» »

Linux za router

Linux za router

Rogue Jedi X ::

Alo.
Doma mam router P200 z 96 MB RAMa. Laufa RedHat 7.2 sam se mi zdi da je to preveč za ubožca. Nekje sm slišal da bi blo bolš naložit kkšn starejši RH (al pa ker drug, sam naj bo userfriendly AKA with GUI). Pri tem se pojavita dve vprašanji:
1. Kje dobim kaj starejšega od 7.1? To je namreč najnižja verzija k jo ponavadi videvam na FTPjih.
2. Če ma stari RedHat kernel recimo 2.2.x, se ga lahko nadgradi na 2.4.x (z Linuxom sem se šele pred kratkim začel ukvarjat, tko da me ne čudn gledat :8) ) ? Ker vem, da ma šele 2.4.x iptables in sm komi to naštudiru, pa ne vem kako bom prebavil ipchains al karkol je že prej.

Že vnaprej hvala!

budda ::

Jo!

Ja tko je, ce hoces simpl router(+fw) priporočam (sicer brez GUIja, a zelo simpl za nastavit) CoyoteLinux na eni disketi, ADSL laufa k urca :), na 486/66, kar pomeni da ne rabiš ne diska in ne cdroma, v glavnem je masina ZELO tiha, kar je cool.

Ce pa hoces en lep GUI, pa ce se spoznas na FWje imas pa mandrake SNF 7.2 z n+1 nastavitvijo, AMPAK zelo lep GUI :D . Tko da ti svetujem Coyotija.
(http://www.coyotelinux.com)

LP

Gandalfar ::

pravkar sem kolegu postavil en simple routercek na mal slabsi kisti kot jo ti laufas. Debian z netbase instalacijo. Samo vrzes gor, nastavis adsl pa ssh ter iptables za forwarding in mu lahko dostavis kisto. Potem pa imas itaq remote dostop in mu urejas zadeve. (zaenkrat ima gor se ftpd pa httpd ampak z mocjo apt-get install se brez problema hitro doda zraven karkoli)

Tko, da debian tud ni tolk svoh ;) Poanta je bolj v tem da uporabis neko distribucijo ki jo uporablja nekdo, ki ti bo lahko pomagal. Da ne bos cisto zgubljen.

Reso ::

Jzst imam za gateway P100Mhz z 32 Mb rama in 500Mb hard diska. Stvar ima nalozen RedHat 7.3, iptables,ftp server in se nekaj dodatkov za "pravično" deljenje bandwitha. Stvar dela brez problemov, edin pr mir je treba komp pustit.

pa še da kok zasede RH instalacija:
Filesystem 1k-blocks Used Available Use% Mounted on
/dev/hda1 445110 291368 130762 70% /
none 14880 0 14880 0% /dev/shm

GregorM ::

Sam uporabljam Ppro 200 + 64 mb rama + 850 diska vse skupaj pa temelji na IP-COP-u

Se nekaj povezav do linux routerjev:

http://www.clarkconnect.org/
http://www.smoothwall.co.uk
http://www.mikrotik.com/

mile ::

Jst bi ti pa priporoču Freesco. Zadeva zasede samo eno disketo, da sa ga tudi prenesti na trdi diski, kjer lahko namestis dodathe pakete SSH,ftp,apeche,PHP,.. Zadevo nastavs v 10 minutah, če si se s čim podobnim ze ukvarju.
Pa še strojne zahteve so prouv smesne. Sam ga uporabljam ze dva meseca v navezi z ADSL in vse kar sm v dveh mesecih naredu, je bilo forwardiranje dveh portov na mojo mašino . Skratka zaed laufa!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mile ()

moby-dick ::

Iz radovednosti sem probal ta Coyote Linux...zadeva seka ! Pa čist enostavno je sm vzel eno staro kišto pa ene dve ethernet kartici pa coyota pa zadeva dela brez kakšnga posebnega nastavljanja.

Lp Moby
Hear me out...

Jej, kok odzivov! 8-O Hvala za stevilcne odgovore! Bom probu najprej Kojota k sta ga ze dva priporocila, ce pa to ne bo zaleglo pa Debian k ga mam ze na 4 CDjih. Aja, sicer stran od Coyote Linux sm najdu, ampak zakaj ga ni na distrowatch.com? Sm kej narobe gledal?

Reso: Stvar dela brez problemov, edin pr mir je treba komp pustit.
Ja, sej to je to kar mi gre na zivce. Dela ze, sam cim hocem mal po Internetu pogledat recimo dokumentacijo za eggdrop z Opero pa mi racunalnik malo da ne crkne.

Zgodovina sprememb…

Reso ::

Komp je edin pocasen ce direkt na njemu kej kompajlas... Drugac mas druge windows kiste k gor surfas pa pol preko FTPja posnames kaksnega eggdropa.
Sicer pa RedHat 7.3 res ni mišljen za simple gateway :)

Ja, lahko grem do moje kište pa tam presurfam, ampak to je že v drugi sobi. Rad bi da mi stvar dela vsaj z manjsim naporom ko surfam z Opero, ker ne bi rad šibal iz ene sobe v drugo sam zato ker bi rad zvedu kako se IRCbota postavi/kako uporabiti ipchains/itd. (Linux stuff v glavnem)

moby-dick ::

Imam eno vprašanje.Namreč za zdej uporabljam Coyote Linux router na eni stari mašini pač.Ker imam statični ip ter 2M adsl bi si rad postavil web, ftp server.Kaj mi predlagate? rad bi obdržal router, ker se mi zdi zelo dobra ideja namreč zelo dobro deluje pa še linux je boljši.
Ali je možno, da routerju nekako prezrcalim vhodne porte na kakšno drugo mašino v moji mreži kjer bi bil web ter ftp server ?

TNx 4 hlp:\
Hear me out...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

star kompjuter --> najboljši ruter?

Oddelek: Pomoč in nasveti
151683 (1329) sidd
»

Linux -- ni zvoka (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
553610 (3172) CWIZO
»

Namestitev Red Hat 7.3 <- priklop particije ??

141089 (968) CWIZO
»

ADSL - Linux router box

Oddelek: Pomoč in nasveti
101228 (1034) Bungee-
»

Kateri distribucijo Linux-a imate oz. katerega naj izberem?

271489 (1113) SLOWWWeb.net

Več podobnih tem