» »

Suha salama, klobase,...

Suha salama, klobase,...

guest #44 ::

A ima kdo izkušnje z izdelovanjem suhe salame,...

Jaz okvirno postopek razumem, sam pri finesah se zajebe.

Če gledamo obično suho klobaso.

Kakšno je razmerje mišica/špeh? Kolikšni morejo biti veliki kosi? Katere začimbe? Kako začinit?
Ko filaš z mlinčkom, kakakšna je tehnika? Kako preprečimo, da postane "grancida" pravimo mi...mislim, da je to ko v sredini ostane zrak? Pogoji sušenja,...

Pač več detajlov in navodil tem bolje. Osebno bi hotu salamo z čim manj špeha, čeprav mi stari trdijo, da špeha mora bit dosti drugače ostane not zrak. Jz trdim, da je to bullshit, sem že jedu domačo salamo (zelo fino), ki je kvečjemu imela 30% špeha, čene manj.

Sem gledal na internetu, sam to je kr tko obskurna stvar in ni nekih konkretnih navodil. Pa tud slovenskih verzij (klobase namreč) nisem najdu.

Začasno bom naredu beef jerky, to je sušeno goveje meso...čist izi naredit, sam je dost lažje če maš sušilnik...katerega imam.

Tnx
  • spremenilo: guest #44 ()

mihec87 ::

Luknja v salami ponavad rata ko se salama okol prehit posuši not pa ostane še bol frišna in ko se tist suši pol skupi zleze pa ostane lukna na sredini.
Sušenje hm se mi zdi da je fajn 60%vlage(če ne še več) pa ne sme preveč pihat čez sušilnco pa pretoplo tudi ne, na salamah se bo delala plesen to lepo s čopičem dol pučeš vsake tok dni(lahko tut v vodo z zmletim česnom namakaš čopič vmes).Pa ko je salama taka rosna se je ne dotikat..
Filaš pa pač po občutku oz more bit kar nabito not ne sme bit premehko..

Kar se tiče mešanja more bit svinsko ter goveje meso(lahko tut goveje nadomestiš z ovco,kozo,konjem,oslom..) obvezno pa more bit špeh svinje(ne salo).

Nekaj si lahko prebereš v knjigi meso iz tunike ali pa kaka podobna.
Je pa tut to da če ne živiš na primernem zraku je kar jeba z sušenjem salam(govorim o salamah brez solitra ter raznih snovi za utrditev mase ipd..)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

Karen ::

Salame so ful občutljive na sušenje. Klobase so pet dek senfa za pripravit proti salamam. Kot ti je napisal že nekdo v prejšnjem postu. Sama količina maščobe ni tako bistvena kot sušenje - čisto mirno si lahko vse ok naredu pa te enostavno vreme za***be če nimaš kontroliranega okolja - tega doma ponavadni ni. Torej dvakrat isti recept pa različno vreme pa je lahko čisto drugačen izid.

Bananovec ::

Mi smo naše suhe salame(že kar nekaj let nazaj), ki jih ni bilo bogdaj koliko, sušili kar na dilah (tj. na podstrešju) in so se čez zimo fajn posušile.

jcb ::

80% vlage mora bit za sušenje


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

meso jelenjadi, srnjadi, divjega prašiča, medveda ter gamsa

Oddelek: Loža
427048 (5555) Invictus
»

Pokvarjena kraška panceta?

Oddelek: Loža
183434 (2110) krneki0001
»

Sušenje mesa in konzervansi

Oddelek: Loža
1611976 (11120) harvey
»

Klobase v naravnem crevu - plesen (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11327179 (23501) Unknown_001
»

Najbolši miks (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6212716 (10483) betmen

Več podobnih tem