» »

CMOS Checksum Bad

CMOS Checksum Bad

roni125 ::

Na monitorju se mi je pri zagonu računalnika pojavil napis CMOS Checksum Bad in da naj pritisnem F1 za zagon Biosa ali F2 za nadaljevanje brez nastavitev v Biosu.
Vse to je OK in bi zagotovo lahko nastavil vse potrebno v Biosu, če mi pri pojavu te napake ne bi prenehala delovati tipkovnica in miška. Nikakor ju ne uspe prepoznati, zamenjal sem s staro tipkovnico pa javi isto, ne piska noben zvok.....
Matična plošča je MSI K9N NEO V3. Poiskusil sem zamenjati tudi baterijo, prestavil sem jumper na OFF čez pol ure nastavil jumper na ON prižgal ponovno računalnik pa se je ponovno pojavil napis in je ostalo isto, nedelujoča tipkovnica. Tako da sem brez prepoznave tipkovnice nezmožen popraviti nastavitve.

Sedaj imam vprašanje, ali je že kdo naletel na enak problem in prošnjo, da mi napiše kako je težavo rešil.

Hvala na pomoči,
Roni

šernk ::

z PS/2 tipkovnico sm jst rešu, ker USB tipkovnice mi ni zagnalo, je pa moja plata k9n SLI platinum.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

roni125 ::

Sem že poizkusil pa mi svetijo vse diode na PS/2 tipkovnici.
Še ena ugotovitev. Če bi šla matična plošča mi zdaj ne bi šlo naprej v Windowse do tam, kjer bi se moral postaviti z miško, klikniti in vpisati geslo.... Pa tudi miška ne dela, zamenjal sem tudi njo, dal na USB vhod pa nič.... Sploh ne vem, kaj naj še naredim, otroci so že žalostni...
Še to, do tega je prišlo, ko sem dodal RAM, ki ga normalno prepozna pri zagonu. Ko sem ga odstranil, mi je napisalo vse isto kot prej, razen da ni bilo 4GB RAMA ampak 2GB, to se pravi, da tudi ta reč deluje.

Potrebujem čimveč mnenj, kako ste vi to reševali, nekako mi bo le uspelo rešiti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roni125 ()

logout ::

Da nisi slučajno zamenjal luknjo tipkovnice in miške med sabo? Fizično ni nobene ovire, da vtakneš križem, a nedelovanje je običajno takšno, kot ga opisuješ.

L.p., Kloko

Spajky ::

Če ne pomaga ponastavljanje nastavitev, je v tem primeru potrebno probat še funkcijo restore defaults, save & reboot, in potem ponovno nastavljanje parametrov. Če še to ne pomaga, potem je rešitev flashanje biosa z isto verzijo in ponastavljanje parametrov. Če še to ne pomaga, menjava bios čipa in ponovno flashanje etc ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

tony1 ::

Baterijo si zamenjal z novo?

roni125 ::

Moram se vam zahvaliti, da ste se odzvali.

Na matični plošči, sem zamenjal baterijo Tony1... Hvala, ni se prav nič spremenilo.
Kloko, nisem zamenjal vhodov za miško in tipkovnico, če misliš na PS/2. Poizkusil sem tudi z bluetooth miško in usb tipkovnico... pa nič.

Po moje bo Spajky-jev predlog še najbolj blizu in bom danes sprobal, vendar v Bios ne pridem, ker ne delata miška in tipkovnica. To bo največji štos, ker bom to delal prvič... Po moje bo potrebna nova matična..., ampak šele po nalaganju Biosa, če mi bo to sploh uspelo.... That is the question.

Spajky ::

Kot vidim ima ta tvoja plata gor zalotan bios čip! :8) Sposodi si FD drive+kabel in priklopi . DL-aj tole in razpakiraj fajle v eno mapo in dobro preberi readme in napravi kot piše! Formatiraj v čistem DOSU ali na win9x mašini FD, (ne v CMD-promptu winNT serije!) in nato prekopiraj popravljene fajle na disketo ter še ona dva (Bios+programBios) potrebna fajla dodaj zraven. Dobil boš bootable disketo za slepo flashanje, ki bo vse pol naredila sama!
Seveda moraš v Biosu imet naštimano tudi, da proba bootat najprej s FD-ja, pol iz CD-ja kot drugo varianto*...

Če ne moreš tega napravit pejdi na bootdisk.com in poberi dol bootable setup FD ali bootable CD ISO od Win9x serije ali DOS-a ... Potem popravi tisti DL-ani image tako, da zbrišeš vse fajle ven (ostane samo boot flag zapis) in vstavi/inject not one prej popravljene fajle + dodana dva kot bi za disketo napravil. Sejvaj in zapiši/zapeci ... vstavi in restartaj komp ...

Najenostavneje: Če boš delal s CD-jem, najprej pripravi za kao disketo, pa sejvaj kot ISO, pa pol zapeci na CD... iz zaženi s CD-jem not, ki bi moral bit bootable tako napravljen .. neki tacga ..
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Spajky ::

Aja pozabil : če boš bootal z Win98bootCD-jem z iNeta pobranim in delal disketo, bo imel FD drive črko B:\ ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

roni125 ::

Evo Spajky, dal si mi nalogo, ki jo razumem, kako pa se bo pokazalo v praksi, sporočim danes zvečer, ko bom to naredil.

Zelo lepo razloženo, hvala Spajky......

roni125 ::

Spayki,

ponovno potrebujem pomoč.

Potegnil sem tisti fajl iz neta... pa sem spet mrzel. Ko sem v Autoexec-u preimenoval A:\FlashProgram & FlashFile v C:\Flash program & FlashFile mi ga noče zagnati. Mislim, da sem naredil napako v tem, ker ne vem točno v kaj naj preimenujem... pač moje mišljenje in polovično znanje.
Ali bi mi lahko bolj podrobno napisal..... Častim.

Spajky ::

Najprej povej, če si montiral FD drive na komp ali delaš z diska (čisti DOS NE vidi NTFS !!! particije) ali z zapisanega zagonskega CD-roma z iNeta. Ker se mi zdi, da imaš ona dva fajla na root C:\ NTFS diska; to pa glih ne bo šlo, razen, če jih imaš na kaki FAT16/32 particiji na disku in zaganjaš tvoj OS preko IDE vmesnika (ali SATA v IDE mode v Bios-u); preko SATA native ne bo šlo ...

Zato sem pa rekel, da moraš tudi ona dva "fabriška" flash fajla s končnico vred dat na frišno DOS formatiran Floppy poleg ostalih fajlov. Npr. komandna linija v Autoexec.bat-u pri meni je :
A:\AWDFL741.exe w6163imj.330 /SN /PY /CP /CD /CC /LD /R ... ime prvega fajla je Award-ov Bios flash program [lahko brez .exe na koncu], drugi pa je ime flash fajla za mojo plato s končnico. Za tvojo bodo pač drugačna seveda.

----------------------------------------
Pa naštimaj si v OS-u, da vidiš vse fajle, skrite in sistemske in ko boš delal flash, bo rebootalo komp samo od sebe na koncu in postavilo defolt nastavitve Bios-u, pa pol takoj ustavi oz. pojdi v Bios, da naštimaš nazaj postavke kot so ble prej, da ne bo tvoj OS kaj težil ali se ne bo hotel naložit prav. Seveda ti mora tipkovnica v Bios-u delat, čene si sposodi Ps/2 verzijo od koga ...
--------------------------------------
Zdej pa odgovori na prvi odstavek gori ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

roni125 ::

To je ja, ker imam vse particije v NTFS


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

napaka pri nadgradnji BIOSa - plošča Gigabyte

Oddelek: Strojna oprema
251718 (1084) Ahim
»

Flashanje BIOSa

Oddelek: Pomoč in nasveti
274362 (4165) jackorsen88
»

bios problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
121564 (1448) StratOS
»

Napačen bios :(

Oddelek: Pomoč in nasveti
151442 (1123) Azrael
»

Flashanje Biosa na ABIT plošči

Oddelek: Pomoč in nasveti
81239 (1152) smilyxx

Več podobnih tem