» »

Nogomet (SP10)-sodniške napake

Nogomet (SP10)-sodniške napake

face11 ::

Pred kratkim se je zaključilo svetovno nogometno prvenstvo.Na njem pa je bilo polno sodniških napak za katere je FIFA obtožila organizatorje.Zanima me kaj menite o fifinem odgovoru in sodniških napakah.:)

BALAST ::

Kako FIFA obrača denar pri tej stvari ni pomembno, ker sodniki na igrišču gledajo subjektivno in se odločajo glede na zapisana sodniška pravila, ki bi jih morali, roko na srce, posodobiti.

klemenSLO ::

Najbolj neumen izgovor je ta, da če bi si vzeli čas za morebitne vmesna posredovanja - ogled spornih situacij na ekranu, da bi se preveč podaljšal čas igranja.
Pri hokeju je to normalno. Gre pa za 2 ogleda na tekmo....
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Shegevara ::

če bi se sodnik sam odločil, da za pravo odločitev potrebuje še posnetek s kakšne posebne kamere (ne tiste za gledalce!) potem je čisto prav, da se jih uvede.

St235 ::

Ja in potem bi bile kritike na sodnike zakaj se niso oziroma zakaj so se odločili pogledat določen posnetek.

Matheeew ::

Zakaj teh kritik ni na hokejskih tekmah?

Wox ::

Sodniške odločitve morajo potekati v real time, ker nogomet ni potezna igra, kot je npr. am. nagomet. Rešitev je lahko le v dodatnih sodnikih in elektroniki. Pregledi posameznih akcij, kot jih poznamo v am. nogometu v rdeči coni in do dveh na zahtevo vsakega moštva bi preveč spremenila samo igro, bi pa popularizirala nogomet v ZDA, ker bi lahko šibali več reklam.
Commodore 64

vorantz ::

Vsakemu sodniku (oz samo glavnemu) v žep tablični računalnik, ki predvaja sporne dogodke.
Hitro in priročno, če že hočeš to met.

DarwiN ::

Da ne bo tako enostransko, bi jaz hudičevega advokata zaigral, če že nihče drug noče?

Ok.
Vsak šport ima svoj karakter in svoje zakone, ki ga delajo posebnega, ane. Še najlepši primer je hokej, kjer se je skoraj dovoljeno pretepati. Košarka in rokomet pa imata naprimer cheerleaderke. :))

1.Če greste na nogometne tekme, boste vedno opazili koliko ljudi kritizira sodnike, nekateri praktično cele tekme. Nekaterim je kritiziranje sodniških odločitev celo bolj zanimivo kot same tekme, čeprav se tega niti ne zavedajo.
In čeprav na videz izgleda, da ti ljudje, ki se s tem toliko obremenjujejo, zares "trpijo" ob tem, a zakaj bi potem sploh prihajali na tekme. Resnica je povsem obratna. Ti ljudje uživajo ob sodniških napakah, so od njih skoraj odvisni, uživajo v kontraverznosti.

2.Božja roka, Henry roka, angleški dosežen neregularen gol, enak naš gol proti Italiji pred leti, itd, itd. Te stvari so nepozabne in dobrodošle, generirajo zelo veliko tiska in debat. Najbolj znan primer je seveda Maradonina božja roka. Samo ta dogodek je najbrž generiral toliko izmenjanih besed, kot kater manjši šport v celoti.

3.Tekme, predvsem proti kvalitetnim nasprotnikom, je težko zmagati, in težje kot je nekaj dobiti, večje je potem veselje ane. Z elektroniko bi se tako tvoja ekipa borila proti 11 nasprotnim igralcem ter randomu (srečen strel, odboj, veter, itd), brez elektronike je pa tukaj zraven vključen še človeški faktor. Torej logika, ker je nogomet takšen kot je, je veselje ob zmagi, pravtako pa tudi žalost ob porazu, nekoliko večja. Ta razmah je večji, in večji kot je, bolje je. Čista osnova ane - Če dobiš bonbon, boš rekel "whatever", če pa dobiš avto, boš pa v oblakih. Po drugi strani pa, če ti nekdo pohodi bonbon, boš pravtako rekel "whatever", če ti pa razbije avto, boš pa jokal.. Razumemo razmah ane? ;(( Več veselja, več žalost, se pa oboje dopolnjuje.

4.Vsak "nepravičen" rezultat, omogoči ljudem dvoje. Prva stvar je, da se lahko tolažijo, druga pa, da bodo uspehe v prihodnje znali toliko bolj ceniti, ker vedo kako težko je priti do njih. In glede tolažbe - ker obstaja toliko tega človeškega faktorja, se lahko vsaka ekipa in navijači vedno tolažijo in prelagajo krivico na sodnike, tudi če zares niso bili odškodovani. Nizozemci so lep primer - Če kdo, je bila Španija v finalu odškodovana zaradi sodnika, pa vednar so Nizozemci izpostavili tistih par neizbežnih napak, ki so šle proti njim, in so tako napisali dober milijon člankov po vseh medijih na to temo. Vsak njihov igralec se je praktično oglasil in se (neupravičeno) zgražal.

-------------
Lahko bi še dalje bluzil, ampak u get the point. Suma sumarum = elektronika odpade. Elektronika bi nogometu vzela toliko, da se tega sploh nihče (razen mene seveda 8-)) ne zaveda.
Dodaten sodnik za golom pa najbrž ja. Da se odpravi nekaj teh ekstremnih napak, ki na koncu naredijo več slabega kot dobrega (beri zgoraj - ja, napake so dobrodošle in koristne).

+1?
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zlate ::

Hmm... Sodniki že tako uporabljajo mikrofone, torej naj jih bolj uporabljajo.
Sodnik naj še najprej sodi tako kot do sedaj, le da četrti ali prav za ta namen peti sodnik gleda na ekran. Če vidi, da sodnik stori napako, mu lahko takoj javi in sodnik se popravi. Ali pa sodnik, ko je v dvomu takoj vpraša za mnenje sodnika, ki gleda na ekran in dvomljive situacije so takoj rešene. Za to resnično ne potrebujejo veliko časa in je čas samo debilen izgovor.

Ko smo že pri času - prekleto na živce mi gredo tista izmišljena valjanja za krajo časa ob prekrških. Zato bi bila rešitev npr. skrajšati čas polčasa na 40 min. ter ustavljati čas. Tako igralcem ne bo več do valjanja, saj ne bodo mogli krasti časa, obenem pa tudi odpadejo dvomljivi in sporni sodnikovi podaljški (ko se npr. tekme Španije vedno podaljšujejo za 5 in več minut, kadar le-ta seveda izgublja)...
"Ne dovoli, da bi te šolanje oviralo pri izobraževanju."
_______________________ Mark Twain________

Zlate ::

@ DarwiN

Misliš nekako tako, kot če bi tebi zmanjšali plačo za pol in bi se ti plače potem toliko bolj veselil in jo cenil - ker jo je pač manj?
Ali pa da bi ti v šoli izpit ocenili z negativno, čeprav bi moral biti pozitiven. Ti bi potem s toliko večjim veseljem šel izpit ponovno opravljati?

Ti razlogi, ki si jih naštel, se sicer pogosto uprabljajo za izgovor neuporabe zmožnosti tehnologije, kar pa ne pomeni, da niso totalno bedni. Tehnologija ne, vendar še zmeraj kaznujejo igralce na osnovi posnetkov? Če so že proti tehnologiji, naj bodo v tem vsaj dosledni, ne?
"Ne dovoli, da bi te šolanje oviralo pri izobraževanju."
_______________________ Mark Twain________

DarwiN ::

Misliš nekako tako, kot če bi tebi zmanjšali plačo za pol in bi se ti plače potem toliko bolj veselil in jo cenil - ker jo je pač manj?
Ali pa da bi ti v šoli izpit ocenili z negativno, čeprav bi moral biti pozitiven. Ti bi potem s toliko večjim veseljem šel izpit ponovno opravljati?


Mešaš business in pleasure...

Tehnologija ne, vendar še zmeraj kaznujejo igralce na osnovi posnetkov? Če so že proti tehnologiji, naj bodo v tem vsaj dosledni, ne?


To kaznovanje po tekme k večjemu ustvari še dodatno kontraverznost. Torej ob tisti, ki se je zgodila na sami tekmi in je pustila svoj pečat, še tisto čez par dni/tednov...
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zlate ::

Mešaš business in pleasure...


Kaj je za koga business in kaj pleasure ter kdaj, je vse preveč subjektivno, se ne strinjaš?
"Ne dovoli, da bi te šolanje oviralo pri izobraževanju."
_______________________ Mark Twain________

DarwiN ::

Glej, saj ne pravim, da je tako črno/belo. Je bolj sivo območje in zato padajo kompromisi in se zadeva razvija. Saj tudi z elektroniko bi se kaj pridobilo, zadoščenje naprimer, ampak moje mnenje in mnenje fife je pač, da bi se izgubilo več kot pridobilo.

Predstavljaj si ekstremen, a izvedljiv scenario, kjer sodniki sedijo ob igrišču za kompjuterji in pregledujejo posnetke ter na tej podlagi in s pomočjo softwera, čipa v žogi, in ostalih reči, signalizirajo svoje odločitve. Napak praktično več ne bi bilo, le nekaj malo subjektivnega človeškega faktorja..
Nogomet bi bil uspavanka.
Zato pač velja, da določena mera teh napak in kontraverznosti absolutno mora biti. Zdrava mera, ki je res fleksibilna, vendar prej ko slej zahteva precej teh "nevšečnosti".
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Sc0ut ::

Kaj pa ko se sodniki po 30sekund včasih med seboj posvetujejo? Takrat je tudi kratka prekinitev!!
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

GregiB ::

Treba se bo odločiti, ali bo nogomet šel v smer športa ali zgolj zabave. Športniki trenirajo zato, da na prizorišču dajo svoj maksimum. In ta maksimum relativizirati z napačnimi sodniškimi intervencijami ubija šprtnega duha, res pa je, da zadevi daje "entertainment value".
Večina dogodkov v nogometu je merljivih... Offside, gol, out... Torej se da z preverjanjem priti do prave odločitve in tako bi moralo biti. Si predstavljate, da lokostrelec zadane tarčo, izpuli puščico, rezultat pa zapiše sodnik po občutku, ki sedi 100m stran od tarče?
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FC Barcelona VS. Real Madrid (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28767492 (56521) win95<3
»

Nogometni sodniki

Oddelek: Loža
244698 (4038) Gladi
»

AC Milan vs. Real Madrid

Oddelek: Loža
425766 (5197) galu
»

Svetovno prvenstvo v nogometu, JAR 2010 (strani: 1 2 3 436 37 38 39 )

Oddelek: Loža
1901211970 (172779) DarwiN
»

Italjani,španci....

Oddelek: Loža
312044 (1507) _Mortal_

Več podobnih tem