» »

Menjava ventilatorja

Menjava ventilatorja

RazzorX ::

Imam CPU cooler Zalman CNPS 9500 LED. Ne hladi ravno odlično, ampak imam tudi ventilator na manj obratov kot max, saj je pri max obratih preglasen. Zanima me če bi bilo možno in kako, da bi zamenjal le ventilator z drugim 92mm?

axee ::

Zmanjšaš lahko hitrost ventilatorja z recimo Zalman Fanmate2, da bi pa menjal ventilator pa je preveč za delat ker moraš ventilator izrezati iz okvirja itd.

RazzorX ::

Saj imam regulator in so obrati zmanjšani ampak se mi zdi hlajenje dokaj porazno.

CPU je Q9300 na privzetih frekvencah (2.5GHz), pa so jedra na idle nekje na 47 - 50 stopinjah celzija. Na load s prime95 gre zadeva tudi do 60 stopinj. Ampak mi je pa čudno da je cooler čisto mrzel, kljub takim temperaturam v jedrih.

Nwanko ::

axee je izjavil:

Zmanjšaš lahko hitrost ventilatorja z recimo Zalman Fanmate2, da bi pa menjal ventilator pa je preveč za delat ker moraš ventilator izrezati iz okvirja itd.

Kaj pa te tebi dela,vse se da odvit.
Mogoče bo malo težje najdo nadomestni ventilator. Drugače pa gre vse narazn razšraufat

axee ::

Si imel ta hladilnik? Jaz sem ga imel. Ventilator potrebuje samo motorček in mora imeti okvir izrezan. Nato je v zaden (nepremični okrogli del za motorčkom) potrebno zvrtati dve luknjici da se prilega aluminjastemu nosilcu. To seveda če hočeš imeti nov ventilator na istem mestu.

RazzorX, če praviš da je cooler mrzel ni problem v coolerju ampak slabem kontaktu z procesorjem. Stvar razstavi, močno očisti tako hladilnik kot tudi procesor (da se sveti) in daj gor majhno kaplico temalne paste (nič več kot za dva rižka).

LP

RazzorX ::

Bom jutri razstavil.

RazzorX ::

Sem na novo nanesel čisto tanko plast in so temperature še zmeraj iste.

Nwanko ::

Meni je 9500 tudi zelo slabo hladil p4 3Ghz tempi v idle so sli tut do 60C,v load da sploh ne govorim. 9700led pa mi zdaj pri C2D E6750@3.6Ghz-1.4V na najmanjših obratih idle 25C, load 45-50C

solatko ::

RazzorX - hladilnik mora biti vroč ali vsaj občutno topel, če tega ni, je nekaj narobe z namestitvijo hladilnika. Morda imaš razmajana ležišča in ko hladilnik pritrdiš, še vedno ostane zrak med procesorjem in hladilnikom. Moral boš vse razkopati, pogledati nosilec hladilnika (zdi se mi, da ima ta hladilnik privjačen na matično ploščo. Preglej to in hladilnik montiraj tako, da je trdno pritrjen, da se procesor in hladilnik stikata. Vročina iz procesorja mora biti na hladilnih rebrih, dokler so hladna, hladilnik ne deluje.

RazzorX ::

Ja ni niti topel, kaj šele vroč. Ampak saj tudi od grafične hladilnik ni niti topel, pa zadeva hladi kot se spodobi. Tudi CPU cooler je nameščen pravilno, nič lufta. Je sicer res da je zalman spodaj že kar malo bogi (površina stika s CPU ni več čisto gladka in lepa ampak je kar nekaj udrtin in podobnega.

Ampak če pa pogledam TJcase temperaturo (od pokrova procesorja) je pa čisto lepo hladen (20-25 stopinj celzija idle in s prime95 nekje do 35 stopinj) - kar je že skoraj neverjetno, mogoče senzorji? Je pa drugače ohišje dobesedno prevetreno ne le prezračeno. :)

solatko ::

Hladilnik grafične se segreje, ko je grafična obremenjena, na idle glih tolk da GPU dela, ko se vklopi 3D pa začne delat na polno in se tudi hladilnik fajn segreje.
CPU je v idle skoraj neobremenjen, če pa daš test polne obremenitve (npr.Everest), se bo CPU segrel in hladilnik mora biti vroč vsaj toliko stopinj kot proc ali pa še bolj.

RazzorX ::

Ne saj sem probal s FurMarkom pa se hladilnik ne segreje skoraj nič (tudi temp GPU-ja je max nekje 43 stopinj).

Saj pokrov se očitno po senzorjih ne segreje skoraj nič, tako da če so tiste temperature prave nič čudnega da ob takem airflow-u ne občutim toplote. Drugače piha direkt čez cpu cooler iz spredaj in zadaj ven. Torej spredaj ventilator, za njim še eden (pihata v isto smer), nato CPU ki vsrkava zrak direktno in ga piha nazaj proti zadnji strani ohišja, kjer sta še dva ventilatorja ki izpihujeta ven (ohišje Antec Twelve Hundred Ultimate).

Samo čudno mi je da bi bile temperature jeder take, mogoče so celo normalne za jedra?

jan01 ::

@RazzorX
Obremeni s intel burn test download

RazzorX ::

jan01, tega ne razumem preveč dobro. Ko kliknem start mi konča takoj. In napiše success, sploh ne obremenjuje procesorja.

RazzorX ::

Sem že ugotovil, le mapo z IntelBurnTest sem dal direktno na C:\ in deluje.

EDIT:

Ja s tem programom se temperatura pokrova dvigne tudi na nekje 43 stopinj in se že malo občuti toploto na hladilniku. Temp jeder so nekje do MAX 65 stopinj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RazzorX ()

axee ::

V tem primeru ti menjava hladilnika predstavlja edino rešitev. Če se ti hladilnik komaj segreva pomeni da je izredno slab kontakt, če ponovna namestitev ne pomaga ne vidim druge rešitve. Ker toplote sploh ni v rebrih menjava ventilatorja nebo preveč pomgala. Kateri procesor pa maš to?

RazzorX ::

Ja sem navil na 3.0GHz in jedra med IntelBurnTest-om pridejo tudi do 76 stopinj, pokrov pa nekje do 50 max. Sem pa probal tudi da bi pritisnil hladilnik med testom bolj na CPU ampak je gor tolikor kot gre in ni razlike. CPU sem že napisal, Q9300.

jan01 ::

Kupi boljši hladilnik. Ta zalman je le izgled in nič funkcionalnosti... Recimo scythe mugen


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali je ta temeperatura normalna ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
578668 (7487) Pro_moted
»

Visoke temperature (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
645648 (4699) David2
»

hlajenje za i5 2500k

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
274715 (3991) poiuz
»

Temperature v računalniku

Oddelek: Strojna oprema
243231 (3010) _kuhi_
»

Navijanje procesorja!

Oddelek: Navijanje
7786 (688) Destroyers

Več podobnih tem