» »

Reptura Ahilove tetive

Reptura Ahilove tetive

Zdutor ::

Pozdravljeni

Prejšnji teden sem si poškodoval Ahilovo tetivo, katero mi je zdravnik lokalno zašil. Trenutno nosim nehodilni mavec, čez tri tedne upam, da prejmem hodilni mavec s petko. Zanima me, ali ima kateri od vas podobne izkušnje. Kako dolgo traja rehabilitacija? Po kolikšnem času bom smel ponovno za volan avtomobila? Hvala za odgovore.

imagodei ::

Lokalno zašil? Čakaj, a si imel operacijo v bolnišnici, al ti je lokalni ranocelnik nekaj šival?

Po drugi strani res upam, da ti je katerikoli dohtar tetivo prišil lokalno, ne pa recimo nelokalno, na čelo ali na komolec. :\
- Hoc est qui sumus -

Zdutor ::

Natančneje: Subkutalni šiv Ahilove tetive. Razumljivo?:D

AngelOfDeath ::

Sam sem imel vnetje in natrganje ahilove tetive. Meni niso nič šivali... Približno 4 mesece sem imel longeto + bergle. Na nogo nisem smel stopiti. Tako da sem celo lansko poletje bil na berglah. Popolnoma zdrav pa še danes nisem...
edit: Slovnica

Moj foter je to imel, je dokaj zajebana reč - tko da, moje sožalje. Če se prav spomnim, se je mavca znebil po nekako 2-mesecih. Ne spomnim se točno, kako je vozil - upam, da ga ni z mavcem sral okoli... Takoj, ko so mu mavec dol dali, je pa začel vozit, to pa sigurno. Fora je sicer, da pri teh poškodbah kar malo forsirajo, da začneš (v mejah normale in kot ti to predpiše fizioterapevt) čimprej obremenjevat nogo. Noga namreč precej oslabi in najbrž ne bo nikoli več taka, kot je bila. Foter si je tetivo strgal kake 5 let nazaj, pa ima še danes eno meče opazno bolj "shujšano", kot drugo. Po poškodbi je bilo z vsakim športom konec za cca 1 leto, sicer pa sedaj že kake 3-leta normalno športa (predvsem tenis, kolesarjenje, hoja v hribe).

Skratka, za eno leto se lahko posloviš od vseh oblik športa. Za normalno premikanje boš dober že čez cca 2 meseca, če boš poslušal zdravnike in v prvih treh tednih res miroval, da se tetiva zaceli. Večje obremenitve tetive boš gotovo čutil še nekaj mesecev (npr. hoja po stopnicah, hitri štarti, plavanje s plavutmi...) v obliki pekoče bolečine. Na kakšno resno športanje, ki zahteva hitre spremembe smeri gibanja (košarka, tenis) pa lahko najbrž pozabiš vsaj za kakih 18 mesecev. Tetiva se sicer lahko zdravi več kot dve leti, malo je odvisno tudi od starosti. Če je starost v tvojem profilu točna, boš verjetno v kakem letu in pol že kar v redu.

Je pa tako - kakšne košarke bi se jaz na tvojem mestu izogibal do konca življenja. Parkrat vreči na koš je OK, kaj več kot to pa... Moraš vedeti, da se ti tole lahko ponovi in če se, ni ravno fino. Tle je dvojni problem: prvič, če ti tetiva poči že samo enkrat, pomeni, da si najbrž gensko nagnjen k temu, torej imaš že zaradi tega večjo verjetnost, da se ti to zgodi (ponovi). Poleg tega pa, če se ti tetiva enkrat strga, pač ni več "nova". Tako da, žal, prognoza ni najboljša.
- Hoc est qui sumus -

Bellzmet ::

Kakšni linki do člankov, objav, glede fizioterapije in nasploh okrevanja bi prav prišli? Mogoče pozna kdo kakšno knjigo z nasveti glede tega?

lp

5er--> ::

Za literaturo vpiši v ta iskalnik:
achilles tendon rupture rehabilitation

gendale ::

glede na to da si mlad (mladi imamo več rastnega hormona, ki pospešuje sintezo kolagena v tetivah) in da je bila tetiva kirurško popravljena, lahko z agresivno rehabilitacijo (primerne obremenitve prav tako povečujejo sintezo kolagena in hkrati omejijo slabljenje mišic) upaš na okrevanje v 6 do 9 mesecih

bj5441 ::

Pozdravljeni,

Mene zanima ali lahko hodis, če pride do rupture AT.
Namrec jaz sem zacutil pok pri badmigtonu,me je fejs bolelo in nisem mogel hoditi. Semsel zdravniku kirurgu,celo trije so me pogeldali, in rekli da tukaj spoh ne gre za rupturo, gre za poskodbo misice.... in sem dobil samo longet, tri, ki sem jo snel takoj ko sem zacutil da lahko stopim na nago. Tako mi je receno. Na nogo sem stopil po dveh tednih. Iz tedna v teden je bilo bolj, razen da je poskodovana noga ob vecji obremenitvi ( recimo če stojim vec kot uro) kar lepo natecena.

Ko sem sel na morje sem pri vtopu v morje, slisal isti pok kot pri bamdmigntonu, obcutek jepodoben, boli me,sicer ne velik, na prste ne morem dvigniti celotne teze telesa, noga je natecena.

Zanima me ali gre za pretrgano tetivi ali samo natrgano?

Hvala za odgovor.

Ugibam, ampak morda ti je počila ovojnica mišice?
- Hoc est qui sumus -

kevaliz ::

Ce bi mel tetivo pretrgano ne bi mogel stopiti na prste. Sem jo imel sam in ni šans. Lahko tudi preveriš na hitro. S kolenom se usedi oz. opri na stol ali nekaj podobnega, da imas nogo v zrcalno črko L. nekdo drug pa ti naj stiska mečno mišico. če ti gleženj oz stopalo trza oz. se premakne, tetiva ni pretrgana

ZarodeX ::

Ruptura* :D, drugače pa želim čim prejšnje okrevanje =)

tx-z ::

Sicer mal offtopic, ampak za to sm slišu že pr par osebah da se jim je zgodil, nism mel pa priložnosti vprašat kako je do tega pršlo. Kaj pravzaprav si počel, da se je to zgodil?
tx-z

kevaliz ::

Pri meni se je zgodilo med treningom košarke. Pač hotel sem pošprintat in kar naenkrat slišim nek pok. Sprva sem mislil da mi je priletela žoga ali pa da so teniske počile , potem sem pa začutil bolečino, naprej pa itak jasno :)

izbrisiracun ::

Kobe Bryant je tudi imel natrgano tetivo(od sredine Aprila) in trenutno že teče (na tako imenovani anti-gravity treadmill). Je pa tu na delu vse kar denar kupi.

trizob ::

imagodei je izjavil:

Moj foter je to imel, je dokaj zajebana reč - tko da, moje sožalje. Če se prav spomnim, se je mavca znebil po nekako 2-mesecih. Ne spomnim se točno, kako je vozil - upam, da ga ni z mavcem sral okoli... Takoj, ko so mu mavec dol dali, je pa začel vozit, to pa sigurno. Fora je sicer, da pri teh poškodbah kar malo forsirajo, da začneš (v mejah normale in kot ti to predpiše fizioterapevt) čimprej obremenjevat nogo. Noga namreč precej oslabi in najbrž ne bo nikoli več taka, kot je bila. Foter si je tetivo strgal kake 5 let nazaj, pa ima še danes eno meče opazno bolj "shujšano", kot drugo. Po poškodbi je bilo z vsakim športom konec za cca 1 leto, sicer pa sedaj že kake 3-leta normalno športa (predvsem tenis, kolesarjenje, hoja v hribe).

Skratka, za eno leto se lahko posloviš od vseh oblik športa. Za normalno premikanje boš dober že čez cca 2 meseca, če boš poslušal zdravnike in v prvih treh tednih res miroval, da se tetiva zaceli. Večje obremenitve tetive boš gotovo čutil še nekaj mesecev (npr. hoja po stopnicah, hitri štarti, plavanje s plavutmi...) v obliki pekoče bolečine. Na kakšno resno športanje, ki zahteva hitre spremembe smeri gibanja (košarka, tenis) pa lahko najbrž pozabiš vsaj za kakih 18 mesecev. Tetiva se sicer lahko zdravi več kot dve leti, malo je odvisno tudi od starosti. Če je starost v tvojem profilu točna, boš verjetno v kakem letu in pol že kar v redu.

Je pa tako - kakšne košarke bi se jaz na tvojem mestu izogibal do konca življenja. Parkrat vreči na koš je OK, kaj več kot to pa... Moraš vedeti, da se ti tole lahko ponovi in če se, ni ravno fino. Tle je dvojni problem: prvič, če ti tetiva poči že samo enkrat, pomeni, da si najbrž gensko nagnjen k temu, torej imaš že zaradi tega večjo verjetnost, da se ti to zgodi (ponovi). Poleg tega pa, če se ti tetiva enkrat strga, pač ni več "nova". Tako da, žal, prognoza ni najboljša.

Noga si opomore do popolnosti, kar zadeva nepoškodovanega tkiva. Če si le prizadevaš. Sam imam začuda po zvinu levega gležnja levo mečo v obsegu za dobrih 20 % večjo, najbrž kot posledico nekoliko drugačnega gibanja zaradi anatomskih sprememb po poškodbi. Težav nobenih, ponovnega zvina nikoli več izkusil. K sreči.

Jaz bi mu svetoval strog počitek v trajanju kot mu ga bo določil ortoped. Potem pa veliko zmerne aerobne vadbe in toplih kopeli, da je predel okoli tetive dobro prekrvavljen in seveda fizioterapijo dlje od predpisane in krepilne vaje po posvetu z dobrim fizioterapevtom, da se tetiva močno ojača! Nato postopno privajanje na želene aktivnosti, rizične seveda odsvetujem. Ob tem je zelo pomembno ogrevanje in previdno raztezanje. V času okrevanja naj se dobro in redno prehranjuje, priporočam mu še uživanje veliko C vitamina in drugih mikrohranil (vit. A, cink ...), ki pospešujejo celjenje!

izbrisiracun je izjavil:

Kobe Bryant je tudi imel natrgano tetivo(od sredine Aprila) in trenutno že teče (na tako imenovani anti-gravity treadmill). Je pa tu na delu vse kar denar kupi.

Pospešeno celjenje, tudi ob pomoči ustreznih mikrohranil, morda zdravil kot so AAS (ne zloraba, da ne bo pomote), strogo mirovanje in veliko napora v pravilno rehabilitacijo (fizioterapijo in krepilne vaje).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: trizob ()

@trizob,

sporočilo sem pisal maja 2010. Napisal sem tudi:
Foter si je tetivo strgal kake 5 let nazaj ... sedaj že kake 3-leta normalno športa

Tako da, hvala za tvoje nasvete, a od poškodbe je minilo že preko 8 let. Z nogo nima pri normalnih obremenitvah nikakršnih težav; redno igra tudi tenis, hodi v hribe... Kljub vsemu so mu odsvetovali igranje košarke iz dveh pomembnih razlogov. Eno je genetika. Če se ti strga ahilova tetiva zgolj ob obremenitvi, brez dodatne zunanje pomoči (torej brez udarca, napačnega giba oz. koraka, skratka zaradi neke neobičajne sile), imaš očitno že prirojeno nekoliko slabše tetive. In drugo, če do rupture že enkrat pride, tetiva pač ni več nova. S kitami ni tako kot s kostmi - tam načeloma velja, da po določenem času zlom postane enako močan, kot preostali del kosti. S kitami (oz. konkretno z Ahilovo tetivo) ni tako. Potem, ko enkrat pride do rupture Ahilove tetive, je le-ta vedno nekoliko bolj nagnjena k ponovni rupturi.
- Hoc est qui sumus -

trizob ::

imagodei je izjavil:

@trizob,

sporočilo sem pisal maja 2010. Napisal sem tudi:
Foter si je tetivo strgal kake 5 let nazaj ... sedaj že kake 3-leta normalno športa

Tako da, hvala za tvoje nasvete, a od poškodbe je minilo že preko 8 let. Z nogo nima pri normalnih obremenitvah nikakršnih težav; redno igra tudi tenis, hodi v hribe... Kljub vsemu so mu odsvetovali igranje košarke iz dveh pomembnih razlogov. Eno je genetika. Če se ti strga ahilova tetiva zgolj ob obremenitvi, brez dodatne zunanje pomoči (torej brez udarca, napačnega giba oz. koraka, skratka zaradi neke neobičajne sile), imaš očitno že prirojeno nekoliko slabše tetive. In drugo, če do rupture že enkrat pride, tetiva pač ni več nova. S kitami ni tako kot s kostmi - tam načeloma velja, da po določenem času zlom postane enako močan, kot preostali del kosti. S kitami (oz. konkretno z Ahilovo tetivo) ni tako. Potem, ko enkrat pride do rupture Ahilove tetive, je le-ta vedno nekoliko bolj nagnjena k ponovni rupturi.

Svetoval sem temu, ki sprašuje po forumu. Tebi sem namenil le, da se noga popolnoma opomore po distrofiji zaradi počitka. Drugo je s poškodovanimi tkivi. ;)

trizob je izjavil:

Svetoval sem temu, ki sprašuje po forumu. Tebi sem namenil le, da se noga popolnoma opomore po distrofiji zaradi počitka. Drugo je s poškodovanimi tkivi. ;)

Hja, ne vem, citiral si celo moje sporočilo, svoje sporočilo pa pospremil z izjavo "Jaz bi mu svetoval..."

Seveda sem pomislil, da svetuješ mojemu fotru :)
- Hoc est qui sumus -

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bolečine pod kolenom

Oddelek: Šport
202906 (2260) IL_DIAVOLO

Okrevanje po rupturi Ahilove tetive

Oddelek: Loža
3618525 (6022) Bellzmet
»