» »

Google prihaja v dnevne sobe z Google TV

Google prihaja v dnevne sobe z Google TV

Vsi načini upravljanja Logitechovega predvajalnika

vir: engadget
engadget - O Googlovem pohodu na male (velike?) zaslone se je govorilo že dolgo, na konferenci I/O pa so namere potrdili. Razlogi so očitni, saj je televizijski oglaševalski trg samo v ZDA vreden 70 milijard dolarjev. Google jasno živi od oglasov, ki jih prikazuje ne le na spletnih straneh, temveč še na mobilnih telefonih in kmalu očitno tudi v dnevnih sobah, kar naredi trg s 4 milijardami uporabnikov toliko bolj zanimiv. Uradni razlogi za predstavitev Google TV so seveda drugačni (manj zlobni).

Pri Googlu menijo, da je za ogled videoposnetkov najprimernejši največji zaslon v hiši. Velika verjetnost je, da je to televizijski sprejemnik v dnevni sobi. Po drugi strani klasični televizijski programi pomenijo gledalčevo prilagajanje njim, namesto njihovo prilagajanje gledalcem, obenem pa pri njihovem velikem številu dandanes ogled določene oddaje pomeni pravi podvig pri brskanju po sporedu.

Posledično ni presenečenje, da se mnogi uporabniki zatekajo na internet, kjer si oddaje ogledajo po bolj ali manj legalni poti takrat, ko se jim to zdi najprimerneje. Pri Googlu bodo z Google TV tako združili televizijo in internet ter njihove dobro poznane zmožnosti iskanja informacij. Osnova je prav iskanje, kjer bodo rezultati vsebovali oddaje, filme, serije, itd., ki se že predvajajo oz. se bodo predvajali v kratkem na običajnih televizijskih kanalih, zadetke z video-strani, npr. YouTube, ter posnetke, zajete z običajnih televizijskih programov, ki jih imajo uporabniki shranjene na svojih digitalnih video snemalnikih, dandanes običajnih pri večini ponudnikih televizije.

Ker je srce Google TV Android ter brskalnik Chrome z Adobeovim Flashom, internet ne bo omejen samo na YouTube, temveč bo možno brskanje v polnem pomenu besede, kot ga poznamo z osebnih računalnikov. Nekoliko drugačna bo le strojna oprema. Sony bo npr. predstavil kar televizijske sprejemnike ter ločene BluRay prevajalnike, ki bodo imeli vgrajeno podporo Google TV. Logitech pripravlja ločen predvajalnik (t.i. set-top-box) brez optične enote, medtem ko bo večini skupna uporaba Intelovega Atoma CE4100 (namenjenega prav medijskim predvajalnikom), WiFi in HDMI povezljivosti ter v vsakem primeru upravljalci, ki bodo podpirali QWERTY tipkovnice. Te bodo lahko fizične, na običajnem daljinskem upravljalniku, ali pa bodo njihovo mesto prevzele naprave, na katerih že teče Android.

Google TV bo še letos na voljo v ZDA, prebivalci preostalega sveta pa se lahko novega gledanja televizije nadejamo v letu 2011. Prvi ogled v resničnih pogojih so si ponovno izborili pri Engadgetu.

22 komentarjev

BaToCarx ::

Ne, hvala. :D

sirotka ::

Google: one to rule them all :)?

nekikr ::

Vsi bi radi reklame ponujali.....zakaj hudiča se ne najde nekdo, ki bi mi ponudil kvaliteten program BREZ reklam...takoj bi se naročil na tako storitev! (pa ne mi o tistem, da lahko snemam pa potem za nazaj pogledam itd.).

Gregor P ::

Lahko pa snemaš in gledaš sproti z rahlo zakasnitvijo:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

PARTyZAN ::

Adblock Plus TV edition?

imagodei ::

nekikr,

ker reklame plačajo ljudi, ki delajo na televiziji? d0h! :\
- Hoc est qui sumus -

Pyr0Beast ::

Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

nekikr ::

imagodei: ja, ampak v mojem predlogu bi pa jaz plačal ljudi, ki delajo na televiziji, z mojo mesečno članarino v tem VIP klubu :)

CoolBits ::

Sej plačaš... RTV :))

PaX_MaN ::

Uf, 2011.
Pa še eno škatlo zraven? Ne, hvala.

Adblock Plus TV edition?

To rabimo!
Zdaj so začeli nekaj težiti s slovenskimi reklamami na tujih programih (Discovery, Hallmark in morda še kakšen).

imagodei ::

morda bi bilo precej drago... Program bi moral biti jako širok, da bi zadel čimveč ciljnih skupin, torej bi plačeval mnogo za nekaj, kar 90% sploh ne bi hotel gledat.

Ampak, reklam pa ne bi bilo.

Sicer pa - saj imaš tako. Če se ne motim, na Discoveryju ni reklam, razen tistih njihovih napovednikov in samopromocijskih. Program je plačljiv, plačaš ga posredno preko svojega ponudnika TV-ja (kabelska, IP TV...)

Že na National Geographicu so reklame.
- Hoc est qui sumus -

dunker ::

CoolBits je izjavil:

Sej plačaš... RTV :))

Hahahahaha. ;) Si me dobro nasmejal, dokler nisem ugotovil, da je v bistvu stvar bolj žalostna. :)

nekikr ::

imagodei: Discovery, History in ostali šopajo reklame nonstop (njihove, a na 10 minut).

RTV: zakaj hudiča ne gremo pred parlament zaradi tega natega (na suho)? Kolega je tam delal prakso in je rekel takole:

"Preko študenta sem delal že kar nekaj stvari pri veliko firmah ampak tako malo nisem delal nikjer. Toliko zajebancije ni niti slučajno bilo nikjer..."

M.B. ::

Tako kot so že na slashdotu povedali, to ni nekaj novega za večino računalničarjev. Iskanje po kanalih je že zdaj mogoče. Nastavitev snemanja ne da bi bilo treba vedeti kdaj je na sporedu tudi. To omogoča že mythtv in verjetno tudi vsi ostali PVRji, brskanje po internetu tudi. Edina novost je da je internet in TV skupaj, pri Mythtv pač moraš v drugi meni če želiš na internet in pa vse skupaj so zapakirali za množice.

Adblock za televizijo pa tudi obstaja Mythtv commercial skip. Dela od 80-90% odvisno od kanala. Že dolgo gledam TV brez reklam :D
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

imagodei ::

nekikr> "imagodei: Discovery, History in ostali šopajo reklame nonstop (njihove, a na 10 minut)."

Zakaj ponavljaš očitno? Saj sem ti napisal:
na Discoveryju ni reklam, razen tistih njihovih napovednikov in samopromocijskih


See? Ne pritiskat na gumb Odgovori, še preden orenk prebereš, na kaj sploh odgovarjaš.
- Hoc est qui sumus -

nekikr ::

Ja ti si napisal "razen" kar bi pomenilo da ni panike. Meni so pa tako neumni, da bi rad bil brez tega. And that bears repeating. :)

amacar ::

Pa glej hbo, tam pa ni reklam.

WildChild ::

Najcenejša varjanta (razen par TB diskov :P ) je definitivno mythtv. :) Ah ja sam že t-2 TV pa bom lahko šaltal med več kot 5 kanali :D
in da mood

pivmik ::

Jaz gledam TV brez reklam:
Enosavno, ko začnejo reklame preklopiš na drug kanal.
To je moje sveto pravilo.
LP, Gregor GRE^

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pivmik ()

Jst ::

Američani (tech journalisti) pravijo takole:

Po debaklu z Google Android telefonom (Nexus), so se tega lotili očitno malo bolj resno. Vpletli so celotno verigo, od proizvajalcev, PR, do končnih prodajalcev. Morda jim uspe tam, kjer so ostali bili poraženi - AppleTV, recimo.

MS Home Media Server preveč vsiljuje upravljanje z windowsi, ploeg tega pa še ena škatla zraven TVja in tone daljincev, ki jih že uporabljajo, ni ravno Must-Have. Lahko pa, če proizvajalci TVjev GoogleTV implementirajo v same TVje, da bi potem bil to super korak (dodaten feature TVjev) pri dostavi internetnih vsebin na TV. Kot samostojen SetTopBox, pa jim ne diši najbolj.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Icematxyz ::

Verjetno bo jim pa prav prišel STB ki temelji na:

-Spletnih virih video vsebin (potencial enormen). Na primer zamislite si da bi ljudje raje gledali serijo ki jo snema nek XYZ fantič in nalaga tedensko na Youtube. Ti pa vmes ponujaš reklame... Oziroma da kar velika podjetja imajo svoj kanal za distribcijo na Youtube. Oziroma neke čisto XYZ stvari ki so inovativne in aktualne v nekem trenutku. Aja ne. To že tako imajo... Bi verjel da boš za ustvarjanje kvalitetnih video vsebin na teh distribucijskih kanalih kmalu pošteno plačan. Podobno kot če narediš "killer aplikacijo" za kakšno platformo za telefon.

-Razvita programska tehnologija ki to omogoča od vira do end-userja in jo Google že ima praktično na vsakem koraku

-Celo lastno tehnologijo za ustvarjanje in izmenjavo video vsebin imajo. WebM. Se pravi odpade še klasično plačevanje licenčnin za streamanje video vsebin do njihovega STB. Kot je z uporabo kakšnih drugih tehnologij na primer to potrebno. V katerem je še najverjetneje hardwerski dekoder za WebM. Kot v njihovem telefonu na katerem teče njihov OS. In na hišo na katero je priklopljena njihova optična povezava pridejo še ko prižgeš računalnik. Najverjetneje boš imel na njem nameščen Google OS.

Ne vem jaz od kod vam ideja da Google pri čemer ni uspešen. Google je za to generacijo to kar je bil za prejšnjo Microsoft. Alfa in omega.

Skrb vzbujajoče. :)

Zgodovina sprememb…

ABX ::

Pyr0Beast je izjavil:




Adblock plus FTW!
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Televizija brez televizije, možno? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
7116339 (14178) 34054
»

Logitech zaustavil proizvodnjo Revueja

Oddelek: Novice / Ostalo
115313 (4566) nekikr
»

Predstavitev Google TV-ja v sredo

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
115748 (4390) sreckom
»

Bo 2010 končno leto Linuxa? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Android
22254380 (49627) Icematxyz
»

Google in Dish združujeta internet s televizijo

Oddelek: Novice / Android
53539 (3148) Bor H

Več podobnih tem