» »

Sestavljane home serverja

Sestavljane home serverja

Migelo ::

Pozdravljeni
odločil sem se, da si doma urihtam en home server, ker se mi dopade ideja da so usi digitalni podatki centralizirani, enostanvno dostopni vsem prek lokalnega Wi-Fi, varno spravljeni in pa da se usi torrenti pobirajo na enen računalniku in tako lahko ugasnem ostale, glasnejše in potratnejše računalnike.

Ta server bo bil užgan 24/7, glavna naloga bo prenos podatkov, nič streamanja na TV... (sicer bo prenašal filme prek WiFi na prenosnike ampak kolikor jaz to razumem dokler prenosnik sam dekodira film to za server ne predstavlja kakšne večje obremenitve?)

Glede strojne opreme sem v dilemi:

1. varjanta:
CPU: e7500
MOBO: imam doma, nabira prah Asus P5N-T Deluxe (lga775, ddr2, 6xsata2)
RAM: imam doma, 2x2GB ddr2 800MHz
GPU: sam de je neki, npr. nekaj takega
Pomisleki: velika plata (ATX)

2.varjanta:
CPU: i3 540
MOBO: GA-H55M-S2
RAM: Geil Value Plus DDR3 2x 2 GB 1333 MHz
GPU: integrirana
Pomisleki: premočna konfiguracija?


Neglede na odličitev moram nabaviti 2x2TB diska
Ohišje, ki je majhno in ima 6 slotov za diske (future update)
In en napajalnik, tih in glede na konfiguracjo nerabi bet močen

Upam da ni napisano preveč pomešano/zmedeno. Prosim vas da mi predlagate ohišje in PSU ter po želji popravite katerokoli od konfiguracij ali predlagate čist nekaj novega (amd...itd.)
Razmišljal sem o nakupu prek spletnih trgovin v tujini vendar me zanima kako je z poštnino, garancijo, davki.

Za pomoč se vam že vnaprej zahvaljujem :)

brodul ::

Hmm, IMO je to vse premočno. Posledično tudi vse predrago. Jaz imam za ta namen P3 ter 128 MB RAM. Bottleneck je še vedno wifi (3.4 MB/s), mene ta hitrost ne moti.

Mam pa sedaj probleme, ker se igram z različnimi SQL bazami, gor lavfa par python spletnih strani. Zadeva pa nemore več, ker sem dal gor še en monitoring system (glej RAM :D ).

Bom pa sedaj od prijatelja odkupil prenosnik, ki ima polomljen "pregib". Ta je precej močnejši in novejši.
Hkrati ima majhno porabo, ugrajen UPS ter je tih. Teoretično bi ga lahko namontiral tudi na steno pod mizo.
Ne bom si pa mogel privoščiti neke hardcore tr00 virtualizacije. IMO slabši hardware, boljša optimizacija.

Je pa res, da nimam denarja. :(
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

extr3m3 ::

No, že kar nekaj časa premišljujem, da bi kupil home server. Računalnik bi se predvsem uporabljal za torrente, apache,mysql server, občasno bo tudi prikljopljen na TV. Zanima me koliko močan bi moral biti server, koliko rama je potrebno da zadeva deluje.

Je dovolj dvojedernik z 2 gb rama in srednja grafična kartica?
o_O

kogledom ::

Za server definitivno integrirana grafika, danes znajo tudi že integrirane strojno dekodirat video, kaj drugega pa glede na opis ne rabiš.

brodul ::

Jah občasno si ti ne splača priklapljat na TV, ali je na TV ali pa pač ni na TV.
Sploh če maš nek velik lcd, boš najbrš hotel imeti HDMI izhod.

Pa upam, da se pogovarjamo v linux serverjih. Za Windows strežnike ne vem koliko rabijo, da delajo "tekoče".

Kupi nekaj majhnega, če bo pri TV. http://www.mini-itx.si/
Mysql in apache je za tako stvar mišji rep (tam pri 2GB RAM) (razen če načrtuješ na spletni strani veliko obiska ).
Torrent client mi papca 6 MB RAM.
Gor si pa namestiš lahko še XBMC.
http://xbmc.org/download/
Stestiraš ga pa lahko na svojem računalniku, sedaj.
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

urosh ::

Sam imam na intel little valley 2 plošči (integriran dual-core atom 330, 2 Gb rama, 1Tb disk) nameščen Windows Home Server.
Vsi rač se po priklopu lepo zbekapirajo na ta server (v celoti - se pravi celi disk, inkrementalno (traja 5 min - se ga lahko preloži, če nujno moraš kaj delati) in dnevno ob vklopu), tu gor sem imel še program za webcamxp (2 usb kameri), ter torrent odejamlec (utorrent). Vse dela BP. Sem pa pozneje kupil profi video-nadzor, ter etrayz, ki je prevzel vlogo torrentov, ter streamanja. Med njima (vse je na kablu) sem uredil sinhronizacijo, tako da je vse na 3 različnih diskih v treh različnih mašinah (lokalno, whs in etrayz). Za streamanje imam xtreamerja in to je to. Server se izklopi ob 22.uri in vklopi ob 8.00 uri. Troši ful malo, dela vse bp. Dostop do podatkov od koderkoli (tako na etrayz kot po želji tudi whs) preko spletne strani ali preko teamvieverja. Za pokazat kake slike je spletna aplikacija odlična - kje drugje, ne doma, seveda...
Edino problem je bil pri ženi, ker ji je šlo ful na živce, da je prvih 5 min rač mlel (backup pač), dokler se ji enkrat (takrat še xp) sistem ni sjebal, pa sem ji lepo dal gor backup C diska en dan nazaj in ji povedal, da je to tistih 5 min na začetku. Od takrat teh 5 min ni več problem :)

Evo, to mam jaz :)

dbevfat ::

Zakaj ne preberete sporočila? Napisal je, da ne bo nič streamal na TV, torej ne vem, zakaj omenjate XBMC pa dekodiranje videa.

Glede na to, da boš stvar gnal 24/7, priporočam, da gledaš predvsem na porabo; naj ti kombinacija procesor + grafika čim manj požreta, diske pa mogoče kakšne green variante. Verjetno se bolj splača integrirano grafiko, kar je za home server že skoraj overkill :D. Glede procesorja je važno, kaj želiš. Za preprost seedbox + file sharing + manj zahteven web dev je kakšen Atom hitro dovolj, za kaj več (npr. kakšna virtualizacija) pa le posezi po bolj "konkretnih" procesorjih.

Prostorno majhno ohišje zna biti problem (ali pa drago, recimo Antec), mislim pa, da ne rabiš ciljati na 6 diskov, 3-4 so dovolj, 2x2TB imaš za nekaj časa dovolj, potem dokupiš enega večjega, potem pa recimo rotiraš tako, da najmanjšega ven vzameš, ko daš novega notri. Za napajalnik priporočam nekaj dobrega, pozanimaj se glede tišine. Jaz sem kupil ohišje+napajalnik in sem ga hitro zamenjal, ker je bil glasen. Moč ni tako pomembna, ker napajalnik ne žre več moči, če komponente ne porabljajo, važno je, da pokrije tvoje potrebe (maš na netu kalkulatorje) plus nekaj rezerve. Iskal sem tudi napajalnik z 12cm ventilatorjem, ker je tišji. Prav tako sem menjal ventilatorje: 8cm v ohišju sem odstranil in raje dal 12cm spredaj za masko, da vleče preko diskov in plate, odvod pa imam samo skozi napajalnik. Uporabil sem tihe 12cm xilence (to se še pozanimaj, tihih ventilatorjev je na voljo precej).

Zdaj imam doma nekaj takega; plata z integrirano grafiko, procesor E7300, 4GB rama, 2 diska v RAID 1, gor pa virtualiziranih (xen) nekaj strežnikov z ločenimi namenskimi nalogami, med drugim tudi seedbox (rTorrent + web interface, samba in UPnP za sharanje downloadov po mreži). Zadevo sem sestavljal po koščkih, mislim pa, da takrat nisem dal več kot 500EUR za vse skupaj (vse novo), vključno z dobrim napajalnikom in UPS-om. Vse skupaj v omari z luknjo, na katero imam montiran še en 12cm xilence na adapter, da mi odvaja topel zrak ven. :)
nvr2fat

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dbevfat ()

opeter ::

Jaz sem si za domači server sestavil en mATX računalik z Intelovim Atom CPU-jem in z dvemi diski.
Naložen je Linux.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Migelo ::

OS bo Windows Home server, me prou zanima kako bo. Če bo deloval kot ga oglašujejo je res odlično, fire and forget zadeva.

Atom sem tudi že gledal vendar sem ugotovil da raje malo več plačam kot da mi potem zmanka moči nekje v bližni prihodnosti. Poganjal bom FTP, utorrent (web access), kakšen cod server (na forumih od WHSja pravijo da se da uštimat tudi navadne aplikacije za WHS in ne samo uradne add-onse), vse downlovde bom sharal z usemi računalniki v mreži.

Sepravi 1. varjata odpade zaradi porabe in velikosti serverja?

Kaj mislite o tem ohišju?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Migelo ()

urosh ::

whs - ti je v bistvu (trenutna verzija - vail aka whs2010) server 2k3 (za r2 nisem ziher). Na tem pač lahko furaš vse, kot na server 2k3. Imam vse skupaj že ene 3 leta in res dela bp. Je bil tudi utorrent (web acces), file share itaq da nastaviš. COD server ne vem, kako je požrešen...

Na moji zadevi laufa bp z vsem, kar sem prej napisal. Imam pač 1x1Tb disk, lahko bi jih dal več - a ne rabim. Vse kar sem zamenjal je bil hladilnik na chipsetu/procu in dal gor eno pahljačo, ohišje je micro, pa na eni strnai 8cm vent, ki vleče čez pahljačo in na drugi strani ven. Napajalnik je mislim da 80w (zunanji) => neslišen.Ohipje je to: http://www.mini-itx.si/Mini-ITX-ohisja/... Materi pa sem kupil to: http://www.mini-itx.si/Mini-ITX-ohisja/... - tega prej še ni bilo, drugače bi sebi tudi tega vzel... Najti ta laptop cd-rom in primerne kable za priklop je bila cela znanost :) pa cena je tudi bila preko 50EUR (v to drugo se lahko da ali disk ali 3,5 CD/DVD rom.
Vse kar se sliši je disk in pa zelo potiho tudi vent. To je to. Je v dnevni v omarici pod TV in opravlja svoje delo.

Maš pa whs2010 v beta verziji na voljo za prenos (server 2k8 r2) in ga lahko stestiraš. Kdaj je uradni izdid nimam pojma. Če mene vprašaš, dela na mojem HW vse BP, troši pa niti 30w ne...

Ker vidim, da razmišljaš o nečem podobnem, kot imam sam, ti lahko tako konfiguracijo samo toplo priporočam - ne boš razočaran ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: urosh ()

OldSkul ::

jaz imam Intel D510 in je zadeva čisto ok. Gor imam pa Amahi, ki temelji na fedori 12.
Server uporabljam za torrente, streamanje na xtreamer, hrambo podatkov ter za še par stvari.
Hitrost prenosa podatkov je odlična in ta procesor je več kot zadost za 1Gbit mrežo. Pri meni so prej problem diski, kot pa mreža.
Fajn je tud to, da je poraba energije majhna.

Migelo ::

@urosh: tisto ohišje ki bi si ga ti uzel ima samo en 3,5 slot za diske, zato odpade.

Usi ki ste svetovali linux serverje pa vam povem da bom stestiral tudi to opcijo če me bo WHS razočaru.

i3 porabi 80W v idle, a ni to mal dosti? thttp://www.techpowerup.com/reviews/Inte...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Migelo ()

trnvpeti ::

amd x4 600e, mala poraba (cpu ti bo vedno prav prisel)
vzami eno plato z integrirano grafiko (2 ali 4 sloti, za 4G ali 8G)
en tih napajalnik. lahko celo pasivno hlajen
samba ti bo hitreje delala z hitrejsim cpu
na ta cpu lahko vozis virtualizacijo (razna testiranja)
cpu bos tudi rabil pri kaksen iscsi(zelo uporabno)
taka masina ti bo malo kurila
imel bos veliko cpu moci
lahko bos dal veliko ram notri, ce bos zelel
na maticno bos lahko priklopil vec diskov

urosh ::

@Migelo: da, ono moje, ima za enega (preverjeno se da notri dobiti tudi dva. Ono drugo, je pa malo večje in gresta dva noter brez problema :)

to je bila samo opcija - glede na to pač, kar imam jaz...

to je recimo novejša verzija moje plate: http://geizhals.at/eu/a495822.html
moje se ne dobi več kar tako...

Je pa res, da kak drugi cpu ni slab - pri tem je pač dovolj cpu moči za to, kar imaš ti v planu in pa poraba je minimalna...

ali pa kaj takega: http://geizhals.at/eu/a564889.html

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: urosh ()

Migelo ::

Ja atom ne pride upoštev, ker se bojim da mi zmanka moči ko bom upalu še kej gor.

Proc ki mi ga je trnvpeti priporoču je cool, močn in varčen. Bom postu konfiguracijo sz unm procesorjem asap.

69charger ::

Jaz laufam Windows Server 2003 na Sempron 1.8ghz in Radeon 9200 :P

Migelo ::

Kaj pa ta matična? Sicer ne piše vendar bi morala podpirati x4 procesorje, ali pač?
http://www.mimovrste.com/artikel/238007...

Moram pri izbiri matične posebno paziti?

extr3m3 ::

Torej, trenutno imam izbrano tole konfiguracijo za svoj server:

Intel E6700 (3.2GHz)
ASUS P5QL /EPU S775/PCIE/S/GL
Adata 4gb

Vendar me zanima, katero grafično kartico potrebujem, da bo občasno prebavila kakšen HD film?
o_O

jest10 ::

HD film ti bo prebavil že CPU.
Drugače pa najcenejšo ATIjevo od 2xxx serije dalje

AlienRex ::

@Migelo
Poglej si ti povezavi (poraba, osnovne plošče...):
prva
ter druga. Če ti je jezik problem naloži chrome ki ti starni prevede v jezik ki ti je bližje oziroma uporabi google translate.
Jaz gledam podobno sestavo kot si navedel pod 2) a grem bolj v smer freenas in zfs.
Glede ohišja se sam še nisem odločil, za napajlnik pa mislim da bo picoPSU in dodaten napajalni "blok" recimo takle komplet kot je tukaj

Kar se tiče porabe i3 si poglej tudi to. Na strani ki si jo ti poslal ima testni sitem dodatno grafično kartico, ki je ti ne boš imel (uporabljaš pa to ki jo i3 ima).
Dropbox: http://db.tt/Jg5BmDw
No brain - No tumors

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AlienRex ()

AlienRex ::

Migelo je izjavil:

Kaj pa ta matična? Sicer ne piše vendar bi morala podpirati x4 procesorje, ali pač?
http://www.mimovrste.com/artikel/238007...

Moram pri izbiri matične posebno paziti?

Omenjal si 6 diskov, ta plošča ima le 4 SATA priključke.
Dropbox: http://db.tt/Jg5BmDw
No brain - No tumors

Migelo ::

Sem ugotovil da 6 diskov ni potrebno, so 4 zadosti za future upgrades.

Od 1. posta sem konfiguracijo popolnoma spremenil, iz intela sem prešaltal na AMD (Athlon II x4, 45W) ki pa ga je nažalost zelo težko dobiti v Sloveniji, kje se splača nabavit?

Glede plate pa se mi zelo dopade Asus M4A78-EM , ima vse kar potrebujem: podpira procesor, DDR2, integrirano grafiko, gigabitno mrežno in košta ~80EUR. Imaste kakšno bolšo opcijo oz. je z to plato kaj narobe?

AlienRex ::

In kaj je botrovalo odločitvi za AMD X4 6xxe? TDP 45W ali navedbe trnvpeti?

V branje
Dropbox: http://db.tt/Jg5BmDw
No brain - No tumors

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AlienRex ()

Migelo ::

Najprej trnvpeti in potem, ko sem videl da ima x4 proc TDP 45W se mi je zdelo da boljšega nebom dobil. Vendar sem sedaj, ko sem prebral tisti review zelo razočaran nad dejanko porabo, v sloveniji dobiš 600e za 135EUR na mimovrste in še čakat moraš 4 tedne.

Zdej res nevem, verjetno bom uzel enga AMD (intel je predrag) Athlon II x2 245 za ~50EUR, plato z DDR2, pa dosti sata prklopu, midi tower ohišje AEROCOOL VS-9, ni lih majhno, ja pa ugodno in nudi prostor za ogromno diskov.

OmaDesala ::

Kako napreduje gradnja?

Migelo ::

Zaenkrat se je grandja zaustavila, ker je M$ oznanil da bo iz nove verzije Home serverja (Vail) odstranil drive extender, kar pomeni da moram najti alternativo. Časa res nimam napretek in se mi ne ljubi testirat alternativ (Amahi, freeBS, Ubuntu home server.....)

Trenutno čakam da mi techparadox sporoči njegove ugotovitve po testiranju parih alternativ.

Desty ::

FreeNAS je odlično nadomestilo WHS. :)

energetik ::

Kateri OS pa bi namestil v primeru, da hočem tak home server uporabljat tudi kot router, firewall, hkrati pa mora lepo posredovati tudi IPTV na priključene PC? Pa še uporabil bi ga kot HTPC, priklopljen na LCD TV.
ClearOS? Mythbuntu? Predvsem bi rad enostavno nastavitev v grafičnem okolju.

Zgodovina sprememb…

Dami ::

Migelo je izjavil:


i3 porabi 80W v idle, a ni to mal dosti? thttp://www.techpowerup.com/reviews/Inte...

To je celi sistem, ne sam proc. Jaz bi na tvojem mestu počakal na sandybridge drug mesec. Če pa moreš nujno zdaj kupit bi pa jaz kaj takega (ja vem, mal dražje je :))
plata
proc
napajalc
Diske samsung f4, ohišje po želji.
Kar se pa OS tiče. Freenas je outdated. Če hočeš met ZFS pol priporočam FreeBSD ter ZFSguru vmesnik (več o tem tule). Je pa WHS še najbolj preprosta in prijazna zadeva žal.
Aja pa vsaj 4gb ECC rama, če zbereš ZFS. Če ti je proc predrag, maš tudi dualcore 35W verzijo. Na plati maš pa dual intel gigabit ter IPMI2.0 kar odtehta ceno (mlacom ma sicer zelo navito...)

@energetik
Jaz bi tako zadevo zvirtualiziral :) ESXi al pa Win2008r2&hyper-v pol pa gor pfsense za routanje/omrežje pa en win7 & XBMC (če maš kombinacijo z win2008, bi pomoje šlo kar tam dat xbmc gor). Ali pa samo win2008r2 pa vso omrežje in xbmc kar tu nastaviš.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dami ()

energetik ::

Dami je izjavil:

@energetik
Jaz bi tako zadevo zvirtualiziral :) ESXi al pa Win2008r2&hyper-v pol pa gor pfsense za routanje/omrežje pa en win7 & XBMC (če maš kombinacijo z win2008, bi pomoje šlo kar tam dat xbmc gor). Ali pa samo win2008r2 pa vso omrežje in xbmc kar tu nastaviš.

Uporabil bi Linux. Se da pfsense nastaviti, da prepušča IPTV promet do ostalih priključenih PC? Nekaj sem se že matral, pa mi še ni uspelo.
Potem bi bila varianta, da kar namestim Mythbuntu ter v VirtualBoxu virtualiziram PFsense? Mythbuntu potem uporabim za HTPC, na PFSense pa nastavim vse ostalo? Se mi zdi kar malo komplicirano.

Migelo ::

@Dami: zakaj tako močen CPU in tako opasno plato, za backup in file sharing je dovolj en AMD Athlon II x2 245?

krho ::

CPU pač zato, ker podpira ecc, plato pa zato, ker so onboard intel mrežne kartice in IPMI, kar pomeni, da na mašini fizično ne nucaš ne tipkovnice ne miške in ne monitorja... IPMI, ti preko brskalnika pokaže dogajanje na zaslonu :)
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Dami ::

energetik je izjavil:


Se da pfsense nastaviti, da prepušča IPTV promet do ostalih priključenih PC? Nekaj sem se že matral, pa mi še ni uspelo.
Potem bi bila varianta, da kar namestim Mythbuntu ter v VirtualBoxu virtualiziram PFsense? Mythbuntu potem uporabim za HTPC, na PFSense pa nastavim vse ostalo? Se mi zdi kar malo komplicirano.

Ne vem, še nisem uporabljal pfsensa, ker ni potrebe (dokler nimam ne fiber ne iptv, je dost amisov modem kot router:)). To sem pač predlagal kr ga poznam kot enega bolj zmogljivih software router/fw zadev.
Probaj nardit tak so si napisal. Če pfsense ne bo vredu pa pol magar en ddwrt router nabav pa se še izogneš komplikacijam z virtualizacijo.


Migelo je izjavil:

@Dami: zakaj tako močen CPU in tako opasno plato, za backup in file sharing je dovolj en AMD Athlon II x2 245?

No sej za procesor sn reku da lahko kaj takega.
Glede plate pa pač jaz rajši dam malo več, da bo čimbolj stabilno (crkne lahk itak oboje:)). Če maš kišto doma in ni problem, če maš izpad za par dni, pol je vseeno. Če maš pa to nekje drugje, kjer nimaš vsak dan fizičnega dostopa (IPMI je tu zlata vreden) pa je 1 dan downtima že preveč, pol se pa ne bi igral z eno poceni amd plato.
Odkrito povedano, če bi jaz kupoval zadevo za take potrebe kot naštevaš bi kupu en 4bay Qnap NAS recimo pa je mir.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HTPC (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Kaj kupiti
27855924 (32649) Netrunner
»

NAS - samogradnja (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
9817136 (13377) cekr
»

HP ukinja uporabo Windows Home Server (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
606678 (5505) BlueRunner
»

Ogled celotne DVD zbirke iz naslonjača (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
667843 (6129) Spock83
»

domaci server

Oddelek: Kaj kupiti
72025 (1832) rokp

Več podobnih tem