» »

3d tiskalnik

3d tiskalnik

««
43 / 46
»»

PARTyZAN ::

Lahko greš tudi v DIY:



Po želji v škatlo daš še merilec vlage pa kilo ali dve silice. Ko je silica saturated pa samo v pečico in je to to.

111111111111 ::

Nice.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

BigWhale ::

U, lepo.

Ja, jest mam DIY varianto, dve podobni skatli v katere sem vrgel not filament. Na sreco (al pa na zalost) ne rabim tega, da potem filament spravim se do printerja.

driver_x ::

Kje pa silico dobite?

darkolord ::

Trgovina za domače živali - posip za mačje WC-je

driver_x ::

Ne bo šlo, ker nimamo mačka.

Resno: hvala za informacijo.

Hispartija ::

Če koga zanima Creality Ender 3 S1, star 6 mesecev, prodam. Več v zs.

BigWhale ::

PLA spools od 3D jake ne pasejo v Bambu Labov AMS. K sem gledal dimenzije, sem videl 70mm namest 75mm. :D Zdej mam se dve dodatni kili PLAja, ki ga ne morem zbasat v printer. FML. :>

PARTyZAN ::

Katerega pa? Mogoče ti ga odkupim :)

mzakelj ::

BigWhale je izjavil:

PLA spools od 3D jake ne pasejo v Bambu Labov AMS. K sem gledal dimenzije, sem videl 70mm namest 75mm. :D Zdej mam se dve dodatni kili PLAja, ki ga ne morem zbasat v printer. FML. :>


Previj ..

BigWhale ::

Ja, zdej mam ze pet rol za previt. :)) Tri stare od Azure-a in zdaj dve od 3djake.

PARTyZAN je izjavil:

Katerega pa? Mogoče ti ga odkupim :)


Black in White PLA.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

phnj90 ::

Resno sprašujem, za kakšne namene to uporabljate doma doma? Za zabavo? Zanimivost? Izobraževanje? DIY izziv? So kakšni printi (kateri, recimo??), da rečete, da se je izplačal nakup? Tudi mi bi morda nabavili, če bi se stvar izkazala za vsaj približno upravičeno.

Izbeglica ::

- Pokrovi zračnikov hiši; zaradi čudnih dimenzij je bilo potrebno zrisat custom rešitev. Ko je bilo enkat zrisano, se je naredilo kalkulacijo, ali dati delat nekomu tretjemu, ali nabavit 3d printer in izdelati v lastni režiji. Ker je bil strošek v prid lastni izdelavi, se je nabavilo printer.
- Pokrovi ventilov za radiatorje.
- stojala za razne kuhinjske pripomočke.
- razna ohišja za elektroniko.
- modelarstvo.
- rezevrni deli za avto, stroje (recimo pri pomivalnem zatič zaklepa, ki pritiska na mikrostikalo za signal zaprtosti vrat)
- prototipi, ki se potem dejansko izdelajo na CNC iz kovine.
- preganjanje dolgčasa na dneve kot je današnji.
-...

111111111111 ::

- poučevanje otrok ko 3d model zraste pred njihovimi očmi
- del za avto
- klipsne za vrečke
- ločniki za rože
- vaze
- litopanija
- sablje
- napisi

Nakup upravičen? Da.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

wajdouc ::

- ohišja za elektroniko
- prototipi idej (glavni razlog, da sem šel v nakup)
- nosilci za karkoli
- vaze
- igrače
- meditacija ob gledanju, kako objekt nastaja :D

Se je splačalo dat jurja? Vsekakor.

driver_x ::

Meni je bil glavni izziv narediti dober 3D printer, kar mi je uspelo. Sedaj v glavnem sameva.

TehDucky ::

Ko sem enkrat padel v 3D printanje, sem vsako stvar gledal na to kako bi nekaj izboljšal, dodelal, narisal. Običajno so me drugi prosili, da sem jim nekaj naprintal s kakšne strani, zase sem pa večino stvari sam narisal, ker so bili neki upgrejdi stvari, ki jih dnevno uporabljam. Na žalost sem padel iz te igre, ko je otrok shodil in nimam več časa, tako da mi samevata dva printerja.

Gledam kam so že prišli printerji v zadnjem letu, za 200-250€ dobiš raketo. Se še spovnim, ko sem dal 450-500€ za CR10S pa ni neki baš od trenutne tehnologije, razen da je malo večji.

https://www.geekbuying.com/item/Crealit...
Tale zgleda kar petarda, Ender 3 V2 Neo, sami bombončki, tisto kar običajno folk prvo zamenja in popravi na osnovnih ender 3.

Tidule ::

Pocaki se dve-tri leta. Jaz vsak vikend sam skiciram in printam. En teden manjka tak in tak zglob za Mecchano, naslednji teden rabi coln za lego, na RC vedno kaj odleti, ravno ta vikend sem koncal nosilce Boffin - Lego. Ni da ni. Zmaga pa, ko petletnik, dedku mrazu napise kaj naj mu sprinta.

mn ::

Jaz tudi iščem ideje za tri letnika. Kaj recimo lahko delata skupaj s toliko starim otrokom? Seveda 3D printer related. Ima kdo kake načrte za kake didaktične igrače primerne za 3 letnika.

phnj90 ::

Tu je neka zbirka idej, mi ne kvalificiramo (več), nismo več za legice ali pa že davno nazaj nabavili interesantno robo, pa tudi v šoli printajo pri pouku; starejši najstniki imajo druge prioritete...

Tidule ::

Midva sva delal zelo različne stvari. Predvsem se je šlo za to, da razume da stvari se lahko naredi od začetka do konca. Torej ideje, skice in končnega produkta. Seveda je utipično pričakovat, da bo 3 letnih sledil celotnemu procesu, ampak vsaj da razume obstoj posameznih korakov. Dejanska izvedba je potem padla name in na nebroj nočnih ur z Fusion 360.

Kaj sva kaj konkretno delala, ko je bil tri. Recimo piščalko (klasična sodniška), pa vrtavka na poteg, stomp rocket, mini katapult, izstrelišče za avtomobilčke. Sprinatala sva recimo dodatke za RC avtek (drugačen odbijač, kozmetika...).

Večino tega najdeš na thingverse.

Ko je bil tri je recimo dobil za darilo duplo vlak in potem sem natisnil kar lepo število različnih elementov za tračnice. Daleč najboljše se je obnesel giblijv element, ker potem ni bil tako omejen pri obliki proge. Ko mo obiskali muzej vlakov se mu je dopadla rotacijska ploščat, pa sva naredila to. Lani poleti se je zaljubil v trajekte in je sam predlagal da bi imel trajekt. Na koncu je nastal overengineered 1m dolg behemut na katerega duplo vlak sam zapelje. Pogoj je namreč bil, da mora gor celoten vlak s tremi vagoni. Ima tudi dvižna vrata spredaj in zadaj, ki se priklopijo direktno na lego progo. Dvižna vrata v pokončnem položaju pa so fiksirana z magneti. Potem ima ločeno ploščad za avtomobile in na vrhu še za potnike. Najpomembnejše mu je pa bilo, da je trajekt moder z roza rampo.

Potem je bila faza ko se mu dopadla dvižna vrata in sem naredil dvižna vrata na dalinca (esp8266, RF remote, stepper motor), ki je kompatibilen z duplo. Pa vsak božič ko pečemo piškote si zmisli kak nov model (glede na to kaj je pač tisto leto in) pa kakšen okrasek za božično smreko.

Še največji projekt (takraj je bil že skoraj 4) je ca 2 metra dolga lokomotiva. Osnovno ogrodje je kombinacija lesa in kartonskih škatel, možgani so arduino s kupom addressable ledic, mp3 boardom in seveda fog machine, ker brez dima ni lokomotiva. Potem sem pa natisnil kup komponent od raznih nosilcev, do kontrolne plošče na kateri so stikala. Ogromno prekucno steampunk stikalo, ki požene kolesa itd...

Je pa res da to zahteva svoj čas, ampak lahko rečem, da je vredno. Ko vidiš kako otrok ne razmišlja kaj kupit, ampak kako naredit je to vredno vsake ure.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

mn ::

Super, hvala za odgovor.

Ja, tudi jaz bi rad spodbudil to ustvarjalnost, da začne razmišljati kako bi kaj naredil, sploh ker meni to včasih manjka. Menim, da hitro in dobro zaobjamem kako so stvari narejene in zakaj so tako in ne drugače, zmanjka mi pa idej za kaj novega. In otrokoma bi rad dal še to zraven. Da bosta znala tudi razmisliti kaj narediti. In potem tudi znala iti v izvedbo.

Ker ni ga večjega zadoščenja kot, da vidiš da si nekaj sam naredil in je dobro.

mn ::

Kaj pa priporočate za nakup? Kateri 3D tiskalnih in kak resource for dummies za začetek tiskanja?

Tidule ::

Tole je trenutno na prinerju: https://www.printables.com/model/259699...

Smo v fazi, ko se mlajša boji tatov.

Tidule ::

mn je izjavil:

Kaj pa priporočate za nakup? Kateri 3D tiskalnih in kak resource for dummies za začetek tiskanja?


moj osebni nasvet bi bil Anycubic Kobra, ali pa pa zgoraj omenjeni Ender v2 Neo ali pa S1 (opcija je tudi plus, če rabiš večji build volume). Pač odvisno od proračuna in kakšne so kaj božične akcije.

Osebno bi za prvi printer gledal da ima:
autobed leveling
heated bed
direct extruder
dual z axsis

Moj nasvet je da pride preassebled, ampak je to zelo kontraverzna tema. Prednost preassebled je v tem, da je ready to print v manj kot pol ure in predvsem, pomembno za začetnika, olajša troubleshooting, ker je praviloma printer pravilno skupaj sestavlen. Ima pa kit pristop bistveno prednost v tem, ker boš veliko boljše poznal sestavo in delovanje, če boš moral vse sestavit iz nule. V obeh primerih boš za kvalitetne printe moral prit do tega, pa tudi sestavljen printer boš slej kot rpej moral razbit v prafaktorje, tako da cilj je isti, samo pot je različna.

Glede informacij:
https://all3dp.com/ ima ogromno informacij, vodičev, razlag...
https://www.thingiverse.com/ in https://thangs.com/ za same modele.

In seveda youtube

Če boš res hotel izkoristit 3d printer te seveda potem čaka še učenje takega ali drugačnega CAD orodja.

driver_x ::

Tidule je izjavil:

mp3 boardom in seveda fog machine,


Kaj uporabljaš za dim?

Tidule ::

Random budget fog machine na mešanico glicerola. Mislim, da je znamka BeamZ

TehDucky ::

Hvala Tidule za napisano. Če bi imel jaz takega očeta...

Glede na to da je naša punca, upam da mi jo rata kako spraviti v podoben svet kot si ti svojega sina.
Naša jutri dobi lesen vlakec pa lokomotivo na baterije, ampak še 2 leti ni stara, tako da še ni v enaki fazi, ampak bom pa prav probal en dan si vzet malo časa pa ji kaj prištimat.

DOOM_er ::

Živjo Artillery X2 za 280$ se splača ali ne? Razen tega da ima gibljiv Y me ne moti praktično nič.
Robots will steal your job. But that's OK

Tidule ::

Nisem delal z njim, tako da info iz druge roke: super (glede na ceno) za velike pla printe, katastrofa za bolj obcutljive materiale, ker se osnovna plosca neenakomerno segreje.

Vuli ::

Kaj se uporablja pa za modelirat, za začetnike ?
|Gb x570 Pro|R9 5900x|32GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

driver_x ::

Vuli je izjavil:

Kaj se uporablja pa za modelirat, za začetnike ?


OpenSCAD, če si domač v programskih jezikih.

Tidule ::

Prej kak ThinkerCad, blender, meshmixer... osebno sicer prisegam na fusion 360. Za osnove ni prezahteven, tutorialov je na tone, hkrati pa nisi omejen, ce se hoces lotit cesa kompleksnega.

Ce si vesesc programiranja potem bi se mogoce lahko zacel z OpenScad ampak za zacetnika je to IMO napacna smer. Imas pa tudi BlockScad, ki je zacetniku bolj prijazen. Samo ce je fokus na 3d modeliranju potem IMO OpenScad cisto prehitro postane prevec omejen.

Vuli ::

ThinkerCad izgleda kar simple, tudi fusion 360 zgleda zanimiv, samo več časa mu bo treba posvetiti.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|32GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

_Denny_ ::

Imaš še Onshape, ki je po težavnosti (po mojem mnenju) nekje med Tinkercadom in F360. Priporočam te tutoriale, če ga boš mogoče želel preizkusiti.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

dsever2 ::

Obstaja kakšen podoben program kot je shapr3d ?

BlaY0 ::

Tinkercad (za ThinkerCad še nisem slišal;) je zelo uporaben za hitre (do|pre|nad)delave že obstoječih STL 3D modelov. Drugače pa jaz za 3D modeliranje uporabljam izključno FreeCAD. Je pa tako, če teh orodij ne uporabljaš redno, hitro pozabiš postopke kako se kaj naredi. Je pa zanimivo, ker v 3D modeliranju lahko eno in isto zadevo zrišeš/zmodeliraš na več različnih načinov.

BlaY0 ::

phnj90 je izjavil:

Resno sprašujem, za kakšne namene to uporabljate doma doma? Za zabavo? Zanimivost? Izobraževanje? DIY izziv? So kakšni printi (kateri, recimo??), da rečete, da se je izplačal nakup? Tudi mi bi morda nabavili, če bi se stvar izkazala za vsaj približno upravičeno.

Stojala, takšni in drugačni obešalniki za to in ono, custom podložke, vodila/organizatorji kablov, prirobnice, kleme, nosilci, nastavki, vaze, lončki, raznorazni custom pokrovčki, office organizerji...

Pa čuda enega orodja za servisiranje koles sem si sprintal... priprave za hitro centriranje koles, razni (krona) ključi za različne tipe vzmetnih vilic, gonilk, BB ležajev, držala za inbus ključe, podaljški ročajev... preše za ležaje na nihajkah vzmetenja, preše za headset ležišča ležajev... najprej sem mislil da bodo te zadeva za enkratno uporabo pa so kar držale in še kar držijo in praktično vse je sprintano iz PLA, ker ga lahko precej tlačno obremenjuješ in ni tako prožen. Samo pazit moraš, da zadev ne pustiš predolgo na soncu :)))

driver_x ::

Jaz sem si naredil nekaj primežev, ki jih potrebujem pri popravilu (lepljenju) raznih predmetov.

Seba982 ::

PARTyZAN je izjavil:

Lahko greš tudi v DIY:



Po želji v škatlo daš še merilec vlage pa kilo ali dve silice. Ko je silica saturated pa samo v pečico in je to to.

Bi delil dele, ki si jih uporabil? :)

111111111111 ::

Imam Creality 3D(R) Ender-3 Pro, po dolgi uporabi se mi je pošteno znucala magnetna podloga (malo napačne uporabe, odlimavanje na silo, strganje z špohtlnom. :D

RAd bi kupil novo podlago, kje naj jo kupim in ali se splača kupiti stekleno?

Kateri printer z 2 šoboma trenutno priporočate?
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

BlaY0 ::

Seba982 je izjavil:

PARTyZAN je izjavil:

Lahko greš tudi v DIY:



Po želji v škatlo daš še merilec vlage pa kilo ali dve silice. Ko je silica saturated pa samo v pečico in je to to.

Bi delil dele, ki si jih uporabil? :)

Enkrat sem poizkusil naprintat ta konkavna "roller" koleščka v katere sem vstavil lagerje. Porazno, tudi ko sem jih pobrusil kolikor se je dalo! Skratka zadeva je totalno overengineered, vse drugo je bolje... še navaden štil od metle na katerega obesiš role se bolje obnese. Če se že igraš z lagerji potem je najbolje, če rob role teče direktno po lagerju, pa še v tem primeru je treba rob včasih pobrusit ker ima kakšne nepravilnosti. Skratka če že, potem kaj v tem stilu: https://www.thingiverse.com/thing:20475... oziroma lagerje na osi in naj se rola vrti direktno na lagerjih (bolje po notranji luknji kot po zunanjem robu).

Drugače so pa tole IKEA plastične kište.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

darkolord ::

Tudi tole, da rob role teče po ležajih, je slabo. Včasih je rob role pretanek ali ni raven in se potem rola vozi levo in desno; nekatere role so skoraj do robe napolnjene s filamentom in potem filament riba ob tele podstavke. Pa nestabilno je, malo butneš in pade dol.

Palca skozi luknjo je na koncu še najboljša.

BlaY0 ::

Se strinjam! Poleg tega se rob tudi upogiba.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

PARTyZAN ::

Tisto ni moja fotografija, ampak reč je pa dovolj preprosta da lahko dele poiščeš sam :). Delovala bo katerakoli plastična škatla, ki ima dimenzije primerne za premer tvojega največjega koluta. PTFE cevke dobiš na Amazonu ali pa kakšni namenski 3d printing spletni trgovini, silico pa v lokalni trgovini za živali. Po želji dodaš še merilec vlage, najceneje ga verjetno dobiš na kakšnem aliexpressu.

https://www.google.com/search?q=diy+fil...

Se pa strinjam z Blayotom, da ni potrebe po rollerjih, ena os na sredini je dovolj. Malenkost bolj okorno naredi menjavo kolutov, ampak je za preživet.

Tidule ::

Ja, imam enake izkusnje. Lezaji in centalno vpetje skozi sredino so bistveno boljsa resitev.

Osebno uporabljam variacijo na temo: https://www.thingiverse.com/thing:20702...

Vuli ::

mzakelj je izjavil:

Super printer malo večjih dimenzij, sedaj po ugodni ceni :

https://www.geekbuying.com/item/Artille...

Tole pa traja in traja, preden bodo vseh 1000 naročil sprocesiral bo naslednji božič... Naročil 5 .dec in do sedaj se ni veliko premaknilo.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|32GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

MH0 ::

darkolord je izjavil:

Tudi tole, da rob role teče po ležajih, je slabo. Včasih je rob role pretanek ali ni raven in se potem rola vozi levo in desno; nekatere role so skoraj do robe napolnjene s filamentom in potem filament riba ob tele podstavke. Pa nestabilno je, malo butneš in pade dol.

Palca skozi luknjo je na koncu še najboljša.

Nikoli nisem imel nobene težave s tem, da se rola kotali na ležajih. Edino za stare azurefilm kolute sem si naprintal nekaj obročev, ki so kliknili na kolut. Ti koluti so namreč niso imeli zvezbega oboda.

karafeka ::

A se da kupit kje v Sloveniji filament (PLA) brez koluta? Se temu reče refill filament?
Kolikor sem gledal, imajo vsi kolute zraven. Se mi zdi škoda, da jih potem stran mečem.

darkolord ::

Hm, Azurefilm je imel tole za njihove kolute ...
««
43 / 46
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

3d printer

Oddelek: Strojna oprema
121093 (875) _Denny_
»

3d tiskalnik za zacetnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
162052 (1407) sslavc
»

3D tiskaliki za domaco uporabo

Oddelek: Strojna oprema
183223 (2846) mihec87
»

3D tiskalnik

Oddelek: Kaj kupiti
307311 (6561) avian2
»

3d printer

Oddelek: Kaj kupiti
3810165 (8434) stalker

Več podobnih tem