» »

3d tiskalnik

3d tiskalnik

««
7 / 48
»»

japol ::

dottor ::

200€ za printer... Velikost plasti 0.1-0.3mm, površina je podobna original prusi, kabli visijo povsod, ampak fali ena zelo zelo zelo pomembna stvar: kalibracija mize pred vsakim printom in kompenzacija zamika mize ;)
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

mihec87 ::

japol je izjavil:

Kaj pa ta?: https://www.aliexpress.com/item/2KG-fil...

Lej če iščeš printer postavi nek budget pa potem naprej(dosedaj si prilepil razpon 300-3k eur) čeprav za 800eur teško najdeš kaj bolje kot prusa i3 mk2..

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mihec87 ()

Red_Mamba ::

jaz delam printer z dvema glavama in se bo prodajal kot kit komplet za nekje 1200EUR.
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

i3 kopija s poceni kitajskimi servomotorji in kopijo arduinota? Za 1000€ dobiš original i3 mk2 z dvema/štirimi glavami (740€ je printer in 220-270€ so dodatne glave). Tako da preseneti nas ;)

I__I ::

@japol
Prevelika teža na x vozičku. Ponavadi je zaželeno, da sta x in y os čim lažje, da ne pride do vibracij (zaradi vztrajnosti). Zato se veliko uporablja bowden cevka in odstranitev motorja z x vozička. Oni so pa tuki dal še en motor na x voziček. Mal počasneje moraš printat. Pa tudi linearna vodila so bolj vprašljive kakovosti.

Se strinjam z Mihcem. Postavi si neke omejitve/želje glede cene, velikosti, hitrosti, kvalitete, kaj hočeš printat, hočeš sestavljat kit ali ne, hočeš "plug and play"?,...
Če misliš kupovati kitajske printerje, kupuj take ki so bolj popularni. Za take so potem že narejeni kakšni upgrade-i, ve se kaj so slabosti, če boš imel težave boš lažje našel pomoč.

@Red Mamba
Js tut. Ampak js ga delam zase, ne za prodajo. Dve glavi misliš imeti tako kot npr. BCN3D sigma?
Katero elektroniko pa misliš met? Za ta denar verjetno ne RAMPS?

dottor je izjavil:

i3 kopija s poceni kitajskimi servomotorji in kopijo arduinota? Za 1000€ dobiš original i3 mk2 z dvema/štirimi glavami (740€ je printer in 220-270€ so dodatne glave). Tako da preseneti nas ;)

nadgrajen troublemaker

dottor je izjavil:

dodatna glava stane max 30EUR

Zgodovina sprememb…

jenx ::

Ima kdo izkušnje s katerim od teh?

Renkforce RF100
CTC Bizer Pro

Rad bi se začel malo "igrati" s 3d printanjem in iščem nek poceni printer, pa sta se mi ta dva nekako zadopadla.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jenx ()

Nimam izkušenj. sem pa mal na hitro pogledal.
Renkforce rf100: majhen delovni volumen (100mm)3. (Čeprav glede na slike bi rekel, da bi lahko imel par cm večji volumen.) Brez ogrevane mizice, kar pomeni da lahko printaš bolj kot ne samo PLA. Se mi zdi da je namenjen bolj nemško govorečemu delu Evrope, tako da če ne znaš nemško boš bolj težko našel kakšna navodila za popravila/modifikacije.

CTC bizer Pro: Kopija starih makerbotov. Takšnih printerjev je cel kup od raznoraznih kitajskih proizvajalcev. Je pa sumljivo nizka cena na tvojem linku. Mislim da tudi nima ogrevane mizice. Dvojni ektrudor zna biti bolj problematičen kot pa uporaben.

Trenutno je v nizkocenovnem razredu zelo popularen Malyan M200 oz. Monoprice Select Mini (ista stvar, različno ime). Je tut bolj kot ne samo za PLA, mogoče tudi PETG (ogrevana mizica do 60°C). Volumen pa tudi samo (120mm)3.

Če pa imaš 400€ potem pa wanhao i3 v2.1 (http://www.3dprima.com/en/3d-printer/3d... oz. kopija le tega: Malyan M150.

Malo preglej teste, komentarje na googlu/youtubu, tako da vidiš kaj lahko pričakuješ.

Barvni 3D printer na žico:

750 funtov oz. google pravi 880€ + davek + poštnina. Spet se ponavljam... dobiš pruso s 4-imi glavami za podoben denar.

Tole ni nič novega. Obstaja že Diamont hotend: http://reprap.org/wiki/Diamond_Hotend
Oz. lahko za podoben denar že kupiš tak printer (ali pa samo nadgradiš svojega): http://www.reprap.me/diamond-hephestos....

Kvaliteta izdelkov pa je seveda odvisna tudi od programskih rešitev in kvalitete printerja.
(Pa obljubljena višina sloja 5 mikronov je dokaj neuporabna in tudi precej vprašljiva.)

@dottor
Prusa multi material upgrade nima mešanja barv, ampak printa samo s tistimi 4 barvami.

darkolord ::

Diamond tudi ne meša.

Tudi meša. Vprašanje pa je koliko je to zanesljivo/kvalitetno/uporabno.
"The Diamond Hotend is capable of mixing filaments of different colors directly in the hotend. This allows you to create 3D prints in a much broader color spectrum." (http://www.reprap.me/diamond-hotend)

Jaz kjer vidim uporabnost dveh glav je da main material tiskaš z eno in podpore (cenejši alpa lažje za čistit, po možnosti topen) z drugo.

jenx ::

Sem danes dobil Wanhao Duplicatorja i3 v2.1, zaenkrat sem printnil test file, trenutno pa se printa 3DBenchy.

Se mi zdi za ta denar super zadeva.

Brane22 ::

Iščem poceni, nadgradljiv 3d tiskalnik.

Po tem, kar sem lahko na prvo žogo spoznal, zgleda da iščem zadevo z gretim kotbeadom in glavo, ki se giblje v XY smeri. In ohišjem ali vsaj okvirjem, ki ga lahko enostavno predelam v ohišje.

Iščem nekaj z malo večjo površino in aliexpress je našel tole:

Free shipping large size 250*250*300mm metal fuselage High Quality

Je tole vsaj načeloma OK ? Vidim kritike glede drobnarij ( manjkajo zatezalci itd) a to se mi zdi malenkostno. Itak je treba tako zdevo umerit in posebej opremit. Všeč mi je relativno veliko hotbed, bi me pa zanimal tudi večji, če je kje.

Dual extruder bi bil tudi dobrodošel, a to lahko itak posebej dodaš.

Ma kdo boljšo idejo za približno ta denar in to ali večjo površino ?

Kaj je zdaj ? Nobene ideje ?

Ma kdo kak preizkušen in poceni vir za filament (ABS/PLA) ?

Kakovost je pri teh zadevah precej sorazmerna s ceno. Količina časa, ki jo boš v zadevo vložil, pa obratno sorazmerzna s ceno.

99,9% (beri: vse te poceni igrače) so itak kloni ultimakerja ali reprapa in imajo vse prednosti in slabosti, ki jih ta design ima. Resnejše igrače se začnejo pri 2k.

To kupiš pač bolj kot ne "na uč", potem pa pimpaš naprej. Večinoma so zdaj vsi taki, da lahko nekaj sprintaš še isti dan, ko ga dobiš domov, od tam naprej je pa vse na tebi.

http://www.plastikatrcek.si/en/3d-filam...

Zgodovina sprememb…

Saj to je OK. Itak nimam €5k za soliden stroj, ki dela kar čem v neverjetnih detajlih out-of-the-box.

Vse tole je pa kompromis med manj-zezanja/več-printanja/€€€

Nimam problema s tem, da pač stvar prej ukalibriram, sploh če je itak sestavljena iz odprtokodnih ali vsaj zannih delov.

Všeč mi je miza 250x250mm in 300mm višine pa X-Y pomik glave v ogrodju za ta denar. Vse kocke mozaika so odprtokodne, kar pomani da jih lahko spreminjam. Par pleksi plošč mi zapre ovir v škatlo, če je treba, lahko ddam ekstrudor ali ga zamenjam itd.

Ta izvedba mi je kul, ker omogoča solidne hitrosti glave in med delom ni treba premikati izdelka, pa box dokaj dobro nese vibracije.

V bistvu me zanima, če ma kdo radikalno boljšo idejo o poceni stroju, ki lahko serje plastiko v 250x250x300mm ali večjem volumnu.

Plastikatrček je zanimiv lokalni , čeprav nekoliko drag vir.

Aliexpress kaže 2x nižje cene.

Bo treba naredit svoj stroj za špagetizacijo.

Ogrevana mizica se mi zdi malo švoh 24v 5A = 120W. Mislim da so toliko močne i3 prusa plošče, ki imajo skoraj pol manjšo površino. Tudi tista plošča ki povezuje linearne ležaje in nosilce za mizico mi deluje kot pleksi steklo. Se mi zdi da je precej neugodna obremenitev. Nekje sem enkrat bral, da je nekdo v enem kit-u dobil popolnoma neuporabne matice (tiste, ki grejo v profile), ampak to lahko verjetno rešiš z dispute-om.
Kaj misliš z "nadgradljiv 3d tiskalnik"? samo ohišje? ker za recimo dve glavi je pomembno tudi kakšna je elektronika notri. Ramps- dokaj dobro nadgradljivo, Melzi - niti ne.
Js ti predlagam da jim rečeš naj ti pošljejo načrt za sestavljanje, tako približno vidiš kaj te čaka, da ni potem kakšnih neprijetnih presenečenj. Pa mogoče če imajo stl datoteke naprintanih delov, slučajno če je kakšen bolj slab, da lahko hitro zamenjaš.

Kvaliteta filamentov je lahko zelo različna: adhezija med sloji (predvsem kjer je majhna stična površina), skrčki in posledično warping, razne nečistoče, pretočnost/viskoznost in pa če je konstanten premer filamenta. Če se premer spreminja, je tudi kvaliteta izdelka slabša. Zato pa je tudi težko sam doma delat filament, predvsem zaradi nadzora premera.

OvCa77 ::

Brane22 je izjavil:

Saj to je OK. Itak nimam €5k za soliden stroj, ki dela kar čem v neverjetnih detajlih out-of-the-box.

Vse tole je pa kompromis med manj-zezanja/več-printanja/€€€

Nimam problema s tem, da pač stvar prej ukalibriram, sploh če je itak sestavljena iz odprtokodnih ali vsaj zannih delov.

Všeč mi je miza 250x250mm in 300mm višine pa X-Y pomik glave v ogrodju za ta denar. Vse kocke mozaika so odprtokodne, kar pomani da jih lahko spreminjam. Par pleksi plošč mi zapre ovir v škatlo, če je treba, lahko ddam ekstrudor ali ga zamenjam itd.

Ta izvedba mi je kul, ker omogoča solidne hitrosti glave in med delom ni treba premikati izdelka, pa box dokaj dobro nese vibracije.

V bistvu me zanima, če ma kdo radikalno boljšo idejo o poceni stroju, ki lahko serje plastiko v 250x250x300mm ali večjem volumnu.

poglej za anet a8 na gearbestu
Laptop: Probook 440 G3 | i5-6200U | 12GB DDR3L | SSD Plus 240GB
Desktop: Ryzen 1600X | Gigabyte AX370 K3 | 8GB DDR4 | MX100 256GB

Jaz lahko samo komentiram, da je velik volumen precej pogojno uporaben, pa še to, če imaš konkretno idejo, kaj boš velikega printal.

Na koncu se izkaže, da je 99% zadev, ki jih printaš, velikih <150 mm, 0.8% pa še večjih od 300 mm+.

Na začetku se mi je 200 mm zdelo ful malo, pa sem v štirih letih to mogoče potreboval petkrat. Večje zadeve jasno prinesejo s sabo tudi večje probleme - neenakomerno gretje in ohlajanje in s tem notranje napetosti => krivljenje, pokanje.

Že samo različnih vrst ABS-a je na stotine, tako da ni vse "isti šmorn". Kvalitetnega (dobra in ustrezna plastika + konsistenčen premer + neka spodobna količina) filamenta ni tako enostavno narediti, kot se zdi.

Zgodovina sprememb…

Se popolnoma strinjam s tem kar je rekel darkolord. Večina stvari, ki sem jih naprintal je manjših od 150mm. Poleg tega pa ne glede na to koliko imaš veliko mizico, se ti bo zgodilo da bo za nek model premajhna. Razen če točno veš za kaj rabiš.
Poleg tega je tiskanje velikih objektov dolgotrajno, tudi več dni. In za to rabiš zanesljiv printer.

Pa še nekaj glede ohišja: paziti moraš da ne pride do previsoke temperature. Elektronika in koračni motorji so občutljivi na temperaturo (za koračne motorje mislim da je rečeno max temp. 80-100°C), poleg tega se koračni motorji sami segrevajo med delovanjem.

Pomoje je večje stvari boljše printat v kosih in pol sestavit. Sploh zaradi tega, ker je pri manjših/krajših printih večja konsistenca in manjše nihanje temperatur kar posledično pomeni teoretično bolj enakomerne sloje in manj skrčkov (manjkov materiala). Tudi če lahko printaš 20x20x20 bi se tega skoraj izogibal in printal po kosih in pol sestavu. Itak pa v večini se printajo "polizdelki" ki jih pol še naknadno obdelaš, in tudi če zadevo zlepiš skupaj zadevo zbrusiš in prelakiraš/prebarvaš.

Sam imam drugače že cel kup naročil, ko sem kolegom omenu da za regres si častim pruso, pa me zanima kakšne so kej cene tiskanja okoli? Zelo na grobo sem imel v misli 2-3€/h za "normalen" PLA in ABS, za bolj eksotičen PLA (karbon, razni lesi in kovine) pa tam okoli 5€/h, sploh ker se eksotika v večina primerih tiska pri višji temperaturi (kar posledično pomeni par W višjo porabo) ter sam material je precej dražji. Kar se materiala tiče pa bom verjetno nabavljal colorFabb.

borisk ::

za cene poglej na 3d hubs

Če sem prav dojel, ta aliexpress scena ni nič več ko serija garaž, ki sestavljajo prosto dobavljive lego-kocke v različne mozaike.

Stepperji so prosto dobavljivi, vodila, puše in ležaji tudi, enako je z elektroniko in odprtim programjem, torej če
verjetno lahko naročim tudi samo osnovno mehaniko, glavo, vodila itd, ostalo pa sežagam sam ?

Butasto se mi zdi pošiljati s kitajske tako velike dele kot so deli okvirja, sploh ker bi bilo za okvir fajn imeti masivno podlago itd.

Kje začeti pri iskanju SW za osnovno zadevo ? OK, elektronika je ponavadi Arduino s tistim I/O boardom z driverji.

Kaj je odprtokodni slicer in kaj zaen program generira kodo za premike in vklop glav/e ?

Rad bi v bistvu naredil printer, kjer bi bili osnovni parametri kontrolirani in regulirani.

Rad bi hotbead, ki se lahko pošteno segreje in hkrati po potrebi piha topel zrak navzgor, dvojne šajbe v vse smeri za termično izolacijo, vent in grelec v glavni komori, da imam lahko predvidljivo temperaturo okolice itd.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Brane22 ()

OvCa77 je izjavil:

poglej za anet a8 na gearbestu

No-go. Ta zadeva je odprta, kar pomeni, da je končni učinek odvisen od obroka vsakogar, ki je prdnil v bližini, poleg tega premika celo mizo, kar pomeni precejšnje lufte in odstopanja in predvsem nizke hitrosti v eni smeri.

Stvar mora biti zaprti box.

I__I je izjavil:

Ogrevana mizica se mi zdi malo švoh 24v 5A = 120W. Mislim da so toliko močne i3 prusa plošče, ki imajo skoraj pol manjšo površino.

Kakšni so grelci v teh zadevah ? Je to kaj generičnega, kar lahko dobim povsod ali nekaj bolj custom-made ?

Zgodovina sprememb…

torej če verjetno lahko naročim tudi samo osnovno mehaniko, glavo, vodila itd, ostalo pa sežagam sam ?
Lahko.

Kakšni so grelci v teh zadevah ? Je to kaj generičnega, kar lahko dobim povsod ali nekaj bolj custom-made ?
V standardnih merah (do ~250x250) so večinoma kar PCB-ji z enim dolgim in debelim trace-om čez celo površino. Dobiš povsod za 10 dolarjev.

Zgodovina sprememb…

darkolord je izjavil:

V standardnih merah (do ~250x250) so večinoma kar PCB-ji z enim dolgim in debelim trace-om čez celo površino. Dobiš povsod za 10 dolarjev.

To lahko na brzino zrezkaš ali kar zarežeš z OLFA nožem sam. Bom probal, ko bo čas za to.

V tem stilu:

Lahko sam sfrezaš, ja. Ampak je ponavadi hitreje/ceneje, če kar kupiš.

Zgodovina sprememb…

Ne rabiš frezat. Poglej pozorneje.

Funkcionalno isti vzorec dobiš, če z OLFA vrežeš "glavnik" z ene strani ( serija vzporednih črt z razmikom N, ki se začne na enem robu in konča na N/2 od drugega roba), nato a zrcaljen in za N/2 po vertikali zmaknjen glavnik z druge strani.

In BTW tako dosežeš večji faktor polnjenja ( več % je bakrena površina, ki greje) in vajo lahko ponoviš še na drugi strani...

Zgodovina sprememb…

Printer lahko sestaviš tudi sam. Js bom profile za okvir verjetno kupil na tuli.si, profili 30x30 so po 5€ na meter, kar se mi ne zdi tako drago. Prav tako imajo linearna vodila fi8 za 6€ na meter. Čeprav je to enaka kitajska roba, upam, da bojo malo bolj ravna, kot če jih kitajec pošlje v vrečki po pošti. Vogalnike in matice bom pa preko ebaya naročil, ker je ceneje.
Nekdo mi je predlagal še trgovino motedis.com. Imajo podobne zadeve.
Dobro je če imaš dostop do 3d printerja, da si lahko sam sprintaš kakšne nosilce in podobno. Ker vse po kosih kupovati te pomoje pride dražje kot pa če kupiš celoten printer.
Firmware imaš Marlin ali pa Repetier, slicer imaš Slic3r ali Cura,... Si pa moraš potem sam prilagodit firmware in slicer glede na svojo mašino. Ni težko, moraš pa vedeti kaj delaš. Za osnovno konfiguracijo ne rabiš nič znati programirati. Za kakšne nestandardne funkcije, kot si rekel na primer dodaten grelec in ventilator v komori, to bi pa mogoče že mogu sam dopisati kodo.

Pri velikih mizicah je dobro vzeti 230v grelec, ki ga kontroliraš z SSR relejem. Potem ne rabiš tako močnega napajalnika. Ponavadi je to silikonski grelec, ki ga prilepiš pod mizico. Če pa znaš narediti sam, pa toliko bolje.

borisk je izjavil:

za cene poglej na 3d hubs

Hvala ;) Sicer cena za print PLA-ja se giblje med 2 in 10€ (predvidevam da na uro?)...

Fak. Komu se splača delat za tako malo ?

Nobenemu..Težava je da se najdejo ljudje ki gredo pod ceno in ko to pogruntajo nehajo tiskat/dvignejo ceno samo predno so to pogruntali so že naredili škodo in vsem zbili cene na dno...Seveda takih nepremišljenih "podjetnežev" ne zmanjka..

Brane22 je izjavil:

Fak. Komu se splača delat za tako malo ?
Tistemu, ki ima to reč doma in svojega časa še nima prodanega naprej.

Na bolhi imaš recimo na tisoče oglasov pod nekaj eur. Meni se zdi, da se za tak denar ne da niti oglasa napisat, kaj šele da bi se moral nekaj pogajati, pa zadevo pošiljati ali jo voziti naokrog... Enim očitno se ..

Vprašanje kakšno kakovost in ponovljivost dobiš za to.

Pol bom malo dvignu jaz to urno podstavko na 5€ PLA/ABS in 8€ za eksotiko :P

Tam (in ponavadi drugod) se računa na kubične centimetre.

sulaco ::

dottro je napisal:"kalibracija mize pred vsakim printom in kompenzacija zamika mize"..

Pojma še nimam, ampak berem in gledam različne YT kanale...zato takšno noob vprašanje: zakaj je potrebno mizo vsakič znivelirat/kalibrirat? A se to ne naredi samo enkrat na začetku, da je mizica u "waserwago" oziroma, da je šoba za debelino lista odmaknjena od mizice?? Zakaj bi moral to vsakič počet...

Hja, lahko imaš podlago ravno v nulo (od mehanike je odvisno, ali bo dejansko ostala poravnana ali moraš to redno početi) ali pa to kompenziraš softversko. Če kompenziraš softversko, bo podlaga vedno kriva in jo moraš vsakič znova izmeriti.

Assass1n ::

Ne rabiš vsakič, fajn pa je na kakšen teden preverit, ker miza malo "diha" na vzmeteh zaradi krčenja pri segrevanju/ohlajanju malo se počasi tudi vijaki losajo... Pri poceni printerjih je to malo bolj redno kot pri boljših, lahko pa malo modificiraš, daš varovalne vijake z plastiko, močnejšo plato pod mizo...
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

AHA. 1xtedensko se mi zdi smiselno, ja.

Tale model Nexi ( https://www.youtube.com/user/Conesbbkg/... ) je celo avtokalibracijo na A8 stran dal...vsekakor so njegovi printi po modifikacijah odlični.

Se pravi, da imamo začetniki 3 modele na voljo:
1. Anet a8 (~250€): z modifikacijami se dosega kar lepe printe (za domačo uporabo), odprtokodna skupnost. Verjetno je bolj kot ne primeren samo za printanje PLA ?
2.Wanhao I3 (~400€): spet malo modificiranja. Lanskoletni model-kitajc bi lahko kmalu izdal posodobljeno različico. Tudi zaradi fijaska z elektrostično mizico (plus verzija za 500€).
Ne najdem pa neposredne primerjave med A8 in Wanhao i3 ? Ali je Wanhao i3 vreden 150-200€ več kot A8?

3.Prusa i3 kit(~750): Že samo misel, da bi moral čakat 3 mesece...dobiš jo sredi poletja, ko nimaš časa čepet v sobi...jeseni bo pa že MK3 zunaj

Mk3 dvomim da bo zunaj tako kmalu, še majo multi color zadevo za ven spravit... Pa mk2 se še enormno prodaja..

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mihec87 ()

Glede na preferiranje delta tiskalnikov: Mogoče pa lahko komentirate tegale francoza...
https://www.dagoma.fr/boutique/produit/...

vsi si ga zelo želijo testirati (1:20 min)

jaz rabim nove vozicke za sprintat za moj 3D printer ce lahko kdo sprinta.
Placam seveda.

ja, take dele se pa najprej nardi, reprodukcija je na 1. mestu.

no tuki ne gre za reprodukcijo ampak za evolucijo 8-)

ce je kdo pripravljen priskocit na pomoc se zmenimo dalje na privat
««
7 / 48
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

poceni 3D print škatlice