» »

SIOL bo s septembrom dražji za 3 EUR

SIOL bo s septembrom dražji za 3 EUR

1
2
»

jRk0 ::

trenutno ne, ker ma vsak svojo optiko in je ne oddaja dalje
You fuck up once, you loose two teeth.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jRk0 ()

zee ::

Ne. Če je omrežje postavil Telekom, imaš dostop samo do Telekomovega.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

oracle ::

Škoda da ne vem več kdo je vodja pri telekomu za širitev omrežja, ker mi je skor dve leti nazaj zagotavljal kako bo to možno čez kak mesec (takrat).

Za jajca obest!

Lonsarg ::

Sej če bo optika 7 EUR dražja, bojo imel saj več motivacije, da napelejo optiko. Zdaj so recimo ti napelali optiko, pa si šu iz 1Mbit paketa na 20Mbit, plačval si pa še naprej isto denar. Upajmo da res:)

oracle ::

Ma ne vem, optika dost stagnira kokr vem. So v letu nardil kranj pa pol lublane, pol pa v 5 letih skor nč.

Senitel ::

Lonsarg je izjavil:

Sej če bo optika 7 EUR dražja, bojo imel saj več motivacije, da napelejo optiko. Zdaj so recimo ti napelali optiko, pa si šu iz 1Mbit paketa na 20Mbit, plačval si pa še naprej isto denar. Upajmo da res:)

Da bi dobil motivacijo bi moral podražit še za kaj več kot 7€ (ali pa bi jih moralo nekaj prisilit v znižanje cen na bakru). Predvsem pa bi moral folk bit še vedno pripravljen to plačevat.
Ampak po €/Mbps tarifah za ADSL sem 100% prepričan, da ne bi ravno veliko 20/20 FTTH priključkov prodali.

BlueRunner ::

Da bi dobil motivacijo bi moral podražit še za kaj več kot 7EUR (ali pa bi jih moralo nekaj prisilit v znižanje cen na bakru).

T-2 bi moral začeti polagati svoj baker... Kot se je zgodilo na začetku z optiko. Sedaj pa, ko T-2 ne zmore novih investicij, pa Telekom navije cene.

Matheeew ::

No ja.

Sam sem bil že pred leti mnenja, da so cene nastavljene prenizko in dolgoročno nevzdržne za ponudnike. Tako na mobilnem delu (razni itak, đabest, orto paketi) kot tudi pri optičinih povezavah, TVju - skratka trojčkih.

Povezave 10/10 za 14 EUR, trojčki za cca. 30 EUR in 150 TV programi, šenkavanje laptopov. Zame je bil to dumping. Uporabniki smo pa sicer bili veseli takih cen in pogojev. Ne verjamem, da lahko podjetje pri tako postavljenih cenah hkrati še dolgoročno pokriva drage infrastrukturne investicije kot je postavlanje optičnega omrežja.

Nekaj časa sicer to gre, sploh pri večjih. Pač se "preliva" denar iz dobičkonosnih dejavnosti za pokrivanje izgube na drugem koncu (v mislih imam Telekomov PSTN/ISDN) in s kreditiranjem (zgodba Mariborske škofije / Zvon holdingi / T-2).

Sicer pa se je v Sloveniji v preteklosti bil zanimiv boj za prevlado v telekomunikacijah med tremi bogatimi "subjekti". Državo, cerkvijo in globalno korporacijo. Telekom, T-2, Liberty Global. Tega (žal?) ne bomo več spremljali.

Po drugi strani se pa še vedno sprašujem kakšne bi lahko bile vzdržne cene, če bi omenjena podjetja znala dobro in tržno poslovati.

Senitel ::

Jao pa spet s tem dumpingom. Koliko cenejše je za operaterja da do XY uporabnika potegne 1Mbps/1Mbps FTTH v primerjavi s tem da potegne 100Mbps/100Mbps FTTH? Tudi ne moreš nikakor rečt da bo uporabnik na 100/100 priključku naredil na mesec več prometa kot tisti na 10/10 priključku, kar so na Japonskem že zdavnej pogruntal in imajo praktično samo en paket in ta je 100/100.

Investicije v optiko so jasno velik zalogaj, ampak v 50 letih kolikor bodo ta vlakna nekako v uporabi bodo prinesla notri precej precej več dohodka kot je stala njihova postavitev. Kaj je zate vzdržna cena? Tolk da se investicija povrne v dveh letih? Kolikor nekako traja da se naredi deploy v eni občini? Par EUR na mesec več od že zgrajenih FTTH priključkov ti ne bo tako hitro prineslo FTTH v vsako vas.

Matheeew ::

Vzdržna cena?

Teoretično je ta, ki pokrije storoške amortizacije (50 oz. n let za optično omrežje; ne poznam točne dobe) + vse ostale in tekoče stroške + neko normalno maržo, ki podjetju omogoča preživetje in nek dobiček, ki ga lahko uporablja za nadaljnje investicije. 14 EUR misliš, da zadostuje?

Glede razlike med 100/100 in 1/1, ki jo omenjaš se strinjam. No, določena razlika seveda obstaja.

Je bil pa to le en primer dumpinga. Sem naštel še par drugih.

Par EUR več na 100.000+ uporabnikov prinese kar veliko. Sploh glede na poslovne rezultate naših predragih operaterjev.

Senitel ::

14*12*50 = 8400EUR... Rad bi videl operaterja, ki bo vložil 1/4 toliko na uporabnika.

Telekom nima 100000+ uporabnikov na optiki. Q1 2010 je po APEK-ovi analizi bilo vsega skup 71571 FTTH priključkov, Telekom ima od tega 34,8% torej 24906 uporabnikov. Telekomov problem je v tem, da so se spustil v fiber zdrahe s T-2 in sedaj imajo zgrajenih nekje 100k priključkov, prodanih pa 20% od teh (koliko uporabnikov je vzelo FTTH priključek in pri T-2 in pri Telekomu?), kar je še v sami Meki telekomunikacijske dobičkonosnosti, Ljubljani, močno dvignilo ceno na uporabnika. Ker so pa pač državna firma se pa sedaj špilajo otroka, ki mu je nekdo vzel liziko, namesto da bi genialci, ki so ustrelil firmo v nogo letel na cesto.

Glede mobilnih paketov pa najprej povej koliko operaterja stanejo posamezne postavke v paketu.

Matheeew ::

8.400 EUR - 20% DDV je prihodek na uporabnika.
Pa ocena stroškov na uporabnika v 50 letih? Vrednost investicije v FTTH na uporabnika? Ostanejo ostali stroški / uporabnika in marža / uporabnika v 50 letih.

Res bi rad videl te podatke. Če ne drugega bom pogooglal na temo investicije. Bi se dalo neko oceno narediti. Če ima kdo znnanje oceniti ostale stroške, bo dobrodošlo.

100.000+ sem vzel ker sem ocenil, da se vsaj toliko uporabnikom dvigne cena za vsaj 3 EUR. Če prav razumem pa se cena na FTTH priključku dvigne za 7 EUR.

Glede mobilnih paketov pa najprej povej koliko operaterja stanejo posamezne postavke v paketu.

:) Če bi poznal te cifre, se ne bi spuščal v neke dolge debate na to temo. Za začetek se pa lahko naredi izračun iz naslednjih predpostavk (po potrebi se jih spremeni - če ima kod boljše ocene, predloge):
- Gleda se le omenjene pakete, kot so džabesst, itak, orto v nulo.
- Nov naročnik omenjenih paketov ostane pri operaterju v povprečju 5 let
- Lastna cena mobilnih telefonov je 20% nižja od končnih cen na trgu
- Marketinški in ostali stroški oz. vložki za pridobitev novega naročnika so 200 EUR / naročnika

Prihodek v 5 letih je možno oceniti. Vrednost subvencije aparata tudi. Kasneje naredim en enostaven izračun iz teh predpostavk. Seveda manjkajo ostali stroški, ki pa se jih ne morem niti približno oceniti.

Lonsarg ::

Jah manjka glavni enkratni strošek, ki je najbrž večina vsega stroška, to je infrastruktura.

Enkrat sem sicer slišal, ampak to je pač nekaj kar oseba uradno izjavi, je nekdo rekel od T-2, da rabijo 20 let, da pridejo na nulo z trenutno politiko.

Wox ::

Matheeew je izjavil:

Prihodek v 5 letih je možno oceniti. Vrednost subvencije aparata tudi. Kasneje naredim en enostaven izračun iz teh predpostavk. Seveda manjkajo ostali stroški, ki pa se jih ne morem niti približno oceniti.

Why bother then? Go to fishing!
Commodore 64
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prisilna poravnava T-2 pravnomočna, Simobil med snubci (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
6831309 (26532) BlueRunner
»

T-2 dobra in slaba novica (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Omrežja in internet
18635047 (26245) Spajky
»

T-2 z januarjem dviguje cene (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
11839909 (34270) madmitch
»

SiOL bo podražil telekomunikacijske pakete (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
9227734 (23434) Dami
»

Siol bo podražil TV (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
14913141 (6644) Tilen

Več podobnih tem