» »

Evropski cilj: 30 megabitov za vsakogar

Evropski cilj: 30 megabitov za vsakogar

Ars Technica - Evropska komisija za informacijsko družbo je v okviru programa Digital Agenda predstavila evropski načrt za razvoj širokopasovnih internetnih povezav. S smelo postavljenim ciljem želijo do leta 2020 vse Evropejce opremiti z optičnimi 30-megabitnimi povezavami, polovica pa naj bi jih imela kar 100-megabitne povezave, proti čemer se zdijo ameriški načrti o vzpostavitvi štirimegabitnih bakrenih priključkov po vsej državi kar smešni. Trenutno ima v EU odstotek prebivalstva optično povezavo, kar je dvanajstkrat manj kot na Japonskem in petnajstkrat manj kot v Južni Koreji.

Kako točno bomo to stopnjo v Evropi dosegli, dokument ne pojasnjuje. V njem zgolj svarijo, da bomo brez državne intervencije dobili zgolj suboptimalne rešitve, zato pričakujemo nadaljnja direktive iz EU. V dokumentu piše, da morajo oblasti zagotoviti, da javni in zasebni sektor sodelujeta pri sistematičnem omogočanju širokopasovnega dostopa gospodinjstvom, ne da bi si stala napoti.

V poročilu mimogrede ugotavljajo, da Evropejci zaostajamo za Američani pri distribuciji glasbe prek spleta. Američani prek spleta kupijo štirikrat več glasbe od Nemcev, Britancev in Švedov, ker so trgi v Evropi preveč razdrobljeni. Če bi želeli v Evropi postaviti ameriški ekvivalent iTunesa, bi moral postavljavec žonglirati s pogajanji z več kot dvajsetimi SAZAS-i. Zaradi tega EU vedno bolj zaostaja na področju medijskih storitev tako za kupce kot tudi v smislu delovnih mest.

V Digital Agendi pozivajo Komisijo tudi k posodobitvi pravil za kibervarnost, saj se le 12 odstotkov Evropejcev na spletu počuti varne.

14 komentarjev

subby ::

fino! še 10 let trpet na 1M dsl...

sidd ::

Tole pa se odlično ujema z pozimov na predlagam.vladi.si za izgradnjo državnega optičnega omrežja! Vse kar je potrebno, tja še dodati povezavo na tole EU "direktivo" ter glasovati za! :)
Bolje en državni priključek pa izbiraš ponudnika, kot pa ponekod mogoče adsl...drugod pa kar 2 različna optična priključka.:)
no idea for signature
signed
I

NavadniNimda ::

Kakšne neumnosti vidim o Ameriških načrtih? Američani so sprejeli zelo podoben National Broadband Plan, ki, med drugim, zahteva, da do leta 2020 vsaj 100 milijonov Ameriških domov dobi širokopasovno povezavo. To pa pomeni optika FTTH in next-gen broadband wireless.

Američani so to sprejeli že nekaj časa nazaj in že pospešeno delajo, kar pomeni, da so še vedno vsaj en korak pred nami Evropejci, ki se preveč obiramo, preveč sanjamo in se premalo pospešeno integriramo po vseh premisah. Tovrstne poteze evropske komisije je zatorej potrebno pohvaliti, saj so korak v pravo smer.

Evo link:
http://www.broadband.gov

fosil ::

Kje pa so našli cifro 30?
Ni mi jasno zakaj ne vsaj 100, če se že gradi optika.
Tako je!

JohanP ::

Poanta je: 30 megabitov za nadzor vsakogar v Evropi!

BaToCarx ::

Mislim da je bistvo tukaj da so povdarili OPTICNO in ne kako staro povezovanje. 30 mbit te pa ne briga ko mas optiko, placi pa mas 100 placi vec pa mas 1gbit, 10... Samo ce ni kabla do tebe nimas nic razen kabelski internet pa razne DSLje in mobilne moznosti, wi-fi pa tako.

Ze ko so t-2 in telekom zaceli z gradnjo opticnega omrezja bi se moralo prisilit da de polaga samo eno. Koncni uporabnik pa izbere ponudnika. Se je zgodilo to? ne..

JohanP je izjavil:

Poanta je: 30 megabitov za nadzor vsakogar v Evropi!


definiraj nadzor prosim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaToCarx ()

hook ::

Hja, js bi raj zamenjal 20 Mbit/s za to, da se spet vnese EU podpro odprtim standardom in interoperabilnost ter FOSS.

Ktj ::

V dokumentu piše, da morajo oblasti zagotoviti, da javni in zasebni sektor sodelujeta pri sistematičnem omogočanju širokopasovnega dostopa gospodinjstvom, ne da bi si stala napoti.


BaToCarx je izjavil:

...
Ze ko so t-2 in telekom zaceli z gradnjo opticnega omrezja bi se moralo prisilit da de polaga samo eno. Koncni uporabnik pa izbere ponudnika. Se je zgodilo to? ne..



Slednje se pač ne dogaja. Kljub temu, da je določena firma zaintereserana za izgradnjo optičnega omrežja po občini dobi posel Telekom z mnogo manj ugodno ponudbo izgradnje omrežja. Ni trikrat za rečt, da do izteka pogodbe ne bo še nič narejeno(2018). Pa še niti velika občina nismo in tudi nismo predaleč od primerne optične povezave....

Bananovec ::

Verjetno je mišljeno VSAJ 30Megabitov na Evropejca, kar pomeni, da bodo eni imeli lahko tudi po 100 Mb ali 1 Tb, ostali pa bomo imeli pač samo 30 Mb. To je IMo dobra stvar, saj je meni zelo težko imeti priklopljena 2 računalnika na 1 Mb povezavo. Da ne omenim, da je max pri nas 2 Mb.

Dami ::

Če bi že na začetku ko se je začelo z optiko pri nas lepo urejeno da se potegne en kabl, bi mel 2x več folka priključek. Tak pa majo eni potegjena 2 kabla, eni pa gledamo prazne omarce že 3 leta. T-2 je medtem stagniral, T1 pa lepo cuza EU in vleče kjer je njemu interes.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

BaToCarx ::

Tako je Dami.

Zgleda pa da vecina tukaj je mularije ki se ne spomni da so nasi starsi sami kopali pa polagali kable a tel. prikljucek in je zdej vse od telekoma.... zgodovina se ponavlja? :D

Pat_MaGroin ::

Telekom je, kakor vem, ustavil izgradnjo optičnega omrežja.

LP,
PIC

Bor H ::

Sam ne pozabit da bo 2020 30Mbit nekje tako kot 1Mbit danes, kar ma pa itak lahko skorej vsak, tako da bi se dal to bolj kot načrt razumeti kot napoved.

nuclear ::

če bi začel kopat že zdavnaj, bi vedeli da bi s tem pohitrili vso gospodarstvo v državi sloveniji..
Corsair 750D - VI Hero - i5 4670k - Corsair Dominator 32GB - 1080Ti - EVO 500GB
- Sabrent 1TB nVME - Corsair AX860i - Ducky Shine 3 Brown


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Univerzalen širokopasovni dostop do interneta bi EU stal pol bilijona

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4812365 (8599) SuperVeloce
»

EU bo investirala 9,2 milijarde v širokopasovni internet (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
6524344 (20963) BlueRunner
»

Evropsko poročilo o širokopasovnem internetu kaže napredek

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
103290 (2689) Icematxyz
»

Evropski cilj: 30 megabitov za vsakogar

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
144468 (3589) nuclear
»

Širokopasovni internet se cení

Oddelek: Novice / Ostale najave
375747 (3852) techfreak :)

Več podobnih tem