» »

Grška finančna kriza

Grška finančna kriza

««
«
1 / 8
»»

guest #44 ::

Naj mi kdo prosim, razloži wtf se dogaja tam dol?

Država vzame kredit
Ga zapufa
Pade v krizo
Vzame še nekaj kredita
Uvede dodatne obremenitve na prebivalstvo, da ga lahko izplača


Neki mi ne štima...kako lahko država vzame kredit? Komu je dolžna?

Če je tko kot mislim, pol kaj k**** se grejo? Kako se lahko država zadolži in pol ti plačuješ za njene neumnosti?
No fucking way, ljudje ki so me zadolžil brez mojega privoljenja si zaslužijo metek v čelo.
Čeprav neki mi smrdi...ne more bit kr tko enostavno.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/86613...


Mislim, da bi tudi Slovenija rabila neke anti zapravljanje javnega proračuna zakone. Sej ne rabi bit korupcije, da se kaznuje. Če enostavno si sklenil posel, financiral iz državnega denarja in se izkaže kot velika polomija...odgovorni naj bo kaznovan.

Falcon
Patrie
Vojaška bolnišnica
Določeni gradbeni objekti/avtoceste


Se že na 200m vidi, da je to neodgovorno razsipanje. Le nek pravni postopek bi bilo dobro spisati.
Všeč mi je analogija z AutoCAD-om, mislim da je za "Apparent intersection", opis gre nekako tako...če zgleda da bi se morlo križat, pol se da križat, le nek matematični postopek je potrebno pogruntati.
Isto bi tu veljalo...če zgleda kot rasipanje, vrjetno je razsipanje, le postopek kako to dokazati se mora pogruntat.

BALAST ::

V kapitalistični demokraciji je tako, da se daje na rano razkužilo in obliž, ko se rana zaceli, obliža ne odstranimo, ampak dodamo še enega, da ja ne bo tam še enkrat rana. Vmes se pa zagnoji okoli obliža ali pa nastane rana kje drugje in začnemo z podobnimi postopki, le da smo bolj precizni z izbiro razkužila in obliža, cena je večja, pravega vzroka pa še ne znajo odkrit in se zgodba ponovi.

Kako si pa politika išče zaveznike ali rečeno potencialne kupce, je pa sama velika korupcija ponavadi zaradi geografskih razsežnosti ali pa neke druge dobičkonosne dejavnosti z (vstavi poljubno kriminalno dejanja). Tako se taki ljudje na stolčkih lepo smejijo pred kamerami, podajajo idealistične izjave neke tretje raziskave, ki so po vsej verjetnosti malce zaokrožene v njihovo korist, ko pa je pozornost obrnjena v drugo smer se pa začnejo fukarit naokoli z raznimi packarijami, sabotažami, izsiljevanji, poleg seveda prijateljskega stika med zavezniškim kardelom.

To je jedro krize, demokracija je postala preveč predvidljiva z denarnega stališča. Kupi to prodaj za nekaj %, daj podporo politikom, znancem, okradi nešteto potencialnih kupcev, še predno bodo opazili, vlagaj nekaj tudi v znanje, saj tam bo dobiček... In začne se novi krog.

Tako jaz to gledam in ne vidim druge rešitve, kot da damo eni strogi centralistični upravi ves gestapo nadzor, da se bo uredilo po strogih pravilih. Sicer bo nekaj % populacije odstreljene, ampak če bi samo gledali na človekove pravice, potem bi lahko obsodili vsakega vladarja, da jih je enkrat poteptal.

WarpedGone ::

Neki mi ne štima...kako lahko država vzame kredit? Komu je dolžna?

Možnosti je več: tuje banke, domače banke, obveznice. Razlika je v pogojih vračanja.

Kje je osnovni vir težav? Da gre neka skupina ljudi na cesto in zahteva več denarja zase, država pa potem nekomu drugemu vzame in da tem. Če ne najde nobenga "primernega za vzet" pa vzame kredit.

Primeren je seveda najbolj tisti, ki se najmanj upira. V primeru kreditov bi se lahko upirali naši otroci ampak oni se zaenkrat nekak še ne - ker jih še ni na svetu sploh, še nimajo volilne pravice al pa so zaenkrat še v skupini, ki trenutno zase zahteva več denarja (študenti).

Izhod na dolgi rok je abolicija takih privilegijev posameznim skupinam. Nobenih subvencij, olajšav, dokladov, dodatkov in podobnih kategoričnih izjem. Vsi enak delež prispevamo državi in konec, nobena marginalna skupina nima zase pravice zahtevat posebnih pogojev, ne v plus, ne v minus.

Nad simboliko greš lahko le z močnejšo simboliko. Pred cesarjem vsi enaki.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

guest #44 ::

Moja mama me je tako vzgajala, da če ni bilo denarja za igračo/sladkarijo/random neumnost... pač je nism dobu. In sem se moral zadovoljit z tem kar imam.

Enostavno mi je smešno, kako lahko na državnem nivoju se jemlje kredit in zadolži nevešče državljane.

Sej vem da glumim meglo...ampak vseen mi noče sprocesirat v glavi. Kdo so te skupine, ki zahtevajo denar? Upokojenci, študenti, delavci, banke, mafija,...?

Kaj, če bi se to zgodilo v slo? Kako bi reagirali?

Wox ::

To maš takšna čisto naivna vprašanja. Malo si preberi o tem, kako država funkcionira. Recimo, avtoceste smo rabli zdaj in ne čez 50 let, zato si država vzame kredit, da se študentarija lahko že danes vozi z avti na fax.:))
Tvoje zadnje vprašanje... Sej nihče ti ne more zagotoviti, da se to ne bo zgodilo pri nas, pa boš potem lahko videl kako bo.

guest #44 ::

Že že. Sam pač bi se počasneje gradilo.

No whatever...sej vem, da je zadeva zakomplicirana. Sam ta princip ekonomije na zadolževanje, mi je pač tuj.

Brane2 ::

Če prav razumem, je velik del "našega" problema v tem, da so Grkom največji del denarja posodili Nemci in Francozi in sedaj smo kao v dreku, ker bi oboji radi svoj denar nazaj, če ne od Grkov pa od vseh nas.

Eh, kje so stari dobri časi ko se je folk smejal Markovićevemu konvertibilnemu dinarju...
Ta je imel, kot je sedaj videti, še vedno veliko solidnejšo osnovo od EUR...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Wox ::

guest #44 je izjavil:

Že že. Sam pač bi se počasneje gradilo.

No whatever...sej vem, da je zadeva zakomplicirana. Sam ta princip ekonomije na zadolževanje, mi je pač tuj.

Ma ja. Mama te je dobro vzgojila. Če bi bili vsi ljudje na Svetu tako vzgojeni, sploh ne bi prišlo do te krize v kateri smo sedaj. Jeb ga. Amerikanarji so še seksali na kredit.

Thomas ::

Grkom drahmo, nemškim in francoskim bankam dajmo pa hudiča. To je po moje edino prav.

Ker tale vztrajnost s katero bankirji dajejo denar zgubam kot so grška vlada in od njih pobirajo obresti, ker vedo da Grke "bo nekdo rešil", v primeru kakršnihkoli težav, je že mau toooo much. So dajali denar Argentini, General motorsu, nepremičninskim nakupom ... rabno vsemu, kjer je zadaj stala država kot nekakšen "supergarant".

Od tega je bila dvojna škoda. Denar je hodil v maloro in hkrati ni financiral boljših projektov.

Tale praksa se res mora nehat.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

USS Liberty ::

Včeraj sem zvečer na htv gledal omizje na temo Grčije in so rekli, da so v Grčiji imeli celo takšne socialistične privilegije, da je šla lahko mati samohranilika z dvema otrokoma v pokoj že pri 44 letih in je dobivala 2000 evrov penzije, folk pa dobiva posebne dodatke 15% pri plači, če prihaja pravočasno v službo. LOL, torej je v Grčiji normalno, da zamujaš v službo. Pa da ne govorimo o tistem nonsensu 13. in 14. plače in še ostalih visokih dodatkih v javni upravi. V eni četrti v Atenah imajo 13.000 bazenov, davčni upravi so jih pa prijavili samo 300, za dohodke so pa prijavljali, da imajo 12.000 evrov na leto. Malo kdo od gostincev, trgovcev, podjetnikov... kupcu izda račun in seveda ne plača davka državi... na črpalki tankaš bencin, plačaš, računa pa ne dobiš. In sedaj, ko pa so bankrotirali čisto po svoji krivici, pa te balkanci še protestirajo, ker se od njih zahteva, da uvedejo vsaj malo reda v svoji hiši...

Za propad Grčije so krivi čisto vsi od prvega do zadnjega Grka: od politikov in tajkunov, pa do navadne lene grške raje, ki se samo sonči, nekaj protestita in dobiva dober denar za malo ali pa celo za nič dela...

Grčija je s ponarejenimi bilancami prišlla v evro zono. Niso izpolnjevali dveh od treh mastrihtskih pogojev(javno finančni primanjkljaj, javno finančni dolg). Za javnofinančni primankljaj je bil kriterij 3%, Grčija pa ima sedaj 14%, v resnici pa najbrž še dosti več. Grčijo bi morali izključiti iz evro cone in to je veliko boljša rešitev za stabilen evro, kot pa, da jim dajejo še nove kredite.
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Zgodovina sprememb…

Matako ::

Slovenci radi damo Grčiji, ker dobro vemo, da socio-bluzerji kot smo bomo verjetno kmalu na vrsti za pomoč. Solidarnost FTW! XD.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

kmetek ::

Tukaj ni samo država kriva, ljudje so krivi ker so goljufali na veliko:

- prijavljali so nižje prejemke - do 12.000EUR letno nimajo dohodnine (ljudje pa po 20-25.000EUR realno)
- goljufali so z davki - niso izdajali računov
- 13 in 14 plača pri že tako visokih plačah.

In potem se nabere.

In ja, sem PROTI pomoči Grčiji in ZA izključitev iz EURO cone, ker so goljufali - to je pa tudi KAZNIVO dejanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kmetek ()

Pšenični ::

"Ker tale vztrajnost s katero bankirji dajejo denar zgubam kot so grška vlada in od njih pobirajo obresti, ker vedo da Grke "bo nekdo rešil", v primeru kakršnihkoli težav, je že mau toooo much. So dajali denar Argentini, General motorsu, nepremičninskim nakupom ... rabno vsemu, kjer je zadaj stala država kot nekakšen "supergarant""


Tole je bistvo cele zadeve. Da pač bankirji ne nosijo nobenih posledic svojih neumnih odločitev. In rešujejo sedaj, rešujemo, nemške in francoske banke. Vsi mi jim rešujemo riti. Kot v bivši Jugi.

Zanimivo je tud tole, ko smo že pri grkih. Včeraj je pisalo v delu, da se policaji z motorji zaletavajo v rajo in tepejo folk z palicami, kot v Iranu. Vendar glej ga zlomka, na TV ju ni bilo nič. Verjetno le sučajno. Prikazovali so le "uboge" policaje. Niti enega posnetka policista na motorju ali s palico, ko garba - seveda saj oni se le branijo pred pobesnelio rajo. Zanimivo. Manipulacija morda?

Brane2 ::

Tudi tisto "bilo je celih 20.000 demonstrantov" zveni malo butasto za vstajo cele države, kot so to deklarirali.
On the journey of life, I chose the psycho path.

lopov ::

guest #44 je izjavil:

Naj mi kdo prosim, razloži wtf se dogaja tam dol?
Država vzame kredit
Ga zapufa
Pade v krizo
Vzame še nekaj kredita
Uvede dodatne obremenitve na prebivalstvo, da ga lahko izplača

{SNIP}
Kar si naštel za Grčijo velja tudi za Slovenijo :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

Valvoline ::

Šolski primer kako požrešni državni paraziti (javni sektor) uničijo državo.Pričakovan scenarij.
I FEEL SLOVENIJA gre po isti poti.Parazitland.

Pšenični ::

"Tudi tisto "bilo je celih 20.000 demonstrantov" zveni malo butasto za vstajo cele države, kot so to deklarirali."

Blo je sam v Atenah okol 250.000 folka. Na nekih forumih sem zasledil, da nekateri že filajo kufre in bodo pribežali tud v Slovenijo.

Valvoline ::

Pšenični je izjavil:

"Tudi tisto "bilo je celih 20.000 demonstrantov" zveni malo butasto za vstajo cele države, kot so to deklarirali."

Blo je sam v Atenah okol 250.000 folka. Na nekih forumih sem zasledil, da nekateri že filajo kufre in bodo pribežali tud v Slovenijo.

Državni paraziti se bojijo za svoje stolčke.In vitalni 50 letni kvazi upokojenci za svoje pokojnine.
Tam ziher ne vidiš nobenega ki dejansko nekaj dela in ustvarja. Fuj !!!

Pšenični ::

"Državni paraziti se bojijo za svoje stolčke.In vitalni 50 letni kvazi upokojenci za svoje pokojnine.
Tam ziher ne vidiš nobenega ki dejansko nekaj dela in ustvarja. Fuj !!!"

Včasih se mi zdi grška zgodba neverjetno podobna slovenski, ne vem kdaj je šel v penzijon Mitja Klavora, ampak se mi zdi da je bil star 41 let. Mislim ko je šel v pokoj, in ni bil edini.... Tko da ne mislit da je pri nas kaj bolje, pa neke zaslužne pokojnine, pa neki brezvezni dodatki...Sam je fino kazat na grke, ane...

Včasih se mi zdi grška zgodba neverjetno podobna slovenski. Tud po tem, da se tud pri nas politiki delajo "glupe in nekej glumijo". Kakšen bo epilog? To tud mene zanima.

kmetek ::

S starši je najprej živel v Starem trgu pri Ložu, nato pa od leta 1960 v Medvodah. Na srednji šoli je maturiral leta 1974 v Kranju in se istega leta zaposlil v tedanjem Republiškem sekretariatu za notranje zadeve kot kriminalist pripravnik. Po srednji šoli je končal šolo za pehotne rezervne oficirje v Bileći in po odsluženem vojaškem roku postal rezervni častnik. Diplomiral je na Pravni fakulteti v Ljubljani leta 1987. V kriminalistični službi notranjega ministrstva je ostal do razrešitve junija 1994, kariero je končal na mestu direktorja kriminalistične službe. Razrešen je bil po odločitvi vlade brez obrazložitve, povezano pa s tako imenovano afero Depala vas, po kateri je bil razrešen tedanji minister za obrambo Janez Janša. V letih 1997-2005 je bil zaposlen v družbi Petrol d.d. kot svetovalec in kot izvršni direktor. V letu 1995 je pri založbi DZS izdal knjigo ZDRS, napisal je preko 50 kolumen v dnevniku Dnevnik pot psevdonimom Samo Burja. V letu 2005 se je ponovno upokojil in bil imenovan na mesto prokurista v družbi Fenolit d.d.

JAO JAO JAO JAO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

XsenO ::

Tiste lenobe bi morali lepo otoke začet prodajati pa se pobrati iz lastnega dreka.
1 + 1 = 1

Hair ::

Glede na to, da Slovenija spada med najmanj zadolžene države v EU (trenutno okrog 45% BDP) in ima kljub finančno-gospodarski krizi zelo solidno bonitetno oceno (AA), ni nikakršne bojazni, da bi šla po isti poti kot Grčija. Vsaj ne glede na trenutno odvijanje dogodkov (nikoli ne reci nikoli :)).

Pa še tole - razlog da v EU čarajo in čarajo okrog Grčije ni Grčija sama (zanjo bi že našli rešitev, takšno ali drugačno), ampak je problem ta, kakšen signal bodo dali ostalim državam članicam, ki pa dejansko hodijo po stopinjah Grkov - npr. najbolj kritična Portugalska, ali pa Španija, Irska... Diskriminacije se pa seveda ne smejo it.

Glavni problem pa je evro - če se teh vprašanj ne reši na pravilen način, lahko začne evro strmoglavo padati -> evropska gospodarska katastrofa. Če ne bi bilo monetarne unije bi pomoje že zdavnaj obesili Grčijo za jajca in jo prepustili bankrotu.


lp!
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.

Isotropic ::

kriva je tudi EU, da jih niso po prstih ze prej...

kopernik ::

Ne vem, če je že kdo omenil, ampak zanimivo je to, da maastrichtska pogodba ne vključuje zgolj členov o finančni disciplini temveč tudi člen o prepovedi bailouta posamezne članice. To pogodbo je kršilo že mnogo članic, sedaj jo s tem bailoutom prav posiljujejo.
EDIT: ja, saj vem, da je Grčija samo proxy do nemških in francoskih bank

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

paljer ::

Trenutno se dogajajo stvari, ki si jih pred par leti ni predstavljal nihče.

Problem Grčije ni samo njihov, ampak bodo zaradi njega trpele poslovne banke po vsej Evropi.

Cena zadolževanja raste za večino evropskih držav, kar bo trenutno evropsko krizo še bolj poglobilo in povečalo.

Naslednji v vrsti stojijo Portugalska, Španija, Irska, VB, Italija in večina novo pridruženih članic. V primeru krize v večini od naštetih držav, je konec s celotnim svetovnim finančnim sistemom.

Ocenjujem, da je verjetnost za tak potek dogodkov že nad 50%.

kmetek ::

Naredili smo svetovno napako z EU in NATO.

PaX_MaN ::

EDIT: Ups, to je zastarel tekst.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

kopernik ::

Ne, bral sem o členu 125:

But the EC Treaty contains a variety of provisions designed to regulate the economic and fiscal conduct of Member States. Among these rules, Article 125 states that:
"A Member State shall not be liable for or assume the commitments of central governments, regional, local or other public authorities ... of another Member State, without prejudice to mutual financial guarantees for the joint execution of a specific project."
On a plain reading, the provision suggests that one Member State cannot guarantee or assume responsibility for the obligations of another Member State. This would not of itself prevent a Member State from making a bilateral loan to another Member State. The obligations of the latter State are not thereby assumed or guaranteed; they are merely funded or financed. Yet a broader approach to the interpretation of the Treaty is generally required, and it seems to be generally accepted that Article 125 was designed to reinforce fiscal discipline and prevents mutual aid of the kind contemplated by the Greek support mechanism - hence its label as a "no bailout" clause.


Ok, je malo megleno, ampak verjetno je tak člen tam z razlogom.
EDIT: člen 103 govori o pomoči unije (community financial assistance), pri Grčiji pa gre za bilateralne dogovore posameznih članic in še to samo tistih z EUR.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

tomaz- ::

Hair je izjavil:

Glede na to, da Slovenija spada med najmanj zadolžene države v EU (trenutno okrog 45% BDP) in ima kljub finančno-gospodarski krizi zelo solidno bonitetno oceno (AA), ni nikakršne bojazni, da bi šla po isti poti kot Grčija. Vsaj ne glede na trenutno odvijanje dogodkov (nikoli ne reci nikoli :)).

Pa še tole - razlog da v EU čarajo in čarajo okrog Grčije ni Grčija sama (zanjo bi že našli rešitev, takšno ali drugačno), ampak je problem ta, kakšen signal bodo dali ostalim državam članicam, ki pa dejansko hodijo po stopinjah Grkov - npr. najbolj kritična Portugalska, ali pa Španija, Irska... Diskriminacije se pa seveda ne smejo it.

Glavni problem pa je evro - če se teh vprašanj ne reši na pravilen način, lahko začne evro strmoglavo padati -> evropska gospodarska katastrofa. Če ne bi bilo monetarne unije bi pomoje že zdavnaj obesili Grčijo za jajca in jo prepustili bankrotu.


lp!


Lepše ne bi mogel povedati !

Okapi ::

Pa da ne govorimo o tistem nonsensu 13. in 14. plače in še ostalih visokih dodatkih v javni upravi.
samo je treba biti pošten, tudi pri nas imamo regres, ki je v bistvu 13. plača in je celo obvezen, potem imaš pa še "božičnice" in še kakšne dodatke na koncu leta. Poleg tega imamo obvezno plačano malico in pol ure plačanega odmora vsak dan (to so trije plačani delovni tedni na leto!), česar AFAIK nimajo nikjer v razvitem svetu. Poleg tega je obvezno plačan prevoz na delo, česar tudi nimajo nikjer.

Evo, ravno gledam eno plačilno listo - malica in prevoz je 100 evrov na mesec, se pravi še ena plača na leto. Tiste pol ure plačanega odmora pa tudi lahko prevedemo v še eno plačo na leto.

Pa imaš 13. plačo za malico in prevoz, 14. plačo za odmor in 15. plačo za regres.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

PaX_MaN ::

kopernik je izjavil:

Ne, bral sem o členu 125:

But the EC Treaty contains a variety of provisions designed to regulate the economic and fiscal conduct of Member States. Among these rules, Article 125 states that:
"A Member State shall not be liable for or assume the commitments of central governments, regional, local or other public authorities ... of another Member State, without prejudice to mutual financial guarantees for the joint execution of a specific project."
On a plain reading, the provision suggests that one Member State cannot guarantee or assume responsibility for the obligations of another Member State. This would not of itself prevent a Member State from making a bilateral loan to another Member State. The obligations of the latter State are not thereby assumed or guaranteed; they are merely funded or financed. Yet a broader approach to the interpretation of the Treaty is generally required, and it seems to be generally accepted that Article 125 was designed to reinforce fiscal discipline and prevents mutual aid of the kind contemplated by the Greek support mechanism - hence its label as a "no bailout" clause.

Ok, je malo megleno, ampak verjetno je tak člen tam z razlogom.
EDIT: člen 103 govori o pomoči unije (community financial assistance), pri Grčiji pa gre za bilateralne dogovore posameznih članic in še to samo tistih z EUR.

Noja, slovenska verzija tega člena pravi takole:
1. Unija ne jamči za obveznosti niti ne prevzema institucionalnih enot centralne, regionalne ali
lokalne ravni države in drugih oseb javnega prava ali javnih podjetij katere koli države članice, kar pa
ne posega v vzajemna finančna jamstva za skupno izvedbo določenega projekta. Država članica ne
jamči za obveznosti niti ne prevzema obveznosti institucionalnih enot centralne, regionalne ali lokalne
ravni države in drugih oseb javnega prava ali javnih podjetij druge države članice, kar pa ne posega
v vzajemna finančna jamstva za skupno izvedbo določenega projekta.

djordjevic ::

Okapi je izjavil:

Pa da ne govorimo o tistem nonsensu 13. in 14. plače in še ostalih visokih dodatkih v javni upravi.
samo je treba biti pošten, tudi pri nas imamo regres, ki je v bistvu 13. plača in je celo obvezen, potem imaš pa še "božičnice" in še kakšne dodatke na koncu leta. Poleg tega imamo obvezno plačano malico in pol ure plačanega odmora vsak dan (to so trije plačani delovni tedni na leto!), česar AFAIK nimajo nikjer v razvitem svetu. Poleg tega je obvezno plačan prevoz na delo, česar tudi nimajo nikjer.

Evo, ravno gledam eno plačilno listo - malica in prevoz je 100 evrov na mesec, se pravi še ena plača na leto. Tiste pol ure plačanega odmora pa tudi lahko prevedemo v še eno plačo na leto.

Pa imaš 13. plačo za malico in prevoz, 14. plačo za odmor in 15. plačo za regres.

O.

Vse lepo in prav, toda v 'razvitem svetu' vsega tega, kar se pri nas dobi, nimajo iz enega preprostega razloga. Osnovne plače so višje. Saj se pa ve, da sta malica in prevoz na delo socialni korektiv, delodajalec pa ju rad izplača na račun nižje osnovne plače, ker mu gresta v celoti neobdavčena v stroške.
No grave is deep enough to keep us in chains.

kmetek ::

Točno tako, in še ta nova "minimalna" 562, poznam ogromno primerov, ki ima realno še vedno 450EUR potem mu kao preko stimulacije in dodatkov dvignejo na 562, seveda prispevki gredo realno iz 450EUR.

En velik LOL.

Okapi ::

Saj se pa ve, da sta malica in prevoz na delo socialni korektiv,
Ja no, tudi grški dodatek za pravočasen prihod na delo in ostale zadeve so socialni korektivi. Dodatek za pravočasen prihod na delo celo več kot to - je spodbuda in nagrada za bolj vestno delo, ki so jo vsaj časih imeli tudi ponekod pri nas (znano je, da nagrade zaležejo bolj kot kazni).

V glavnem, hotel se povedati, da se ne smemo preveč zgražati nad Grki, ker nismo nič boljši.

O.

kopernik ::

PaX_MaN je izjavil:


Noja, slovenska verzija tega člena pravi takole:
1. Unija ne jamči za obveznosti niti ne prevzema institucionalnih enot centralne, regionalne ali
lokalne ravni države in drugih oseb javnega prava ali javnih podjetij katere koli države članice, kar pa
ne posega v vzajemna finančna jamstva za skupno izvedbo določenega projekta. Država članica ne
jamči za obveznosti niti ne prevzema obveznosti institucionalnih enot centralne, regionalne ali lokalne
ravni države in drugih oseb javnega prava ali javnih podjetij druge države članice, kar pa ne posega
v vzajemna finančna jamstva za skupno izvedbo določenega projekta.


No, saj je enako. Zadolževanje Grčije verjetno ni bil skupni projekt z drugimi članicami ?

"kar pa ne posega v vzajemna finančna jamstva za skupno izvedbo določenega projekta." - to jaz razumem kot razne kohezijske in podobne sklade za pomoč slabše razvitim članicam. To je razumljivo izvzeto iz "država članica ne
jamči za obveznosti niti ne prevzema obveznosti institucionalnih enot centralne, regionalne ali lokalne
ravni države in drugih oseb javnega prava ali javnih podjetij druge države članice".

djordjevic ::

Okapi je izjavil:

V glavnem, hotel se povedati, da se ne smemo preveč zgražati nad Grki, ker nismo nič boljši.O.

Velja pa povedati, da je tega vseeno čedalje manj. To veva oba iz lastnih izkušenj. :P
No grave is deep enough to keep us in chains.

Okapi ::

Hja, regres, plačana malica & prevoz in pol ure plačanega odmora vsak dan je po naši zakonodaji še vedno obvezno.

O.

djordjevic ::

Zate ne vem, toda jaz si regresa že ne izplačujem. :P
No grave is deep enough to keep us in chains.

opeter ::

Hair je izjavil:

Glavni problem pa je evro - če se teh vprašanj ne reši na pravilen način, lahko začne evro strmoglavo padati -> evropska gospodarska katastrofa. Če ne bi bilo monetarne unije bi pomoje že zdavnaj obesili Grčijo za jajca in jo prepustili bankrotu.


Kaj pa dejansko pomeni bankrot države?
Pridejo sosednje države na ozemlje bankrotirane države in povedo, da je od danes naprej to njihova zemlja, ali kako? Kako to izgleda v smislu nepremičnin? Parlamentarna zgradba ostane prazna? Se prodajajo razne stavbe itn.?
Kaj je z državljani? Postanejo "sužnji"?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

XsenO ::

1 + 1 = 1

opeter ::

XsenO je izjavil:

National bankruptcy @ Wikipedia


"With the decline of the state its obligations are turned over to one or several successor states."

Aha, torej podobno kot delajo nekateri posamezniki: eno firmo zaprejo in odprejo drugo, pod novim imenom.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

ABX ::

Thomas je izjavil:

Grkom drahmo, nemškim in francoskim bankam dajmo pa hudiča. To je po moje edino prav.

Ker tale vztrajnost s katero bankirji dajejo denar zgubam kot so grška vlada in od njih pobirajo obresti, ker vedo da Grke "bo nekdo rešil", v primeru kakršnihkoli težav, je že mau toooo much. So dajali denar Argentini, General motorsu, nepremičninskim nakupom ... rabno vsemu, kjer je zadaj stala država kot nekakšen "supergarant".

Od tega je bila dvojna škoda. Denar je hodil v maloro in hkrati ni financiral boljših projektov.

Tale praksa se res mora nehat.


Vedno ekstremne rešitve imaš ti? Na srečo imamo kompromise, kjer iz napačne situacije izberemo najmanj bolečo opcijo.

opeter je izjavil:

XsenO je izjavil:

National bankruptcy @ Wikipedia


"With the decline of the state its obligations are turned over to one or several successor states."

Aha, torej podobno kot delajo nekateri posamezniki: eno firmo zaprejo in odprejo drugo, pod novim imenom.


Zadnji takšen primer je Argentina.
Argentine economic crisis %281999%E2%80%932002%29 @ Wikipedia
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

Samuel ::

Ne vem no.. pri tej "pomoči" gre bolj za to, da ostale članice Eurozone v tem trenutku dobijo neprimerno ceneje kredit kot pa Grčija sama zaradi obupne kreditne sposobnosti. Vračat kredit s 4% ali pa z 15% je pa seveda občutna razlika. Vprašanje je, če bo tega vračanja sploh kdaj prišlo...

Oziroma sem prepričan, da ko/če bi prišlo do zloma, posreduje Amerika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Samuel ()

lexios ::

Eh, drugo pakovanje, isto s. kot pred kakim letom, ko smo veselo reprogramirali kredite...

Hair ::

opeter je izjavil:

XsenO je izjavil:

National bankruptcy @ Wikipedia


"With the decline of the state its obligations are turned over to one or several successor states."

Aha, torej podobno kot delajo nekateri posamezniki: eno firmo zaprejo in odprejo drugo, pod novim imenom.

Ali pa se del dolga odpiše, ali ga prevzame kdo drug (lahko države, lahko banke), ali, ali... to so preveč kompleksne zadeve, da bi se lahko posploševalo, so pa v vsakem primeru posledice drastične.

Drugače se pa za v prihodnje razvija ideja o EMF (european monetary fund), ki po mojem mnenju zelo lepo reši te probleme (vsaj teoretično - ideja o sami obliki sicer še ni do konca razvita), ampak nam v trenutni situaciji ne pomaga, ker so pač prepozni... Bi bil pa to (in vrjamem da tudi bo) zelo velik korak k usklajeni monetarni politiki evrope.
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.

Hair ::

Samuel je izjavil:

Oziroma sem prepričan, da ko/če bi prišlo do zloma, posreduje Amerika.

Uf uf, tole pa ne bo čisto res... Dva razloga - Amerika ima preveč svojih problemov in premalo sredstev (preveč dolga, kakor pač obrneš), če pa bi že prišlo do tega, da se ponudijo, bi Evropa odklonila.
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.

Samuel ::

Ne bo držalo. Evropa sama v zadnjih 100 letih ni zmogla ničesar brez USA. Hočeš nočeš. In ko bo začelo res tečt v grlo bo Grčijo bailala Amerika. 35mrd EUR na leto ni niti pol procenta USA BDPja. Če se spomniš lanskih akcij FEDa, ki so šli v stotine milijard USD (en del tega, ne toliko majhen, so prejemniki že vrnili), je tole mala malica.

Hair ::

Ker nikoli nisem detajlno spremljal ameriškega gospodarstva, ne bom rinil z glavo skozi zid, ampak bi te prosil, da poveš kaj več o tem, kam so se zlivale milijarde FEDa.
Sam bi sicer predvideval, da v ameriška podjetja, oz. podjetja katerih lastniki (ali delni lastniki) so ameriška podjetja. Močno dvomim, da je kakšen $ priletel v katerokoli državno blagajno (pa mogoče to še, ampak sigurno ne evropsko).

Druga zadeva... ameriška zdravstvena reforma. Milijarde, milijarde, milijarde...
Tretjič... vojna področja. Milijarde, milijarde, milijarde...

Vztrajam pri svojem, ampak čakam da me prepričaš :P


pa še to - kaj naj bi predstavljalo tistih 35 mrd EUR?
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.

Samuel ::

tle je nekaj malega:
http://money.cnn.com/news/storysuppleme...

milijarde.. who cares about them.:P čaki.. kmalu bodo triljoni..

35mrd EUR je znesek, ki bo v povprečju na leto namenjen Grčiji.. torej cca 110mrd EUR v treh letih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Samuel ()

Valvoline ::

Državni paraziti bodo nedvomno pokopal Evropo in Slovenijo. Kot roj kobilic na pohodu.
««
«
1 / 8
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Grčiji ne deluje več PayPal (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
6628780 (17875) trenerkar
»

Koorporacije in vladanje svetu

Oddelek: Problemi človeštva
376906 (5448) vostok_1
»

Javna uprava Grčija - pravi carji

Oddelek: Loža
445091 (2604) -valvoline-
»

A vam je všeč [dogajanje v evropski uniji]? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12916031 (13022) Ramon dekers

Več podobnih tem