» »

Disk z neberljivimi sektorji - se še mu da zaupat podatke?

Disk z neberljivimi sektorji - se še mu da zaupat podatke?

_n00b_ ::

V neki stari linux škatli ki mi služi kot fileserver, sem lep čas nazaj opazil težave pri branju/pisanju na disk. Ko sem poiskal vse neberljive sektorje (okoli 22 na 110GB disku - badblocks dela čudeže) sem opazil da se pojavljajo le na particiji na skrajnem koncu diska (nekje pri 105GB in naprej) - kar me je pripeljalo do suma, da se težave pojavljajo samo na določeni površini diska - na tisti kos se je nekaj zapisovalo, medtem pa je štroma zmanjkal.

Kot hitri fix, sem zato skopiral podatke iz tiste particije na drugi računalnik, performatiral problematično particijo, z 10GB manj kapacitete na koncu - tako da se problematičnega dela nihče nebi niti pritaknu (sedaj se konča namesto pri 110GB na ~100GB).

Sedaj me pa samo informativno zanima - glede na to da so bili slabi sektorji zgoščeni na relativno majhnem delu in sem vse podatke dal dovolj daleč od problematičnega dela - lahk pričakujem da se bodo napake začele pojavljati tudi na celotni površini diska? Glede na to da je od tega že slab mesec in se zaenkrat ne pojavlja nobenih težav (tudi SMART vrednosti se niso spremenile) še lahko upam da bom iztsnil kakšno leto življenja iz tega diska, ali pa celotna mašina dejansko sedi na tiktakajoči bombi?

Za podatke me ne skrbi, ker mam nočne backupe celotnega sistema. Bolj me skrbi da bo zadeva naenkrat v celoti crknila.

EDIT: Dodajem skrinšot z gparted - unallocated del je tisti ki je bil problematičen.
 Skrinšto

Skrinšto

• spremenil: _n00b_ ()

Spajky ::

jest imam en star disk podobno urejen, pa že par let ni problema. Lahko pa nikoli več ne zajebe, ali pa naslednji dan, nikoli se ne ve ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Xserces ::

ce te tok skrbi... diski niso vec dragi tko da ce mas moznost je bolse kupt XD
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

hojnikb ::

Za hec probaj pognat hdd regenerator za neki časa, mogoč bo pa pomagal.
#brezpodpisa

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Po nesreči formatiran disk (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5214863 (12301) SloBiscuit
»

Prosim za pomoč pri instalaciji Windowsov

452920 (2460) mitja12345
»

Kopija diska z errorom

6848 (714) StajercSSS
»

Del diska pokvarjen