» »

Sila pri sekanju drv

Sila pri sekanju drv

perkomat ::

Pozdravljeni !

Že od nekdaj me je zanimalo kakšno težo na "stebriček" povzroči človek pri sekanju drv pri naslednjih pogojih:
-človek je moški z normalno postavo z okoli 90 kg in malo bolj bogato mišično maso
-sekira je težka okoli 10kg, njen "štil" pa je dolg cca. 1m in ima površino rezila oz. ostrega dela manj manj kotz oz. nekaj cm2
-ta človek udari z vso močjo in karseda veliko hitrostjo

Če sem še kakšen pogoj, ki bi bil pomemben za izračun pozabil napisati, me prosim opomnite. Hvala za vašo pomoč.

WarpedGone ::

Teža je napačen izraz. Mogoče bi lahk govoril o sunku sile, pa še tle se ti reč hudimano zaplete, ko greš gledat od blizu.

Glavna ideja je koliko kinetične energije boš spravil v tisto železno gmoto na koncu štila tekom zamaha. Ker je gmota posebej oblikovana, da ob les "useka" po tanki črti, se bo vsa ta nakopičena kinetična energija sprostila na majhnem prostoru in povzročila velike lokalne sile, ki bojo zadevo raztrgale in na koncu razklale.

Nek približek lahko dobiš iz mase sekire, končne hitrosti tik preden zadane les in poti, katero opravi skozi les predno se ta razkolje. Privzameš, da nisi udaril premočno in se je sekira takrat ravno ustavila i.e. porabila vse kar je prinesla s sabo. Iz tega se da dobit povprečno silo na les.
Zbogom in hvala za vse ribe

perkomat ::

A bi lahko napisal to grobo enačbo, ki bi združevala vse parametre, ki si jih omenil. Torej maso sekire, končno hitrost,pot...

koyotee ::

kot prvo moški z normalno postavo nima 90kg, sej nismo u ameriki, kot drugo sekira je daleč od 10 kg, ker pri taki teži je nebi lih velikokrat dvignil. Ubistvu bi moral računat navor sile, ki je odvisna od teže sekire ter dolžine ročaja in hitrosti zamaha.
F=m*a N=r'F
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

perkomat ::

Za normalno postavo sem mislil povprečnega moškega, ki dela v gozdu, kar pomeni, več misične mase - večja masa telesa. Sicer ne vem kako je pri vas - pr nas je sekira težka 9-10 kg.

Sicer pa hvala za odgovor.

Rippy ::

Tukaj teža in mišična masa skoraj ne igra vloge. "Delo", ki ga vložiš v udarec je "opravljeno" preden sekira pride do svoje tarče. Zdej če si ti bolj masiven seveda lahko dlje tepeš s sekiro. Tako, da je približno dovolj hitrost, teža in površina "glave". To je lahki del..zdej je vprašanje kako hitro se ta energija prenese ozrimo čas od X m/s do 0 m/s.

Pyr0Beast ::

Finta sekire in vseh ostalih ostrih predmetov je povečanje tlaka zaradi ostrine rezila (zelo majhna površina in enaka sila)

Drugače bi bile lahko zadeve tudi tope za isti efekt.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

WarpedGone ::

Štrije odgovori, pa samo prazno pametovanje ...

Evo, približni izračun:

a) Najprej je treba pogruntat, kolk energije dobi sekira tekom zamaha. Recimo da ma sekira maso M, ko zamahneš opiše lok s polmerom R, zamah traja čas T in opiše kot FI.

Recimo tudi, da med zamahom sekiro enakomerno pospešuješ zato lahko izračunaš enakomerni kotni pospešek ALFA = 2 * FI / T2. Končna kotna hitrost tik pred udarcem ob les je potem OMEGA = T * ALFA = 2 * FI / T.

b) Sekira ima tik pred udarcem v les obodno hitrost: V = R * OMEGA = 2 * R * FI / T in kinetično energijo W = M * v2 / 2 = 2 * M * R2 * FI2 / T2

c) Recimo, da tik ob trku sekire v les štil "spustimo" da ne kroži več okrog ramen ampak gre naravnost not v les. Kinetična energija sekire zadostuje, da se ta zarine D metrov globoko v les. Medtem, ko se zariva not v les, pa recimo da enakomerno zavira, da je pojemek konstanten.

Ob zarivanju se torej pojavi neka enakomerna zaviralna sila, ki pokuri celotno kinetično energijo na poti. Vemo, da je DELO = SILA * POT. Imamo delo W in pot D, sila je torej F = DELO / POT oziroma F = 2 * M * R2 * FI2 / (T2 * D)

d) Primer izračuna za konkretne podatke:
masa sekire M = 10 kg
polmer zamaha R = 1 M
trajanje zamaha T = 0,5 s
kot zamaha FI = PI (180 stopinj)
pot sekire skozi les D = 0,02 m (2 cm)
---------------------------------------
iz a) dobimo končno kotno hitrost OMEGA = 2 * PI / 0.5 = PI rad/s
iz b) dobimo kinetično energijo sekire tik pred udarcem W = 2 * 10 kg * 1 m 2 * PI2 / 0,25 s2 = 400 J
iz c) dobiš nato povprečno silo sekire na les: F = 400 / 0,02 = 20.000 N

P.S. Popravki so dobrodošli, sam naj bodo smiselni, ne pa neko jajcanje glede detajlov.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

dzinks63 ::

Sicer ne vem kako je pri vas - pr nas je sekira težka 9-10 kg.


10kg je teža za razbijaško kladivo (macola, puhar). Normalne sekire cepilke za ročno cepanje drv imajo cca 2Kg. Tako da je izračunana končna sila precej manjša. Imajo pa cepilne hidravlične naprave cca 10-20T.

krho ::

perko najbrž misli cepilno sekiro, ki je v bistvu malce večje kot tamala macola samo, da je na en ostran oblikovana kot sekira. sem prelen, da bi šel 2 štuka nižje pogledat, koliko je to težko...
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

perkomat ::

Ja imate pav, glede mase sekire sem napisal na pamet. Sicer pa hvala za odgovore vidim, da ste sami majstri kle. v primeru da je sekira za cepljenje mase 2kg, je torej povprečna sila sekire 4000N oz. po domače 400kg?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perkomat ()

WarpedGone ::

Ja, daš cifre v formulo in vn pade rezultat. Pri 2kg je to 4000 N tekom tistih 2cm. Če se ti zdi da je to preveč, da je bliže 1cm, je povprečna sila 8000 N.

Da se tut zračunat, kolk časa traja sunek, če predpostaviš enakomeren pojemek: Ts = D * T / (R * FI) = 0,003 s

Seveda v realnem so te zadeve daleč od enakomernosti in takle izračun ne drži "natančne" vode.
Dobiš pa tkole občutek kakšne cifre so v igri. Se pravi, pri zamahu sekire na klado, se pod klado kake pol stotinke sekunde "čuti teža" enga fičkota.
Zbogom in hvala za vse ribe

Tear_DR0P ::

kaj pa če je kot 90 stopinj? ki je imho bolj normalen
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

:roketa> ::

Ja imate pav, glede mase sekire sem napisal na pamet. Sicer pa hvala za odgovore vidim, da ste sami majstri kle. v primeru da je sekira za cepljenje mase 2kg, je torej povprečna sila sekire 4000N oz. po domače 400kg?


2kg cepilka je že bolj lahke sorte. Jaz imam doma 3-kilsko.

Že sama sekira ima 60 Joulov potencialne energije, če vzamemo, da je od polena dvignjena za 2 metra. Vsak, ki je že kdaj cepil ve, da samo spustiti sekiro še zdaleč ne zadostuje. Vprašanje je zdaj koliko dodatne energije dodamo sekiri z zamahom. To bi se dalo do neke mere celo izmeriti. Če se postavimo na tehtnico in pogledamo, za koliko se nam teža zmanjša ob zamahu, dobimo maksimalno silo, s katero poganjamo sekiro. Na pamet bi rekel, da se kakšnih 400 Newtonov da razviti. Na razdalji pol metra da to 200 Joulov.

200 Joulov pomeni na 2cm zaustavljanja povprečno silo navzdol 10000 Newtonov. Nas pa v resnici zanima sila, ki je pravokotna na poleno, ne pa navzdol. Če vzamemo, da ima sekira 30° rezilo, je ta še približno 4-krat večja, torej 40000 Newtonov.

Se pravi, sila, ki razžene poleno, je bližje teže tovornjaka kot pa fičkota!

Pyr0Beast ::

Naše sekire za cepljenje manjših polen imajo tam 0.5kg.
Večja ima okoli kile a še enkrat daljši ročaj. (Energija=hitrost^2)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Tear_DR0P ::

cepilke imajo načeloma precej drugačne glave od običajnih sekir - zelo kratko rezilo, 5 cm, zelo težko glavo in okrog štila se razširi na več kot 5 cm, zato da porine poleno narazen, ko jo pribiješ v les - in če se slučajno ujame v les, jo lahko po malček razširjeni glavi nabijaš s kladivom, drugo sekiro ali čim podobnim, da dejasnko razčesne tist kos lesa

za kot sem bil pa včeraj preveč utrujen od cepljenja drv, zato zdaj še enkrat - pri normalnem delu si deblo ki ga cepiš nastaviš nekako malo pod pas, da se ni treba sklanjat pri cepljenju, sekiro pa dvigneš navpično nad glavo, da se ne mahneš po betici - zato je 90 stopinj bolj normalen kot pri zamahu
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Tarzan ::

Kot ste že ugotovili, cepilne sekire pridejo v različnih velikostih in imajo različno težo. Sam sem cepil drva s tam okoli 5 kilsko in precej dolgim ročajem. Imam 60 kil, ampak razen nekaj žuljev in musklfibra večjih problemov po cepljenju gore drv nisem imel. Sekira je tako oblikovana, da ne rabiš bit gorostas, da bi uspel razčesnit les.
Vseeno, ne glede na mojo konstitucijo, tega ne bi počel vsak dan. Parkrat na leto človek še preživi, če bi se s tem dlje časa ukvarjal bi verjetno trpela tipkovnica. :D

Bye ::

Si bom kar to temo izposodil, se mi zdi brezveze novo odpirati. Kje bi dobil tnalo za sekanje drv? Po možnosti hrastovo. Na bolhi jih eden prodaja za 25 evrov, kar je rahlo pretirano.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sekira

Oddelek: Loža
112825 (1829) FireSnake
»

Sekira

Oddelek: Loža
247949 (6059) Martin Krpan
»

6 nalog za fiziko ... prosim pomoč (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7111777 (9472) lebdim
»

Seminarska naloga-hitrost nogometne žoge

Oddelek: Šola
91756 (1592) alexa-lol
»

Peak power of the human body (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
17010092 (7179) PersonaRudis

Več podobnih tem