapterji so sicer na voljo v praktično vseh spodobnih hotelih v sobah ali na recepciji. Drugače jih pa lahko kupiš na letališču (drago) ali pa praktično na vsakem koraku (Boots drogerije, nekatere trafike ob cesti, trgovine z elektroniko...)

Hvala vsem.

fosil ::

Pri nas dobiš to recimo v Delkotu ali Conradu, oba v BTC-ju, če si iz Lj.
Tako je!

balocom ::

flbroker je izjavil:

A smo pri nas prešaltali vsi skupaj na 230V ali kaj? Ne razumem.

Že dolgo nazaj, koliko let je tega pa ne vem :D 8 let zagotovo.
Sicer pa vse kar uradno laufa na 230V laufa na 220V in 240V ker je že razpon napetosti na celini tak, da imaš lahko v prvi vasi 240V v vtičnici, v naslednji pa 220V.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stikalo za luč

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
71411 (987) St235
»

Električne vtičnice v Evropi

Oddelek: Pomoč in nasveti
102412 (2087) konspirator
»

Električni pretvornik za UK?

Oddelek: Loža
63797 (3701) francek1
»

Povečana napetost v omrežju po celi Sloveniji - po novem 250V???

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
3612364 (10857) TribesMan
»

polnjenje mobitela v ameriki (110 V)

Oddelek: Mobilne tehnologije
193617 (3296) zlabo

Več podobnih tem