» »

3d tiskalnik

3d tiskalnik

««
6 / 47
»»

Led tehnik ::

Zanima me kje bi dobil dober wood filament?

spector ::

Ravno včeraj sem zasledil...colido in azurefilm. Azurefilm je slovenska stvar...



Dobiš jih pa tukaj....
http://www.azurefilm.com/3d-filament-wo...

I__I ::

jaz sem poskusil samo tega: https://www.3djake.si/extrudr/smreka (2,85mm)
Filament je bil zelo grob na otip. Sicer imam direktni ektruder, ampak sem ga vseeno poskusil vstaviti v PTFE cevko (od E3d: luknja 3,175mm ) in se je po nekje 15cm popolnoma zabremzal.
Pri tiskanju plastika kar sama teče ven iz extrudorja (ooze), pa čeprav sem zmanjšal temperaturo na 160°C (Manj pa nisem mogel, ker je to spodnja omejitev v firmware-u). Če tiskaš en izdelek dokaj enakomerne oblike, to ni tak problem, če pa tiskaš več izdelkov oz. da je veliko potovanja vmes, pa lahko pride do under-extrusion. Imam pa 0,5mm šobo, tako da ne vem kako bi bilo pri standardni 0,4mm šobi.
Izdelki so na koncu bolj grobi na otip kot sam PLA in izgledajo podobno kot recimo MDF plošče. So pa sloji zaradi barve in grobosti dosti manj opazni.
Pa na nekje v filamentu je bila zadebelitev in zablokiralo tik pred extrudorjem. K sreči se je to zgodilo na začetku tiska, tako da škoda ni bila velika.
Sem pa tiskal vsak izdelek posebej, kar na koncu nanese več časa, ampak ni tako huda izguba če pride do težav.
Js sm uspešno naredu tisto za kar sm ga rabil, ampak glede na vse težave ne morem reči da je filament dober. Vseeno pa tudi ni slab. (recimo nikoli se mi ni zamašila šoba zaradi prevelikih lesnih delcev, kar sem slišal da se dogaja)

Lahko pa ti priporočam tole trgovino 3djake.si, cene so enake kot drugje v EU, je pa poštnina bolj ugodna.
Si pa zamudil black friday popuste, pa tudi prejšnji teden so imeli neke manjše popuste. Mogoče bo kaj spet okrog božiča.

mihec87 ::

Za tele filamente z dodatki se splača kupit "hardened nozle" saj so kar abrazivni in če tiskamo malo več na šobi luknjo počasi povečuje/spreminja obliko..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

Bencc ::

Po prebiranju postov sem razbral da je Prusa mk2 nekako najboljša izbira. Glede na to da je trenutno rok dobave lete od 6-8 tednov me zanima ali se splača počakati nanjo ali je kakšna alternativa ravnotako zadovoljive kvalitete. Na 3Djake sem zasledil tole ( https://www.3djake.si/bq/hephestos-2 )ki naj bi temeljila na Prusi.
Na isti strani sem zasledil tudi tole ( https://www.3djake.si/makerbot/replicat... ) in moram reč da je cela izjemno zanimiva.. ne vem le v čem je trik da je 44% znižana.

kakšne ideje.

Motion ::

Replikator kolikor se spomnem je imel grozne probleme z glavo (tolk da so fasali skupinsko tožbo če se nemotem). Revizije s smart extruderjem naj bi odpravile težave sam še vedno je po forumih dosti bunjenja glede kvalitete. Jst bi se nasplašno izogibal makerbota.
Za pruso pa tudi nebi dal 850e ki ima šibko točko v samem dizajnu.
Boljša izbira bi bil ta Wanhao i3, ki je že kar preizkušena zadeva pa še veliko cenej je.

https://www.3dprintersonlinestore.com/3...

S te strani sem tudi sam kupu svojo pruso i3 in ni problemov z naročanjem s kitajske.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Motion ()

mihec87 ::

Pri I3 mk2 je funkcija bed leveling precej super zadeva..

Bencc ::

Bom še malo zasmetil tole, ker sem dost novinec, pa mi določene stvari še niso čist 100% jasne.

Od Wanhao i3 nekako na nemških straneh najdem dva modela (vem da je bila linkana kitajska stran, nekako mi je ljubše tole:

1. http://www.rakuten.de/produkt/wanhao-du...
2. http://www.rakuten.de/produkt/wanhao-du...

Je kakšna bistvena razlika v modelih (razen touch zaslona)? in jasno razlike v ceni 100€

sem v fazi naročanja. Je pa to prvi 3d printer... entuziazem je na visoki ravni :) profesionalne uporabe ne bo...

hvala

japol ::

Meni se zdi to kr dobra kvaliteta, prusa i3: https://www.thingiverse.com/thing:19118...
Spremljam kar nekaj časa in vsak pravi da je njegov dober pa tisti je dober pa oni,...
Treba bi blo kako dobit vse podatke, ker tako ko se pogovarjam, je lahko precej cenejši pa veliko bolj deluje. Pri kakšnem pa so poceni kupili in zamenjali glave,... pa je taka kvaliteta, da samo na hitro postavi v komoro z acetonom, pa je lesk da ga na spoliranem avtu ni.
Ampak sam pa še sedaj ne vem kaj kupiti. Ironija. se ne morem odločiti.

I__I ::

@Bencc
Js mislim, da se splača počakat na Prusa MK2. Hephestos 2 nima ogrevane mizice tako da težko printa ABS, ima pa recimo linearna vodila na x in z osi. Odvisno kaj boš delal.
Glede Makerbot Replicator-ja: to je model iz leta 2012 in ga verjetno ne delajo več, zato je toliko znižan. Mislim da je bil ta precej popularen in dober za tiste čase. Mislim, da je bil to zadnji dober Makerbot predenj so začeli z Smart extrudorji, zaradi katerih so fasali tožbo (katero je omenil Motion). To je tudi design, ki so ga kitajci na veliko kopirali poleg Pruse i3.

@Motion
A to potem pride še davek zraven in carina?

@Bencc
Razlika je bolj kot ne estetska. V2.1 ima elektroniko in ekranček v tisti škatli zraven printerja, pri I3 Plus, pa je to integrirano v spodnjem delu printerja. Drugače so napeljani kabli (kabelska veriga na v2.1 in ploščat kabel na Plus-u), Plus ima malo večji ventilatorček.
Poglej na 3DPrima sta za 400 in 500€ že z davkom in zastonj poštnino. (Škoda ker se nisi zanimal kakšen mesec nazaj, so mel na črni petek lepe popuste.)

Bencc ::

Hvala, 6-8 tednov je mal huda... Wanhao načelom ima ogravano mizico... Je pa kar nekaj cenejši od Pruse... Namen je izključno hobi...

I__I ::

Ja, wanhao je skoraj pol cenejši od pruse mk2. Kolikor vem so wanhao-ti vredu printerji z manjšimi težavami. Nekaj časa nazaj je bil nek problem, da so se izmeti pod mizico dotikale bakrenih sledi na mizici in lahko pride do kratkega stika, mislim da je bilo potem rečeno, da so to zrihtali, ampak nisem ziher. Rešitev je sicer preprosta, daš najlon podložke med mizico in vzmet. Ampak samo toliko, da boš vedel (

Predlagam da malo poguglaš napake/slabosti obeh printerjev in narediš primerjalno tabelo, če se ne moreš odločiti. Največje razlike so v hotendu (wanhao do 240°C, mk2 do 290°C), autokalibracija na MK2 in recimo bolj kvalitetne komponente, mk2 ima tudi PEI folijo na mizici, ki je dobra za ABS, ampak če boš printal PETG, pa jo lahko hitro uničiš. Z Mk2 podpiraš tudi razvoj "open source" printerjev, firmware in software,.. če ti je to pomembno. Če boš imel težave ima Prusa boljšo podporo uporabnikom, kot pa wanhao.

Ampak tudi s Prusa mk2 boš verjetno naletel na kakšne težave, ker je odvisno tudi od 3d modela, filamenta,... Ene par težav na katere lahko naletiš:
Na tem kanalu si lahko tudi pogledaš teste Wanhao printerjev (in kopij maylan m150 in cocoon create)

Bencc ::

trenutno sem v fazi ko je "information overload" :)
kljub malce višji ceni se bom verjetno odločil počakat na Pruso. Auto level in pa malce višja temperatura pa seveda pozitivni review-ji iz vseh strani nekako odtehtata tisto razliko v €.
Načeloma tudi Wanhao ni slab ampak ko enkrat začneš brati slabe izkušnje ki so jih ljudje imeli... pa malce razmisliš... ampak skratka očitno bo treba čakat na dobavljivost Pruse.... če vmes kej ne pride vmes :)

Hvala za vse komentarje in pomoč...

dottor ::

Jaz čakam regres, da naročim pruso :))
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Bencc ::

Meni se pa zdi glupo da nekomu posojam denar za 6-8 tednov. Ker predvidevam da moraš plačilo opraviti takoj, in ne takrat ko je nared za pošiljanje.

ali se motim?

dottor ::

Ko sem nazadnje gledal je bila tudi možnost plačila ob prevzetju (plačaš dostavljavcu). In mi trenutno server javlja Forbidden, da bi lahko do preveru ;((
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Bencc ::

jap...server je down... Santa's little helpers so zgleda sesul server :)

japol ::

Govorite prou o prusi (original in i3 mk2) al o kopiji pruse? Pa o ogrodju iz pleksija al aluminij?
Kje jih boste naročili?
Vidm da se da tut mostičenje izvest.

mihec87 ::

Ko govorimo o i3 mk2 je mišljena originalna(alu frame itd..)..Naročuje se direktno pri prusi(kit ali pa sestavljena), samo čakalni čas je vsaj 5tednov ker so zasuti z naročili..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

mihec87 ::

Je pa nekaj res pri teh zadevah ne gre vedno nabasat filament pa gasa, je treba dosti preizkušat nastavitve(sploh pri različnih filamentih že isti material se lahko razlikuje med firmami).
Pač malo yt pregledat kako pa kaj da ne padeš v zadevo nepripravljen potem pa sledi razočaranje..
Recimo malo večji kanali okoli tega..
https://www.youtube.com/channel/UCb8Rde...
https://www.youtube.com/channel/UCxQbYG...
https://www.youtube.com/channel/UCIiJ0I...
https://www.youtube.com/channel/UC_7aK9...

Sploh je super če najdeš kakšen kanal nekoga ki gre od začetka in pokaže vse težave že od začetka

japol ::

Zakaj kdo ne spiše navodila, če tak printer že ima doma? Da napiše katere nastavitve, kateri filament,...

Siddh ::

Zato ker so te stvari več ali manj trial and error. Da dobiš idejo kako priti do pravih nastavitev pa imaš itak polno tutorialov po forumih in youtubu.


mihec87 ::

japol je izjavil:

Zakaj kdo ne spiše navodila, če tak printer že ima doma? Da napiše katere nastavitve, kateri filament,...


Saj filament običajno ima vsaj napisano pri kateri temperaturi bi se naj printal..Ker pa niso vsi tiskalniki isti ter ne delajo vsi v istem prostoru ter isti predmet je to nek osnovni podatek in se dogaja da so potrebni popravki...Saj velikokrat dela ok, naletimo pa na težave print odstopi od podlage, nekje na sredi printa se sloji ne sprimejo oz razslojijo in dobimo kup špagetov ipd...Saj sčasoma je tega čedajle manj ker že imaš nekaj občutka kako pa kaj..Pač če imaš v mislih da samo napokaš filament in gasa ne bo šlo vedno(ja ok verjetno je manj težav pri bolj profi zadevah, kjer uporabljaš samo njihov filament za katerega ti dajo nastavitve samo to so zadeve za par 1k eur)

Motion ::

Original prusa je ok. Sam 800e za design ki ima imo neodpravljivo pomankljivost / omejitev je zame preveč. Če bi zdaj še enkrat kupoval 3D printer bi kupu kaj z core x-y sistemom.

mihec87 ::

Motion je izjavil:

Original prusa je ok. Sam 800e za design ki ima imo neodpravljivo pomankljivost / omejitev je zame preveč. Če bi zdaj še enkrat kupoval 3D printer bi kupu kaj z core x-y sistemom.


O čem to?

Motion ::

Tiskalna površina skupi z printom se premika po y osi kjer so premiki hitri.

mihec87 ::

Drži, samo če gledama printe i3 mk2 so videt super in primerljivi z kakšnim dražjim sistemom oz za ta denar dobiš kaj?..
Sam na direct drive extruder, bowden extrduder, potem extruder kot pri prusi ali core x-y gledam bolj kot preference...

I__I ::

Pa obstajajo sploh kakšni core xy sistemi, ki se jih da kupit za tak denar? Večinoma vidim core xy pri samogradnjah, pa mislim da imajo tudi ta novi Makerboti nekaj podobnega corexy.

Glede filamentov: Mislm da ima Prusa v njihovem Slic3rju že prednastavljene nastavitve za njihove filamente in mislim da imajo to vsi ki prodajajo tudi svoj filament (Ultimaker, lulzboz, makerbot,...).
Js pa recimo za vsak nov filament ki ga dobim, naredim takle stebriček, kjer se temperatura spreminja po višini (višina 11cm, vsak cm je 3°C, za recimo temp. razpon 200-230°C). Pri nekaterih je razlika v samem izgledu, pri nekaterih pa izgleda cel stebriček skoraj enak. Potem pa malo z nohtom pritisnem med sloje, da vidim kakšna je adhezija med sloji. Glede na to se potem odločim za optimalno temperaturo.

japol ::

mihec87 ::

japol je izjavil:

Kaj pa tale?: http://3dgence.com/products/3dgence-one/

Ok očitno nismo bili na istem budgetu-prusa i3 mk2 pod 1keur ti pa si nalimal zadevo za slabe 3keur..

dottor ::

So spremenili, po novem lahko le na Češkem plačaš ob prevzemu :|
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

mihec87 ::

dottor je izjavil:

So spremenili, po novem lahko le na Češkem plačaš ob prevzemu :|

Je sploh gdaj bilo možno naročit kaj iz tujine z plačilom po povzetju(dvomim da sploh obstaja taka trgovina)? Mogoče stran je v začetku pustila, poslali pa dvomim da so..Namreč zadeve bi folk ko mu je dolgčas naročal na xy naslov ko bi pa dostavna pripeljala pa noben nebi nič vedel o naročilu-stroški pošiljanja v tujino niso tako mali....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

dottor ::

Če se ne motim si plačal nek avans v naprej in ostalo po prevzetju (tako ej blo nazadnje ko sem gledal, enkrat poleti).
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Bencc ::

Zdej ko je dobava 6-8 tednov, naročiš, in nato po cca 5ih tednih plačaš... In nato pošljejo. Denar v naprej za 6 tednov tudi ne pelje....

japol ::

Kaj pa ta Anet A8?:

Motion ::

ogrodje zgleda zelo poceni in bogo. in kakor je zgrajeno se najbrš tudi zelo upogiba.

dottor ::

Se da kako printat modele iz raznih iger, da bi jih nekako povleku iz datotek same igre in ne rabu zmodelirat sam iz nule?
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Assass1n ::

www.thingiverse.com pa podobno imaš modele narejene, ne rabiš sam modelirat.
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

dottor ::

Hvala ;) Gledal sem tudi že https://www.myminifactory.com/ . Kaj pa filamente kje kej kupujete?
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

I__I ::

V teh videih malo razloži kako se da dobiti in urediti 3d modele iz iger:

dottor ::

Se pravi moreš najdet program za določeno igro, ki ti razpakira model iz igre, katerega pol shraniš v drugem formatu, ga daš popravit in prilagodiš za print?
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

I__I ::

Tako nekako js to razumem. Js nism tega nikoli delal, tako da ti ne morem kaj več pomagati. Od teh programov sem uporabljal samo meshmixer, pa še to le osnovne funkcije.
Nekje v komentarjih piše da se moraš pozanimat pri tistih ki modajo igrice, kako pridobijo mesh datoteke modelov.

Iz katerih iger pa bi rad dobil datoteke? Če pogooglaš "mods -ime igre- extractor" mogoče kaj najde.

dottor ::

Cel kup iger je iz katerih bi povleku modele vn: rocket league, kerbal space program, assetto corsa, dirt rally, skyrim, ...
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

I__I ::

Za skyrim pomoje rabiš tole: http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/24...
pa še navodila: http://wiki.tesnexus.com/index.php/Skyr..., http://wiki.step-project.com/Guide:BSA_...

Potem pa naprej z nifskope, netfabb in meshmixer.

dottor ::

Hvala ;)
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

I__I ::

ni problema. Bi blo pa lepo videti kakšno slikco, če ti kaj rata naredit.

dottor ::

Čakam poletje da dobim regres (+ nekaj dodam) in pol oddam naročilo za i3 mk2 :) Tako da za zdej malo iščem ideje kaj provat printat, kje dobit modele, kje dobit v EU kolute materiala, ... Imam pa že nekaj zanimanja za printanje, tako da morem še malo matematike nardit za urno podstavko :))
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

I__I ::

A tako. Do poletja se zna še kaj spremenit, mogoče pride kakšn nov printer. 3d modele pa kar začni delat, tako da jih boš imel nekaj pripravljenih za printanje ko dobiš printer. Pri kakšnih bolj kompleksnih izdelkih se zna zgodit, da misliš da ga boš zmodeliral v enem dnevu, pa se zavleče za cel teden. Vmes je pa printer neizkoriščen (razen če imaš kakšna naročila).

Filament zdaj ponavadi kupim pri 3djake.si, ker je zastonj poštnina nad 40€. Prevodi v slovenščino so bolj tako-tako, mi je pa všeč, ker majo poleg cene napisano še ceno/100g, za lažjo primerjavo. Majo večinoma brand-name filamente, ki so na splošno bolj dragi, ampak so pa cene enake kot pri ostalih prodajalcih v EU in cenejši od ostalih prodajalcev v slo. Js ponavadi počakam na kakšna znižanja (npr.črni petek, pa vsake toliko časa imajo kakšne popuste), pa takrat kupujem.

Kupoval sem tudi na 3dprima.com. Sem bil zelo zadovoljen z njihovim ABS in PLA. Je pa zastonj poštnina nad 100€. Če se ti ne mudi, kupuj takrat ko so kakšna znižanja (črni petek, pa tudi zdajle vidim da imajo ABS 15-20€/kg).

Igo3d.com ima tudi zastonj poštnino nad 100€, a nisem tam nikoli kupoval.

Drugje je ponavadi največji problem ravno poštnina. Razen če kupuješ na ebayu direkt od kitajcev.

dottor ::

Super, hvala za tole. Ja modele bom začel spomladi si počasi nabirat :)
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

dottor ::

EDIT: Ja če pride do poletja kej boljšega tja do ene 800-1000€ ni nujno da uzamem i3 mk2 ;)
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi
««
6 / 47
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

3d printer

Oddelek: Strojna oprema
121096 (878) _Denny_
»

3d tiskalnik za zacetnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
162055 (1410) sslavc
»

3D tiskaliki za domaco uporabo

Oddelek: Strojna oprema
183227 (2850) mihec87
»

3D tiskalnik

Oddelek: Kaj kupiti
307316 (6566) avian2
»

3d printer

Oddelek: Kaj kupiti
3810173 (8442) stalker

Več podobnih tem