» »

Windows Embedded Compact 7

Windows Embedded Compact 7

Eee Pad je eden izmed uporabnikov Windows Embedded Compact 7

vir: engadget
engadget - V novici o konkurentih iPadu smo poročali, da so pri Asus za svoja Eee Pada kot operacijska sistema v primeru 12-palčnika izbrali Windows 7, v primeru 10-palčnika pa Windows Embedded Compact 7 (še eno dolgo ime ki bo pred uradnim izidom skrajšano?). Slednji je popolna novost, a je prav tako doživel predstavitev na Computexu. Gre za duhovnega naslednika Windows CE, z izidiom Windows Embedded Compact 7 pa bo zaključena Microsoftova migracija na 7. različico operacijskih sistemov, namenjenih običajnim uporabnikom.

Pri Microsoftu so potrdili, da za razliko od Androida in iPhone OS Windows Phone 7 ne bo nikoli ni bil mišljen za uporabo na tabličnih računalnikih. A trend slednjih je trenutno usmerjen k nekoliko nižji zmogljivosti, ki s seboj prinaša nižjo porabo in daljšo avtonomijo, praktično vedno s pomočjo centralnih procesorjev ARM-ove zasnove. Slednjih seveda običajni Windows 7 ne podpira (podpira zgolj arhitekturo x86), kjer v sliko prikladno stopi Windows Embedded Compact 7.

Ker gre seveda za podporo drugi arhitekturi obstoječe aplikacije ne bodo delovale. A že z izidom Microsoft obljublja podporo lepemu številu medijskih formatov, tudi MPEG-4 ter podporo formatom visoke ločljivosti, Silverlightu, Flash 10.1, različici Internet Explorerja, ki bo podpiral več hkratnih dotikov, relativno enostavna pa naj bi bila tudi izdelava aplikacij za platformo. Nekaj več informacij lahko dobite na uradni strani projekta, od koder je mogoče prenesti tudi demonstracijsko različico, t.i. tehnični predogled.

4 komentarji

Relanium ::

Sj je že Win XP Embeded obstajal koliko mi je znano, a ni to ista stvar ?

Lonsarg ::

To je pač Windows CE(Compact Embadded), ki se razvija vzporedno z windowsi že vrsto let. Windows Mobile verzije so vse na Windows CE bazirane. Windows CE 7 je najbrž tudi baza za Windows Mobile 7. Sicer za windows mobile 6 je bil baza CE 5.2 se mi zdi.

Windows CE 6 je tudi tista stvar, ki teče med inštalacijo Viste in Windows 7, al pa naraznih embadded napravah, kot bo tale tablet, kak star tablet ziher obstaja z kiro starejšo verzijo CE-ja še iz kakega 2000 leta.
Pa razne mini računalniki za v avto, garmini so tudi na Windows CE osnovi, pač Compact Embedded ime pove vse, v kompaktnih napravah se uporablja:)

P.S: Ti CE-ji so vsi ARM based, tisti Win XP embedded, ki si ga omenil je pa nekaj povsem drugega, tisto je pa pač XP malo prilagojen manjšim napravam, a še vedno x86. Recimo ima naslednika Windows Embedded Standard 2011, ki pa je v bistvu Windows 7 prilagojen manjšim napravam, take zadeve bodo pa na atom tabletih tekle, kar je IMO dosti bolše, ker maš vse programe, za tile CE-je pa skoraj ni nobenega programa spisanega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

--- ::

Pa na osciloskopih se uporablja embedded, kar je zakon zadevca.

Relanium ::

ok, hvala za razlago :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows XP umrl. Dokončno (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
7516262 (12502) Markoff
»

Dell ima dosti Androida

Oddelek: Novice / Android
4213385 (10890) Lonsarg
»

Windows RT bo dobil nadgradnjo, ki ne bo Windows 10

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
118445 (6740) hojnikb
»

Asus povečuje uporabo Androida, niža cene

Oddelek: Novice / Android
114764 (3642) 3p
»

Bogata konkurenca iPadu na Computexu

Oddelek: Novice / Android
224608 (3516) Bor H

Več podobnih tem