Forum » Izdelava spletišč » Prosim za kritiko (oceno) spletne strani!
Prosim za kritiko (oceno) spletne strani!
chinko ::
Pozdrav,
že stokrat vprašano, anyway:) Zanima vaša ocena, lahko tudi s cifro od 1 do 10 oz. še raje konstruktivna, argumentirana kritika te spletne strani!
Stran je sicer še v delu (kar se najbrž opazi) po zaključku jo imam namen še optimizirati in linkati... Prosim za čim več mnenj, idej, nasvetov glede samega dizajna, slik, fontov, barv, same kode, uporabnosti, problemov... Vbistvu česarkoli, kar bi pripomoglo h končni podobi in funkcionalnosti! Gre za pro bono projekt, vseeno pa me zanima koliko (od - do, recimo) za takšen projekt iz skoraj 0 računate?
Hvala!
že stokrat vprašano, anyway:) Zanima vaša ocena, lahko tudi s cifro od 1 do 10 oz. še raje konstruktivna, argumentirana kritika te spletne strani!
Stran je sicer še v delu (kar se najbrž opazi) po zaključku jo imam namen še optimizirati in linkati... Prosim za čim več mnenj, idej, nasvetov glede samega dizajna, slik, fontov, barv, same kode, uporabnosti, problemov... Vbistvu česarkoli, kar bi pripomoglo h končni podobi in funkcionalnosti! Gre za pro bono projekt, vseeno pa me zanima koliko (od - do, recimo) za takšen projekt iz skoraj 0 računate?
Hvala!
Sims ::
Evo, osebno se mi ne zdi slabo. Barve so mi všeč. Zmotilo me je, da ko z miško vozim preko linkov do postrani, se le ti premikajo. In "gostilna špelca" v uvidni sliki, mi ne deluje čisto vlita v sliko. Upam, da sem razumljivo napisal. Uporabljam pa Cromium. Aja, še to. glede na to, da je podstran "fotografije". Ne rabi na prvi strani bit toliko slik, naj bo le ena uvodna.
EDIt:
Šele sedaj sem opazil, v cromium je ok. V Firefox pa vidim vse slike, ki se ciklajo. Kr povrsti dol so zložene ...
EDIt:
Šele sedaj sem opazil, v cromium je ok. V Firefox pa vidim vse slike, ki se ciklajo. Kr povrsti dol so zložene ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Sims ()
Spajky ::
Background slika (serija) se nalaga zelo počasi, daj samo eno optimizirano, pravtako ko greš na Foto meni. Stran je sicer srčkana, ma jest če pridem na tako stran, ki tako trokira nalaganje zaradi slik, grem kmalu stran (opera) ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...
chinko ::
Zmotilo me je, da ko z miško vozim preko linkov do postrani, se le ti premikajo
Hja, tole je ker se vrine border 2px na vsaki strani in zamakne tekst na desni, mogoče obstja kak trik v css-ju, da "fiksiraš" zadevo? Moram še pogledat; vsak meni v svoj div mogoče?
In "gostilna špelca" v uvidni sliki, mi ne deluje čisto vlita v sliko.
Glede te slike in napisa se z bodočim lastnikom še dogovarjamo, tu bo mogoče še par sprememb, sicer pa dejansko je trenutni napis "izbočen". Not good, a? Mogoče vseskupaj že deluje kanček prekičasto?
Aja, še to. glede na to, da je podstran "fotografije". Ne rabi na prvi strani bit toliko slik, naj bo le ena uvodna.
Se strinjam, spet stvar nadaljih dogovorov!
Šele sedaj sem opazil, v cromium je ok. V Firefox pa vidim vse slike, ki se ciklajo. Kr povrsti dol so zložene ...
Problem izvira v prejšnjem citatu, predolgo nalaganje vsebine..., če imaš s tem v mislih prvo stran! Tkole vertikalno se zložijo, ker sem javascript premaknil na konec, mogoče bo s tega stališča bolje, da gre v header in se število slik zmanjša!
Ja, sploh "logo" in "meni" predolgo nalaga... Poleg slik v slideshowu! Slike so trenutno moj največji problem, nikakor mi jih ob zadovoljivi kvaliteti do sedaj ni uspelo spravit pod neko razumno velikost! Na tem še delam...
Če še komu kaj pade na pamet, prosim...
PS: Sims, Spajky, kot kaže imata nekaj več prakse na tem področju, kaj pravita v kakšnem okvirju se gibljejo cene podobnih projektov? Just out of interest...
PPS: Sj vem, da že zahtevam preveč, hehe! Katero od slik na prvi strani bi obdržali v slide showu?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: chinko ()
Sims ::
Podal sem le mnenje, kot obiskovalec. Glede cen ti žal ne morem pomagati.
Uvodna slika naj bo tista, ko so tri v eni (Gostilna od zunaj podnevi, pa notranjost, pa tista mizica).
Klobasa skoraj v oko skoči :D
Uvodna slika naj bo tista, ko so tri v eni (Gostilna od zunaj podnevi, pa notranjost, pa tista mizica).
Klobasa skoraj v oko skoči :D
chinko ::
Thnx! Takšno mnenje največ šteje!
Zaenkrat smo se omejili na 4 slike, močno stisnjene v PSu, pa še vedno okol 60-80kb! Lesson learned --> obstaja razlog zakaj so slike navadno manjše od 800x600!
Klobasa pa ne skoči le v oko, tudi tekne!
Zaenkrat smo se omejili na 4 slike, močno stisnjene v PSu, pa še vedno okol 60-80kb! Lesson learned --> obstaja razlog zakaj so slike navadno manjše od 800x600!
Klobasa pa ne skoči le v oko, tudi tekne!
technolog ::
Glede obrobe 2px obstaja trikec... In sicer da margin nadomestiš z manjkajočo obrobo. Like so:
.gumb {
margin: 8px;
}
.gumb:hover {
margin: 6px;
border: 2px solid white;
}
6+2=8, pa bo vse štimalo!
.gumb {
margin: 8px;
}
.gumb:hover {
margin: 6px;
border: 2px solid white;
}
6+2=8, pa bo vse štimalo!
keworkian ::
Zanimivo strani, ki so 5000x bolj zahtevne mi ne štekajo kot tale. Chinko nimamo vsi 10/10 -.-
Aja pa tole popravi, ker zgleda kot da je padlo ven iz nekje
Aja pa tole popravi, ker zgleda kot da je padlo ven iz nekje
<p id="placeopen">Odprto: Torek - Nedelja: 10:00 - 23:00 | Prazniki: 10:00 - 23:00</p>
Zgodovina sprememb…
- spremenil: keworkian ()
para! ::
Na tvojem mestu bi računal kolikor pač lahko, s tem da se pod stran niti pod razno ne podpiši, ker če se misliš s tem še kdaj ukvarjat, je to kar nam tu kažeš sramota.
Naredil si spletno stran in zdaj bi rad, da ti jo ocenimo, sam pa nisi bil pripravljen niti malo se pozanimati o smernicah izdelave spletne strani. Niti ena stvar, ki si jo naredil na tej strani, ne pade v dobre primere izdelave takšnih zadev. Katastrofa iz vseh vidikov. Takšen izdelek je morda primeren za kakšen srednješolski projekt, na faksu bi te že vrgli iz letnika.
Nekaj vprašanj:
- ali si sploh prebral kakšno gradivo o postavitvi elementov na spletni strani?
- ali si upošteval navade uporabnikov interneta, ko si se odločil, da že v glavi strani 3x ponoviš ime gostilne?
- ko si se odločil, da za sliko v glavi izbereš sliko stolov, si se vprašal, če je to pametno? Ali se pri Špelci hvalijo s tem, da pri njih lahko v sede ješ, ali da izdelujejo tudi stole? Poleg tega je gostilna na sliki prazna? Zakaj, a je zanič hrana?
- če bi imel vsaj malo pojma, bi naročniku povedal, da njihovega logotipa ne moreš vključit na spletno stran, ker je estetsko napačen, si to naredil, pa te je naročnik prisili, ali niti pomislil nisi?
- zakaj je slika v glavi statična, medtem ko se tam kjer bi sicer morala biti vsebina, menjujejo ogromne slike nekih sob in delno (napačno) poblurane slike hrane?
- če si fotke delal ti: ali si že kdaj v življenju slikal karkoli za namene marketinga?
- zakaj je toliko tistih kuharskih kap na strani (vem, predstavljajo postavke menija :O) in zakaj jih nisi pravilno poravnal?
- kako lahko naročnik ureja vsebine (če mora klicati tebe, da kaj spremeniš si zajebal že v štartu);
Če že delaš nekaj, vsaj preberi kaj o tem, preden se lotiš ali pa povej naročniku, da je treba skeširat za nekoga, ki to zna :>
lp
Naredil si spletno stran in zdaj bi rad, da ti jo ocenimo, sam pa nisi bil pripravljen niti malo se pozanimati o smernicah izdelave spletne strani. Niti ena stvar, ki si jo naredil na tej strani, ne pade v dobre primere izdelave takšnih zadev. Katastrofa iz vseh vidikov. Takšen izdelek je morda primeren za kakšen srednješolski projekt, na faksu bi te že vrgli iz letnika.
Nekaj vprašanj:
- ali si sploh prebral kakšno gradivo o postavitvi elementov na spletni strani?
- ali si upošteval navade uporabnikov interneta, ko si se odločil, da že v glavi strani 3x ponoviš ime gostilne?
- ko si se odločil, da za sliko v glavi izbereš sliko stolov, si se vprašal, če je to pametno? Ali se pri Špelci hvalijo s tem, da pri njih lahko v sede ješ, ali da izdelujejo tudi stole? Poleg tega je gostilna na sliki prazna? Zakaj, a je zanič hrana?
- če bi imel vsaj malo pojma, bi naročniku povedal, da njihovega logotipa ne moreš vključit na spletno stran, ker je estetsko napačen, si to naredil, pa te je naročnik prisili, ali niti pomislil nisi?
- zakaj je slika v glavi statična, medtem ko se tam kjer bi sicer morala biti vsebina, menjujejo ogromne slike nekih sob in delno (napačno) poblurane slike hrane?
- če si fotke delal ti: ali si že kdaj v življenju slikal karkoli za namene marketinga?
- zakaj je toliko tistih kuharskih kap na strani (vem, predstavljajo postavke menija :O) in zakaj jih nisi pravilno poravnal?
- kako lahko naročnik ureja vsebine (če mora klicati tebe, da kaj spremeniš si zajebal že v štartu);
Če že delaš nekaj, vsaj preberi kaj o tem, preden se lotiš ali pa povej naročniku, da je treba skeširat za nekoga, ki to zna :>
lp
Death before dishonor!
chinko ::
Aja pa tole popravi, ker zgleda kot da je padlo ven iz nekje
Hvala! Kater brskalnik uporabljaš? Na prvi pogled mi tule OK špila v vseh glavnih browserjih...
Naredil si spletno stran in zdaj bi rad, da ti jo ocenimo
In kaj točno je narobe s tem?
Prosim za čim več mnenj, idej, nasvetov glede samega dizajna, slik, fontov, barv, same kode, uporabnosti, problemov... Vbistvu česarkoli, kar bi pripomoglo h končni podobi in funkcionalnosti! Gre za pro bono projekt...
Sicer pa se zavedam, da takšno spletno stran danes lahko naredi že skoraj vsak kur*c, da ne govorimo o tem, da malenkost prirejen (tuj) wordpress template kot spletno stran vsaka druga budala tudi prodaja! Z veseljem bi videl kak tvoj izdelek! Svoj shit sem dal na Slo-Tech ravno zato ker se s tem ne ukvarjam profesionalno, kot mogoče ti? Iz istega razloga svojega dela nisem računal, "tole je hobi"...
se pozanimati o smernicah izdelave spletne strani. Niti ena stvar, ki si jo naredil na tej strani, ne pade v dobre primere izdelave takšnih zadev. Katastrofa iz vseh vidikov.
Kje si biu, ko sem takšne nasvete rabu?:) Vzeto na znanje, hvala! Sigurno komu izpade kičasto, drugemu otročje, nedvomno zaradi glave in kuharskih kapic stran nekoliko izgubi na formalni strani, škodi pa pomojem ne, kvečjemu obratno...
- ali si upošteval navade uporabnikov interneta, ko si se odločil, da že v glavi strani 3x ponoviš ime gostilne?
- ko si se odločil, da za sliko v glavi izbereš sliko stolov, si se vprašal, če je to pametno? Ali se pri Špelci hvalijo s tem, da pri njih lahko v sede ješ, ali da izdelujejo tudi stole? Poleg tega je gostilna na sliki prazna? Zakaj, a je zanič hrana?
- če bi imel vsaj malo pojma, bi naročniku povedal, da njihovega logotipa ne moreš vključit na spletno stran, ker je estetsko napačen, si to naredil, pa te je naročnik prisili, ali niti pomislil nisi?
- zakaj je slika v glavi statična, medtem ko se tam kjer bi sicer morala biti vsebina, menjujejo ogromne slike nekih sob in delno (napačno) poblurane slike hrane?
- če si fotke delal ti: ali si že kdaj v življenju slikal karkoli za namene marketinga?
- zakaj je toliko tistih kuharskih kap na strani (vem, predstavljajo postavke menija :O) in zakaj jih nisi pravilno poravnal?
- kako lahko naročnik ureja vsebine (če mora klicati tebe, da kaj spremeniš si zajebal že v štartu);
Kakšno stvar bi, če bi imel bolj proste roke sigurno napravil drugače, predvsem kar se estetike in funkcionalnosti tiče! Celoten header je za moje pojme estetsko napačen, zakaj bi kompliciral glede logotipa in neupošteval želje naročnika ali logotip izumljal na novo, če je naročnik izrecno vztrajal pri obstoječem logotipu!?
Odkrito rečeno: mi je glava strani všeč? Ne, daleč od tega! Bi rekel, da je zato napačen celoten koncept? NE! Zgolj preveč elementov, napisov, premalo minimalistično (se strinjam)! S pravo sliko, brez napisa "Gostilna Špelca" in vilic... že izpade bolje, imho. A jebiga! Vsaj približno takole ustreza željam naročnika? Da! Če ima željo pa se tule lahko izkaže kakšen profesionalni grafični oblikovalec, tkole "pro bono"!?
Kaj hudiča pa je narobe s sliko jedilnice in stolov (praznih) razen tega, da je slika slaba in ambijent pride premalo do izraza? Razen pljuvanja, imaš mogoče kakšen boljši predlog?
Zakaj je slika v glavi statična? Se ti ne zdi da bi "leteči napisi" ali kakšna slikovna flash animacija stvari kvečjemu poslabšala, še več kiča, daljše nalaganje, kompliciranje...? Mogoče bi v kakšni drugačni zasnovi res bolje izpadlo! Ja, bla je ideja o tem v štartu, so se pa plani spremenili!:)
Namen te strani je predstavitev gostilne, celoten tekst (vsebina), potreben za to, se nahaja v "Meni" in "Prenočišča"! Mislim, da še najbolje stvar predstavijo fotografije! Zakaj hudiča bi obiskovalcu grenil življenje z vsebino (kakršno koli že?), kjer zadostuje zgolj naslov, informativen meni, lokacija in slika? Se pa strinjam, da so slike ogromne, my bad!:)
Kar se pa CMS tiče, zakaj komplicirat? Gre za predstavitveno stran - informativne narave! Misliš se naročniku ljubi ubadat s posodabljanjem, updatanjem in urejanjem strani? Se to "pro bono" ljubi meni? Tebi? Ti kot profi CMS poturiš vsem naročnikom, ker je pač IN? Tudi takšnim, ki v življenju niso še uporabljali interneta? Urnika in menija vsaj 1 leto naročnik tule ne bo menjal, do takrat pa se lahko tudi že premisli in če ugotovi, da gre za profitonosne zadeve, za takšno delo najame profesionalca tvojega kova in se skešira...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: chinko ()
keworkian ::
Hvala! Kater brskalnik uporabljaš? Na prvi pogled mi tule OK špila v vseh glavnih browserjih...
Opera 11.01
DiTi ::
chinko vse kaj je napisal para! je načeloma res, mogoče je edino obral malo preveč agresiven način sporočanja.
spletna stran je za to da obiskovalce le te privabi, je že na prvi pogled všečna, sploh ko gre za recimo gostilno. če jaz kot obiskovalec pridem na takšno stran, pa če tudi je bila postavljena zastonj in nima namena se spreminjat, me bo morda odvrnilo od samega obiska gostilne ker mi stran ne bo delovala prijetno (po slikah naprimer). V takih primerih je skoraj več škoda kot koristi, da stran obstaja.
če bi imel gostilno v stari, neurejeni hiši tudi ne bi šel pogledat not, pa če tudi se nahaja za fasado hotel s petimi zvezdicami, ne?
spletna stran je za to da obiskovalce le te privabi, je že na prvi pogled všečna, sploh ko gre za recimo gostilno. če jaz kot obiskovalec pridem na takšno stran, pa če tudi je bila postavljena zastonj in nima namena se spreminjat, me bo morda odvrnilo od samega obiska gostilne ker mi stran ne bo delovala prijetno (po slikah naprimer). V takih primerih je skoraj več škoda kot koristi, da stran obstaja.
če bi imel gostilno v stari, neurejeni hiši tudi ne bi šel pogledat not, pa če tudi se nahaja za fasado hotel s petimi zvezdicami, ne?
zacetnik11 ::
Se strinjam z določeno kritiko @para, me pa zanima če lahko pokaže @para, kakšen svoj prfekt projekt, da vidimo kam gredo svtevne smernice izdelave spletnih strani!
Najbolje bo da pokaže svoje reference:-)
Najbolje bo da pokaže svoje reference:-)
keworkian ::
spletna stran je za to da obiskovalce le te privabi, je že na prvi pogled všečna, sploh ko gre za recimo gostilno. če jaz kot obiskovalec pridem na takšno stran, pa če tudi je bila postavljena zastonj in nima namena se spreminjat, me bo morda odvrnilo od samega obiska gostilne ker mi stran ne bo delovala prijetno (po slikah naprimer). V takih primerih je skoraj več škoda kot koristi, da stran obstaja.
Torej boš od vsake gostilne čekiral stran 1 mesec če so dodal kakšen update, če ga niso ne boš (morda) obiskal? Čudak. Recimo mene je ta stran prepričala, da obiščem to gostilno. Verjetno zato ker razumem point te strani.
Slike so čisto kul, povejo točno to kar morajo, predstavitev in izgled prostora. Ne vem kje je škoda tukaj, saj ne kaže 10 pjancev k kozlajo po mizah, 2 natakarja pa serjeta v hlače in menjata drobiž.
lexios ::
chinko vse kaj je napisal para! je načeloma res, mogoče je edino obral malo preveč agresiven način sporočanja.
S kritiko para! se delno strinjam, najbrž pa je po njegovo "katastrofa iz vseh vidikov" 80% slovenskega spleta, če ne celo svetovnega!
Mene recimo, kar se samih slik tiče, moti, da nikjer ni predstavljeno vzdušje, ni slike s kakšne veselice ali časa kosil, ko je gostilna polna, ni več slik jedi, ni slik gostilne v vseh letnih časih (predvsem kontrast poleti, pozimi), slika zunanjosti je posneta jeseni, glede na opise (LX3) s kompaktom! Če ne kampiraš pred gostilno in skozi celo leto loviš dogodke, tega ob enkratnem obisku ne bo rešil niti profi fotograf, najbrž pa avtor lahko brez problema doda kakšno boljšo fotografijo, ki bo nastala s časom!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lexios ()
DiTi ::
Včasih je že dovolj malo domišljije in iznajdljivosti. najdi si brhko lokalno dekle, jo daj v lepo obleko daj zraven moškega v maturanski obleki in pofotkaj malo za mizo ob svečah, v prenočiščih in je to to. prazne slike kot je že omenil lexios ne dajejo nikakšnega toplega občutka, kar je pa za gostišče in prenočišče največjega pomena kot sem že omenil med vrsticami.
para! je podal zelo dobro kritiko, in če jo sprejmeš ter ga poskušaš upoštevati boš čez čas izdelal super spletno stran. vsi se učimo in napredujemo z znanjem čez čas. in če se hočeš "it" v tem poslu sprejmeš še kako slabo kritiko in se naslednjič potrudiš da napak iz prejšnjega projekta ne ponoviš.
para! je podal zelo dobro kritiko, in če jo sprejmeš ter ga poskušaš upoštevati boš čez čas izdelal super spletno stran. vsi se učimo in napredujemo z znanjem čez čas. in če se hočeš "it" v tem poslu sprejmeš še kako slabo kritiko in se naslednjič potrudiš da napak iz prejšnjega projekta ne ponoviš.
zacetnik11 ::
Sedaj bom še jst prilepil eno stran, da slišim kritike.
Vendar je stran bolj kompleksna in je kakšnih 250-300ur vloženega programiranja.
Stran sem naredil zelo ljubiteljsko, da poenostavim organizatorjem lig, lažje vodenje.
KLIK.
Predvsem bi rad slišal komentar od @para, pa brez dlake na jeziku, prav tako tudi od vseh ostalih.
LP
Vendar je stran bolj kompleksna in je kakšnih 250-300ur vloženega programiranja.
Stran sem naredil zelo ljubiteljsko, da poenostavim organizatorjem lig, lažje vodenje.
KLIK.
Predvsem bi rad slišal komentar od @para, pa brez dlake na jeziku, prav tako tudi od vseh ostalih.
LP
chinko ::
Kritiko para! sem tudi sprejel, vzel na znanje in se strinjam z njim glede marsičesa, predvsem glede slabše optimizacije in ogromnih slik (ki so zato slabše kvalitete in časi nalaganja daljši), neprimernega logotipa in glave strani (kič, dvojni napisi, slika stolov - glede te slike me tudi resno zanima kaj bi on/vi stlačil/i v 700x170?)...
A zato po mojem celotna stran še zdaleč ni "katastrofa iz vseh vidikov"! Niti se mi CMS (ali neka "vsebina" na prvi strani namesto slik ali poravnava kuharskih kap) ne zdi smiseln! Profesionalen grafični dizajner s kilometrino bi se problema definitivno lotil s povsem drugega konca! I agree!:) Profesionalen programer pa bi to definitivno bolje implementiral! In vsak obiskovalec ima svoje kriterije in mnenje! Ravno zato bi zelo rad bi videl kak izdelek para!, po opisanem ugibam, da je vsaj grafični oblikovalec, glede na njegov komentar v sosednji temi najbrž tudi prekleto drag? Pa me pač zanima, kako zgleda dizajn za 3000 eurov...
Še kakšno takšno mnenje pa tudi ne bi škodilo, ostrina argumentov, ki so na mestu in ne gre zgolj za brezglavo pljuvanje me ne moti! Recimo, kaj moti pri slikah (razen časa nalaganja in posledično velikosti=slabše kvalitete, če jih gledaš z lupo...) oz. da "stran (po slikah naprimer)" ne deluje prijetno? Prazen prostor je (predvsem pri slikah sob, npr.) seveda moteč (a gre za panoramske posnetke sestavljene iz vsaj 4 slik in tu videz vara), ideja da bi za fotoshoting najel dva modela v narodnih nošah pa sicer ni slaba, se mogoče kdo javi za naslednjič? Častim potne stroške seveda!;)
Razumem, če te moti kup kuharskih kap, slika praznih stolov ali sam dizajn, ne razumem pa kaj je mišljeno s tem, da ti gostilna po parih slikah ne deluje prijetno? Resno, po parih slikah sodiš kakovost kuhinje, domače vzdušje in ambijent? Mogoče tudi zanimivosti samega kraja in lokalne turistične ponudbe? Sicer pa ja, razumem na kaj ciljaš in najbrž te moti zgolj dizajn, tko da predlagam še kakšen bolj konstruktiven argument/kritiko, da zadeve popravim/izboljšam?!?
Pred gostilno res ne kampiram in določene slike so bolj tako tako, počasi jih bodo zamenjali boljše! Posnetki so nastali ob nepravem času (spomladi/poleti bi bile slike bistveno bolj zanimive, če ne drugače vsaj zaradi okrasnega cvetja, ki spremeni ambijent), z neprimerno opremo (če bi se hotel špilat profi izvedbo), npr. 360 panora (ali delna panorama kot je npr. omenjena slika jedilnice ali sob) zaprtega prostora je svojevrsten problem celo s pravim objektivom in DSLR, kaj šele ob polnih mizah. Sklepam, da para! ni ravno fotograf, bi me pa vseeno zanimala kakšna njegova panorama notranjih prostorov? Sicer pa kot rečeno začetek je, še zdaleč pa ne nujno konec - argumentirane kritike so dobrodošle, ravno zato sprašujem tule!;)
A zato po mojem celotna stran še zdaleč ni "katastrofa iz vseh vidikov"! Niti se mi CMS (ali neka "vsebina" na prvi strani namesto slik ali poravnava kuharskih kap) ne zdi smiseln! Profesionalen grafični dizajner s kilometrino bi se problema definitivno lotil s povsem drugega konca! I agree!:) Profesionalen programer pa bi to definitivno bolje implementiral! In vsak obiskovalec ima svoje kriterije in mnenje! Ravno zato bi zelo rad bi videl kak izdelek para!, po opisanem ugibam, da je vsaj grafični oblikovalec, glede na njegov komentar v sosednji temi najbrž tudi prekleto drag? Pa me pač zanima, kako zgleda dizajn za 3000 eurov...
spletna stran je za to da obiskovalce le te privabi, je že na prvi pogled všečna, sploh ko gre za recimo gostilno. če jaz kot obiskovalec pridem na takšno stran, pa če tudi je bila postavljena zastonj in nima namena se spreminjat, me bo morda odvrnilo od samega obiska gostilne ker mi stran ne bo delovala prijetno (po slikah naprimer). V takih primerih je skoraj več škoda kot koristi, da stran obstaja.
Včasih je že dovolj malo domišljije in iznajdljivosti. najdi si brhko lokalno dekle, jo daj v lepo obleko daj zraven moškega v maturanski obleki in pofotkaj malo za mizo ob svečah, v prenočiščih in je to to. prazne slike kot je že omenil lexios ne dajejo nikakšnega toplega občutka, kar je pa za gostišče in prenočišče največjega pomena kot sem že omenil med vrsticami.
Še kakšno takšno mnenje pa tudi ne bi škodilo, ostrina argumentov, ki so na mestu in ne gre zgolj za brezglavo pljuvanje me ne moti! Recimo, kaj moti pri slikah (razen časa nalaganja in posledično velikosti=slabše kvalitete, če jih gledaš z lupo...) oz. da "stran (po slikah naprimer)" ne deluje prijetno? Prazen prostor je (predvsem pri slikah sob, npr.) seveda moteč (a gre za panoramske posnetke sestavljene iz vsaj 4 slik in tu videz vara), ideja da bi za fotoshoting najel dva modela v narodnih nošah pa sicer ni slaba, se mogoče kdo javi za naslednjič? Častim potne stroške seveda!;)
Razumem, če te moti kup kuharskih kap, slika praznih stolov ali sam dizajn, ne razumem pa kaj je mišljeno s tem, da ti gostilna po parih slikah ne deluje prijetno? Resno, po parih slikah sodiš kakovost kuhinje, domače vzdušje in ambijent? Mogoče tudi zanimivosti samega kraja in lokalne turistične ponudbe? Sicer pa ja, razumem na kaj ciljaš in najbrž te moti zgolj dizajn, tko da predlagam še kakšen bolj konstruktiven argument/kritiko, da zadeve popravim/izboljšam?!?
Pred gostilno res ne kampiram in določene slike so bolj tako tako, počasi jih bodo zamenjali boljše! Posnetki so nastali ob nepravem času (spomladi/poleti bi bile slike bistveno bolj zanimive, če ne drugače vsaj zaradi okrasnega cvetja, ki spremeni ambijent), z neprimerno opremo (če bi se hotel špilat profi izvedbo), npr. 360 panora (ali delna panorama kot je npr. omenjena slika jedilnice ali sob) zaprtega prostora je svojevrsten problem celo s pravim objektivom in DSLR, kaj šele ob polnih mizah. Sklepam, da para! ni ravno fotograf, bi me pa vseeno zanimala kakšna njegova panorama notranjih prostorov? Sicer pa kot rečeno začetek je, še zdaleč pa ne nujno konec - argumentirane kritike so dobrodošle, ravno zato sprašujem tule!;)
Ziga Dolhar ::
Resno, po parih slikah sodiš kakovost kuhinje, domače vzdušje in ambijent?
Da - saj je to namen objave fotografij na spletni strani gostilne, ne?
https://dolhar.si/
hendriks ::
Profi web page = profi oblikovalec + profi fotograf + profi programer. In nekateri mislijo plačati za to 600EUR
chinko ::
Da - saj je to namen objave fotografij na spletni strani gostilne, ne?
Ja in ne, namen spletne strani (in fotografij) je zgolj predstavitev! O kakovosti kuhinje in vzdušju (glede na slabe ali dobre slike) ne moreš reči nič, kvečjemu pride tu v poštev par review-ov ali online "knjiga vtisov gostov".
Profi web page = profi oblikovalec + profi fotograf + profi programer. In nekateri mislijo plačati za to 600EUR :))
Ne, nekateri mislijo samo profi oblikovalca plačati 1500-3000 EUR!;)
Bog ne daj, da kdo kakšen projekt naredi zastonj, profijem "krade" delo in potem svoje sranje še objavi za kakšno mnenje, idejo, kritiko...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: chinko ()
hendriks ::
chinko ::
Se strinjam, jst tudi, če se mi to splača, kot vedno velja "poki soldi, poki muzika!"
Moraš pa vzet v račun kupno moč, za nekoga, ki hoče predstavitveno stran (za oddajanje sob ali apartmaje npr.) in mu 2000EUR predstavlja celoten letni promet, je pomojem absurd plačat 2000EUR za profi oblikovalca, 1000EUR za profi fotografa in še 2000EUR za profi programerja!
Moraš pa vzet v račun kupno moč, za nekoga, ki hoče predstavitveno stran (za oddajanje sob ali apartmaje npr.) in mu 2000EUR predstavlja celoten letni promet, je pomojem absurd plačat 2000EUR za profi oblikovalca, 1000EUR za profi fotografa in še 2000EUR za profi programerja!
DiTi ::
Glede slik bi ti jaz svetoval da je manj več, raje pokaži tisto na kar si ponosen in v najboljši luči. te panorame oz. 360 posnetki so mi povsem zgrešeni, me ne zanima kako zgleda vsak kotiček, pokaži mi NAJBOLJŠI in NAJLEPŠI kotiček kjer bo vsak gost rekel WAUU to mi je pa všeč, mogoče pa naslednjič grem pogledat.
pod črto, ne kritiziram tvoje strani in ne pravim da je katastrofalna, če si jo naredil zastonj je več kot odlična, če pa želiš nadaljevati v tej smeri pa lepo da sprejemaš kritike, ker ko boš nekomu rekel da bo ga stran stala 1000EUR boš moral razložit zakaj in tudi rezultat mora biti temu primeren.
aja pa nisem ne profi designer, ne programer in ne fotograf. skušam pa postat vsaj eno :)
edit: glede prvega vtisa. Žal je tako. Ne smeš gledati skozi svoje oči ker poznaš gostilno in mogoče veš da je najboljša hrana in postrežba na svetu. Moraš pogledat skozi oči bodoče stranke katera pojma nima kaj naj pričakuje. In če bodo dale slike zelo dobro vzdušje bo z veseljem prišel poskusit. Seveda je potem tudi pogoj da dejansko ponudiš storitve na nivoju ker drugače bo prišel prvič in zadnjič pa še poskrbel bo da drugi ne bodo prišli, ampak to je že druga zgodba in ti kot designer/programer tukaj nimaš nič.
pod črto, ne kritiziram tvoje strani in ne pravim da je katastrofalna, če si jo naredil zastonj je več kot odlična, če pa želiš nadaljevati v tej smeri pa lepo da sprejemaš kritike, ker ko boš nekomu rekel da bo ga stran stala 1000EUR boš moral razložit zakaj in tudi rezultat mora biti temu primeren.
aja pa nisem ne profi designer, ne programer in ne fotograf. skušam pa postat vsaj eno :)
edit: glede prvega vtisa. Žal je tako. Ne smeš gledati skozi svoje oči ker poznaš gostilno in mogoče veš da je najboljša hrana in postrežba na svetu. Moraš pogledat skozi oči bodoče stranke katera pojma nima kaj naj pričakuje. In če bodo dale slike zelo dobro vzdušje bo z veseljem prišel poskusit. Seveda je potem tudi pogoj da dejansko ponudiš storitve na nivoju ker drugače bo prišel prvič in zadnjič pa še poskrbel bo da drugi ne bodo prišli, ampak to je že druga zgodba in ti kot designer/programer tukaj nimaš nič.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DiTi ()
Keyser Soze ::
Ziga Dolhar je izjavil:
Da - saj je to namen objave fotografij na spletni strani gostilne, ne?
Samo, če se lovimo zgolj na tem, JB ne bi bil glih najbolj apetitlih plac. Sploh sodeč po slikah ambienta. Slike hrane pa itak tolk generične zgledajo, da človek ne bi nikoli rekel, da so plod domače kuhinje.
OM, F, G!
DiTi ::
@zacetnik11 razen tega da imaš par varnostnih lukenj (SQL Injection preko urlja) je stran ok
HardFu ::
Ne, nekateri mislijo samo profi oblikovalca plačati 1500-3000 EUR!;)
In zakaj ne? Jaz sem pripravljen plačati oblikovalca toliko, če mi bo
potem spletna stran prinesla določeno pospešitev prodaje oz. posla.
Saj zaradi tega se gremo vse to.
Joj da bi bili vsaj narocniki istega mnenja. Oni po vecini hocejo stran za to, da so kao v koraku s casom in ker jih majo drugi.
http://codeable.io
chinko ::
Glede slik bi ti jaz svetoval da je manj več, raje pokaži tisto na kar si ponosen in v najboljši luči. te panorame oz. 360 posnetki so mi povsem zgrešeni, me ne zanima kako zgleda vsak kotiček, pokaži mi NAJBOLJŠI in NAJLEPŠI kotiček kjer bo vsak gost rekel WAUU to mi je pa všeč, mogoče pa naslednjič grem pogledat.
Evo pameten nasvet, hvala! Sicer pa ja, različni okusi, jebiga:)
@zacetnik11 (vzemi z rezervo, maš pa možnost se razpisat o mojem delu;)):
Nisem ravno ljubitelj takšnih portalov kjer imaš v vrsti cel kup modulov, preveč generično in pomojem zmede obiskovalca... Sicer pa ok! Še najbolj me zmoti glava:
- kje je logo (žarometi in majhen napis "www.sloliga.com nogometni portal" čez sredino? Me ne impresionira! Vsaj zvečaj fonte, na začetek dodaj žogo ali napis premakni recimo na levo...pa žarometi v headerju, če ni tist mogoče električni drog, so mi osebno brezveze!)?
- modul za prijavo mora biti direkt pod headerjem (sklepam, da se ne prijavlja ravno vsak obiskovalec), bi šlo to bolj prefinjeno (drugače implementirano v glavo/nogo) s čimer pridobiš prostor za vsebino!
- prazen prostor direkt pod menijem v okvirju na prvi strani vidm samo jst? Mogoče mi slike ali flash animacije ne prikaže (možni kakšni problemi s flash-blockerjem, vidim "play gumb", ko stisnem pa nič...)!
- barva ozadja menija mi osebno ne paše v dizajn, a ni moteče! Font menija pride (v primerjavi z recimo fontom v modulu "Prijava") premalo do izraza, bi vsaj odebelil font...
...bi se še kaj našlo, sicer pa super, če si "amater" in tole ni generičen template!:)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: chinko ()
para! ::
Se opravičujem za včerajšnjo, nekoliko preveč agresivno kritiko! Včerajšnji dan namreč ni bil moja noč! ;)
Če te je naročnik prisilil v izdelavo takšne strani, potem niti nimaš neke moči zadeve spreminjati. To je pogost problem, ampak je treba naročniku razložiti, da on ni tisti, ki ve kako naj bi stran izgledala. Če ve, pa naj ti posreduje svoj predlog v psdju :>
Torej, po točkah, kaj je narobe s spletno stranjo za Špelco:
1. oblikovno je zadeva kičasta, ker se na premajhnem prostoru pojavlja preveč elementov, ki se povrh še ponavljajo. Logotip je kakršen je, če je že grd, vsaj poskusi, da temno moder napis "Oštarija" ne leži na svetlo modrem, ker zgleda kot otroška pisanica. Logotip mora biti zgoraj levo, tako kot je (uporabniki za določanje na kateri strani so, podzavestno gledajo zgornji levi kot strani). Odstrani sliko ozadja iz logotipa, dodaj barvno ozadje, ki se ujema z barvno kombinacijo logotipa, sicer pa pusti logo tam kot je.
2. desni del glave prilagodi tako, da se bodo znotraj tega diva vrtele fotografije gostilne (glej točko 3). Odstrani napis "Gostilna Špelca", ker je absolutno prevelik in preveč grafično obdelan (emboss, shadow,...).
3. ko uporabnik vidi fotografije, mora postati lačen, nato pa si mora zaželet še prenočišča sredi narave. Torej več slik hrane, pravilno izostrenih in brez čudnih blurov (če hočeš makro, potem slikaj makro), kjer pa so slike prenočišč, pa poskusi z igro svetlobe nekoliko olepšat sobe in, če lahko slikaš tako, da se vidi okno in čez okno lepo naravo. Če tega ne moreš, potem lahko zadevo sfotošopaš/zgimpaš.
4. jezikovni meni: manjše ikone zastav, izbran jezik naj ima barvno zastavo, ostali sivinsko, obvezno odstrani border.
5. glavni meni: kritično. Fonti so zadovoljivi, ozadje block elementa (text naj ima display block), uredi tako, da bo uporabnik vedel kje je hit-zone, na hover naj se spremeni barva ozadja/fontov, nikakor pa ne uporabljaj borderja, vsaj ne tako, kot ga sedaj. JavaScript je problematičen, če ni narejen do pixla natančno. Oblački, ki skačejo iz menijskih postavk so zanimivi, ampak če greš dovolj hitro čez, se zamikajo horizontalno.
6. kuharske kapce: tista čisto na desni, z napisom dobrodošli je prijetna, medtem ko ostale resno kazijo izgled. Danes v web 2.0 svetu, menijske postavke na spletnih straneh ne rabijo ikonic, tekst mora povedati vse. No, ta z napisom dobrodošli pa je, če si predstavljam da ostalih ni, prav super.
7. Če res hočeš imeti slike v content delu strani, potem razdeli ta del strani tako, da se bo menjal kolaž slik, torej sparceliraj vsebinski div tako, da bo imel več kvadratkov, v katerih se izmenično menjujejo fotke (fade in/out, slide,...). To bo izgledalo lepše, povrh pa si s tem rešil problem velikih slik.
8. Zakaj je na strani "Fotografije" več setov slik, in sicer desno kjer piše "klikni za povečavo..." in spodaj nad nogo. Kaj te slike predstavljajo, spodnje namreč? Okolico, naravna bogastva kraja,...? Če je tako, potem to napiši.
9. Noga naj bo v koraku s časom, torej višja, vsebuje naj vse kontaktne podatke, lokacijo, dupliciraj vse glavne menijske postavke v nogi. Najbolje, da narediš par uljev in vstavljaš podatke znotraj tega.
10. CMS - nisem mislil, da jim moraš zdaj ponudit sitefinity, ampak izdelava basic cmsja je danes res trivialna. Gre za to, da če se bojo rahlo spremenile cene, se bo to moralo spremeniti na strani.
lp
Če te je naročnik prisilil v izdelavo takšne strani, potem niti nimaš neke moči zadeve spreminjati. To je pogost problem, ampak je treba naročniku razložiti, da on ni tisti, ki ve kako naj bi stran izgledala. Če ve, pa naj ti posreduje svoj predlog v psdju :>
Torej, po točkah, kaj je narobe s spletno stranjo za Špelco:
1. oblikovno je zadeva kičasta, ker se na premajhnem prostoru pojavlja preveč elementov, ki se povrh še ponavljajo. Logotip je kakršen je, če je že grd, vsaj poskusi, da temno moder napis "Oštarija" ne leži na svetlo modrem, ker zgleda kot otroška pisanica. Logotip mora biti zgoraj levo, tako kot je (uporabniki za določanje na kateri strani so, podzavestno gledajo zgornji levi kot strani). Odstrani sliko ozadja iz logotipa, dodaj barvno ozadje, ki se ujema z barvno kombinacijo logotipa, sicer pa pusti logo tam kot je.
2. desni del glave prilagodi tako, da se bodo znotraj tega diva vrtele fotografije gostilne (glej točko 3). Odstrani napis "Gostilna Špelca", ker je absolutno prevelik in preveč grafično obdelan (emboss, shadow,...).
3. ko uporabnik vidi fotografije, mora postati lačen, nato pa si mora zaželet še prenočišča sredi narave. Torej več slik hrane, pravilno izostrenih in brez čudnih blurov (če hočeš makro, potem slikaj makro), kjer pa so slike prenočišč, pa poskusi z igro svetlobe nekoliko olepšat sobe in, če lahko slikaš tako, da se vidi okno in čez okno lepo naravo. Če tega ne moreš, potem lahko zadevo sfotošopaš/zgimpaš.
4. jezikovni meni: manjše ikone zastav, izbran jezik naj ima barvno zastavo, ostali sivinsko, obvezno odstrani border.
5. glavni meni: kritično. Fonti so zadovoljivi, ozadje block elementa (text naj ima display block), uredi tako, da bo uporabnik vedel kje je hit-zone, na hover naj se spremeni barva ozadja/fontov, nikakor pa ne uporabljaj borderja, vsaj ne tako, kot ga sedaj. JavaScript je problematičen, če ni narejen do pixla natančno. Oblački, ki skačejo iz menijskih postavk so zanimivi, ampak če greš dovolj hitro čez, se zamikajo horizontalno.
6. kuharske kapce: tista čisto na desni, z napisom dobrodošli je prijetna, medtem ko ostale resno kazijo izgled. Danes v web 2.0 svetu, menijske postavke na spletnih straneh ne rabijo ikonic, tekst mora povedati vse. No, ta z napisom dobrodošli pa je, če si predstavljam da ostalih ni, prav super.
7. Če res hočeš imeti slike v content delu strani, potem razdeli ta del strani tako, da se bo menjal kolaž slik, torej sparceliraj vsebinski div tako, da bo imel več kvadratkov, v katerih se izmenično menjujejo fotke (fade in/out, slide,...). To bo izgledalo lepše, povrh pa si s tem rešil problem velikih slik.
8. Zakaj je na strani "Fotografije" več setov slik, in sicer desno kjer piše "klikni za povečavo..." in spodaj nad nogo. Kaj te slike predstavljajo, spodnje namreč? Okolico, naravna bogastva kraja,...? Če je tako, potem to napiši.
9. Noga naj bo v koraku s časom, torej višja, vsebuje naj vse kontaktne podatke, lokacijo, dupliciraj vse glavne menijske postavke v nogi. Najbolje, da narediš par uljev in vstavljaš podatke znotraj tega.
10. CMS - nisem mislil, da jim moraš zdaj ponudit sitefinity, ampak izdelava basic cmsja je danes res trivialna. Gre za to, da če se bojo rahlo spremenile cene, se bo to moralo spremeniti na strani.
lp
Death before dishonor!
para! ::
zacetnik11 je izjavil:
Sedaj bom še jst prilepil eno stran, da slišim kritike.
Vendar je stran bolj kompleksna in je kakšnih 250-300ur vloženega programiranja.
Stran sem naredil zelo ljubiteljsko, da poenostavim organizatorjem lig, lažje vodenje.
KLIK.
Predvsem bi rad slišal komentar od @para, pa brez dlake na jeziku, prav tako tudi od vseh ostalih.
LP
Stran, ki si jo ponudil v komentar, se seveda ne more primerjati s stranjo, ki jo je pokazal OP. To verjetno veš tudi sam. Stran za Špelco sem komentiral, ker so napake precej izstopale in se mi je zdelo vredno opozoriti avtorja. Prava analiza tvoje strani bi zahtevala nekaj več posvečanja, tako da bom kratek:
Glava strani se mi zdi malo preveč generična, verjetno zaradi plain naslova strani, morda bi naredil kakšen osnoven logotip, da bi povečal prepoznavnost.
Iskanje dodaj na vse strani, recimo v glavo, ne kot posebno rubriko.
Gumbi na strani naj bodo konsistentni, stil gumba za prijavo je namreč drugačen od gumbov Več/Vse lige/..., ki pa so spet različni od gumba vnesi anketo.
Tisti video z brcanjem žoge je kul za landing page, ni pa potrebe po pojavljanju na vsaki strani. Video ima na vrhnji stranici nek rob, ki ne sovpada z robom kontejnerja in posledično izstopa.
Levi sidebar, kjer se prikazujejo "Nogomet novice" - datum prvega vnosa je prilepljen na gornjo vrstico, izpadlo bi lepše, če bi cel vnos imel zamik, kot ga imajo ostali vnosi pod prvim. Seveda brez ločilne črte pred prvim vnosom.
Glavni meni - besedilo ni poravnano na sredino gumba (med vertikalne črte), ampak je zamaknjeno desno.
Kje je validacija prijave? Prikaza rezultatov validacije v rubriki Kontakt in Registracija se razlikujeta.
Pod rubriko Zgodovina se prikažejo video posnetki - besedilni opis (link) video posnetka vodi na staro stran slo-lige, klik na video vrne error (zlomljen link - .../zgodovina/pregled... in .../izgodovina/pregled... - slednji ne dela).
Stran nima prilagojenih error strani, ampak generične strežniške, ki se jih uporabniki bojijo.
Uredi friendly urlje (mod_rewrite za Apache).
Prisegel bi, da ko sem si prvič ogledal stran, je le-ta imela nogo - zdaj pa je ne vidim več?
lp
Death before dishonor!
Enron x86 ::
@chinko: Sicer ne vem, če si odgovoren za content na strani, ampak bom vseeno komentiral:
- SL, prva stran, opis na desni, 2. odstavek: Ko preberem, da se na krožniku "le malokdaj znajde kaj, kar ni iz domačega hleva", mi gre na smeh. Sicer ob ponovnem branju in razmisleku razumem, zakaj gre; ampak prvi vtis je, da nam bojo postregli s svežim hlevskim gnojem.
- Nekonsistentnost v imenu - gre za "Gostilno Špelca" ali "Oštarijo Špelca"?
- AN, prva stran, opis na desni, 2. odstavek: "Ecologically produced" raje nominaliziraj v nekaj ala "organic food". Pa v angleščini se klicaje uporablja zelo, zelo redko, tako da se jim je bolje izogniti.
- V istem odstavku: Beseda "jota" v ang. ne obstaja oz. ima popolnoma drug(e) pomen(e). Lahko jo sicer izpostaviš, ampak moraš v nadaljevanju opisat, kaj to je. Isto z besedo "fritaja" na meniju (daš kakšno opombo kam)
- itn, itn,...
Še enkrat se opravičujem, če vsebina strani ni v tvoji pristojnosti, ampak veliko število napak preveč bode v oči.
Lp
- SL, prva stran, opis na desni, 2. odstavek: Ko preberem, da se na krožniku "le malokdaj znajde kaj, kar ni iz domačega hleva", mi gre na smeh. Sicer ob ponovnem branju in razmisleku razumem, zakaj gre; ampak prvi vtis je, da nam bojo postregli s svežim hlevskim gnojem.
- Nekonsistentnost v imenu - gre za "Gostilno Špelca" ali "Oštarijo Špelca"?
- AN, prva stran, opis na desni, 2. odstavek: "Ecologically produced" raje nominaliziraj v nekaj ala "organic food". Pa v angleščini se klicaje uporablja zelo, zelo redko, tako da se jim je bolje izogniti.
- V istem odstavku: Beseda "jota" v ang. ne obstaja oz. ima popolnoma drug(e) pomen(e). Lahko jo sicer izpostaviš, ampak moraš v nadaljevanju opisat, kaj to je. Isto z besedo "fritaja" na meniju (daš kakšno opombo kam)
- itn, itn,...
Še enkrat se opravičujem, če vsebina strani ni v tvoji pristojnosti, ampak veliko število napak preveč bode v oči.
Lp
Core i5-4690K@4.7| ASUS MAXIMUS VII HERO| 16 GB Corsair LP DDR3 1866 MHz|
ASUS 970 STRIX| SB Z OEM| Samsung 840 EVO 250 GB|
Seagate 2 TB| EVGA SuperNOVA G2 750 W| Fractal Define R4
ASUS 970 STRIX| SB Z OEM| Samsung 840 EVO 250 GB|
Seagate 2 TB| EVGA SuperNOVA G2 750 W| Fractal Define R4
zacetnik11 ::
Pozdravljeni
Najprej hvala za konstruktivne kritike, je res da "vsake uči imajo svojega malarja" in da nekomu je nekaj všeč kar drugemu sigurno ni.
Ker sem naredil že drugo generacijo te strani in sem tudi podatkovno bazo zgradil na novo, sem moral pod zgodovino določene podatke redirektat na staro stran.
Ker se dokaj profesionalno ukvarjam s programeranjem, sem to naredil za hobi in da se naučim kaj več o PHPju, drugače programiram .net spletne in desktop aplikacije, tako da mi koncept programiranja ni tuj.
Za dizajn sem uporabil profesionalnega dizajnerja, ki sva stvar kompenzirala, drugače bi dizajn prišel okrog 1000EUR, vse fotke sem izbral na iStock portalu, tako da so dokaj profesionalne.ž
Za tekste mi je pomagala punca, ki dile v marketingu in ji stvar gre kr dobro od rok.
Kot sem že opisal zgoraj, sem to delal izključno za hobi, ker sem videl da se nekateri uporabljajo za shranjevanje, obdelavo,... podatkov list paperja in svinčnik.
Nekako sem hotel vsem tem organizatorjem olajšat delo in ob enem da tisti ki še nimajo svojega page na netu, lahko tukaj objvljajo. Zato je tudi uporaba strani brezplačna.
Ko sem maro razmišljal koliko bi bila cena za takšno stran, v kompletu (fotografije, dizajn, teksti, programiranje, implementacija strani,...) je nebi šel razvijat za manj kot 3000EUR.
Rade volje bom prisluhnil še kakšnemu komentarju.
Vsem se najlepše zahvaljujem za pohvale in kritike.
ps. @diti ali mi lahko na emai(info afna sloliga.com) napišeš na katerem naslovu je SQL Injection, ker se mi zdi čudno, ker sem tudi to preprečeval.
Najprej hvala za konstruktivne kritike, je res da "vsake uči imajo svojega malarja" in da nekomu je nekaj všeč kar drugemu sigurno ni.
Ker sem naredil že drugo generacijo te strani in sem tudi podatkovno bazo zgradil na novo, sem moral pod zgodovino določene podatke redirektat na staro stran.
Ker se dokaj profesionalno ukvarjam s programeranjem, sem to naredil za hobi in da se naučim kaj več o PHPju, drugače programiram .net spletne in desktop aplikacije, tako da mi koncept programiranja ni tuj.
Za dizajn sem uporabil profesionalnega dizajnerja, ki sva stvar kompenzirala, drugače bi dizajn prišel okrog 1000EUR, vse fotke sem izbral na iStock portalu, tako da so dokaj profesionalne.ž
Za tekste mi je pomagala punca, ki dile v marketingu in ji stvar gre kr dobro od rok.
Kot sem že opisal zgoraj, sem to delal izključno za hobi, ker sem videl da se nekateri uporabljajo za shranjevanje, obdelavo,... podatkov list paperja in svinčnik.
Nekako sem hotel vsem tem organizatorjem olajšat delo in ob enem da tisti ki še nimajo svojega page na netu, lahko tukaj objvljajo. Zato je tudi uporaba strani brezplačna.
Ko sem maro razmišljal koliko bi bila cena za takšno stran, v kompletu (fotografije, dizajn, teksti, programiranje, implementacija strani,...) je nebi šel razvijat za manj kot 3000EUR.
Rade volje bom prisluhnil še kakšnemu komentarju.
Vsem se najlepše zahvaljujem za pohvale in kritike.
ps. @diti ali mi lahko na emai(info afna sloliga.com) napišeš na katerem naslovu je SQL Injection, ker se mi zdi čudno, ker sem tudi to preprečeval.
chinko ::
Hvala za opombe, popravke, komentarje, kritike... Kot zacetnik11, pa tudi sam rade volje prisluhnem še kakšnemu predlogu;)
Hja, če ni bil na delu profi designer, niti profi fotograf, niti profi programer, pol logično tudi profi prevajalca niso najemal!:) Vseeno hvala za opombe! Da še odgovorim na vprašanja:
Nisi primorc, a? Vbistvu gre za gostilno s prenočišči "Oštarija Špelca", odločitev o umiku napisa, ki je moteč tudi s tega stališča, pa je že padla!
Vzeto iz konteksta marsikaj izpade smešno, se strinjam! Celoten stavek se bolje sliši in mislim, da je pomen jasen takoj: "V gostilni s prenočišči Špelca se na krožniku le malokdaj znajde kaj, kar ne bi prišlo iz hleva ali z njive! Domač kruh..." Če si takšen stavek lahko privošči novinar in to objavi ne vidim problema. Šaljiv pa je, res je in če te je "prisilil" v nadaljnje branje je namen dosežen.
V meniju je "jota" obrazložena. V omenjenem odstavku pa jo bom umaknil. Hvala za opombo, sigurno pa se najde še marsikaj, če smo pikolovski!
Še enkrat se opravičujem, če vsebina strani ni v tvoji pristojnosti, ampak veliko število napak preveč bode v oči.
Hja, če ni bil na delu profi designer, niti profi fotograf, niti profi programer, pol logično tudi profi prevajalca niso najemal!:) Vseeno hvala za opombe! Da še odgovorim na vprašanja:
gre za "Gostilno Špelca" ali "Oštarijo Špelca"?
Nisi primorc, a? Vbistvu gre za gostilno s prenočišči "Oštarija Špelca", odločitev o umiku napisa, ki je moteč tudi s tega stališča, pa je že padla!
SL, prva stran, opis na desni, 2. odstavek: Ko preberem, da se na krožniku "le malokdaj znajde kaj, kar ni iz domačega hleva", mi gre na smeh. Sicer ob ponovnem branju in razmisleku razumem, zakaj gre; ampak prvi vtis je, da nam bojo postregli s svežim hlevskim gnojem.
Vzeto iz konteksta marsikaj izpade smešno, se strinjam! Celoten stavek se bolje sliši in mislim, da je pomen jasen takoj: "V gostilni s prenočišči Špelca se na krožniku le malokdaj znajde kaj, kar ne bi prišlo iz hleva ali z njive! Domač kruh..." Če si takšen stavek lahko privošči novinar in to objavi ne vidim problema. Šaljiv pa je, res je in če te je "prisilil" v nadaljnje branje je namen dosežen.
Beseda "jota" v ang. ne obstaja oz. ima popolnoma drug(e) pomen(e). Lahko jo sicer izpostaviš, ampak moraš v nadaljevanju opisat, kaj to je. Isto z besedo "fritaja" na meniju (daš kakšno opombo kam)
V meniju je "jota" obrazložena. V omenjenem odstavku pa jo bom umaknil. Hvala za opombo, sigurno pa se najde še marsikaj, če smo pikolovski!
Zeberdee ::
Mogoče bom malo zašel s teme, ampak jaz bi izpostavil še to - naročnik oz gostilna, ki nima dostave, veliko stvari na spletni strani ne potrebuje, ker vloženih 5 jurjev evrov s prometom preko spleta ne bo nikoli povrnjen.
Po meniju se pač vidi, da gre za neko družinsko zadevo. Zdej, če sem čisto iskren (ker delam tudi v turizmu med drugim:)), prav veliko konkurenčnih prednosti ta gostilna nima - dokaj bogu za hrbtom. Verjetno je pač to gostilna, ki živi od malic in vikend kosil. Če se motim me popravi.
Problem, ki ga jaz najprej opazim je, da stran nima identitete oz. tipografija preprosto ni resna. Taka tipografija kot je v glavi je primerna za... v bistvu ni primerna za nič, meni pa je dala občutek, da gre za neko pizzerijo. Pač cheap.
Da se vrnem k drugem odstavku. Na spletni strani moraš poudariti prednosti. Fotke so katastrofalne, pa še zavzamejo v bistvu celo stran - in so brez identitete. Turizem prodaja zgodbe, ti pa prodajaš prazno oštarijo, prazen parkirplac in mastno klobaso. Predlagam, da si sposodiš fotoaparat in pofotkaš recimo kuhinjo, prej pa jo fino spucaj. Nasmejano kelnarco, in fotko gostilne iz kake visoke perspektive na polnem parkirišču. Kak sosed ma sigurno dvigalo, tko da...
Lokacija - daj odzum. Če ne bi bila oštarija ne bi "lokacije" zadel niti pod razno, tako pa sem vedel da je nekje na primorskem. Fotografij ne mislim komentirat, ker so katastrofalne, mrtve... Prenočišča - na fotki takoj opazim napačne stvari. Opazim, da ni TVja, ne pa to, da je čisto in da so postelje nove. Res zanimive pa so cene, ki so, vsaj zame totalno prenizke, ampak to je pač druga zadeva. Za 20 EUR na dan za polpenzion (popust na 356 dni) jaz starše dol preselim za celo leto. Res, zelo nizke cene. A so te sobe sploh kdaj zapolnjene ali gre bolj za "popoldanske" počitke :)?
Po meniju se pač vidi, da gre za neko družinsko zadevo. Zdej, če sem čisto iskren (ker delam tudi v turizmu med drugim:)), prav veliko konkurenčnih prednosti ta gostilna nima - dokaj bogu za hrbtom. Verjetno je pač to gostilna, ki živi od malic in vikend kosil. Če se motim me popravi.
Problem, ki ga jaz najprej opazim je, da stran nima identitete oz. tipografija preprosto ni resna. Taka tipografija kot je v glavi je primerna za... v bistvu ni primerna za nič, meni pa je dala občutek, da gre za neko pizzerijo. Pač cheap.
Da se vrnem k drugem odstavku. Na spletni strani moraš poudariti prednosti. Fotke so katastrofalne, pa še zavzamejo v bistvu celo stran - in so brez identitete. Turizem prodaja zgodbe, ti pa prodajaš prazno oštarijo, prazen parkirplac in mastno klobaso. Predlagam, da si sposodiš fotoaparat in pofotkaš recimo kuhinjo, prej pa jo fino spucaj. Nasmejano kelnarco, in fotko gostilne iz kake visoke perspektive na polnem parkirišču. Kak sosed ma sigurno dvigalo, tko da...
Lokacija - daj odzum. Če ne bi bila oštarija ne bi "lokacije" zadel niti pod razno, tako pa sem vedel da je nekje na primorskem. Fotografij ne mislim komentirat, ker so katastrofalne, mrtve... Prenočišča - na fotki takoj opazim napačne stvari. Opazim, da ni TVja, ne pa to, da je čisto in da so postelje nove. Res zanimive pa so cene, ki so, vsaj zame totalno prenizke, ampak to je pač druga zadeva. Za 20 EUR na dan za polpenzion (popust na 356 dni) jaz starše dol preselim za celo leto. Res, zelo nizke cene. A so te sobe sploh kdaj zapolnjene ali gre bolj za "popoldanske" počitke :)?
chinko ::
Se strinjam s prvim delom in predvsem po vaši zaslugi bo dizajn doživel še korenite spremembe. Hvala za iskrene vtise in predloge!
Gre pa res za družinsko zadevo in če sem čisto iskren bi o tem lahko kaj več povedal lastnik ali stalni gostje, ne jst, ker razmer pač ne poznam tako zelo dobro, pa vseeno. Mogoče neke konkurenčne prednosti v regiji res ni, res je, ne gre za hotel 6 kategorije, niti ne gre za kasino, bordel ali terme, ni dostave hrane, ni razvajanja v jacuzziju, oštarija oz. gostilna s prenočišči pač, niti ne edina v regiji! Kakšno prednost poleg izredne domače gostinske ponudbe po normalnih cenah, prijetnega in pristnega domačega vzdušja in zelo okusne hrane (po mnenju mnogih najboljše v regiji) še hočeš? Joškato nasmejano kelnarco?:) Med sezonskimi gosti prevladujejo Italijani, ki očitno dobro kuhinjo znajo ceniti in vedo kaj hočejo!
Bogu za hrbtom lokacija ravno ni, v okolici je ogromno naravnih in turističnih znamenitosti, res pa, izključno po mojem mnenju (tudi sam imam izkušnje iz turizma), regija ni ravno med turistično najrazvitejšimi - pa bi lahko bila!
Glede na naravo ponudbe (kot posredno ugotavljaš tudi sam) spletni projekt za par tisoč eurov tu pomojem nima smisla - simple predstavitvena stran (ajde, bolje dizajnirana kot je trenutno) je več kot dovolj! Gre zgolj za to, da Špelco na spletu najde kakšen dnevni popotnik več, ki zaide v te konce in se o ponudbi in lokaciji lahko prej pozanima tudi na spletu! Oddajanje sob je tu kvečjemu dopolnilna dejavnost, ki je šele zaživela.
Zanimivo pa, da se ti cene zdijo "totalno prenizke", po mojih izkušnjah iz turizma je 18 eurov/osebo/noč povprečje v marsikateri turistični regiji! In probleme s tem ima marsikateri Ljubljančan, bog ne daj da je cena 19 eurov/osebo/noč, te že sprašujejo če je vključen zajtrk - btw. Ljubljančani oz. Slovenci na splošno, so najslabši gostje! Brez zajebancije...
Glede na moje izkušnje z oddajanjem sob mi je zanimivo tudi, da najprej opaziš, da se na fotografijah ne promovira TV!:) Več let sem oddajal apartma pa s pomanjkanjem TV ni imel problema noben Čeh, Slovak, Nemec, Anglež, Ukrajinec, Madžar, Hrvat... skoraj vedno pa se je našel kak Slovenec, ki je imel probleme s tem in bi na dopust ali izlet najbrž vzel tudi playstation! Brez interneta pa dandanes itaq ne gre več! TV v Špelci seveda je, gre za 3 kategorijo sob.
Še enkrat hvala za mnenja in ideje, vedno boljše so!
Gre pa res za družinsko zadevo in če sem čisto iskren bi o tem lahko kaj več povedal lastnik ali stalni gostje, ne jst, ker razmer pač ne poznam tako zelo dobro, pa vseeno. Mogoče neke konkurenčne prednosti v regiji res ni, res je, ne gre za hotel 6 kategorije, niti ne gre za kasino, bordel ali terme, ni dostave hrane, ni razvajanja v jacuzziju, oštarija oz. gostilna s prenočišči pač, niti ne edina v regiji! Kakšno prednost poleg izredne domače gostinske ponudbe po normalnih cenah, prijetnega in pristnega domačega vzdušja in zelo okusne hrane (po mnenju mnogih najboljše v regiji) še hočeš? Joškato nasmejano kelnarco?:) Med sezonskimi gosti prevladujejo Italijani, ki očitno dobro kuhinjo znajo ceniti in vedo kaj hočejo!
Bogu za hrbtom lokacija ravno ni, v okolici je ogromno naravnih in turističnih znamenitosti, res pa, izključno po mojem mnenju (tudi sam imam izkušnje iz turizma), regija ni ravno med turistično najrazvitejšimi - pa bi lahko bila!
Glede na naravo ponudbe (kot posredno ugotavljaš tudi sam) spletni projekt za par tisoč eurov tu pomojem nima smisla - simple predstavitvena stran (ajde, bolje dizajnirana kot je trenutno) je več kot dovolj! Gre zgolj za to, da Špelco na spletu najde kakšen dnevni popotnik več, ki zaide v te konce in se o ponudbi in lokaciji lahko prej pozanima tudi na spletu! Oddajanje sob je tu kvečjemu dopolnilna dejavnost, ki je šele zaživela.
Zanimivo pa, da se ti cene zdijo "totalno prenizke", po mojih izkušnjah iz turizma je 18 eurov/osebo/noč povprečje v marsikateri turistični regiji! In probleme s tem ima marsikateri Ljubljančan, bog ne daj da je cena 19 eurov/osebo/noč, te že sprašujejo če je vključen zajtrk - btw. Ljubljančani oz. Slovenci na splošno, so najslabši gostje! Brez zajebancije...
Glede na moje izkušnje z oddajanjem sob mi je zanimivo tudi, da najprej opaziš, da se na fotografijah ne promovira TV!:) Več let sem oddajal apartma pa s pomanjkanjem TV ni imel problema noben Čeh, Slovak, Nemec, Anglež, Ukrajinec, Madžar, Hrvat... skoraj vedno pa se je našel kak Slovenec, ki je imel probleme s tem in bi na dopust ali izlet najbrž vzel tudi playstation! Brez interneta pa dandanes itaq ne gre več! TV v Špelci seveda je, gre za 3 kategorijo sob.
Še enkrat hvala za mnenja in ideje, vedno boljše so!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: chinko ()
Skatey ::
Mogoče dva linka kaj si predstavljam kot dober brand za gostilno/oštarijo..
http://www.smashingmagazine.com/2010/09...
ter še en s predlogi za prenovo pizzerije:
http://freelanceswitch.com/inspiration/...
S tem ciljam, da gostišče/oštarija kot taka mora povdarjati svoje prednosti, svoj "čar" in še kaj več. Dobre jedi, družinska gostilna, družinska fotka. Inovativno predstavljeno gostišče. Slike posamezne stene / sobe in na njih table z obrazloženim "contentom" meniji itd. Morda na eni nagovor mame, na drugi očeta, ki gre zjutraj na polurni sprehod na hrib. Pač nekaj kar te loči od 347 drugih gostiln, ko greš mimo in imajo iste rože in leseno hišo zunaj.
Bolj osebno in turistično naj bo, ker me to pritegne kot gosta. Trenutna stran pa izgleda kakor, da je imel nekdo 5min časa. Žal. Hočeš višji standard, potem tudi zvišaj pričakovanja gostov.
http://www.smashingmagazine.com/2010/09...
ter še en s predlogi za prenovo pizzerije:
http://freelanceswitch.com/inspiration/...
S tem ciljam, da gostišče/oštarija kot taka mora povdarjati svoje prednosti, svoj "čar" in še kaj več. Dobre jedi, družinska gostilna, družinska fotka. Inovativno predstavljeno gostišče. Slike posamezne stene / sobe in na njih table z obrazloženim "contentom" meniji itd. Morda na eni nagovor mame, na drugi očeta, ki gre zjutraj na polurni sprehod na hrib. Pač nekaj kar te loči od 347 drugih gostiln, ko greš mimo in imajo iste rože in leseno hišo zunaj.
Bolj osebno in turistično naj bo, ker me to pritegne kot gosta. Trenutna stran pa izgleda kakor, da je imel nekdo 5min časa. Žal. Hočeš višji standard, potem tudi zvišaj pričakovanja gostov.
Design, elephants and stuff... www.yukaii.com/blog
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | izdelava spletne strani, nasveti (strani: 1 2 )Oddelek: Izdelava spletišč | 16378 (10194) | Netrunner |
» | Izdelava spletne strani - cenaOddelek: Izdelava spletišč | 2886 (1489) | Gwanaroth |
» | Približna cena izdelave (strani: 1 2 )Oddelek: Izdelava spletišč | 7958 (5921) | JanezekNovak |
» | Kje dobite ideje?Oddelek: Izdelava spletišč | 1610 (1200) | BluPhenix |
» | Oceni stran: www.vinoteka2000.comOddelek: Izdelava spletišč | 4177 (931) | Joze_K |