» »

Parabolična antena

Parabolična antena

MChip ::

Lep pozdrav!

Razložil om kolikor se le da po domače ;)

Zanima me ali je možno iz domače parablične (satelitske)
 slika

slika

(konkretno ta antena npr.) antene najti središčni fokus ali je ta antena narejena tako da se bo ob premiku fokusa na drugo lokacijo ponovno odbijal pod drugačnim kotom.

Se pravi še bolj po domače: iz offesta bi rad dobil tako parabolo
 slika2

slika2

Za vaš odgovor se vam lepo zahvaljujem!
Laško je zakon

AtaStrudl ::

Offset zrcalo je drugacne oblike kot simetricno, zato s primarnim virom v sredini ne bo kaj prida delovalo.
Primarni vir za offsetko mora imeti precej ozji smerni diagram od tistega za tipicno simetricno.

Nekaksno simetricno zrcalo bi lahko naredil kvecjemu iz treh ali stirih ofsetk...

MChip ::

Super! Evo to ti je pravi odgovor! :) to je naš slo tech! Vsepovsod kjer sem spraševal to so mi ponujali nevem kakšne formule itd :)

Super hvala AtaStrudl!

Kratko in jedernato! ;)

lp
Laško je zakon

twom ::

Offset parabola je "izrezana" iz drugega konca parabolne ravnine kot navadna parabola, ki je izrezana iz sredine.
Fokus je vedno v isti točki, samo malo težje ga je določiti od oka kot pri navadni. Drugačen mor biti tudi feed (ožji snop).

Razlogi za prevlado offset parabol so izključno ekonomski: nižji transportni stroški, ker je nižjega profila in zložijo več škatel v kontejner, manjša poraba materiala, cenejša orodja (manjša krivina), tudi praktičen razlog: ker je postavljena bolj navpično se na njej pozimi nabere manj snega.

Lp,
Peter

Modri dirkač ::

Pa več LNB-jev imaš lahko montiranih v vrsti, večinoma odpade potreba po motorčkih, lahko so manjše (IIRC) ...
Everybody lies!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katero wi-fi anteno za boljši siginal

Oddelek: Omrežja in internet
152961 (2615) Spajky
»

wifi 5 km brez vidne razdalje

Oddelek: Pomoč in nasveti
194118 (3425) ...:TOMI:...