» »

težava z ruterjem, T2

težava z ruterjem, T2

mate100 ::

Živjo

že nekaj časa se mučim z eno težave. Kupil sem router Edimax br6226n. Moj ISP je T2. Konfiguracija routerja mi je uspela na dinamični IP. Da bi lahko z več računalniki dostopal do interneta, sem T2 zaprosil za statični IP za router. Poslali so mi podatke. Na routerju sem iz dinamike spremenil na statiko, vendar sedaj stvar ne deluje več. Vse kontrolne lučke na svičih in ruterju gorijo OK, samo računalnik ne vpostavi zveze z internetom. Piše, da mi ni bil dodeljen IP. Ne morem se niti povezati z ruterjem, da bi preveril, kako je nastavljen. Vem pa, da sem eno DNS številko vtipkal napačno, a je sedaj nikakor ne morem popraviti, ker se ne morem povezati z ruterjem. Ruter sem že resetiral, a stvar še vedno ne deluje.

Zelo bi bil vesel, če bi mi lahko kdo pomagal.

popster ::

Ne morem se niti povezati z ruterjem, da bi preveril, kako je nastavljen.


čudno, to bi pomojem moral prvo napravit
iztaknit wan, priklopit lan in se povezat na ruter in tam nastavljat stvari

fosil ::

Kot prvo, za dostop za več računalnikov na net ne potrebuješ statičnega IP-ja.

Kot drugo pa imam občutek da ne ločiš med modemom in ruterjem (se opravičujem če se motim).
Tista škatlica, ki si jo dobil od T2 je modem in je ne smeš kar zamenjat z ruterjem, ki si ga kupil. Ampak ju moraš povezat.
Tako je!

mate100 ::

fosil, to mi je jasno, kaj je modem in kaj ruter. Mogoče nisem bil dovolj jasen. Vse imam povezano. kabel od modema (od T2) do ruterja v WAN in iz LAN na ruterju do računalnika. Pa se povezava ne vzpostavi. S kablom direktno iz računalnika do modema pa normalno deluje. Staični IP bom uporabil za ruter.

popster, ne razumem kaj si mi predlagal, da se povežem z ruterjem. Iztaknem naj kable iz modema do WAN na ruterju in kako naj potem povežem raunalnik z ruterjem, da naj bi delalo?

Ziga Dolhar ::

Resetiraj ruter, ane, da se boš lahko spet povezal nanj in ga ustrezno zastavil.
https://dolhar.si/

mate100 ::

ja logično, ampak tud to sem že naredu, pa še vedno nič

urbybaby ::

Jst sem imel tudi doma Edimaxo-ov router, T2 in statični IP. Nikakor mi ga ni uspelo usposobiti. Z vsemi drugimi routerji ni bilo nobenega problema. Sem pa slišal, da Edimax-ovi routerji zelo neradi delajo na T2. Verjetno bučka, ampak vendarle...

popster ::

vsekakor se probaj povezat z računalnikom na ruter preko lan kabla. Pač da prideš v menu od ruterja,kjer lahko nastavljaš stvari

mate100 ::

urbybaby je izjavil:

Jst sem imel tudi doma Edimaxo-ov router, T2 in statični IP. Nikakor mi ga ni uspelo usposobiti. Z vsemi drugimi routerji ni bilo nobenega problema. Sem pa slišal, da Edimax-ovi routerji zelo neradi delajo na T2.


A si potem uspel usposobit Edimaxov ruter? Če je tako sranje z Edimaxam, je boljš imet kaj druzga, al kaj

Evo, sedaj pa dela, wireless. čudo tehnike

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mate100 ()

urbybaby ::

ne, nism uspel, sem ga vrnil in vzel drugega...

mate100 ::

urbybaby je izjavil:

ne, nism uspel, sem ga vrnil in vzel drugega...

tud jaz bom po moje to naredu. Mi je ruter delal 1 uro in potem je vse crknlo. Še telefon, ki ga imamo na T2 ;(( :P

popster ::

ja se kupi kvalitetno robo in plačaš poštnino samo enkrat.

solatko ::

Najboje je na router clonirati mrežno kartico, ki ti na modemu deluje, tako da modem prepozna router, kot tvoj računalnik, potem pa na routerju nastaviš naslove ali pa daš, da ti jih sam dodeli.

mate100 ::

Spet jest. Edimaxa zamenjal za Linksysa wrt54gl, pa spet isti problem. Pri nastavitvah ruterja mi je pomagal en prjatu, ki te zadeve mal bolj obvlada kot jaz. Pa nisva uspela. Ruter sva nastavla. Računalnik se poveže z ruterjem (s kablom ali wireless), do interneta pa se ne da prit. Zgleda, kot da med Linksys ruterjem in T2 modemom ni povezave. Probala sva z vsemi mogočimi kabli, pa nič. In glej ga zlomka, sedaj še laptop s kablom direktno na modem ne vzpostavi povezave. hudiča :P

Še eno konkretno vprašanje, sicer bolj telebansko. Na T2 imaš baje dve dinamični IP številki. Kaj to v praksi pomeni? A so lahko trije računalniki (ali pa ruter in dva računalnika - 1 računalnik stacionarc s kablom direktno v modem + 1 računalnik preko ruterja) povezani z internetom? Jaz razmišljam takole: če sta 2 IP številki na voljo, eno ima ruter, eno stacionarc in potem za laptopa zmanjka IP številk. A je to to?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mate100 ()

mate100 ::

solatko je izjavil:

Najboje je na router clonirati mrežno kartico, ki ti na modemu deluje, tako da modem prepozna router, kot tvoj računalnik, potem pa na routerju nastaviš naslove ali pa daš, da ti jih sam dodeli.


Kako pa to narediš? Glede na moje zadnje težave bi to znala bit prava rešitev.

JohanP ::

v katere LAN porte na modemu pa vtikaš tvoje kable z ruterja, računalnikov in telefona?
Če imap Šmartkom modem, potem ti na Lan4 in včasih tudi Lan3 internet ne dela, ker je rezerviran za ipTV.

Sicer ne vem kako je pri T-2, ampak statični ip je lahko vezan na MAC naslov routerja ali računalnika. Ponavadi ISP vzame prvi mac, ki je na voljo iz tvoje povezave - refresh na nov mac je možen, če je tako nastavljeno, v nasprotnem pa je treba poklicat, da naj ti nastavijo statični ip na novi - trenutno delujoč MAC naslov. Še enkrat pa - ne vem kako ima to urejeno T-2.

solatko ::

Nastavitve mrežne kartice si je modem zapomnil, ko si vmes dal router, ti modem ne mora dat povezave, zato poveži s kablom router in računalnik odtipkaj v brskalniku naslov routerja 192.168.x.x (poglej v navodilih za router) in pri nastavitvah poišči clone mac adress. Ko boš dobil sporočilo, da je mac naslov cloniran, bo modem prepoznal router kot računalnik in bo vzpostavil povezavo. Potem samo še nastaviš brezžično in imaš lepo poštimano. Če se ti da igrat z nastavitvami, daš še vsakemu računalniku svoj naslov in to je to. Drugače pa router sam dodeli naslove računalnikom in karkoli boš priklopil žično, bo povezava takoj, na wi-fi pa odvisno od nastavitve, če boš omrežje zaklenil z geslom (priporočljivo), boš moral odtipkati geslo za vstop, če ne bo gesla se bo tudi brezžično povezal takoj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ne dela internet

Oddelek: Pomoč in nasveti
404871 (3277) seba-beba
»

ASUS RT-N66U 3x (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
7813780 (12369) styled
»

Innbox v50 in ruter

Oddelek: Omrežja in internet
199787 (9314) Malajlo
»

Vzpostavitev brezžičnega interneta

Oddelek: Omrežja in internet
163107 (2841) barbara2
»

linksys WRT54GL, problem pri instalaciji

Oddelek: Omrežja in internet
162387 (2165) teoo

Več podobnih tem