» »

Učenje španščine v tujini

Učenje španščine v tujini

Jergo ::

Zdravo, ima kdo kako priporočilo, mogoče izkušnjo s temi:
http://www.spanish-training.org/

r_DTgl ::

nope, bi te pa tudi sam prosil,da malo poročaš če se boš odločil, med ceno in kvaliteto.

metalc ::

Nič nisi napisal o tvojih preferencah, npr., ali se nameravaš učiti zgolj "ljubiteljsko" (npr. bi rad prevandral Španijo, Srednjo ali Južno Ameriko, spremjal telenovele :D) ali morda resno študiral španščino oz. delal s španskogovorečimi strankami. Po svojih izkušnjah se bom bolj osredotočil na prvo možnost in upam, da bo moj traktat vsak malo koristen.

Sam sem ljubiteljsko učenje španščine v Španiji prakticiral že pred davnimi leti (ko so še imeli pesete). Od takrat se je tam zamenjalo mnogo šol, enim se računi niso izšli, nastale so druge, ene so se združevale.... Tvoje takrat še ni bilo. Glede na takratne ponudbe sem dobil občutek, da so večje (ki delujejo po več krajih) nekako bolj birokratske, tam si prejkone številka, v ceniku je bilo kar nekaj kvak, npr, stroški vpisa, stroški iskanja namestitveve, pranje rjuh, stroški menjavanja lokacij in kaj jaz vem, kaj še vse. Po drugi strani so (bile) manjše dosti bolj fleksibilne, se bolj potrudijo, da bi te pridobile in z dosti bolj preglednim cenikom: pouk = cena * št. tednov, namestitev = cena za izbrano možnost * št. dni/noči in to je to, brez dodatnih skritih stroškov, razen morda še kakšen %, če plačaš s kartico. Vsekakor se pred dokončno izbiro obvezno pozanimaj glede teh podrobnosti. Majhne skupine so pa itak povsod standard, za večje (več kot 10 komadov) itak ni prostora po učilnicah.

Najprej se boš moral odločiti glede kraja. Razni obmorski kraji po mojem niso ravno ta pravo, poleti tja navalijo evropski turisti, lep del zmogljivosti in hiš je v lasti tujcev, strežno osebje je študentarija iz vse Evrope,s kratka, Špance boš tam prav iskal. Če si res neozdravljivo odvisen od surfanja, boš morebiti izbral kakšen kraj ob atlantski obali zahodno od Gibraltarja. Če ti morje ni prioriteta, potem pa vsekakor eno izmed mest v notranjosti Španije. Ena logičnih izbir je Salamanca. Prekrasno "mestece" (no ja, velikosti Maribora), tam govorijo najbolj pravilno kastiljščino (španščino), leži na meseti (visoki planoti), kjer je tudi poleti še kar znosno (sem se spraševal, če je z uličnimi prikazovalniki, ki so kazali 40?, vse v redu), iz Madrida (najbližje uporabno letališče) je "samo" dve uri direktne vožnje v udobnem avtobusu, če ti je to pomembno, je v bližini kar nekaj prijetnih mestec (Avila, Ciudad Rodrigo, Segovia; z izjemo slednje, bližina Madrida pač, so ostala še dokaj turistično "nekontaminirana"), relativno blizu so tudi Madrid, Toledo, Zamora, Leon in (samo 100km stran) tudi Portugalska. Med letom je tam polno rednih študentov, poleti pa jih nadomestijo tečajniki španščine, praviloma tudi v študentskih letih, tako da z družbo in žuranjem ne bi smel biti problem. V nasprotju s kako Barcelono je tam zanemarljivo malo "klišejskih" turistov, ljudje so navajeni ljudi, ki se tja pridejo učit španščine in so praviloma ustrežljivi. Madrid bi ti odsvetoval, ker je pač globaliziran in dosti manj "španski" od Salamance, pa še poleti se boš dobesedno skuhal v njem. Če je tvoj primarni cilj Latinska Amerika, lahko razmisliš tudi o Andaluziji (npr. Sevilla, Granada, Malaga, kje ob morju), južnjaki so namreč prispevali konkvistadorje in lep del priseljencev, zato je njihova španščina malček bolj podobna latinskoameriškim, kjer pa imajo itak v vsaki državi neke svoje finte glede izgovorjave in besednjaka. Pomislek glede juga je tudi poletna vročina. Nikakor pa mi ni jasno, zakaj nekateri dajejo na izbiro tudi Barcelono. Katalonija ima namreč od Francove smrti podoben status kot Slovenija v ex Yu, kar pomeni, da je tam uradni jezik katalonščina (sicer sorodna španščini, ni pa niti slučajno isto), domačini sicer znajo španščino,ampak tako nekako kot ti (srbo-)hrvaščino.

Če se nameravaš učiti bolj ljubiteljsko, se ti ni treba preveč obremenjevati s kvaliteto. Kjerkoli že boš, ti bodo v glavo vtepli tiste osnove slovnice in najpomembnejše besede, največ pa se itak naučiš v "ulični akademiji", ko stopiš ven iz učilnice. Za kaj bolj resnega pa bi tako (na blef) rekel poletni tečaj na univerzi, kjer pa so dosti bolj togi in birokratski.

Najbrž tam nimaš znancev, z drugimi besedami, nekje boš moral živeti. V principu imaš na izbiro dvoje. Eno je študentska soba, ponavadi v kakšnem privat študentskem bloku, ali pa ima privatnik stanovanje in oddaja posamezne sobe, z ostalimi si deliš kuhinjo in kopalnico. Glede te možnosti težko kaj rečem, verjetno ti bo bolj sedla, če si kakšen "party animal", v komunikaciji s cimri boš najbrž hitro končal na angleščini (ali slovenščini, če naletiš na rojake). Druga možnost je pri družini, ponavadi takšni,kjer so mladi šli na svoje in je ostala kakšna soba viška. Če mene vprašaš, je to super možnost (ali pa sem imel samo srečo?). Družine so vajene tujcev in drugačne mentalitete, nadzorniki redno preverjajo razmere, higieno in če te najde, te še povpraša, če si zadovoljen, iz prve roke vidiš, kako živijo, najbolj zanesljivo ti povejo kako in kaj po mestu, odlična možnost za trening naučenega, vsaj jaz sem jedel tako rekoč gurmansko, "policijske ure" ni, saj dobiš svoj ključ, seveda pa moraš ponoči paziti, da ne ropotaš....

Jergo ::

Hvala za super odgovor!
Tisti link, ki sem ga navedel, je agencija, ki posreduje za razne šole. In s tem povedo končni znesek, upam vsaj (tako pravijo).
Barcelona mi najbolj pride v poštev, ker pač tja letijo nizkocenovniki, celo iz LJ (pa Benetke ...).
Šola v Barceloni preko te agencije: http://www.barcelona-lingua.com/
Učenje pa ljubiteljsko, da.

natasag ::

Živjo! Španščino sem se na zelo praktičen in zabaven način naučila kar v Ljubljani, na Viču. Profesorica nas je zadnjih nekaj ur naučila tudi nekaj flamenka. Uf, super je bilo. Nadaljujem oktobra. Šola je NATANA http://www.natana.si

r_DTgl ::

@metalc vav tnx za tak odgovor, btw kaj priporočaš glede na svoje izkušnje, za koliko časa se splača it 1,2 ali več tednov,ker najbrž je tud neka zgornja meja do katere optimalno odneseš med razmerjem cena/kvaliteta/trajanje?

@natasaq kako to da si se odločil za to šolo?Imajo potem tudi možnost opravljanja evropskih licenc?Koliko vas je bilo v skupini in pa koliko ur za kakšno ceno me zanima?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Življenje v ZDA (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19028802 (9063) Ganon
»

Potovanja po svetu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6221083 (11892) VolkD
»

Študij-kam? kako?

Oddelek: Šola
334584 (3086) lonewolf_
»

V tujini je lepše, boljše (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
18718195 (13883) Double_J
»

Socrates erasmus (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
526709 (4974) Gandalfar

Več podobnih tem