Forum » Strojna oprema » Računalnik ugasne v roku 5 sekund
Računalnik ugasne v roku 5 sekund
SimplD ::
Vem, da je malo morje takih tem na forumu, a bom vseeno tukajle prašal, preden se lotim karkoli šraufat. Šenkan mi je bil računalnik s plato Asus A8NE-FM/S, vse skupaj niti ne več tako rosno mlado. Procesor je AMDjev, več mi ni uspelo razbrati, saj je računalnik trenutno pri prijatelju, toda to sem še uspel videti.
Stvar je v tem, da ko ga priključim na elektriko, se sam od sebe (brez, da bi pritisnil na gumb za vklop...mogoče je bilo od zmeri tko, ne vem) prižge za nekaj sekund, kratko zapiska (navaden pisk, ne pisk okvare RAMa) in se nato izklopi.
Rad bi samo vprašal, katera od komponent bi lahko bila krivec za izklop? Ventilatorji se namreč zalaufajo vsi, disk tudi dobi elektriko za tistih 5 sekund. Ali sm na pravi poti, če rečem, da je problem ali v sami plati ali pa v procesorju oz. nepravilnemu hlajenju le-tega?
Stvar je v tem, da ko ga priključim na elektriko, se sam od sebe (brez, da bi pritisnil na gumb za vklop...mogoče je bilo od zmeri tko, ne vem) prižge za nekaj sekund, kratko zapiska (navaden pisk, ne pisk okvare RAMa) in se nato izklopi.
Rad bi samo vprašal, katera od komponent bi lahko bila krivec za izklop? Ventilatorji se namreč zalaufajo vsi, disk tudi dobi elektriko za tistih 5 sekund. Ali sm na pravi poti, če rečem, da je problem ali v sami plati ali pa v procesorju oz. nepravilnemu hlajenju le-tega?
Fave ::
Tipka za vklop je zapikana. Zamenjaj tipko in stvar bo delovala.
My mind's a hyper tool that fixes everything.
solatko ::
Glede na to, da gre kar za precej staro mašino, je možnosti za tako nedelovanje veliko.
Naprej razdri kompleten sistem, zamenjaj termalno pasto, spihaj hladilnik, očisti s kakšnim mehkim čopičem vse konektorje RAM-ov, grafične....
Potem po navodilih za matično ploščo zloži cel računalnik, ko boš priklapljal IDE enote, poglej kakšni so molex-i za DVD in HDD.
Preglej kondenzatorje in jih po potrebi zamenjaj cca 0,10EUR po komadu in malo znanja cinjenja.
Lahko tudi flashas bios, stanje baterije pa boš videl ko bo zalaufalo in boš nastavil datum in uro. Če po ponovnem vklopu ne bo pravilno stanje ure, je potrebno zamenjat še baterijo.
Naprej razdri kompleten sistem, zamenjaj termalno pasto, spihaj hladilnik, očisti s kakšnim mehkim čopičem vse konektorje RAM-ov, grafične....
Potem po navodilih za matično ploščo zloži cel računalnik, ko boš priklapljal IDE enote, poglej kakšni so molex-i za DVD in HDD.
Preglej kondenzatorje in jih po potrebi zamenjaj cca 0,10EUR po komadu in malo znanja cinjenja.
Lahko tudi flashas bios, stanje baterije pa boš videl ko bo zalaufalo in boš nastavil datum in uro. Če po ponovnem vklopu ne bo pravilno stanje ure, je potrebno zamenjat še baterijo.
mastah ::
to je cist normalno pri enih masinah ko ga prikljucis da se zalaufa na par sekund potem pa ugasne, tud ce mrezo ven pa not potegnes se zalaufa na par sekund in ugasne, pol k prtisnes za prizgat pa dela bp
Shark-357 ::
Na teh platah je v večini crknilo PCIe vodilo (pregret chipset)
Za začetek pa probaj z drugim napajalnikom.
Za začetek pa probaj z drugim napajalnikom.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Shark-357 ()
Ok, tipka za vklop ni, ker tudi, če so vsi kabli tipke izključeni, se težava še vedno pojavi. Ko se enkrat ugasne, tudi ponovni pritisk na gumb za vklop ne naredi nič.
PCIe vodilo po moje ni, saj če crkne, a ni pol isti pisk kot če komp ne najde grafe, se pravi dolg pisk? Grafična kartica sicer sama po sebi dela, sem jo sprobu na drugem računalniku.
Po moje mi res ne bo ostalo druzga, kot da naredim to, kar je opisal solatko zgoraj.
Sem pa opazil še nekaj, kar bi mogoče pomagalo pri razrešitvi problema: Ko izključim kabel, ki je priključen na 4-pinski ATX 12V, računalnik sicer uspe ostati prižgan, a tokrat se ne dogaja nič...le ventilatorji delajo, ostalega nič.
V najslabšem primeru bom zamenjal procesor in/ali hladilnik, ker sumim, da je vzrok mojim težavam v enem od obeh. Še rpej bom pa probal procesor totalno spucat, pa na novo termalno pasto nanest.
PCIe vodilo po moje ni, saj če crkne, a ni pol isti pisk kot če komp ne najde grafe, se pravi dolg pisk? Grafična kartica sicer sama po sebi dela, sem jo sprobu na drugem računalniku.
Po moje mi res ne bo ostalo druzga, kot da naredim to, kar je opisal solatko zgoraj.
Sem pa opazil še nekaj, kar bi mogoče pomagalo pri razrešitvi problema: Ko izključim kabel, ki je priključen na 4-pinski ATX 12V, računalnik sicer uspe ostati prižgan, a tokrat se ne dogaja nič...le ventilatorji delajo, ostalega nič.
V najslabšem primeru bom zamenjal procesor in/ali hladilnik, ker sumim, da je vzrok mojim težavam v enem od obeh. Še rpej bom pa probal procesor totalno spucat, pa na novo termalno pasto nanest.
solatko ::
Tisti štiripinski priklop napaja procesor, zato se ne zgodi nič. Najprej poizkusi z drugim napajalnikom, saj mi po opisu izgleda krivec za napake.
Duhec ::
Še 1x previdno snemi cpu hladilnik, malo poglej, če ni kje kaka plastika odlomljena in tako hladilnik nima dobrega stika s CPUjem , posledično se cpu ob vklopu na hitro segreje preveč, zaščita pa odklopi napajanje.
Drug napajalnik ni pomagal. Prav tako ne drug procesor. Z obema še vedno isto. Se pravi, da je plata šla rakom žvižgat. Hja no...
Fave ::
A pa si tipko za vklop preveri, glede na to, da se ti računalnik sam prižge, ko ga vključiš v vtičnico?
My mind's a hyper tool that fixes everything.
Ni, ker sem kabel, ki gre od tipke do plate, potegnil ven. Pa naredi isto. Ko priključim v omrežje, se prižge, zapiska in crkne. Ko ga poskusim prižgati nazaj, bodisi s tipko bodisi s križanjem kablov, ne dela. Potreben je odklop iz omrežja in ponovni priklop. Kaj se potem zgodi...preberite še enkrat tale post :/
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | PC se po par sekundah starta nepričakovano ugasneOddelek: Strojna oprema | 3107 (2369) | suhi |
» | Težava z matično ploščoOddelek: Pomoč in nasveti | 7017 (6449) | lucky13 |
» | računalnik se po vklopu ugasne prosim za pomočOddelek: Pomoč in nasveti | 2770 (2619) | Enron x86 |
» | Računalnik kdaj vžge kdaj pa ne...Oddelek: Pomoč in nasveti | 1889 (1315) | rino20 |
» | Računalnik se ne odzivaOddelek: Pomoč in nasveti | 2148 (2004) | LukowLoL |