» »

Dvig denarja na bakomatih v tujini

Dvig denarja na bakomatih v tujini

whatever ::

Transakcijski račun mam odprt pri Banki Celje (nimam pojma, ali je študentski, standardni ali kaj tretjega). Ali lahko s kartico in pinom dvignem denar na kateremkoli bankomatu v tujini in kolikšna je provizija? Zlasti me zanima za Italijo in Avstrijo, ker ne bi rad tam ostal brez dnarja.

P.S. Z osebno izkaznico lahko potujem po celi EU, right?
  • spremenilo: whatever ()

Daedalus ::

Najbolje ti bojo znali na banki povedat. Drugače pa kolker mam izkušenj so s Hrvaške, kjer lahko dvigujem denar na bankomatih. Provizija mislim pa da ni nič preveč strašnega, točnega zneska pa ne poznam.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jarre ::

Hm.. če imaš internetno bančništvo verjetno lahko znotraj svojega internetnega računa najdeš tudi podatke o višini provizije za dvig gotovine na bančnih avtomatih v tujini. Pri Abanki, na primer, je provizija za dvig gotovine v tujini 1,96 EUR.


LP JMR

Dami ::

Ne morm rečt za ti dve drzavi, vendar dela preverjeno (isti primer kot tvoja, banka celje, študentski račun) na Finskem. Še celo plačuješ lahk v nekaterih trgovinah z njo. Provizija je 42c za dvig.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

metalc ::

V principu lahko dviguješ, v EU pa sploh ne bi smelo biti problemov. Če si paranoik, izberi bankomat, ki je "pritrjen" na banko in to v času, ko je le ta odprta, tako da lahko hitro urgiraš, če ti "požre" kartico. V državah z evrom (bolje rečeno, članicah EMU, torej brez Črne gore in Kosova, ki imata evre samo "sposojene") je provizija enaka kot pri nas na bankomatih drugih bank (direktiva Evropskega parlamenta, press). Drugje pa tipično 1% s fiksno spodnjo in zgornjo mejo. Nekatere banke (npr. Unicredit) ti jo celo šenkajo, če v ne-EMU državah dvigneš na bankomatu banke iz iste skupine (isti lastnik). Banka ti bo vsekakor trgala z evrskega računa, drugo vprašanje je, po kakšnem tečaju. Računaj tudi, da je kvota na posamezen dvig in skupno na dan lahko omejena.

Damiani ::

tud v rusiji lahko dvigneš, provizija pa tud ni bila tako visoka.

monster-x ::

Verjetno imaš maestro. Samo poglej, če je na bankomatu oznaka maestro (večina je). Če je lahko komot dvigneš. Pa tudi plačuješ lahko, samo vprašaj, če lahko plačaš z maestro. Jaz nisem imel nikoli težav s tem. V Avstriji in Italiji pa res dvomim, da ne bi mogel dvigovati in plačevati. Provizij pa ne pričakuj ne vem kako visokih. Kakšen EUR boš dal verjetno ali pa še to ne.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

whatever ::

Jp, na kartici piše Maestro.:)

Dami ::

Damiani je izjavil:

tud v rusiji lahko dvigneš, provizija pa tud ni bila tako visoka.

Lahko, vendar ne priporočam. Sestri je kartico požrlo brez razloga, nazaj se je ni dalo da dobit (je klicala banko na katerem avtomatu je bla), tak da smo hitro preklicali. Njeni kolegici jo je tudi, sam zgleda je ni takoj preklicala in so ji "dvignali" 800€ z računa.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

zee ::

Ko sem nazadnje dvigoval v tujini (Nizozemska, Belgija), sem za dvig placal toliko kot za dvig na bankomatu ne-domace banke (0,5 EUR).
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

St235 ::

EU ima fiksno proviziji, drugje je različna od države do države. Drugače pa ti bo delalo na kateremkoli bankomatu, ki ima oznako Maestro, preverjeno tudi v ZDA in KAnadi (sicer so bankomati z Maestro redki ampak se najdejo).

mile ::

Maestro je zakon

dvigoval denar že po celi srednji ameriki, Filipinih, Madagascar, Maroko, Senegal,Mali...edino v Iranu ne podpirajo imperialistične plastike :)

Ma je fajn, vzameš na potovanje ene 300EUR + maestro.

whatever ::

Bil v Italiji - Gardaland, uspešno dvignil 50 eur na bankomatu, ki sploh ni imel oznake maestro. Pa je šlo BP.:)
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

milc ::

Melbourne, dvig 150 AUD z Maestro kartico NLB-ja na PIN, provizija 1,67EUR, bankomat ATM.
Natanko isto v Zagrebu, ista provizija, znesek 500 HRK.

kixs ::

Tole velja za NLB:

Stroški

- Dvig gotovine na bankomatih bank NLB Skupine in Banke Celje: brezplačno.
- Dvig gotovine na bankomatih drugih bank v Sloveniji in v državah EU v evrih in švedskih kronah: 0,47 EUR .
- Dvig gotovine na bankomatih v državah EU v ostalih valutah, razen evra in švedskih kron, ter v drugih državah v Evropi in izven Evrope: 1,0% od odobrenega zneska, najmanj 1,67 EUR , največ 20,86 EUR .
- Dvig gotovine pri bančnih okencih v poslovalnicah drugih bank v Sloveniji in tujini: 1,0% od odobrenega zneska, najmanj 1,67 EUR, največ 20,86 EUR.
- Vpogled v stanje na osebnem računu na bankomatih bank NLB Skupine in Banke Celje: brezplačno.
- Vpogled v stanje na osebnem računu na bankomatih drugih bank v Sloveniji: 0,30 EUR .
- Plačilo posebne položnice na bankomatih NLB Skupine in Banke Celje: 0,60 EUR .
- Plačilo posebne položnice na bankomatih drugih bank: 0,94 EUR .


lp

inferno666 ::

Meni na vseh bankomatih ne deluje. Sem pa v mestu vedno našel bankomat, ker sem lahko dvignil.

Dvihoval sem pa v Nemčiji, Franciji, italiji, Španiji.

Ziga Dolhar ::

Dvigoval v Hong Kongu z maestrom, brez problema. Ne spomnim se pa več, ali je šlo na vseh bankomatih, ampak na HSBC-jevih je zihr delal.
https://dolhar.si/

Damiani ::

Preizkušeno maestro: Hrvaška, Češka, Rusija, pa še kej se bi našlo.

forsmark ::

Jaz sem recimo imel probleme z Mastercardom ter Maestrom od Unicredita. To je bilo avgusta 2008 v New Yorku(HSBC, Chase, America, itd itd, pa tudi plačilo v trgovini, tako, da sem bil v bistvu brez denarja, sicer sem to rešil potem drugače, a vendar kartice so bile neuporabne), ko sem se decembra ter marca(2009) vrnil je delalo povsod normalno.
Lani decembra pa sem isti problem imel v Avstraliji, ravnotako z obema karticama.

Na nekaterih lističih se je pojavila napaka: "Financial institution is not available for routing"... ne spomnim se več točno, če je bilo še kaj drugega. Iz NY sem tudi klical na banko, kjer so mi zatrdili, da bi zadeva morala delovat, pa vendar ni, kljub temu da sem probaval vsak dan ves čas ko sem bil tam...

Kartice pa so normalno delovale v: Kitajska, Grčija, Turčija, Argentina, Peru, Filipini, Singapur, Gibraltar...pa še kje.
Airbus Industrie

zavajon ::

Kakor so že povedali predhodniki, Maestro normalno deluje na bankomatih v večini držav. Po mojih iskušnjah je običajno tečaj, po katerem ti banka preračuna dvig, skupaj s provizijo boljši od tečajev v menjalnicah. Ker je običajno provizija določena s % do nekega zneska, je najbolje, da dviguješ maksimalni možen znesek.

milc ::

Mogoče še tale informacija. Mene bankomat, vsaj tule v Avstraliji vedno vpraša iz katerega računa želim dvig s svoje Maestro kartice. Opcije so cheque, savings, credit. Sem probal vse tri obcije in deluje samo iz checque računa, iz ostalih dveh reče 'declined'. Ne vem katera 'fora' je tole. A lahko to kdo razloži.

Nasprotno pa je z uporabo MasterCard. Tlele me vedno vprašajo za PIN (v trgovini, v lokalih), in potem tudi, če odtipkam pravi pin vrne DECLINED. Tako, da edini način, da plačam s kreditno kartico MasterCard je, da rečem, da hočem iz 'credit' računa in da bom podpisal listek.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: milc ()

Okapi ::

Maesto je običajen transakcijski (ex-tekoči) račun, kjer imaš gor denar in ga dviguješ, dokler ga je še kaj (+ limit). MasterCard je pa kreditna kartica, kjer nimaš nič, ampak samo nabiraš dolg (do limita), potem pa enkrat na mesec plačaš. In, mimogrede, dvigati gotovino s kreditne kartice je, za razliko od dvigov s transakcijskega računa, zelo drago.

O.

forsmark ::

V bistvu MC ni prava kreditna kartica(pravijo ji plačilna kartica z odloženim plačilom), saj moraš sproti poravnati vse obveznosti za pretekli mesec. Pri kreditni kartici(Visa...) pa lahko poravnaš samo del dolga. Banka ti, jasno, veselo zaračunava obresti na neplačani del dolga. (Ne vem pa ali so obresti tudi za tekoči mesec, ali samo za tisto kar ne plačaš "v roku").

milc, tega, da bi v trgovini rekel naj mi iz "credit" odbijejo(na MC-ju) se nisem spomnil. Sicer nisem siguren, da bi delovalo saj sem probal vse tri varjante na vsakem bankomatu od vsake banke, ki sem jo videl. Še kak dan več pa bi nesel vse tiste lističe na reciklažo in nebi rabil dvigovat denarja :D.

PS: Sedaj sem se spomnil, znanec, ki je imel Maestro od NLB(nisem prepričan) ravno tako ni mogel dvignit denarja(v NYC). Potem pa smo srečali bankomat pred Ming's Restaurantom na 413 Ninth Avenue, ki mu je veselo izpljuval denar(meni ga še ta ni hotel...)... velja probati, če bo še kdo imel težave :D
Airbus Industrie

simonsimon ::

ok za dvig gotovine v tujini je provizija smo ugotovil. Kaj pa pri placilu s kartico v tujini? Je res da naj ne bi bilo nobene provizije?!?

Okapi ::

Za kupca je ni.

O.

Redkvica ::

Za dvig gotovine na bankomatu v Evropi s kartico maestro je višina provizije odvisna od politike tvoje banke. Če imaš maestro (in transakcijski račun) odprt pri DBS ali Sparkasse, je recimo dvig gotovine po vseh državah evrosistema brez provizije. Sem preizkusila tudi letos v praksi v Grčiji in lahko potrdim.

Pri plačilu s kartico pa kupec že od nekdaj ne plača nobene provizije, v bistvu je isto kot v trgovini doma.

dejanslo ::

Ima kdo izkušnje z Makedonijo? NKBM? Thx, lp
There`s More Than One Way To Do It

dejanslo ::

Makedonija & NKBM, študentski račun - ni provizije na nič, posluješ kot v SLO na bankomatih in v trgovinah z Maestro znakom.
There`s More Than One Way To Do It

kixs ::

Sem dvigoval na Filipinih z Maestro kartico (Delavska Hranilnica) in je napisalo na bankomatu, da je provizija 200 pesov, kar znasa dobre 3€. Ok, ce treba pac treba. Ko sem prisel v SLO in preveril stanje, pa so dejansko odbili zgolj 1,67€, kar je tudi najnizji mozni znesek za stroske dviga na tujem bankomatu. Na Filipinih tudi veliko trgovin ne podpira Maestro oz. Cirrus kartice.

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

HIP_HOP ::

Pozdravljeni!

Ker se odpravljam na Erazmus izmenjavo (v Euro območju), se zanimam za bančni račun, ki omogoča dvigovanje gotovine v evropi brez provizije. Kot je že omenil dejanslo (par postov nad mano), to omogoča NKBM. Zato me zanima, kaj si mislite o tem študentskem računu ter kakšen nasvet... :)

gendale ::

kaj pa če si odpreš račun v državi v kateri boš na izmenjavi?
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

HIP_HOP ::

To bi lahko, ampak potrebujem že sedaj številko računa, da mi lahko nakažejo štipendijo.

St235 ::

Glede na to da so informacije v tej temi kar stare je treba pač preverit katere banke to sedaj nudijo. Znotraj EU je navišja provizija 50c, maj pa odvisno od banke do banke. Na tvojem mestu bi rpeveril še večje tuje banke, če imajo dviganje brez provizije na vseh svojih avtomatih ali kaj podobnega.

Drugače pa je ponudba NKBM OK. Glede na to, da nimaš nekih kreditov trajnikov ni problema menjat banke.

HIP_HOP ::

Nisem hotel odpreti nove teme, ker sem opazil, da že podobna obstaja. Mene zanima le v osnovi brezplačno dvigovanje gotovine na bankomatu (ker v pol leta, se 50c na dvig kar nabere). Če še ponujajo internetno bančništvo še toliko bolje (predvsem zaradi preverjanja stanja).

Torej je NKBM kar dobra izbira.

Okapi ::

Če smo čisto natančni, nobeno dvigovanje gotovine ni zares brezplačno, ker vedno plačuješ stroške vodenja računa. Drugače pa so dandanes v razvitem svetu potrebe po gotovini minimalne, ker lahko praktično vse plačaš s kreditno kartico.

O.

GupeM ::

Sam imam NKBM študentski račun. Drugače vse v redu, moti me le dnevna omejitev dviga na bankomatu na 160€. Drugače pa nobene provizije na nobenem bankomatu. Če se odločiš za internetno bančništvo ki ti omogoča tudi plačevanje računov, dobiš SecureID kartico, ki je za študente po polovični ceni 15€. Če rabiš eBančništvo samo za preverjanje stanja je brezplačno.

Bi pa še nekaj omenil. V starejših postih sem bral, da v primeru plačila s kartico kupec ne plača provizije. Ravno danes je punca imela tehnični pregled ter registracijo vozila. Uslužbenka ji je povedala ceno ter jo vprašala, ali bo plačala s kartico ali z gotovino. Punca ji je rekla da bo s kartico, on pa pravi da je za plačilo s kartico provizija 1,xx€. Ne vem točno koliko, vem pa da več kot 1€. To sem videl prvič tako da sem jo potem vprašal če je pri plačilu z gotovino tudi kaj provizije :P odgovora seveda nisem dobil :D

ingeniero ::

Pred enim mesecem sem želel dvigniti denar na večih avtomatih na Kitajskem (na vseh je bil Maestro znak). Na nobenem mi ni uspelo. Mastercard je deloval brez problema (provizija okoli 12€). Maestro mi je deloval in še deluje v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Maroko, Rusiji, ...

St235 ::

GupeM je izjavil:

Sam imam NKBM študentski račun. Drugače vse v redu, moti me le dnevna omejitev dviga na bankomatu na 160€. Drugače pa nobene provizije na nobenem bankomatu. Če se odločiš za internetno bančništvo ki ti omogoča tudi plačevanje računov, dobiš SecureID kartico, ki je za študente po polovični ceni 15€. Če rabiš eBančništvo samo za preverjanje stanja je brezplačno.

Bi pa še nekaj omenil. V starejših postih sem bral, da v primeru plačila s kartico kupec ne plača provizije. Ravno danes je punca imela tehnični pregled ter registracijo vozila. Uslužbenka ji je povedala ceno ter jo vprašala, ali bo plačala s kartico ali z gotovino. Punca ji je rekla da bo s kartico, on pa pravi da je za plačilo s kartico provizija 1,xx€. Ne vem točno koliko, vem pa da več kot 1€. To sem videl prvič tako da sem jo potem vprašal če je pri plačilu z gotovino tudi kaj provizije :P odgovora seveda nisem dobil :D


zakonsko to ni sporno dokler na to pozori kupca. Večina trgovcev se tega ne gre. SE pa seveda najdejo monopolisti kot je pošta, AMZS in podobni, ki to počnejo. No, saj ne da je popust na gotovino, kaj drugega kot zaračunavanje provizije.

dejanslo ::

Mislim, da imajo vse banke objavljene cenike storitev tudi na internetu. Zaradi dela sem se pred par meseci bolj podrobno spustil v cenik NKBM in prišel do sklepa, da imamo študentje skorajda vse praktično brezplačno. Lepo je biti študent.. :)
There`s More Than One Way To Do It

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dejanslo ()

urosh ::

drugi pa uporabljano sparkasse in plačujemo "vodenje računa" in imamo dvige na vseh bankomatih evro območja zastonj, pa še vsa plačila preko spleta so free (trajniki, položnice itd).

fosil ::

Nič ni zastonj, to vse plačaš z višjo postavko za vodenje računa.
Tako je!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

nlb paketi? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5517338 (14242) ahac
»

Razlika med Plačilno, debetno in kreditno kartico

Oddelek: Loža
1323142 (17139) St235
»

Dvigovanje denarja na bankomatu na Hrvaškem?

Oddelek: Loža
105634 (5468) krho
»

Dvig gotovine na drugi banki

Oddelek: Loža
3111734 (10764) AklAm
»

Denar za potovanje po Indiji

Oddelek: Loža
205339 (4622) manaay

Več podobnih tem