Forum » Strojna oprema » Poslušanje CB postaj na TV-tunerju, ki ima tudi radio tuner.
Poslušanje CB postaj na TV-tunerju, ki ima tudi radio tuner.
mirage ::
Ve kdo mogoče če se da s kakim program pooslušat CB postaje z TV-tunerjem, ki ima možnost poslušanja radia? Če se to sploh da poslušat?
- spremenil: mirage ()
gumby ::
ne bom trdil, da je nemogoče, ampak po moje ne bo šlo. CB je na drugih frekvencah, kot TV in RA signali...
MadMax ::
Tezka bo.
CB ti dela na cca. 27 MHz, TV VHF I pa se zacne nekje na 54 MHz, nato imas UKV radio 88-108, pol imas na 118 letalske frekvence, itd...
Poleg tega se na CB vecinoma dogaja AM, DXi na SSB. TV tuner pa zmore le FM.
Lahko naredis transverter, ampak CBjko dobis ze za par jurjev....
CB ti dela na cca. 27 MHz, TV VHF I pa se zacne nekje na 54 MHz, nato imas UKV radio 88-108, pol imas na 118 letalske frekvence, itd...
Poleg tega se na CB vecinoma dogaja AM, DXi na SSB. TV tuner pa zmore le FM.
Lahko naredis transverter, ampak CBjko dobis ze za par jurjev....
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
l-note ::
Ne bi reku, da se večina pogovorov odvija na AM. Namreč tudi sam imam CB in kokr opažam, je skor 90% ljudi na FM, vsaj v lokalu, v Slo.
Če pa delaš Dx-e, pol pa seveda SSB u igri.
Glede CB-ja za par jurjev je pa tud tko k da bi kupu računalnik za 20 jurjev.
Če pa delaš Dx-e, pol pa seveda SSB u igri.
Ne bi reku, da se večina pogovorov odvija na AM. Namreč tudi sam imam CB in kokr opažam, je skor 90% ljudi na FM, vsaj v lokalu, v Slo.
Ja, lokalno je FM bolj razumljiv. AM zna biti bolj uporaben za malo daljse relacije, ali pa odv. od propagacij.
FM sem tudi sam raje prakticiral zaradi sosedov (beri:sosednjih TVjev).
A pred casom se marsikdo ni imel FM.
Res je.
Toda nam, ki komaj shajamo z Lincolnom, 6-metrsko 12 radialko in Air-Cell kablom, ne bi padlo na um te zadeve poslusat z TV tunerjem.
In za 20kSIT dobis 486ko in printer. Marsikomu dober nadomestek pisalnega stroja .
Leta 96 sem za kolega kupil "bicikl" 40ch AM/FM napolitankoza v avto za 6.5 kSIT. Dvomim, da so ob poplavi GSMov in zatonu CBja (amaterjev nasploh) cene zrasle
Za Lincolna sem dal pa 460DEM
Sam sem pred leti naredil transverter s pomocjo 20MHz racunalniskega oscilatorja. Tako sem z Lincolnom poslusal telefone (46-50MHz) in KV (6-10MHz).
Je slisat marsikaj zanimivega
A kaj, ko te s casom mine, pa tudi cajta ni za "dezurstva" ob zvocniku...
Ja, lokalno je FM bolj razumljiv. AM zna biti bolj uporaben za malo daljse relacije, ali pa odv. od propagacij.
FM sem tudi sam raje prakticiral zaradi sosedov (beri:sosednjih TVjev).
A pred casom se marsikdo ni imel FM.
Res je.
Toda nam, ki komaj shajamo z Lincolnom, 6-metrsko 12 radialko in Air-Cell kablom, ne bi padlo na um te zadeve poslusat z TV tunerjem.
In za 20kSIT dobis 486ko in printer. Marsikomu dober nadomestek pisalnega stroja .
Leta 96 sem za kolega kupil "bicikl" 40ch AM/FM napolitankoza v avto za 6.5 kSIT. Dvomim, da so ob poplavi GSMov in zatonu CBja (amaterjev nasploh) cene zrasle
Za Lincolna sem dal pa 460DEM
Sam sem pred leti naredil transverter s pomocjo 20MHz racunalniskega oscilatorja. Tako sem z Lincolnom poslusal telefone (46-50MHz) in KV (6-10MHz).
Je slisat marsikaj zanimivega
A kaj, ko te s casom mine, pa tudi cajta ni za "dezurstva" ob zvocniku...
bastadu ::
Samo kot dodatek: Jaz sem na čisto običajnem tunerju (brez radia) lahko poslišal lokalno policijsko postajo (ja, UKV!). Kako lahko do tega pride nevem, ampak na enem, kao TV kanalu, kjer ni bilo slike, se se čuli policaji Sam škoda, ko jim nč nazaj nisem mogu reč
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bastadu ()
Kako lahko do tega pride nevem, ampak na enem, kao TV kanalu, kjer ni bilo slike, se se čuli policaji
Policaje imas okrog 162 MHz, to pa je na TV frekvenca v podrocju kabelske. (Ni X-Files )
Sam škoda, ko jim nč nazaj nisem mogu reč
Morda pa je bila sreca
Policaje imas okrog 162 MHz, to pa je na TV frekvenca v podrocju kabelske. (Ni X-Files )
Sam škoda, ko jim nč nazaj nisem mogu reč
Morda pa je bila sreca
bastadu ::
Policaje imas okrog 162 MHz, to pa je na TV frekvenca v podrocju kabelske.Nimamo kabelske, smo še na anteni
Ja, ampak tuner lahko sprejema kabelske kanale, ne?
Ej MadMax iz katerga konca si ti, se prav kje maš QTH? Jst sm iz Ljubljane, tm zraven Most.
Pa še to: A si zadovoln z Lincolnom. S tem mislm, a se rad prebija in kakšen ma sprejem?
Pa še to: A si zadovoln z Lincolnom. S tem mislm, a se rad prebija in kakšen ma sprejem?
Dalec sva, dalec...
QTH JN75ON (Crnomelj)
Sicer ze kar nekaj casa nisem radioaktiven, vcasih pa se prizgem zadeve, da pajke prezenem
Zadovoljen, sprejem je nad povprecjem "predsednikov" (ceprav je bil od mojih postaj najboljsi Zodiac bicikl 40AM-ne spomnim se vec tocno, mislim da 6090).
Dopade se mi se enostavnost "friziranja" (2 trimercka -> 35W AM/FM, 45W SSB).
Imam ga ze ene 7 let (rabljenega kupil v LJ - kot nov, v skatli).
Ne razumem, kaj mislis s tistim "rad prebija"?
Selektivnost sosednjih kanalov ali? (tu je sicer zelo nadpovprecen)
Na oddaji pa je tudi priden, saj ne "sprica" po celem bandu, kot je to bil problem npr. Rangerja (RCI 2950) (zame ena najslabsih postaj, vendar "okrasena" z veliko bomboncki)
QTH JN75ON (Crnomelj)
Sicer ze kar nekaj casa nisem radioaktiven, vcasih pa se prizgem zadeve, da pajke prezenem
Zadovoljen, sprejem je nad povprecjem "predsednikov" (ceprav je bil od mojih postaj najboljsi Zodiac bicikl 40AM-ne spomnim se vec tocno, mislim da 6090).
Dopade se mi se enostavnost "friziranja" (2 trimercka -> 35W AM/FM, 45W SSB).
Imam ga ze ene 7 let (rabljenega kupil v LJ - kot nov, v skatli).
Ne razumem, kaj mislis s tistim "rad prebija"?
Selektivnost sosednjih kanalov ali? (tu je sicer zelo nadpovprecen)
Na oddaji pa je tudi priden, saj ne "sprica" po celem bandu, kot je to bil problem npr. Rangerja (RCI 2950) (zame ena najslabsih postaj, vendar "okrasena" z veliko bomboncki)
Kaboom ::
hehe, se spomnim jaz sploh nisem rabil nobenega tunerja pa sem poslušaš pogovore kar direktno na zvočnike, ki so lahko bli všaltani samo v štrom pa nikam drugam...
v glavnem sosed je imel nekaj časa avtošolo, pa ko je motorista mel na uri, sem običajno poslušal, dokler se ni odpeljal bolj vstran pogovore kot : tukaj levo, bolj počasi, ki je žmigavec,...
v glavnem sosed je imel nekaj časa avtošolo, pa ko je motorista mel na uri, sem običajno poslušal, dokler se ni odpeljal bolj vstran pogovore kot : tukaj levo, bolj počasi, ki je žmigavec,...
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.
Lucifix ::
Joj kaj se je men enkrat zgodil. Enkrat sem inštaliral en špil (homeworld), kjer veselo čvekajo po "wokitokiju". Pol pa sem enkrat špil odinštaliru in neki delal v windowsih. Kr naenkrat tist zvok začne prihajat iz zvočnikov. Men nč jasn. Pa je enkrat nehal. Pol pa to! imel sem izključen računalnik in slišim enak zvok iz mojih zvočnikov. Moj bog, sej men se blede, sm si mislu. Nakoncu sm še zvočnike izključu iz računalnika zvok pa je še kr prihajal. Edino sm jih lahko utišal da sm izključu elektriko . Ok, zdej je to hvala bogu nehal. Sm pa klicu na servis, pa so se mi vsi smejal . hehe ampak sj bi se jst tut na njihovem mestu PS:kako vem da se mi ni bledl? Mam pričo - mamo
Ja taki zvoki se lahk pojavljajo v kakšnih poceni ojačevalcih, ki so tudi vgrajeni v zvočnike. Ker vsebujejo IC, in ne preveč kvalitetnih filtrov, sprejemajo tudi veliko ostalih signalov, kot npr. radio itd.
In ja, to se dogajao tudi takrat, ko so zvočniki samo prižgani, računalnik pa ugasnjen.
In ja, to se dogajao tudi takrat, ko so zvočniki samo prižgani, računalnik pa ugasnjen.
Lucifix ::
Cambridge Soundworks FPS res niso tako slabi... sicer pa zdej je spet vse v najlepšem redu
tejo ::
Sam sem imel zvočnike Cambridge Soundworks FPS 2in1 (zvočniki + radio), samo mi ni bla izbrana radijska postaja prav nič všeč (neki radio hrvatska) pa sem jih prodal.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Prenosna CB postaja (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 17195 (4861) | ziggy42 |
» | USB tv/radio tuner in razširitev radijskih frekvenc (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 11078 (7930) | radmannsdorf |
» | RadioamaterstvoOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 8909 (6112) | Bobr123 |
» | brnenje v zvočnikihOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 7516 (5292) | bullet321 |
» | Po 24:00 kr ena muzka :>Oddelek: Zvok in slika | 1327 (1091) | elfin |