» »

FTC razkril štiriletno spletno prevaro

FTC razkril štiriletno spletno prevaro

ComputerWorld - Ameriška Zvezna trgovinska komisija (FTC) je prekinila štiri leta trajajočo spletno prevaro, s katero so zlikovci nabrali več milijonov dolarjev. Sama ideja ni prav nobena novost, zanimivejša je praktična izvedba. Nepridipravi so nekako dobivali ogromne množice številk kreditnih kartic, ki pa so jih izkoriščali zelo pazljivo in prek navideznih podjetij posameznikom odtujili le nekaj dolarjev, skupno pa nakradli milijone.

Registrirali so več sto lažnih podjetij, prek katerih so kartice bremenili. Z vsake so izmaknili med 25 centi in 9 dolarji, tako da velika večina ljudi nelegalnih transakcij sploh ni opazila. Zlorabili so 1,35 milijona kreditnih kartic in nabrali za 9,5 milijona dolarjev, pri čemer so uporabniki ugovarjali le slabih 80.000-krat. Večina sistemov za lovljenje sumljivih transakcij beleži šele tiste nad desetimi dolarji, tako da so morali uporabniki sami najti sumljive nakupe. FTC je dosegel zamrznitev premoženja, iščejo pa kolovodje celotne akcije. Za zdaj so namreč našli le mule, ki so bile zadolžene za premikanje denarja iz ZDA v Estonijo, Bolgarijo in na Ciper. Problem je, da organizatorji najverjetneje sploh niso bili iz ZDA.

Goljufi so bili zelo temeljiti. Priskrbeli so si prave davčne številke in ustanovili lažna podjetja z imeni, ki so bila na las podobna imenom podjetij, ki so jim ukradli davčne številke. Podjetje Regus jim je priskrbelo lažne naslove, saj podjetje ponuja posredovanje pošte z elitnih naslovov (na primer stavbe Chrysler Building v New Yorku). Pošto so posredovali podjetju Earth Class Mail, ki jo skenira in v obliki PDF pošlje na poljuben naslov. Z uporabo storitve CallMe800 so uredili prevezavo ameriških telefonskih številk na mednarodne, ureditev lažnih spletnih strani pa je bila še najmanjši problem. Na tak način so ustanovili navidezna podjetja v ZDA, ne da bi sploh kdaj fizično vstopili v državo, in preslepili centre za procesiranje kartic. Dobiti so morali le še številke kartic, ki jih je moč kupiti na črnem trgu, in potrpežljivo so začeli nabirati dolarje.

16 komentarjev

Gregor P ::

Toliko dela za tako "malo" denarja; bi se morali kaj naučiti od slovenskih "tajkunov":D:))

Šalo na stran, vsekakor pozitivno, da so uvideli to prevaro, vprašanje je le (kot je napisano tudi v novici), če bodo res dobili ta prave "ribe" iz ozadja:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

squngy ::

"Vprašanje" je tudi, koliko prevar pa (še) niso ujeli?

SkyNet ::

Zanimiva taktika. Pohlep se ne izplača :)
right minus opens, into bump easy left, flat out right, into mcdrive 3 bigmacs

vorantz ::

SkyNet je izjavil:

Zanimiva taktika. Pohlep se ne izplača :)


Se splača če si velika riba in lahko poskrbiš, da te ne najdejo :)

Blisk ::

Se splača, če si tajkun v SLO.

Okapi ::

Goljufi so bili zelo temeljiti.
Očitno ne dovolj.

O.

HeMan ::

Okapi je izjavil:

Goljufi so bili zelo temeljiti.
Očitno ne dovolj.

O.


To boš lahko rekel le, ko jih bodo ujeli :)

JurijTurnsek ::

A niso transakcije preko kreditnih kartic za tako malo denarja že tako ali tako sumljive? 25 centov?

Treba bo lepo vsak mesec temeljito pregledati naše izpiske (v elektronski obliki) - 10 min dela, pa goljufije odkriješ sam. Se bom tudi sam lotil tega :)
http://www.slatnaskejta.com

ALT ::

ja sj je res, ne vem kaj bi lahko placal za manj kot 1$.. se parkirnina, cestnina na kratko razdaljo, mater, se paketk cigumov kosta 1$. definitivno je bolj sumljivo videti 0.25$ znesek na racunu, kot 5$..

pivmik ::

Bravo :-)
Dobro so sprakticirali.
Verjetno je še mnogo tovrstnih neodkritih prevar.
LP, Gregor GRE^

RejZoR ::

Ja sej kaj pa so delala in še bojo elektro podjetja pri nas? Kao "ponesreči" zaračunajo za nekaj deset centov "preveč" oz za kakšen evro. Nihče tega ne bo šel izpodbijat ker se iz vidika posamezniika ne splača za evro ubadat z vsem sranjem. Ampak za njih pa se iz 1 evra pri 500.000 uporabnikih naredi pol miljona evrov. Kar pa nikakor ni malo.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Bananovec ::

Ma nemoj. Samo 4 leta so rabili :)) To pa je že za Guinessovo knjigo

Manu ::

Inteligenca in potrpežljivost je ubijalska kombinacija.

Spomnim se ene podobne zgodbe (mogoče celo tu na slo-techu), ko je na nekem parkirišču delavec pobiral parkirnino več let. Pridno hodil v službo, bil preprost in nevpadljiv. Enkrat pa ga ni bilo v "službo" in so se ljudje, ki so tam parkirali pritožili na mestni upravi, da na parkirišču ni nikogar. Potem pa se je stvar začela odvijat in na koncu so ugotovili, da je mestna uprava mislila, da ima parkirišče čez država, država pa je mislila, da je zanj zadolžena mestna uprava. Delavec je izkoristil situacijo in je bil seveda tiho, ter zaslužek zadržal zase. Nihče ne ve, kdo je, za koga je delal in kje se ga lahko najde. Kdo ve, koliko si je v nekaj letih prislužil s potrpežljivim delom.

lopov ::

To zadnje je urbana legenda ...

Okapi ::

Najboljših nategov tako ali tako ne poznamo.

O.

BALAST ::

Jep Madoff-a so odkrili po naklučju.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Se Facebooku v ZDA obeta rekordna globa?

Oddelek: Novice / Tožbe
64736 (3785) vahid
»

Tudi Amazon bo vrnil denar, ki so ga najmlajši zapravili za nakupe znotraj aplikacij

Oddelek: Novice / Tožbe
174053 (2949) opeter
»

Western Union bo plačal pol milijarde dolarjev globe

Oddelek: Novice / Tožbe
256124 (4637) ales85
»

Liberty Reserve opral šest milijard dolarjev

Oddelek: Novice / Varnost
73809 (2575) PaX_MaN
»

V osmih državah aretirali 24 internetnih prekupčevalcev s številkami kreditnih kartic

Oddelek: Novice / Varnost
84368 (3551) Korencek

Več podobnih tem