Jap, natančni reviewi od prejšnjega tedna pokažejo kar lepo sliko. Nekatere default aplikacije so prav zgledne (Pictures, foto app, maps..). On screen tipkovnica je baje res dobra. Je pa seveda nekaj pomankljivosti. Multitaskinga ni, manjko flasha, manjko html5 (browser naj bi bil nek hibrid med IE7 in IE8, baje se lahko primerja z ostalimi browserji po usabilityju, manjkajo mu pa latest standardi), povezava s Facebookom ti baje zasmeti Address book, ni neke možnosti, da bi imel te kontakte posebej. Ni copypaste-a, hehe. Office programčki so baje kar kul, imajo pač telefonu prilagojeno upravljanje, je pa bolj za gledanje, v Wordu se ne da niti pisave spremenit, prezentacije se pa sploh ne da narest na telefonu. Niso pa testirali vsega, XBox live še ni delujoč, prav tako še niso končali z optimizacijo tako da še ne vemo kako je z baterijo itd.
Načeloma se mi zdi, da so na usabilityju precej delal in da se to vidi. Vmesnik je po eni strani nekaj posebnega in ima zelo prepoznaven izgled (to so začel furat že pri Zune, če sem prav razumel), verjetno pa ne bo vsem ravno povšeči.
All in all zadeva ne bo popoln polom, bo pa treba precej vlagat v 3rd party aplikacije in v to, da bo dovolj izbire med različnimi telefoni. Nekateri vlečejo vzporednice z Zune-om. Da je sicer naprava z za svojo ceno zglednim hardwerom pač prišla na mp3 player trg prepozno, in bi sicer lahko imela večji uspeh, če bi se prej podvizali. Ne da čakajo da vidijo biznis koncepte drugih, ampak da malo več tvegajo in pridejo prej s svojimi idejami, zato da imajo neko časovno prednost. Tako pri Zune kot pri WinPho je očitno, da je to njihov odgovor na iPod in iPhone/android, namesto da bi oni postavljali smernice. Tukaj pač nekaj izgubijo, predvsem časovno.
Mnenja so različna, eni napovedujejo win, drugi totalen fail, težko je pa najt neke objektivne poglede pri toliko fanboyih iz različnih taborov. Po mojem mnenju je vprašanje samo, ali bodo dosegli kritično maso uporabnikov, da jih developerji pri kreiranju appov za različne platforme ne bodo smeli spregledati.
http://www.engadget.com/2010/07/19/wind... "Bit je kot določna popolnoma nedoločna." (M. Heidegger)