» »

vidnost na cesto

vidnost na cesto

soseda ::

Pozdravljeni.

Jaz imam nekoliko bolj pravno vprašanje. Na koncu služnostne poti ima sosed posajeno visoko grmičevje tako da se nič ne vidi ko se vklučujemo na cesto. Ogledalo smo naročili vendar ni prišlo do dogovora med sosedi, Ima kdo kako podobno izkušnjo oz.kam se obrniti ali narediti da bo boljši pregled na cesto. (pogovor s sosedi ne pride v pošev)

hvala

sverde21 ::

Nekdo naj tvega in se z eno kripo zaleti, bodo hitro namontirali... :)
<?php echo `w`; ?>

mastah ::

al pa ce grmovje tko ponesrec ponoc pozagas :)

LuiIII ::

Sicer ni neposredno povezano s tvojim problemom pa vseeno. Pri zagotavljanju pogojev za gradbeno dovoljenje sem moral, ker mejim na državno cesto, pridobiti tudi dovoljenje od DRSC. Ti so zahtevali, da imam 40m vidnosti v vsako smer in da naklon privoza v zadnjih 10m ne presega 3%. Da bom temu zadostil bom moral na sosedovem odstraniti staro hruško in porezati nekaj grmovja. No ne bo problemov, ampak je zanimivo, da so tako striktni. Tistih 10m se mi pa zdi da je bolj za šleper kot osebni avto. Ne ne bom furman.

Se pravi ti imaš služnostno pravico ali jo ima on? Sosed ima grmovje na delu parcele kjer je vknjižena služnost?

soseda ::

sverde ...nekaj se jih je tam pa res že zaletelo...ker je kar težko noter zaviti.

Mastah...ja dobra ideja...je tud men že na misel prišlo, ampak imam rajši malo bolj uradno.

LuIII...Verjetno bi potem tudi naši sosedje potem morali poskrbeti za vidnost. To služnostno pot imamo v solastništvu s sosedom, ki pa jo uporablja še en sosed ki ima služnostno pravico. Torej na njegovem ima posajeno grmičevje, ki je sedaj višje od 1,5 in se čisto nič ne vidi na cesto. So pa to naši sorodniki, ki radi samo nagajajo. pri izhodu iz našega dvorišča so nam na mejo postavili tudi betonski stebriček(ni zabetoniran), tako da imamo otežen izvoz iz našega dvorišča prav tako izvoz na cesto.

--- ::

Dobro slovenska mentaliteta sosedskih odnosov še nekako gre skos ampak da so pa povrh vsega še sorodniki 8-O

destiny ::

soseda, mislim da lahko daš prijavo občinskemu inšpektorju.

klemenSLO ::

Vprašanje če ima služnost sploh kakršno koli vpliv tu notri. Določena previla obstajajo (kot je rekel LuiIII). Če se da probaj rešiti z dogovorom. V najslabšem primeru prijava inšpektorju.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Tear_DR0P ::

ampak da so pa povrh vsega še sorodniki

to je najbolj tipično pri večini primerov
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

soseda ::

Ja žal sorodniki. Sj drgač bi jih pustila, nj majo svoj užitek. Pač v pokoju,nimajo druzga dela kot nagajat. Sam k res čist nč ne vidmo na cesto...že zarad varnosti drugih je treba kaj narest.

Pogovor žal odpade. Pride potem v poštev okoljski oz.občinski inšpektor. Skrbi me samo, ker ima na svojem grmovje, pot imamo pa v solastništvu.

destiny ::

To nima veze na čigavi zemlji je šavje. Če ovira pogled na cesto in s tem ogroža varnost, bo inšpektor odredil friziranje listkov :)

Shegevara ::

Če je že moje drevo oviralo cestno luč z eno košato vejo in so jo prišli en dva tri odžagat,.. se mi zdi logično da bi komot bilo možno še v tvojem primeru.

soseda ::

Se strinjam z vami.
pri izhodu iz našega dvorišča so nam na mejo postavili tudi betonski stebriček(ni zabetoniran), tako da imamo otežen izvoz iz našega dvorišča prav tako izvoz na cesto. Glede tega pa se verjetno neda nič?

BigWhale ::

soseda je izjavil:

Se strinjam z vami.
pri izhodu iz našega dvorišča so nam na mejo postavili tudi betonski stebriček(ni zabetoniran), tako da imamo otežen izvoz iz našega dvorišča prav tako izvoz na cesto. Glede tega pa se verjetno neda nič?


Na mejo brez soglasja ne morejo nicesar postaviti. Se mi zdi, da lahko 1.5m od meje.

soseda ::

Hvala BigWhale.
Kolikor vem se mi nismo strinjali,da se karkoli postavi na mejo, mislim,da smo se strinjali da se opravi meritev meje. (Če smo slučajno kaj takega podpisali,se da to preklicati pa kje?)

Kje lahko to zahtevam, da sosed odstrani betonski stebriček na meji 3 metrov?

destiny ::

Pomoje bo najbolje da se pozanimaš pri občinskem inšpektorju.

soseda ::

doma pravijo da smo podpisali za meritev meje ne da se količek na mejo postavi.

Z občinskem inšpektorjm sva na vezi,tk da bomo vidl kaj se bo dal narest...verjetno samo glede grmovja.

JohanP ::

Na spletni uradni list si preberi:

P R A V I L N I K o cestnih priključkih na javne ceste (Ur.l. 85/2009)
predvsem 3., 4., 11. in 27.člen ter Prilogo 1
ter
P R A V I L N I K o projektiranju cest (Ur.l. 91/2005)
18.člen

1. Zagotoviti je treba ustrezen priključek, ki ne sega na druge parcele (širina, kot, prečni in vzdolžni nagib, horizontalna krivina, cestni lok, odvodnjavanje !)
2. Zagotovti je treba ustrezno polje preglednosti. Če to ni mogoče, je potrebno dodati pripomočke (ogledalo, ...)
3. Sosed v območju meja ceste (tudi berme) in preglednostnega trikotnika nima dovoljenja za postavitev nobenih elementov, ki ovirajo preglednost - v skladu z 27.členom Pravilnika o cestnih priključkih na javne ceste (Ur.l. 85/2009).
4. Individualni priključek (do 4 hiše) ne zahteva posebne prometne analize, temveč le načrt prometne ureditve na dani parceli s prikazom preglednostnega trikotnika in tehničnim opisom - ponavadi v sklopu pridobitve dovoljenja za gradnjo hiše.

in na koncu še opomba:
1.člen, 5.točka v Pravilniku o cestnih priključkih na javne ceste (Ur.l. 85/2009).

LP

soseda ::

Hvala JohanP
Zdi se mi da so nekoliko zmanjšali grmovje, vseeno je bolj slaba vidnost zaradi grmovja oz dreves na njegovi strani...počakat moram še na odg.inšpektorice.

Kar se pa tiče betonske ovire na meji 3m pa občinski inšpektor ne more nič, ker to ni občinska cesta.

destiny ::

Za betonsko oviro bi se jest poslužil ene desantske akcije... Flikneš v avto in odpelješ na odpad..brez vprašanj in groženj oz česarkoli :)

Ca6e ::

Iz izkušenj iz gradbeništva ti povem da tudi grmičevje ki je neposredno ob cestnem telesu ne sme biti višje od 80 cm, prav tako nobeden zaidani objekt kot so škarpe itd. Če je ta cesta kategorije regionalne ceste in več (državne ceste) se obrneš na DRSC, če pa je to lokalna ki je v lasti občine se pa obrni na cestno podjetje ki vzdržuje to cesto. V praksi so ponavadi prišli si ogledali in lastniku naročili kaj naj stori, če lastnik ni naredil naročenega to uredijo sami in pošljejo račun.
Služnost ne pomeni lastništva zato je tudi on odgovoren za tisto cesto ki jo je dal v služnost.

soseda ::

živa meja je bila znižana, vseeno pa sedaj inšpektor od nas (nismo edini,ki pot uporab.)kar zahteva postavitev ogledala, če ne lahko pot zapre??
No ja kar se tiče količka občinski ne more nič, živa meja je bila nekoliko znižana. Nevem zakaj zdaj rabimo ogledalo,če naj bi sosed zagotovil preglednost s tem da je znižal živo mejo. Pa še to dobila obvestilo po mailu.

logout ::

Nerodna stvar pri inšpektorjih je ta, da niso zadolženi samo za tiste stvari, kjer sosed žuli tebe, ampak tudi za tiste, kjer ti žuliš soseda. Torej preden kličeš inšpektorja, se vedno prej prepričaš, če imaš sam vse urejeno po predpisih.

L.p., Kloko


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali obstaja služnost? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5221321 (12572) St235
»

Nevarna cesta zaradi koruze.

Oddelek: Na cesti
141952 (1382) s1m0n
»

Avtomobili parkirani ob cesti (koliko vstran mora biti?)

Oddelek: Na cesti
414256 (2854) kmetek
»

Zakon o košnji trave?

Oddelek: Loža
226950 (5655) Avenger
»

Izračun komunalnih prispevkov in cena gradbenega dovoljenja ?

Oddelek: Loža
2533551 (2746) tony1

Več podobnih tem