» »

Balistični kronograf?

Balistični kronograf?

guest #44 ::

Že nekaj časa želim naredit napravo s katero bi izmeril hitrost metka zračne puške. Stari način je bil zbalističnim nihalom.
Glede na to da smo v bolj modernem času bi jaz uporabil fotodiode.

princip je ta
http://www.practicalphysics.org/go/Expe...

Sam namesto trakcev bi uporabil svetlobno diodo. Spet je tu problem ker se ne spoznam pretirano na elektroniko. Če prav razumem bi rabu par IR fotodiode in fototranzistorja.

A bi mogoče, kdo ki se spozna na komponente mi svetoval kaj točno naj kupim (mogoče z kakim linkom...vem da conrad ima te stvari sam nevem točno kaj iskat)? Za to stikalo...meni deluje to draga stvar? V enem drugem poskusu z piezoelementi sem preklopu kr na en digitalen diktafon da mi je zabeležu impulze, nato sem v enem wave editorju izmeru čas med impulzema. A bi to mogoče tud kr z diodami dosegu?
Res zlati bi bili, če bi mogoče še kako grobo zasnovo tega vezja ponazorili.

Tnx

P.S. aja pa še tajmer bi rabu natančnost na tisočinko sekunde :8)

P.P.S. pa ne zahtevam, da bi imel cel sistem ki bi mi direkt izračunalo hitrost. Rabim samo način kako naj zabeležim čas med dvema impulzema, ostalo bom kr na roke izračunal.
  • spremenilo: guest #44 ()

tac ::

Hmm, če se ne spoznaš na elektroniko, je bolje če ostaneš na trakcih.
Sem pogledal, enostavno in učinkovito merjenje. Samo dobro moraš vpeti puško in nacentrirati "tarči" skozi katere bo letel metek.
Za detetkor je po moje najbolj enostavno dati osciloskop, samo tega skor zagotovo nimaš. Praviš, da si delal z mikrofoni, najbrž bi šlo tudi sedaj, zagotovo bi zaznali pok prestreljenega trakca. Dobra ideja za popoldansko praznično igranje :)

jkreuztzfeld ::

Z mikrofoni je vsekakor enostavneje.
Mal si poglej npr.
http://briggs69.blogspot.com/2008/11/pc...,
http://talonairgun.com/forum/viewtopic....,
in ostale zadetke.
--
Great minds run in great circles.

guest #44 ::

A je te fotodiode res tako težko spravit skp? Problem se mi bolj zdi kako zabeležit prekinitev svetlobe kot kaj drugega. Tisti linki so kr vredu, sam programske kode ni nič napisal, da bi kopiral.

Jz sem že to poskušal z piezoelementi, ampak na deluje bolj za uno počasnejšo puško ki imam, za tisto ki ima 300m/s pa je občutljivost nezadostna. A res ni neke varjante kako bi jaz zaznal prekinitev svetlobe? Sej pravim...ne rabim jaz celo vezje in program ki bi mi skalkuliral. Rabim sam nekako izmerit čas leta, razdalja je itak znana pa bi kr ročno izračunal prek enačbe. Sam rabim nekako zvedet čas

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: guest #44 ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Radar detektor (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5714900 (2778) A. Smith
»

Sposoja osciloskopa

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
152497 (1906) Azrael
»

Sledilnik sonca oz. izvora svetlobe s fotodetektorjem in servomotorjem.

113845 (3845) Bug
»

Sledenje soncu

92754 (2391) MarkV
»

Amiga 500

Oddelek: Kaj kupiti
411727 (1245) baro2000

Več podobnih tem