» »

Stavka

Stavka

««
«
1 / 11
»»

Klaatu ::

Posedijevi sindikati se očitno gredo stavko zares. Rtv slo več ne prinaša predvolilnih nebuloz. Kakšno je vaše mnenje o stavki? Za? Proti? Zakaj?
  • polepsal: Mavrik ()

mtosev ::

Vecina se upre ce jim zmanjsujejo pravice aka placo. Da stavkajo je normalno in, ker je to javni sektor jih ne bodo odpustili oz ne bo nikakrsnih posledic. tudi ce jim spodlite. moje mnenje je da naj stavkajo ce lahko. vlado imajo v kotu in ze vemo kaj se bo zgodilo, da bo vlada popustila in to bo to.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

pozitron ::

'Izpad pač, če imaš dobre delavce ti ne štrajkajo'.

Verjetno si mislil, če imaš zadovoljne delavce, da ne štrajkajo. Tudi dobri delavci imajo enkrat polno kapo.

Drugače pa mi delamo čist normalno (čeprav stavkamo), polni program, kot vsak drug dan. (diagnostika-zdravstvo, ne-urgentne preiskave)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pozitron ()

zee ::

Stavka delavcev v javnem sektorju je nepotrebna in je ne podpiram, kajti zahtevati povišico v časih, ko se davčni prilivi v proračun prej zmanjšujejo kot povečujejo, je neumno in nevredno človeka, ki ima oz. naj bi imel neko univerzitetno izobrazbo.

Takisto ne podpiram perverzno visokih dežurstev za zdravnike in vladinega popuščanja zahtevam le-teh.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

pozitron ::

To ni nobena povišica. Vklopi val 202 in ti pred vsakimi poročili pove zakaj gre pri stavki. Meni se ne da razlagat.

Isotropic ::

povisanja ne, lahko bi jih pa samo zamrznili ze prej (2008-9), ne pa zdaj, ko se gospodarstvo ze pobira.

zee ::

Pri stavki se gre zgolj in samo za zganjanje demagogije in nič drugega. Da izsiljevanja niti ne omenjam. Vsak zaposleni v javnem sektorju dobi vsak mesec na točno določen dan plačo, skupaj z vsemi dodatki, ki mu pripadajo.

Primerjaj to z realnim sektorjem in boš kaj hitro ugotovil, da si/smo lahko zadovoljni, da plačo sploh dobivaš/-mo, kajti v mnogih podjetjih realnega sektorja so že plače utopija, kje so šele dodatki (prispevki za ZPIZ, ZZZS, ...).

Zelo lepo je to v svojem prispevki v današnjih Financah priobčila dr. Spomenka Hribar.

ne pa zdaj, ko se gospodarstvo ze pobira


Gospodarstvo se pobira kje? V Nemčiji nedvomno. V Sloveniji pa bistveno manj, saj še pravega recesijskega dna nismo dosegli, saj je inercija celotnega sistema v Sloveniji bistveno prevelika.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

pozitron ::

tu je dobro opisano (podobno je tudi v zdravstvu in drugod v javnem sektorju)

Zaposleni na Radioteleviziji Slovenija podpiramo stavko uslužbencev javnega sektorja in se ji pridružujemo, prepričani, da so naše zahteve razumne in upravičene. Več kot desetletje so plače zaposlenih na RTV Slovenija tudi za 30 in več odstotkov zaostajale za plačami zaposlenih v zasebnih medijih in v drugih dejavnostih javnega sektorja. Šest let so trajala pogajanja za uveljavitev novega plačnega sistema v javnem sektorju in vanj smo tudi zaposleni na Radioteleviziji Slovenija vstopili z nižjimi plačami od tistih, ki nam po zakonu pripadajo. Zakaj? Ker smo v pogajanjih z vlado sindikati dosegli dogovor, da polno plačo dosežemo postopoma, prav zato, da bi razbremenili proračun. V tem trenutku ne zahtevamo, da bi nam kdo dal več, kot nam pripada, saj že doslej prejemamo manj. Vladi pa smo predlagali, da se naše plače po odpravi nesorazmerja zamrznejo! A vlada vztraja, da ljudje v poklicih, ki skrbijo za življenja, varnost in zdravje državljanov, za vsestransko delovanje države, ki podpirajo delovanje gospodarstva, ustvarjajo, varujejo in promovirajo slovensko kulturo, udejanjajo pravico do svobode govora in do polne obveščenosti državljanov, zdaj nimajo pravice do tega, kar jim pripada. Vlada zavrača vse predloge in je v teku pogajanj spremenila pravila socialnega dialoga. Sindikati menimo, da država ne ravna pravno.

Za svoje pravice zaposleni na Radioteleviziji Slovenija stavkamo tako, da delamo! Vse naše oddaje tečejo nemoteno in poročali bomo o vsem, kar je v življenjskem interesu vseh državljanov in kar vam zagotavlja polno obveščenost o pomembnih dogodkih in javnih zadevah. V naših programih ne bo le tistih, ki medije tako radi vidijo kot sredstvo svoje promocije, zdaj pa s svojim ravnanjem dokazujejo moč oblasti in druge postavljajo v neenakovreden položaj. To je tudi stavka za pravi socialni dialog, brez katerega v vsaki državi, prej ali slej umre – demokracija!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pozitron ()

kmetek ::

In mi kot plačniki RTVju vsak mesec 8 mio EUR ZAHTEVAMO, da poroča o stavkah, recimo je možno to?

Smo/Ste res take ovce?

Damiani ::

ne podpiram.
V gospodarstvu v času krize poznajo dva najpomembnejša ukrepa. Prvi je odpuščanje drugi je zmanjševanje plač. V javnem sektorju se pa borijo proti zamrznitvi plač, kakor se je to zgodilo že pred letom v gospodarstvu in še vedno traja. V g. smo zadovoljni če obdržimo službe, če pa nam niso zmanjšali plač pa toliko bolje. Da ne omenim da gospodarstvo gor drži velik del razsipne uprave.
Velik del javne uprave že od skoz štrajka v primerjavi z gospodarstvo. NIČ NE DELAJO.

zee ::

Več kot desetletje so plače zaposlenih na RTV Slovenija tudi za 30 in več odstotkov zaostajale za plačami zaposlenih v zasebnih medijih in v drugih dejavnostih javnega sektorja.


Kakšno je stanje zdaj?

Zakaj? Ker smo v pogajanjih z vlado sindikati dosegli dogovor, da polno plačo dosežemo postopoma, prav zato, da bi razbremenili proračun.


Močno ste/so bili naivni, če ste/so mislili, da bo do tega dejansko prišlo.

To je tudi stavka za pravi socialni dialog, brez katerega v vsaki državi, prej ali slej umre - demokracija!


Dialog je mogoč, ko sta oba strani pripravljeni nanj, kar pomeni, da sta pripravljeni sprejeti argumente nasprotne strani. Sindikati, ki jih zastopa Posedi, so (znova) dokazali, da niso sposobni razumeti, da denarja za izplačilo plač preprosto ni. Resda tega denarja ni zato, ker ga je bilo "treba" z njim reševati falirano gospodarsko politiko prejšnje in trenutne vlade, vendar na to sindikalisti ne bodo opozarjali. Prav tako taisti sindikalisti v maniri nekih drugih sindikatov ne bodo pozvali na odgovornost tistih, ki so z državnim denarjem, reševali nasedle zasebne projekte (to so vse razne pomoči faliranim podjetjem) ali pomoči državnim železnicam, kjer si nobeden od direktorjev ne drzne dvigniti glasu in zmanjšati moči sindikatov, ki dejansko zavirajo napredek in služijo zgolj samim sebi, ne pa članom.

Rant=off.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

detroit ::

Ta thread me spominja na tipičn 24ur bullshit. Še my 50 cent...javni sektor je prenapihnjen blob, ki bi ga bilo potrebno 30% zmanjšat. Isto imamo z gospodiči zdravniki (neumnosti kot so 15k eur plače ....drugi pa 800...doh). V glavnem politika in slovenija ne gre skupaj
Skero

klemenSLO ::

Kdo od šefov si bo upal obrnt na glavo tole javno opravo? reorganizirat? sistematizirat delovna mesta? Zbrcat na cesto vse tiste ki se hodjo štemplat.
Žena dela v zdravstvu in ma za en k. plačo. Ampak stavke ne podpiram.
Kolega dela MKL (Mestni Knjinžnjici LJ): Da ga citiram: Polovico odpustit ker so nesposobni in se skrivajo pred delom. Potem pa jih nekaj nazaj vzet in smo zrihtal.
Drugi dela na SŽ in ima praktično identično mnjenje kot zgornji.(ob delata v informatiki.)

Namesto stavke bi morali sprožit GENERALNO reoragnizacijo. Odpusti kar je viška/nesposobnih. Tistim ki delajo - pa zvišat plače.

Katera politična garnitura ima to v programu ? Takoj podpišem.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Zgodovina sprememb…

kmetek ::

Nobena, ker noče volilnega telesa izgubiti?

USS Liberty ::

Ne podpiram stavke.... javni sektor doslej ni niti malo občutil krize kot jo je gopodarstvo. Nihče iz javnega sektorja ni niti za časa krize izgubil službe. Plačo, regres in vsemogoče dodatke jim država vedno izplača točno na plačilni dan v mesecu, kar ne moremo trditi za gospodarstvo...

V času krize je čas za solidarnost, ne pa čas za izsiljevanje. Najbolj pa pri nas izsiljujejo tisti, ki imajo polno rit, službo zagotovljeno do penzije in jim nič ne manjka.
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

šernk ::

pač vsem naj to stavko štejejo kot dopust, pa naj stavkajo dalje. ko se javni sektor ustavi,zadeva teče dalje, ko se gospodarstvo ustavi, se pa ustavi vse, tudi država.

gospodarstvo se je ustavilo zaradi krize, odpuščenih je bilo na tisoče ljudi, sedaj ko se stvari počasi pobirajo so ti odpuščeni veseli, če dobijo delo nazaj. mislim da takoj najdemo vsaj 100.000 ljudi, ki bi z veseljem zamenjalo te ki so trenutno zaposleni v javni upravi, pa čeprav bodo delali za 500EUR plače.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

huelz ::

Jez sem takoj za, da se javnemu sektorju povisajo place. Na tak nivo, kot je v zasebnem. Edini predpogoj je, da bodo tud tako (ucinkovito?) delal kot zasebni sektor.

pozitron ::

Daminai

'V gospodarstvu v času krize poznajo dva najpomembnejša ukrepa. Prvi je odpuščanje drugi je zmanjševanje plač.'

Samo si je pa gospodarstvo v zlatih časih talalo dobičke, višalo plačo, 13. plače, božičnice....

Plače v javnem sektorju pa zadnjih 10 let ne višajo, ne poznamo, dobičkov, 13. ih plač, božičnic, itd.... (saj v zdravstvu ne).

so plusi in minusi pri obeh, sedaj naj gospodarstvo to vzame v zakup, saj se je dalo nakrast v zlatih časih...

Nekje je varnost, sigurnost in nižja plača, v gospodarstvu je varnost manjša so pa plače večje in možnost dobrega zaslužka, pa še kaj...

poweroff ::

zee je izjavil:

Stavka delavcev v javnem sektorju je nepotrebna in je ne podpiram, kajti zahtevati povišico v časih, ko se davčni prilivi v proračun prej zmanjšujejo kot povečujejo, je neumno in nevredno človeka, ki ima oz. naj bi imel neko univerzitetno izobrazbo.

Ne. Problem je tole: javni sektor se je leta in leta nategovalo, da naj bo solidaren do države in se jim plače niso povečevale v skladu z inflacijo. Realno so se torej manjšale.

Nikoli ni bil pravi čas, zdaj jim je tega pač zadosti.

Osebno stavko podpiram, vendar podpiram tudi idejo, da se poveča učinkovitost javne uprave in da se nesposobne lahko odpusti. Itak sem mnenja, da je denarja dovolj za vse, le prerazporediti bi ga bilo treba in zmanjšati korupcijo.

Kar se tiče pa RTV SLO pa tole: hvala bogu! Naj sploh nehajo poročati o slovenski politiki, bom vsaj lahko začel normalno gledati poročila.
sudo poweroff

Damiani ::

ej, a lahko folk napiše kakšne plače dobijo v javnem sektorju in za kakšno delo. Me prav zanima.

Isotropic ::

IJS zaposleni 7. stopnja, inženirska raziskovalna dela: ~1000e (ne jaz)

kje pa se nismo dosegli dna? v gradbenistvu?

detroit ::

Glupo je to da se bojijo odpustit tisoč ljudi ker jih bo spet tolk na cesti več.... Stvar je taka, da se kaže več kot očitna potreba po odpuščanju velikega procenta javne uprave in dodatnem nagrajevanju tistih, ki so delali pridno do zdaj. Ampak kdo bo določil tale je delal tale ni...spet bomo pri preferencah, se bo en šupek "vodja" pojavil in metal ljudi, ki jih ni maral oz. svoje kolege nagrajeval..pač slovenska pregovorna korupcija
Skero

Matako ::

Tale stavka zna biti fail za stavkajoče. Precenili so svojo pozicijo moči.
/\/\.K.

pozitron ::

poweroff je izjavil:

zee je izjavil:

Stavka delavcev v javnem sektorju je nepotrebna in je ne podpiram, kajti zahtevati povišico v časih, ko se davčni prilivi v proračun prej zmanjšujejo kot povečujejo, je neumno in nevredno človeka, ki ima oz. naj bi imel neko univerzitetno izobrazbo.

Ne. Problem je tole: javni sektor se je leta in leta nategovalo, da naj bo solidaren do države in se jim plače niso povečevale v skladu z inflacijo. Realno so se torej manjšale.

Nikoli ni bil pravi čas, zdaj jim je tega pač zadosti.

Osebno stavko podpiram, vendar podpiram tudi idejo, da se poveča učinkovitost javne uprave in da se nesposobne lahko odpusti. Itak sem mnenja, da je denarja dovolj za vse, le prerazporediti bi ga bilo treba in zmanjšati korupcijo.

Kar se tiče pa RTV SLO pa tole: hvala bogu! Naj sploh nehajo poročati o slovenski politiki, bom vsaj lahko začel normalno gledati poročila.


+1

poweroff ::

Še nekaj je treba vedeti. Velik del zasebnega sektorja paratizira državo. Primeri so gradbeništvo in IT. Na trgu niso sposobni prodat svojih storitev. So pa sposobni zlobirati bajne posle, ki jih plača država.
sudo poweroff

detroit ::

matthai od kje jim moč?
Skero

Keyser Soze ::

Sej plače v javnem, predvsem pa državnem sektorju so precej jasno definirane. Enih hudih odklonov ne moreš imet od tega kar ti omogoča plačni sistem.

Ni treba bit blazno izobražen, da lahko pridobiš potrebne informacije o konkretnih plačah v javnem sektorju.

P.S.: Še ena taka zanimiva izkušnja. Model, ki je sedaj zaposlen v Merkurju, na kar dobrem delovnem mestu, a vseeno ne na tako zahtevnem kot je tisto na katerega se je prijavil, resno razmišlja ali bi sprejel ponudbo za zaposlitev ali ne. Po tem, ko je bi seznanje s podatki o plači. Me preseneča, glede na pregovorno slabe razmere v privat sektorju, kako veliko ljudi je razočaranih, ko izvedo kakšna bo plača, če pridejo v državno službo.
OM, F, G!

Matako ::

Isotropic je izjavil:

IJS zaposleni 7. stopnja, inženirska raziskovalna dela: ~1000e (ne jaz)

kje pa se nismo dosegli dna? v gradbenistvu?


Definitivno. Saj tudi svetovno gledano je gradbeništvo in z njim povezani nepremičninski posli v zadnjih, ajd, 20 letih zavzelo čisto nenormalno prepomemben del gospodarstva. Tudi pri nas so se številke gospodarske rasti veselo šlepale (tudi) z gradbeništvom in druščino, kar je nevarno. Gradbeništvo je povsem neprimerno z neko vodilno vejo gospodarstva - samo poglejte tip zaposlovanja, ki ga spodbuja. Zelo.. ehm nestrateško. Famozna svetovna gospodarska kriza se je delno začela zaradi tega problema.

Prej se to normalizira, bolje bo. Bo pa boleče, samo odlašanje je še slabše.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

lurker ::

Jaz upam, da bo stavka dolgotrajna. Bomo ugotovili, katerih javnih služb niti ne potrebujemo in katere se da brcnit v gospodarstvo.

Pa drugače niti nisem mnenja, da je javni sektor največji problem v Sloveniji.

Srčno upam, da bo Pahor dost nor, da bo vztrajal. Go, Borat, go!

Scorpia ::

Plače v javnem sektorju so očitno premal plačane. Tudi sam delam tam, lahko rečem da se mi več kot očitno pozna slabša plača, kot pred pol leta. Pri men še ni tako moteče, ker nimam družine in z denarjem pridem skozi mesec. Edino manj si privoščim potovanja.
Ker pa vsak dan gledam družine, ki v javnem delajo nekaj malega nad minimalce ali na samem minimalcu. Večkrat te družine pridejo skozi mesece, le stežka pridejo. Da ne govorim ko so vsi kreditno zadolženi, da lahko živijo v normalnem stanovanju.
Večkrat v naši službi organiziramo zbiranje denarja, da tem družinam pomagamo. In to smo počeli tudi pred krizo, zdaj pa še bolj. To seveda ni normalno, medtem ko so se potrebščine podražile.

Tisti ki pravijo da zdravniki dobijo preveč denarja. Ok eni res preveč dobijo drugi manj, ampak kot povsod pri nas, plače niso enakovredne.
Če pe mal pomislite kako odgovornost zdravniki imajo in kolikokrat na leto pozdravijo pacienta in rešijo? Eni boste trdili da ni nič, ampak sam vsak dan vidim in lahko rečem da zdravniki zaslužijo to plačo in več. Ampak ne vsi! Teh se mi ne da naštevat ker jih je veliko.
Če pa želite da zdravniki imajo manjšo plačo? Vredu pol pa kar, ampak se ne pritoževat ko bojo pobegnili v tujino, kjer jih bodo cenili. Vi pa boste hoteli dobrega zdravnika in ga ne boste dobili. Že tko jih večina dobrih zdravnikov dela tukaj takorekoč prostovoljno, ko so jih že vabili v tujino. Ampak ne so raje ostali tukaj, če ne nebi imeli dobrega zdravnika. Lahko pa dobimo tujce če vam je prav, ki bo plačane nekaj nad minimalcem in se mu ne bo dal opravljat dela kot more. Bojo sam toliko delali, da te pride pogledat in to je to. Jih že nekaj takih poznam!

Denar se ve kam gre, saj vsak dan piše v časopisih in na te ljudi se noben nič ne spravlja? Sam se sedi in govori, ko pa je zdaj treba nekaj z stavko narediti, pa ste proti?
No saj bomo pa še vedno zaostala država, medtem ko so nas neke države v razvoju daleč prehitele. Politiki pa nam veselo solijo glavo, medtem ko v tujini nimajo takega upliva nad narodom.

Treba je tudi pomislit, če bo javni sektor uspešen, bojo tudi v zasebni družbi ugotovili da lahko tudi oni uspejo. Sam nekje je treba začeti!
////

Matako ::

Državnih služb (enostaven sinonim za JS) je preveč. Veliko preveč. To, "da se krade" povsod, neracionalno porablja denar in da _vzporedno_ obstajajo druge neprevilnosti... v ničemer ne spremeni tega dejstva.

Mimo tega bo zelo zelo težko iti. Lahko pa poizkusimo - pa da vidimo, kaj se zgodi, LOL!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

lurker ::

Treba je tudi pomislit, če bo javni sektor uspešen, bojo tudi v zasebni družbi ugotovili da lahko tudi oni uspejo. Sam nekje je treba začeti!
Javni sektor ni uspešen, dejmo jim plače dvignit (čeprav se je praktično celotni privatni sektor prilagodil na nižje)?!

To je kot da bi otroka, ki ni pospravil igrač, peljal za kazen na sladoled.

detroit ::

Hmm kaj pa je uspešnga tuki:) Sodstvo? Čakaš na katerikoli proces več let, Zdravstvo? Čakam na kakršnokoli obravnavanje 1leto...wtf vmes sm crknem če nimam sreče. Javna uprava....eh o tem ne bi:)
Skero

Isotropic ::

se ni povprecna placa dejansko povisala glede na prejsnja leta, navkljub krizi? recimo za 2008-2009? je pa res, da je bilo v veliko firmah "prestrukturiranje", kar sem obcutil tudi sam.

Scorpia ::

Lurker, lahko je govoriti ko ne veš točno kaj vsak človek počne. Eni imajo veliko odgovornosti in če kaj narobe naredil lahko na veliko odgovarja. Ampak tukaj je še veliko napisat, ker tukaj vsak ozkogleda, ki ima slabe izkušnje z javnim sektorjem. Treba je vedeti da eni vsak dan 100im in več ljudem pogledamo v očem in jim treba ustrežti. Vsak ima svoje potrebe in je treba tudi dalj časa se ukvarjati, da o odgovornosti ne govorim.
Ne zagovarjam vsakega ker jih je tudi veliko, ampak tisti ki si zaslužijo višjo plačo, jim pa ne bomo privoščili?
Pa te katere ne zagovrjam, mislim na tiste ki so na višjih položajih, kateri nas veselo bremzajo. In pol tisti, ki niso nič krivi poslušajo in čutijo posledice.
////

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Scorpia ()

detroit ::

scorpia potem glej moj zgornji predlog (odjeb večjega procenta Javne uprave in nagraditev delavnih z višjo plačo), ki se mi zdi dober. Samo v realnem svetu ni 100% izvedljiv
Skero

kopernik ::

Če se kaj spomnim določenih statistik o trgu dela pri nas, je povprečna plača v javnem sektorju višja kot v gospodarstvu. Kar je nekako logično, glede na to, da je tam zaposlenega precej strokovnega kadra (od zravnikov in učiteljev do raznoraznih magistrov/dr.-jev na ministrstvih in inštitutih).

Aja, pa tisto o odpuščanjih :-)) Sindikati nikoli ne bodo podpirali korenite reorganizacije, ker bi s tem izgubili članstvo, vsako odpuščanje pomeni manj članarin in manj moči v pogajanjih. Mislim, da je ravno Posedi v enem izmed intervjujev rekel, da je boj proti kakršnemukoli odpuščanju temelj njihovega delovanja. In če delajo tako štalo že pri plačah, kaj šele bi bilo, če bi vlada napovedala odpuščanja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

detroit ::

Ja takle mamo, jst samo pravim, da je nujno
Skero

lexios ::

Močno ste/so bili naivni, če ste/so mislili, da bo do tega dejansko prišlo.


Močno ste naivni, če mislite, da se bodo pustili nategovati v nedogled...

Javni sektor ni uspešen, dejmo jim plače dvignit (čeprav se je praktično celotni privatni sektor prilagodil na nižje)?!

To je kot da bi otroka, ki ni pospravil igrač, peljal za kazen na sladoled.


Celotni privat sektor se je prilagodil na nižje, ja! A kdaj!?

Javni sektor se že celih 20+ let prilagaja na nižje! Primerjaj razmerje plač v javnem sektorju za isto delovno mesto, stopnjo izobrazbe in kvalifikacijo...

Če se ti ljubi pa izbrskaj še podatke stare 5, 10, 15+ let za oba, javni in privatni sektor (in glej recimo isti kader skozi 20+ letno obdobje: sistemce, politike, učitelje, sodnike, zdravnike in še posebno gradbeništvo)... Najbrž je trend iz kakega takega grafa lepo razviden, ali pa niti ne, odvisno od izvajalca (dobro vem, da lahko iste podatke predstavim na vsaj 3 načine)! In že iz komentarjev na ST je "berluskonizacija" Slovenije lepo razvidna, bog ne daj da bereš komentatorje na 24h, ali vlečeš na ušesa v kafiču...

Osebno še kako pomnim zdrahe in obljube v obdobju 1995-2000 (pa mi je bilo za politiko še malo manj mar), zanimivo kako kratek in selektiven spomin imamo...

Je pa tule za moje pojme dovolj razumljivo povzeto. Kateri del o "sladoledu" ni razumljiv?

Ne. Problem je tole: javni sektor se je leta in leta nategovalo, da naj bo solidaren do države in se jim plače niso povečevale v skladu z inflacijo. Realno so se torej manjšale.

Nikoli ni bil pravi čas, zdaj jim je tega pač zadosti.

Osebno stavko podpiram, vendar podpiram tudi idejo, da se poveča učinkovitost javne uprave in da se nesposobne lahko odpusti. Itak sem mnenja, da je denarja dovolj za vse, le prerazporediti bi ga bilo treba in zmanjšati korupcijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

šernk ::

Plače v javnem sektorju so očitno premal plačane. Tudi sam delam tam, lahko rečem da se mi več kot očitno pozna slabša plača, kot pred pol leta. Pri men še ni tako moteče, ker nimam družine in z denarjem pridem skozi mesec. Edino manj si privoščim potovanja.
Ker pa vsak dan gledam družine, ki v javnem delajo nekaj malega nad minimalce ali na samem minimalcu.


prvi del:
minimalec + urnik od 7 do 15 + dopust praktično skoraj kadar želiš, sedenje v pisarni (poleti klima, pozimi gretje), ko prideš domov greš lahko vsak dan še kaj narediti...

sedaj pa drugi del:
urnik od 8 do 17, 700EUR plače, (poleti delo na soncu pri +45°C, pozimi leden dež in -30°C), dopust si izbereš 2 dni na leto, ostalo ti bo določeno, ko ne bo dela. prideš domov se le še sesedeš na posteljo, ker za TV si preutrujen.

tiste 300EUR razlike se hitro pozna, ko prideš spočit domov.
torej tudi sam sem za dvig plače vendar ob pogoju, da se nesposobne in nepotrebne odpusti, pa pač tist mesec ko je več dela vzame dodatne v službo za opravljanje osnovnih reči, stalno zaposlene pa se obremeni le z zahtevnejšimi opravili. ker to da 1 mesec dela 15 ljudi na polno, ostalih 11 mesecev pa 14 ljudi gleda praktično cele dneve v zrak in so za to plačani...logično da potem ne cenijo niti tega kar imajo.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

kihc ::

lexios je izjavil:


Primerjaj razmerje plač v javnem sektorju za isto delovno mesto ali kvalifikacijo...


Inženir v SLO v večini podjetjih dobi nekje 700€ - 800€ začetne plače (govorim v večini podjetij, ne prosim moralizirat o tem kako se ljudje ne znajo tržit).

Močno dvomim, da je v javnem sektorju kakšen diplomant EF, FOV, FDV ipd, ki dobi manj.
x

lexios ::

Kihc, škoda ker sem prelen, da bi zavoljo argumentiranja delal še statistiko... Pustmo začetno plačo, ne dvomim, da je ta nižja v realnem sektorju kot v javnem, kjer v okviru začetne plače marsikje tudi ostaneš... In ja, enaka izobrazba, enak profil, enake kvalifikacije, ista regija (...razumeš ne? Sicer je primerjava brezveze in lahko primerjamo tudi slovenskega delavca (privat) v UK ali Luxemburgu z javno upravo v Sloveniji...); ne mi prosim primerjat delovca komunale ali smetarja s tajnico ali ravnateljem, tko kot tale tule:

prvi del:
minimalec + urnik od 7 do 15 + dopust praktično skoraj kadar želiš, sedenje v pisarni (poleti klima, pozimi gretje), ko prideš domov greš lahko vsak dan še kaj narediti...

sedaj pa drugi del:
urnik od 8 do 17, 700EUR plače, (poleti delo na soncu pri +45°C, pozimi leden dež in -30°C), dopust si izbereš 2 dni na leto, ostalo ti bo določeno, ko ne bo dela. prideš domov se le še sesedeš na posteljo, ker za TV si preutrujen.


Si probal oboje, sanjala svinja kukuruz ali videl na TV?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

NiggerBob ::

poweroff je izjavil:

zee je izjavil:

Stavka delavcev v javnem sektorju je nepotrebna in je ne podpiram, kajti zahtevati povišico v časih, ko se davčni prilivi v proračun prej zmanjšujejo kot povečujejo, je neumno in nevredno človeka, ki ima oz. naj bi imel neko univerzitetno izobrazbo.

Ne. Problem je tole: javni sektor se je leta in leta nategovalo, da naj bo solidaren do države in se jim plače niso povečevale v skladu z inflacijo. Realno so se torej manjšale.

Nikoli ni bil pravi čas, zdaj jim je tega pač zadosti.

Osebno stavko podpiram, vendar podpiram tudi idejo, da se poveča učinkovitost javne uprave in da se nesposobne lahko odpusti. Itak sem mnenja, da je denarja dovolj za vse, le prerazporediti bi ga bilo treba in zmanjšati korupcijo.

Kar se tiče pa RTV SLO pa tole: hvala bogu! Naj sploh nehajo poročati o slovenski politiki, bom vsaj lahko začel normalno gledati poročila.


-1

Tudi realni sektor se je nategovalo, naj zategnejo pas, da bo bolje. Tudi tam plače niso šle gor, ker ni bilo denarja. Seveda so bile tudi izjeme.

Plače v javnem sektorju bi morala biti za 30% manjše kot v gospodarstvu. Govorim za enako izobrazbo in za podobno delo.
Vzemimo izobrazbo 5.stopnje, torej komercialni tehnik, upravni tehnik,....in delo, kot so pisarniška ali tajniška opravila. Izberemo regijo, ker LJ in okolica predstavlja en ekstrem, MS in Prekmurje pa drugi, izberimo MB, CE in podobno.
V gospodarstvu je plača za takšna opravila okoli 600€. Kaj po javni sektor? Dobi 30% manj? Pa še upajo stavkat?
Zato -1

Tisto o neučinkovitosti pa podpiram. Torej moj predlog: definitivno zmanjšat javni sektor za 30% in oklestit plače za 30% in bo res dovolj denarja za vse :-)
Zanimivo sliko daje pogled na maso plač za javni sektor in maso plač v gospodarstvu. Ena mase se zmanjšuje, druga se povečuje, dvakrat lahko ugibamo, katera se povečuje :-)

Globoko pa podpiram vsesplošno stavko gospodarstva, vključno z malimi s.p.-ji in mikro/mini d.o.o.-ji, da vsi se uprejo plačevanju prispevkov, iz katerih se napaja javni sektor pod sloganom: DOST VAS MAM, SKINETE MI SE IZ QURCA!
Argument za stavko: najvišji prispevki na svetu, pa še se bodo višali :-(
"Hrabri umrejo samo enkrat, strahopetci umirajo tisočkrat"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: NiggerBob ()

detroit ::

Po velikosti smo kaj ena najmanših držav na svetu (ok ne štejmo rim pa teh:) po davkih najvišja (link to bi rad prebral da pizdim še naprej:). Kam nas bo ta borat prpelou...
Skero

poweroff ::

detroit je izjavil:

matthai od kje jim moč?

Iz korupcije?
sudo poweroff

Scorpia ::

šernk: prvi del:
minimalec + urnik od 7 do 15 + dopust praktično skoraj kadar želiš, sedenje v pisarni (poleti klima, pozimi gretje), ko prideš domov greš lahko vsak dan še kaj narediti...

Mi pokažeš takega delavca z minimalno plačo? Pri nas takega ne vidim, edino tisti ki imajo plačo veliko nad minimalca.

Pa še nekaj primerjal si dva različna poklica. Tisti tvoj drugi del očitno naredil, če je naredil srednjo šolo in primerjaš z izobrazbo, ki nimata nič skupnega?
////

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Scorpia ()

lexios ::

Globoko pa podpiram vsesplošno stavko gospodarstva, vključno z malimi s.p.-ji in mikro/mini d.o.o.-ji, da vsi se uprejo plačevanju prispevkov, iz katerih se napaja javni sektor pod sloganom: DOST VAS MAM, SKINETE MI SE IZ QURCA!
Argument za stavko: najvišji prispevki na svetu, pa še se bodo višali :-(


Tud s tem bi se marsikdo strinjal! >:D;((

LeQuack ::

Jaz sem tudi mnenja, da če en ali dva meseca nobeno podjetje ne bi plačevalo davkov in prispevkov, da bi bilo kar zabavno. Ker pa so javni sektor zajedavci (tisti, ki ga moraš na silo odstraniti in pohoditi na tleh), so si izmislili, da se lahko DURS napaja direktno iz bančnih računov.

Tako da podjetje dejansko ne mora normalno poslovat in ne plačevat državi, razen če se res izvede splošna stavka in nobeden ne dela nič, pred tem pa se izpraznijo vsa sredstva na računih. Žalostno dejansko, da v demokraciji večina več ne more imeti besede nad manjšino. To zame ni demokracija, ampak fašizem oz. nekaj v tej smeri.
Quack !

šernk ::

Mi pokažeš takega delavca z minimalno plačo? Pri nas takega ne vidim, edino tisti ki imajo plačo veliko nad minimalca.


a nisi ravno ti rekel, da delajo nekateri na upravi za minimalca? na žalost poznam preveč zaposlenih na občini/DURSu, kateri so praktično z dokončano gimnazijo tam. kaj delajo ne vem, vendar vedno jih več kot 50% klepeta, ko prideš h nekomu pa vsaj 5 parov oči gleda za teboj, kdo si. dokler se to dela v podjetju, kjer te podjetje plača ok (spet to se lahko dela le še v večjih podjetjih), vendar tu plača država preko nas.

in ne zgornja primerjava je popolnoma za isto izobrazbo in isto delovno mesto lahko, le da prvi nima nič dela, drugi pa ogromno dela, ni potrebno na eni strani bit uni.dipl.inž. in na drugi povprečen delavec. isto delovno mesto je lahko, le pri prvem si v državni firmi (10 ljudi skrbi za 1 stvar, nihče ne dela skoraj nič), pri drugem pri privatniku (1 človek skrbi za 5 stvari). preveč je dala cela družina že skozi (različna izobrazba in delovna mesta), da bi verjel kako je vse zlato v tej državi
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Isotropic ::

poznam eno, ki dela na eni mali obcini pa pravi, da morajo kar orenk delat.
««
«
1 / 11
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stavka javnega sektorja (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
26745844 (39964) dstr17_
»

Realnost privatnega sektorja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10117127 (13948) Pithlit
»

Ima Slovenija prevelik javni sektor? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20782003 (77587) lexios

Več podobnih tem