» »

diploma kako

diploma kako

enigma66 ::

Lep pozdrav. Končno sem se spravil pisat diplomo in imam nekaj vprašanj za vse strokovnjake.
Zanima me nekaj stvari:
- ker imam bolj splošno temo in je veliko teorije po netu, me tako zanima če lahko tudi iz kakšnih drugih straneh oz. dokumentov kopiram razne zadeve in jih potem dodam kot vire, ali pa je potrebno npr. eno poglavje iz drugih besedil predelat in ga potem preuredit po svoje?
- kako pa je s tabelami, namreč nekje sem zasledil ene podatke v tabeli za primerjavo zadnjih let in te podatke tudi jaz potrebujem v svoji diplomi. Torej ali lahko uporabim oz skopiram te podatke iz tabele v svojo diplomo?
- kako pa je z besedilom, ki je že v drugih diplomah, ali lahko tudi tam kje copy/pastaš oz. ali lahko tista poglavja preurediš malce po svoje in jih nato uporabiš v svoji diplomi?
- pa še nekaj; kako pa je z zakonodajo? Namreč zakone itak verjetno samo prekopiraš in navedeš vir, kje si jih našel ane?

Upam, da nisem preveč zakompliciral, ampak sem čisto na začetku pisanja in niti ne vem kje in kako naj začnem...:(
Prebral sem si tudi pravilnik za pisanje diplom, ampak veliko stvari manjka tam.

Hvala že vnaprej za odgovore

mgermo ::

Tabele kopiraš - navedeš vir. Zakone kopiraš - navedeš vir. Besedila od drugih avtorjev preoblikujueš in navedeš vir.

popster ::

Načeloma lahko citiraš kar hočeš dokler je označeno kot citat in navedeno v virih. Normalno da ne moreš citirat celega poglavja. Mislim da je diploma samostojno delo in ne moreš kar notr kopirat tabel, grafov, itd.(duplicate content) -vsaj tko bi rekel da je blo v preteklosti. Zakone pa kopiraš kar rabiš in napišeš zraven oznako zakona.. Malo si poglej druge diplome

Nasveti za Odpiranje teme

McHusch ::

na kateri fakulteti pa pišeš diplomo?

gzibret ::

Če besedilo preurediš, moraš pravilno citirat. Če zadeve copy/pastaš, moraš to naredit tako, da je točno jasno, kateri del je copy/paste (recimo, uporabiš drug font, italic, zamik ipd...) in od kod (avtor, letnica, stran) in kateri del je tvoje besedilo.

Kako se pravilno citira in kako navaja povprašaj v vašem študentskem referatu ali v vaši knjižnici, ker se pravila lahko od faxa do faxa razlikujejo.
Vse je za neki dobr!

enigma66 ::

Hvala vsem za odgovore. Diplomo pišem na FU. Kdo pa preverja potem vse te vire? Tvoj mentor, ali v e referatu?

gzibret ::

Kaj pa je FU?

Kdo preverja vire... najbrž nobeden. Morda kakšen novinar čez 20 let, ko boš kandidiral za poslanca, pa te bo udarilo po glavi tako, da sam ne boš vedel.
Vse je za neki dobr!

overlord_tm ::

Fakulteta za upravo.

No, ce bos ze prepisoval, poskusi ne iz knjig, ki so ji napisali profesorji v komisiji. Verjetno bodo opazili. Sicer pa je nekaj casa nazaj pisalo v mladini, da so zaceli po fakultetah izvajati neko navzkrizno preverjanje diplom za plagiatorstvo. Rezultati naj bi bili zelo zalostni. Sicer kako delajo nevem, na FRI uporabljajo MOSS, ampak ta preverja podobnost programov.

St235 ::

Diplomo moraš odati tudi v el. obliki tako, da naj bi se primerjalo tekste med sabo. kateri program in kako to počne ne vem.

Drugače pa seveda lahko uporabljaš obstoječe vire pod pogojem, da navedeš ustrezen vir. Poglej si Osnove znanstvenega pisanja, kjer so navedeni postopki citiranja, ker ima vsak faks to malo drugače urejeno.

nekdonekje ::

Verjetno uporabljajo kaki program na podlagi Rabin-Karp algoritma. Da bi ugotovil, kako bi ga najlažje zavajal, bi porabil precej časa in vložil veliko dela. Pa še eno diplomo bi potem zraven lahko napisal na to temo. :)

hotlips ::

Vidim da so večino že povedal, jaz bi dodal samo kar se diplom tiče. Diplomo gilh ne moreš navajat kot literaturo, kot vir morda. Čeprov pa so diplome lahko zelo uporabne za to da prideš do avtorja in knjige, ki ga je nekdo v diplomi uporabil in vidiš da bi ti bil najverjetneje koristen.
Zdej, če tvegaš bi si lahko dovolil, da povzameš določene zadeve iz diplome in navajaš direktno avtorja iz katerega je črpal avtor diplome, samo pa nikdar ne veš kako je bil tisti, ki je diplomo pisal natančen, oziroma kakšne krivine je že on lovil. Mogoče pri kakšnih dobesednih navedkih še ni tako kritično, čeprov še vedno lahko precej izven konteksta.

lp.hl

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hotlips ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pisanje diplomske in povzetki ze napisanega? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6721229 (4363) guestalison9
»

Navajanje virov vprašanje?

264074 (3422) lonewolf_
»

Diploma + navajanje virov (strani: 1 2 )

5727872 (17036) mojca
»

Diploma in začetek

92534 (2032) KraitPay
»

Zagovor diplome (strani: 1 2 3 )

14551799 (31364) gzibret

Več podobnih tem