» »

Napredek v zdravljenju raka v Sloveniji?

Napredek v zdravljenju raka v Sloveniji?

poweroff ::

Slučajno sem naletel na tale dokument iz leta 2008: Državni program obvladovanja raka

Zadeva se bere kot kakšna kriminalka.

Za začetek ugotovitev:
Bistven napredek v obvladovanju raka v zadnjih desetletjih, ki je vodil v zmanjšanje umrljivosti za rakom v Evropi za 13 % v zadnjih 15 letih (Levi F et al, Ann Oncol 2007), je bil mogoč zaradi novih spoznanj, pridobljenih v okviru raziskav na področju raka.


Potem konkreten predlog:
Do leta 2015 zagotoviti vključevanje okoli 15% bolnikov v klinične raziskave in izdelati javnosti dostopen portal z informacijami o raziskavah na področju raka.


"Posnetek" slovenskega stanja (splača se prebrati tudi dva konkretna primera takih "literarnih zapisov" - katastrofa):
Avtor, prežet z "literarnim navdihom", v zapisu kopiči odvečne oziroma neuporabne informacije in ob tem pozabi navesti pomembne informacije, ki so ključne za določanje nadaljnjega zdravljenja. Temu smo vsakodnevno priča na naših timskih konzilijih na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, kjer pregledujemo dokumentacijo iz vse Slovenije.


Ugotovitev iz tujine:
Problem velike variabilnosti kvalitete zdravljenja je znan tudi v Evropi. Leta 1994 je znani nemški patolog, profesor Paul Hermanek, na predavanju Evropskega združenja za onkološko kirurgijo v Heidelbergu predstavil rezultate analize zdravljenja raka danke v sedmih velikih nemških mestih. Ugotovil je, da se verjetnost ozdravitve giblje od slabih 40 % do več kot 80 %, odvisno od ustanove oz. kirurga.


Nato študija:
Zelo ilustrativna kanadska študija iz leta 2004(1), ki prihaja iz Calgaryja, primerja narativno in sinoptično obliko medicinskega zapisa. Avtorji so ugotovili, da so s pomočjo sinoptične oblike zapisa uspeli dobiti 99% potrebnih informacij, medtem ko so iz zapisov v narativni obliki uspeli dobiti le 45,9% potrebnih informacij.
Sinoptična oblika zapisa, ki ponuja vse potrebne informacije, saj mora avtor odgovoriti na vsa zastavljena vprašanja, je idealna za računalniško obdelavo.


V omenjeni študiji(1) avtorji opisujejo tudi programski paket, ki so ga razvili v TBCS (Tom Baker Cancer Center) v Calgaryju. To je spletna aplikacija, ki so jo imenovali WebSMR (Web Surgical Medical Report). S pomočjo te aplikacije dnevno zbirajo podatke o kirurškem zdravljenju različnih bolezni iz vedno več bolnišnic v Kanadi. Projekt se je najprej začel v provinci Alberta, zdaj pa se je razširil po vsej Kanadi. WebSMR je zelo elastična aplikacija in jo je mogoče prilagoditi za veliko različnih bolezni in postopkov zdravljenja.
Ustanove, ki so se odločile za takšno obliko zapisov, imajo bistveno nižje administrativne stroške. Ker zdravnik sam vnaša podatke v podatkovno bazo, so tudi stroški tipkanja izvidov nižji – do 98.755 USD na leto(2). Po enodnevnem uvajanju zdravnik porabi približno 6 minut za izpolnjevanje računalniškega sinoptičnega operacijskega zapisnika, kar je približno enako kot za narativni diktat(1).


Če povzamem: kliničnih raziskav o zdravljenju raka pri nas skoraj ni. Denarja se za te raziskave nasploh nameni minimalno. Informacijske tehnologije ne znamo izkoristit, posledično se tudi podatki ne zbirajo kaj dosti (razen osnovnih statistik v Registru raka), kakšne bolj napredne analize pa niso možne.

Če zraven prištejemo še pomanjkanje kakšne bolj sodobne opreme (recimo več naprav za slikanje z magnetno resonanco; o kakšnem fokusiranem ultrazvoku verjetno lahko le sanjamo) in kadrovsko pomanjkanje, je slika popolna.

Ampak pomembno je, da bomo kupili nove vojaške radarje, da se prepiramo okrog stadiona in da bo pri e-zdravstvu nekdo mastno zaslužil.
sudo poweroff

poweroff ::

Aja, pa da ne pozabim na stroške:

V tem trenutku v Sloveniji še nismo sposobni oceniti povprečne cene zdravljenja, ki mora vključevati tudi diagnostiko, za posamezno vrsto in stadij raka. Retrogradno lahko sicer natančno ocenimo nastale stroške, vendar je takrat že prepozno. Način plačevanja po metodi SPP (po avstralski inačici, ki so jo Avstralci medtem že večkrat prilagajali potrebam) predvideva enakomernost prehajanja bolnikov med posameznimi nivoji zdravstvene obravnave. Pri nas, kjer to prehajanje še ni dorečeno, je sekundarna raven za majhen obseg storitev preveč nagrajena. V sistemu, kjer je izhodišče financiranja (po SPP) diagnoza, ne pa obseg in strokovnost izvedbe storitev, prihaja do nesmislov, ko je npr. neki bolnišnici zagotovljeno plačilo neustreznih (ali celo napačnih) postopkov, specializirana ustanova za raka pa je zaradi potrebe po ponavljanju diagnostike in vsled dragega zdravljenja plačana premalo. Posledica takih razmer je želja po širitvi onkološke dejavnosti, ki jo izražajo številne bolnišnice, saj jim v takem načinu financiranja ta dejavnost prinaša dobiček.


Čista kriminalka.
sudo poweroff

dukenukem ::

je napredek ,prej so bile čakalne dobe 1 leto, sedaj bojo 2 leti

DarwiN ::

Žalostno ja.. Za klinične raziskave jim ob vsej tej nesposobnosti niti ne zamerim, pa tudi premajhno smo, da bi se šli nek hud research... Bo copy/paste sistem kar zadostoval, a kaj ko tudi tu škriplje..
Zdi se, da stvari bolj stagnirajo. Status quo, ki se določenim finančno izide.

V UK cajtungih večkrat zasledim kakšne težave imajo s financiranjem določenih zdravil, pa tudi s samo organizacijo. Pa govorimo o UK, zato po naših razmerah niti ne upam ozreti.

Objavili so tudi tole 5 letno povprečno preživelost za rakom:



Katastrofa, ane, sploh pri moških.. Dejansko to pomeni, da s tem, ko se človek ne preseli v katero bolj razvito in organizirano EU državo, s tem do neke mere tvegamo svoja življenja.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

tsh2 ::

slovenci smo nesposobni.

jl ::

Znanja v Sloveniji definitivno ne manjka, samo vedno se stvari ustavijo pri financah. Zadnjic je bil na Preverjeno prispevek o zdravljenju kronicnih ran s pomocjo licink muh. Kot kaze, je bil projekt uspesen. Sedaj, ko bi zadevo lahko oz morali pantentirati, pa ni vec financiranja. Popoln nesmisel, sploh ce v racun vzamemo, da se vlaga veliko denarja za projekte, ki so v svetovnem merilu, roko na srce, nekonkurencni.
Pri zgornji primerjalni tabeli me pa moti to, da manjka podatek o tem, koliko denarja posamezna drzava nameni za zdravljenje raka.

WarpedGone ::

Kaj jamrate?
Važno je da je zdravstvo javno! Pa da nihče ne umre ker si ga ne more plačat !!!!!!!!!!!!!111111111
A je kdo od pričakoval kej druzga od realsocializma?
Razmislite na naslednjih volitvah, koga boste obkrožili. Kasneje jamrat je brezveze.
Zbogom in hvala za vse ribe

poweroff ::

Ja saj, poglej si recimo statistiko preživetja raka na prostati.



Vir: http://www.onko-i.si/fileadmin/onko/dat...
Kruto, ne? S tem, da je potrebno vedeti, da je to eden bolj razširjenih rakov pri moških (sicer se pojavlja predvsem pri starejših)...

Da pa ne omenjam še enega dejstva. Zdravljenje je operativno, ima pa dosti hude posledice - predvsem inkotinenco (po domače: uhajanje urina). No, zadnjič sem bral, da trenutno v Britaniji delajo klinično študijo uporabe fokusiranega ultrazvoka za operacijo prostate. Poročajo, da so pacienti v bolnici samo en dan, v veliki večini pa nimajo nobenih hujših težav (inkotinence,...).

No, vseeno se nekatere stvari precej izboljšujejo, žal jim prepočasi sledimo:

Because of its high cure rate, testicular cancer is considered the model of success for cancer treatment. In 1970, 90% of men with metastatic testicular cancer died of the disease. By 1990, that figure had almost reversed --nearly 90% of men with metastatic testicular cancer were cured.


Vir: http://www.emedicinehealth.com/cancer_o...

Se pa strinjam z Warpedom - TO, in TOČNO TO bi morali biti glavni kriteriji za odločanje na volitvah. Ampak pobrskajte po spletu o čem so politiki govorili na TV soočenjih... in to levi in desni, da ne bo pomote.
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: poweroff ()

poweroff ::

Aja, pa glede kliničnih študij.. saj ni treba, da se lotimo nekih zelo dragih študij. Pomagalo bi že, če se bi vključili v kakšno mednarodno. Ali pa recimo copy-cat-ali kaj takega:
http://www.abstract.asco.org/AbstView_7... (raziskava o zdravljenju kronične limfocitne levkemije z izvlečkom zelenega čaja).

Ali pa vsaj hitreje implementirali novejše dosežke.
sudo poweroff

Mercier ::

OK, ampak direktno povezavo od tu do tretjega sveta IMHO spet ni treba delat. Recimo, da me začne pri srcu špikat, sem lahko statistično srečen, da ne živim v kateri od držav, ki so na teh lestvicah višje.

poweroff ::

To je res. Vendar pa je v človeški naravi in tudi smiselno, da se primerjaš z boljšim, ne s slabšim.
sudo poweroff

DarwiN ::

No, tale mašinca, ki "zavoha" več vrst raka, bo gotovo zelo znižala stroške in znižala prednost tistih organiziranih držav pred nami.

O tem testu se namreč že dolgo govori. Najprej so celo ugotavljali, da psi zavohajo raka, nato pa prišli do teh kemikalij, ki jih rak izloča in jih zdaj ta uber natančen detektor zazna v naši sapi. Zanimivo, da ima vsaka vrsta raka svoj značilen "vonj".

Tako "enostavna reč", pa vendar bi znala bit holly grail onkologije. Hitra detekcija je pri raku namreč vse. Najbolj učinkovito in najcenejše zdravilo.
Cirka 5 let kliničnih preizkusov, leta 2020 pa bo to na Ebayu za 100€.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

DarwiN ::

No, kot da bi vedeli za to našo nitko, so pri WHO objavili EU lestvico umrljivosti za rakom dojke.
Kot zanimivost:


No ja, lahko bi bilo bolje, čeprav so tudi pri nas kr aktivni pri pozivanju žensk na mamograme,a kljub temu
bi bilo treba takoj poklicati v Španijo (sodeč po tabeli) in posnemat njihov sistem. Španija je ja na robu bankrota, tko da fora tega dosežka najbrž ni v financah.

vir: Daily mail
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

poweroff ::

Ko smo že pri mamografiji... kaj pa breastscan? A so delali kakšne resne študije?
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zaradi visoke učinkovitosti prekinili klinično študijo zdravila za zdravljenje raka p (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7027791 (13184) poweroff
»

Olje konoplje - kje kupiti v Sloveniji? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15064028 (53364) bosmla
»

Razvija se odprtokodni zdravstveni informacijski sistem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
5411464 (9178) dejanslo
»

Raziskave na področju imunocelične terapije proti raku

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
204691 (3995) .:joco:.
»

Kemoterapija = mumbo jumbo?

Oddelek: Problemi človeštva
4417512 (15057) grex

Več podobnih tem