» »

CES 2011: Qualcommov Mirasol konkurenca e-papirju

CES 2011: Qualcommov Mirasol konkurenca e-papirju

Heise - Na CES-u je podjetje Qualcomm predstavilo že lani napovedane in potem prestavljene zaslone na tehnologiji Mirasol, ki uporabljajo novo tehnologijo IMOD (Interferrometric Modulation). Z njo dosegajo barvost in živost LCD-zaslonov ter gledljivost na neposredni sončni svetlobi in varčnost e-papirja (e-ink). Na lanskem CES-u so na veliko napovedovali, kako bo Mirasol spremenila svet bralnikov e-knjig. Spričo prestavitev se do CES-a 2011 ni zgodilo nič, saj še vedno ni nobene naprave z Mirasolom, a sodeč po letošnjem dogajanju se bo to kaj kmalu spremenilo.

Pokazali so 5,7-palčni prototip, ki je prikazoval grafiko v ločljivosti XGA. Slika ima še nekoliko rumenega pridiha in ni tako živa kot na LCD-jih, a je končni rezultat že zelo dober. Slika namreč nastaja s spreminjanjem orientacije delcev v zaslonu, ki proizvajajo barvo s konstruktivno in destruktivno interferenco vpadne svetlobe. Mehanizem je dovolj hiter, da omogoča gladek tek videoposnetkov.

Prve izdelke pričakujemo v drugem četrtletju letošnjega leta, čeprav Qualcomm ni želel povedati, katera podjetja se za tehnologijo zanimajo.

9 komentarjev

Jux ::

Varčnost eInka to ni, ker le-ta prikazuje z 0 porabe, je pa avtonomija očitno lahko daljša od primerljivega LCD za 6krat (če prav razumem članek). Sicer pa, se bomo pogovarjali takrat ko se ga bo dalo dejansko dobit.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

arjan_t ::

6x power advantage over E-ink in a typical usage scenario (despite the fact that it's doing full color video)

darkolord ::

Tole zgleda kr zmaga...

keber ::

A niso včasih obstajali pasivni zasloni na tekoče kristale, na katerih se je videla vsebina tudi brez odzadnje osvetlitve (sicer res bolj bogo, a vendarle)?

googleg1 ::

keber je izjavil:

A niso včasih obstajali pasivni zasloni na tekoče kristale, na katerih se je videla vsebina tudi brez odzadnje osvetlitve (sicer res bolj bogo, a vendarle)?


Mogoče že ampak če prav zastopim, je napredek v tehnogologiji ta, da slika ne potrebuje osveževanja kar prinese boljši izkoristek v času mirovanja.

tx-z ::

Sej a niso vsi taki lcdji v raznih ročnih urah bli? k si meu dodatno lučko za osvetlitev ;) Al pa une male igračke k si kužka al pa dojenčka futru =D
tx-z

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tx-z ()

Jux ::

Ja, sej maš še danes ful LCDjev, ki so brez backlighta, ampak še vedno trošijo power za osveževanje slike - treba kristale držat na pravem mestu in to pobere štrom. Obstaja posebna klasa LCDjev (ChLCD - Cholesteric LCD), ki so povsem bistabilni (torej, power off - slika ostane) ampak so crap, občutljivi na dotik (stisneš in pobrišeš sliko - premakneš kristale), nizke resolucije (PPI wise), ... pač tehnologija, ki se od 2004/6 pomoje ni premaknila naprej zaradi einka.

Kaj pa vem glede primerjave z eInkom v typical usage scenario (tale typical usage se da zlo prilagajat potrebam :)), vse skupaj smrdi po marketingspeaku. Jst ne verjamem čist temu - če bi bilo vse tko črno na belem bi bilo mogoče dobit kakšno kakovostno in natančno specifikacijo, tko se pa več ali manj važjo z neoprijemljivimi primerjavami. Nikjer namreč nisem našel podatka za dejansko porabo screena.

Uglavnem, na tale Mirasol launch gledam kot na paper launch, displayev še ni nikjer za dobit, na lanskoletnem CESu so pokazal skor isti filmček - brez veze. Liquavista se mi zdi da je nekje na istem. Pomoje imajo težave z ceno displaya pri količini in ziher mora biti še kakšna gotcha - povem ko dobimo prve vzorce.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jux ()

karafeka ::

In kaka je razlika med tem in pixelqi - http://www.pixelqi.com ? Pixelqi je možno poganjati brez notranjega osvetlevanja in je že v prodaji eno leto. Dejansko si lahko na določenih znamkah prenosnih računalnikov (dell med drugimi) zamenjaš ekran s pixelqi. Tako lahko delaš tudi pod soncem čisto ok, pa še avtonomija se ti podaljša za par ur. Tudi nekaj tablet ima / bo imelo ta zaslon. Recimo adam iz notion inka ( http://www.notionink.com ), ki se bo vsak čas začel prodajati oz. so že razprodali prednaročila.
EDIT:popravljena povezava na notionink.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: karafeka ()

Jst ::

Jaz sem pred leti bral članek o e-inku, kjer so predstavili ene šest različnih tehnologij, kako doseči oz. se čimbolj približati papirju. Takrat so imele Univerze menda vsak svojo verzijo, a le teh šest so opisali, ker se je uredniku/piscu zdelo, da so najbližje masovni produkciji.

Verjetno je tudi z barvnimi enako in vsaka od tehnologij ima en catch. No, jaz upam, da čimprej pride (ni važno na kateri tehnologiji) barvni e-ink. Kindle je dober a ni barven, Nook Color je za branje katastrofa (sem ga imel v rokah ene 20min), ker je pač LCD.

Če bi se bolj vlagalo v tehnologijo barvnega e-inka, bi lahko že včeraj imeli produkte na policah.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Grafen obljublja tudi zaslone

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2517468 (13470) Mcsin
»

Tablica ali prenosnik, ki ima ekran e-paper kot book reader?

Oddelek: Strojna oprema
81352 (1152) next3steps
»

Project ARA

Oddelek: Mobilne tehnologije
363880 (2504) Qushaak
»

Google predstavlja bralnik e-knjig

Oddelek: Novice / Android
379978 (7287) kuglvinkl
»

CES 2011: Qualcommov Mirasol konkurenca e-papirju

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
94412 (3367) Jst

Več podobnih tem