» »

Princip pravične uporabe pri prenosu podatkov

Princip pravične uporabe pri prenosu podatkov

bananaman12 ::

imam instant internet neomejeno in pred kratkim so mi poslali tole sms sporočilo..Obvescamo vas, da je kolicina prenosa podatkov za stevilko 051xxxxxx dosegla mejo za uveljavitev principa pravicne uporabe.
prebral sem na netu pač da je to "princip pravične uporabe pri prenosu podatkov" katerega so ga uvedli pri mobitelu 1. maja..
znižali so mi hitrost downloada na približno 380kb/s in uploada 60kb/s
in me zanima kdaj mi bodo povečali hitrost..?
torej prebral sem da povrnejo hitrost ob naslednjem "obračunskem roku" ..
torej če jaz dobivam položnico na začetku meseca..tam okoli 8 dan meseca.. bi se mi mogla takrat tudi povečati hitrost?

najlepša vam hvala za odgovore.
in upam da se je komu dalo prebrat tole moje filozofiranje :P

zee ::

Verjetno boš s 1. v mesecu imel spet polno hitrost.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

bukev ::

Toliko o Mobitelovem razumevanju besede neomejeno
Bi bilo bolj fer, da bi ob prodaji paketa navedli količinsko omejitev
LP

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bukev ()

zee ::

Verjetno je navedena v drobnem tisku.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

butec ::

eh

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: bluefish ()

bukev ::

Saj poznam ta mobitelov nateg, ampak beseda neomejeno je povsem jasna!
Mobitelova logika pomeni približno to: prodamo ti neomejen pretok podatkov, ampak če boš to možnost dejansko izrabil, ti bomo pretok podatkov omejili!
Kje je tu logika?
Če mobitel pač nima tehničnih možnosti, da prodaja to kar ponuja, naj prodaja količinsko omejene pakete.
En predlog: izkoristite neverjetno priložnost in naročite paket internet premium, ki omogoča prenos velikanskih 20gb podatkov mesečno! :d
verjetno ne bi toliko prodali, ampak vsaj ob svoj nos se ne bi spotikali:)
Še enkrat: beseda neomejeno je nasprotje besede omejeno.

Zgodovina sprememb…

• polepsal: KoMar- ()

KoMar- ::

Drži, ta zadeva ne spada v drobni tisk in je kot taka zavajanje.

Ampak:

1. Prenos podatkov je dejansko neomejen, omejena je samo hitrost.
2. V odročnih krajih, kjer je ta internetni dostop edina opcija, ni primerno, da mularija goni P2P in s tem zabaše celoten link, zato so se odločili za t.i. fair use policy
3. V Sloveniji je tega še ful malo - preden se mečete ob tla, poglejte, kako je s kvotami podatkov v tujini

UNIVERZUM ::

@KoMar-

1. Če je omejena hitrost, se posledično omeji tudi količina. Zajtrk v hotelu- jeste lahko kolikor vam srce poželi, vendar znesek ne sme preseči 10EUR.
2. Mobitelova težava je, preslabe linije od baznih postaj dalje (ja telekom) + mobitel bi rad tržil mobilno tv.
3. Viva la konkurenca.
Asrock Z77 pro4-m,i5 3570, corsair 8gb, sapphire 4870,CC500R
Odrasli so samo otroci, ki jih nihče ne potegne za ušesa,
ko naredijo veliko neumnost/by yjpe

jest10 ::

Konkurenca pa lahko ponudi kaj?

harvey ::

Če kdo smatra, da gre za zavajenje glede "neomejeno" naj poda prijavo na tržni inšpektorat in se bo razčistilo.

12. člen Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot)
Zavajujoče oglaševanje pomeni kakršnokoli oglaševaje, ki na kakršenkoli način, vključno s predstavitvijo izdelka ali storitve, zavaja ali lahko zavaja potrošnika. Zavajujoče oglaševanje je zlasti oglaševanje, ki izkorišča ali bi lahko izkoriščalo potrošnikovo neizkušenost in neznanje v dobičkanosne namene, ki vsebuje nejasnosti, čezmerna pretiravanja in druge podobne sestavine, ki potrošnika zavajajo ali bi ga lahko zavajale (4. odstavek).

UNIVERZUM ::

@ jest10 cenejši NEOMEJEN internet

@k4harvey Ne gre se za zavajanje novih naročnikov, ker so pravila vnaprej znana. Gre se za zavajanje starih, kjer ob sklenitvi ni bilo takšnih pogojev. Meni je ta mesec potekla vezava, tako da arrivederci mobitel. Gre se pa za naročnike, ki niso vešči vseh pravic.

Tako imam soseda, ki je večji del maja (ko je princip pravičnosti stopil v veljavo) bil v tuji državi in ni koristil neta (cca 1 teden ga je). Ko je želel ta mesec prekinit vezavo, so mu rekli, da je rok "kjer brez penalov" ko lahko odpove pogodbo že potekel v maju. Vezan pa je še skoraj leto in pol. Je to pravično? Se bom pa usedel z njim in bova poslal pritožbo na inšpektorat, pa da vidimo kaj bo.
Asrock Z77 pro4-m,i5 3570, corsair 8gb, sapphire 4870,CC500R
Odrasli so samo otroci, ki jih nihče ne potegne za ušesa,
ko naredijo veliko neumnost/by yjpe

S petimi baznimi postajami po celi državi? Ne hvala:P

mislim saj me ne moti toliko ta omejitev..
internet neomejeno uporabljam od 1. avgusta.
uporabljam ga večinoma doma ker pač optike nimamo povezane do bajte in bi blu zato večji stroški in dalj časa bi trajal ves postopek pridobivanja interneta. tako smo se odločili da gremo na ta paket ker druge možnosti trenutno ni.
res da sem skoz kaj vleku dol s torrentov pa kej..
vendar glede na to da plačujem 28eu na mesec bi bila lahko hitrost katero so sedaj omejili.. vsaj približno tam okoli 600kb/s da bi vsaj normalno lahko npr. na Youtubu pogledal kak filmček al pa kej.
..zj čakam da vidim kdaj mi bodo vrnili prvotno hitrost katero plačujem.:P

Ti ne plačuješ hitrosti! Imaš DO xyz Mb/s in ne xyz Mb/s

Pat_MaGroin ::

V Spaniji placujem Vodaafonu 50 € na mesec za neomejen dostop do neta.

Drobni tisk pa pravi, da se mi po doseženem 1 GB hitrost zmanjša na 128 kbit!

Toliko o tem.

Oh, kaj bi dal za mobitelovih 20 GB :).

LP,
PIC

noraguta ::

ma pravičnost očitno počasi postaja sinonim za nateg v prometu. pa naj gre za internetnega, ali cestnega kjer vzpostavitev cestninskega sistema stane več kot pa nekaj let obratovanja AC. z besedo pravičnost je treba biti zelo previden.

sicer bi pa lahko mobitel pravično vrnil denar tistim kateri niso izkoristili "neomejenega" prenosa podatkov.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

jest10 je izjavil:

Ti ne plačuješ hitrosti! Imaš DO xyz Mb/s in ne xyz Mb/s

to vem da plačujem DO 7,2 mb/s downloada in 1,2 mb/s uploada.. ampak te hitrosti downloada nisem nikoli dosegel..
ampak še zmeraj..
glede na to plačujem 28eu na določeno hitrost ki je 7,2 mb/s (ki se spreminja) in ne na omejeno hitrost ki jo imam sedaj do prbl. 380kb/s downloada in 60kb/s uploada..
mogoče bi lahko takrat za tisti mesec ko sem prekoračil mejo 20gb nekako prepolovili ceno položnice..

..seveda se to nebo zgodilo. :P

Pat_MaGroin je izjavil:

V Spaniji placujem Vodaafonu 50 € na mesec za neomejen dostop do neta.

Drobni tisk pa pravi, da se mi po doseženem 1 GB hitrost zmanjša na 128 kbit!

Toliko o tem.

Oh, kaj bi dal za mobitelovih 20 GB :).

LP,
PIC

sej verjetno bo tudi tako kmal al pa čez nekej let pri mobitelu ko bo skoz več uporabnikov in velikost 20gb bo padla..

bbbla ::

A mogoče kdo ve, s čim lahko spremljam količino prenosa podatkov z mojim mobilnim internetom? Program od modema, tisti s katerim zaženem internet, sicer ima internet records, ampak so meni na mobitelovih reklamacijah rekli, da ni merodajen. Namreč, oni meni pošljejo isti sms 11.junija, kjer piše da smo dosegli to mejo..Meni se je zdelo malo veliko in pogledam na internet records, kjer mi piše, da ta mesec še za 10 GB podatkov nismo prenesli. In to ženski na reklamacijah povem, pa mi reče, da ta zapis ni merodajen, kaj več mi pa tudi ni hotela reči. Edino, da si lahko naročim razčlenjen račun, ampak v bistvu kaj mi na koncu meseca to pomaga - NIČ!
Torej če ima kdo kak predlog za kakšen program, ki bi mi meril ta prenos, naj kar pove. Hvala!

T-h-o-r ::

saj to je za nove kul

ampak jaz pred 2 letoma nisem pod takšnimi pogoji sklenil pogodbe :(
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

WyattEarp ::

jst sm pred 1 letom in 10 dni sklenil 2 letno pogodbo. pač, da sem dobil za 1EUR modem. tako da 1 leto bom še zdržal... men je problem da se hitrost omeji, ker pol še gmail težko dela, če kako sliko dobiš. res je bedno, neomejeno, ker ni! drgač pa ko gre vleče do 4mega bite na sekudno, kdaj pa kar neha, in moraš dat disconnect pa spet connect da spet dela net - zadnje čase zelo pogosto, kar zmrzne... majke in mobitel. 1 leto še počakam, pol pa kej druzga. ker 30EUR na mesec... to je 360EUR na leto dam za internet. to je kot za kurjavo za več kot pol sezone... več kot za elektroko za celo leto... niso normalni s temi cenami. to je danes že skor nujna dobrina, ki bi morala bit brezplačna.
AMD Phenom II 1090T,ASUS M4A89GTD PRO/USB3,12 Gb RAM(2x4Gb,2x2Gb)-1.600Mhz,
GMC H70, Gigabyte R9 270X, Samsung 850 EVO 250GB,WD 2Tb(G),Scythe 700W, LG 23''.

St235 ::

Edini merodajen program je nažalost tist, ki ga imajo na mobitelu. Z nobenim programom na svojem računalniku ne boš mogel spodbijat trditev mobitela, razen z razčlenjenim računom na katerem se bo videl dejanski prenos. Drugač pa mal poggolaj programov za merjenje prenosa preko gprs/3g omrežji je malo morje.

js osebno ::

Dokaj mirodajen program za merjenje porabe je Monitor na Planetu. Zanimivo, na Planetu lahko surfaš tudi z računalnikom. (če imaš internet preko 3g povezave..) greš na planet.mobitel.si, Moj mobitel, Monitor, Poraba prenosa podatkov v Sloveniji. Isti števec kot ga imajo pri mobitelu, semizdi...

dronyx ::

Meni so danes poslali SMS, da sem presegel kvoto "pravične uporabe". V programu Mobilink Lite sem resetiral prvega v mesecu števec prenešenih podatkov in do danes se je nabralo 5.5 GB, kar je daleč od 20 GB. Kakšna je to spet Mobitelova natega? Kako naj vem, da je njihov števec točen in da se moj moti? Zakaj ne dobim SMSa recimo 2 GB pred limitom, ne pa potem, ko ti že omejijo hitrost?

Mislim da me Mobitel dobesedno podi stran in intenzivno iščem kakšno možnost. Trenutno je pri nas opcija samo Telemach, samo tam ni mogoče dobit samo interneta, ampak moraš vzeti še televizijo. Sedaj razmišljam, da bi se naročil na tole, čeprav je par € dražje od instant interneta (če upoštevam še Telekom telefonijo v bistvu cenejše).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Telekom

Oddelek: Omrežja in internet
111788 (1316) AC_DC
»

Internet na Hrvaškem

Oddelek: Mobilne tehnologije
246695 (5951) Samson
»

Mobitel, mobilni internet, načelo pravičnosti

273746 (3118) Tarzan
»

Mobitelove spremembe (strani: 1 2 3 )

10512742 (10658) BlueRunner
»

S!Mobil omejuje uporabnike (strani: 1 2 3 )

12413967 (10584) #000000

Več podobnih tem