» »

A se je Mobitelu zmešalo?

A se je Mobitelu zmešalo?

1
2
»

BlueRunner ::

Tam bo pa vse IP. Tudi SMS in Klic, in pravi push od blackberrija itd. Torej za All-IP omrežje se taka definicija pravega push podre. Saj v tem primeru bo pravi push bil stalna povezava preko IP do SImobila recimo.


Vzpostavljena povezava je pogoj, ne nujno internetna, pač neka, vzpostavljena povezava pomeni sprejemnik in oddajnik sta vključena, ni nujno, da se podatki prenašajo. Ne vzpostavljena povezava bi pomenila, da lahko prejmeš email pri ugasnjenem mobitelu, tega pa najbrž ne trdiš. Ti nekaj čudno razumeš pojem "vzpostavljene povezave".


Najprej govoriš o IP povezavah, potem preskočiš na čisto drug nivo in govoriš o povezavi, ki je terminal aktiven v omrežju in povezan v svoji celici.

Glede na to, da se loviš nekje okoli in enkrat govoriš o vzpostavljeni IP povezavi v smislu TCP-ja (govoriš o IMAP IDLE), drugič pa o povezavi terminala v omrežje (govoriš o aktivnem terminalu), vse pa postavljaš pod opis "push" elektronske pošte, ki se prenaša preko IP povezave v smislu TCP-ja, te je težko slediti. Karkoli ti bo človek rekel, se boš morda premislil in trdil nekaj tretjega o nečem četrtem.

Torej: za delovanje IP povezave mora biti terminal povezan v omrežje tako, kot mora biti računalnik priključen na internet, če govoriš o fiksni povezavi oziroma baterija polna ali pa polnilec priključen v štrom.

Če govorimo o "push" storitvah na IP-ju, potem to pomeni, da strežnik brez predhodne vprašanja terminalu/računalniku nekaj sporoči. Pull pri storitvah na IP-ju pomeni, da računalnik bodisi na zahtevo, bodisi v predefiniranih intervalih strežnik vpraša po čakajočih dogodkih.

IMAP IDLE zapade pod push zato, ker bo strežnik sam obvestil odjemalca o prispelem sporočilu, ko bo to prispelo, odjemalec pa zahteve ne rabi posebej obnavljati. Zadeva pa je stabilna toliko, kolikor je stabilna podležna TCP povezava na mediju.

Drugi pristopi pa lahko uporabljajo tudi druge mehanizmi, ki so lahko bodisi in-band, bodisi out-of-band. Tipičen primer in-band signalizacije je SIP INVITE, ki ga strežnik pošlje terminalu, da ga obvesti o prihajajočem klicu. Tipičen primer out-of-band komunikacije je npr. D kanal na ISDN, ki terminal obvesti o prihajajočem klicu.

Povezava v omrežje je v prvem primeru aktiven dostop do IP omrežja, v drugem primeru pa ISDN priključek. Lahko pa si seveda filozofski in trdiš, da je potrebna povezava v smislu, da "kabel vključen v štrom" in, da to pomeni, da je vzpostavljena "povezava".

Lonsarg ::

Malo si vzel iz konteksta oba moja citirana odlomka, v enem sem govoril o povezavi, v drugem sem pa dal samo za primer 4G/LTE omrežje, kako deluje. Ker jaz sem te razumel, da ti tdiš, da push ob Blackberrija(po SMS/Klicu podobnemu kanalu gre) ne rabi vzpostavljene povezave. Ravno toliko jo rabi, kot IMAP Idle, ozroma bilokateri drug push protokol, ki teče po TCP/IP protokolu.

BlueRunner ::

Enkrat govoriš o povezavi v MT omrežje, drugič pa o vzpostavljeni TCP/IP seji, ki je nujna za delovanje IMAP IDLE, BB pa jo vzpostavi samo po potrebi.

Če govoriš o povezavi MT v omrežje kot predpogoju za delovanje push-a je to tako, kot bi rekel, da stvari delujejo bolje, če so vključene.
Če pa rečeš dobesedno "Ravno toliko jo rabi, kot IMAP Idle, ozroma bilokateri drug push protokol, ki teče po TCP/IP protokolu", pa to razumem kot da govoriš o TCP/IP povezavi. V kontekstu TCP/IP ali tudi bolj splošno v kontekstu IP omrežja pa predhoden obstoj povezave na način, kot jo uporablja IMAP IDLE ni niti pod razno potreben ali zahtevan. To je samo ena izmed možnih implementacij.

Če pa ti mešaš pojem aktivnosti naprave v omrežju s TCP/IP sejami, pa ne morem več razlagati razlike... to je bolj stvar štekati in ne štekati. Če ne štekaš, ne morem pomagati. Če govorimo o aktivnosti naprave v omrežju je popolnoma brezpredmetno govoriti o TCP/IP portokolu. Če govoriš o TCP/IP protokollu govoriš o vzpostavljeni seji s tem L4 protokolom.

Jaz trdim, da BB push ne potrebuje aktivne TCP/IP povezave, ker jo ne.
Jaz trdim tudi to, da je IMAP IDLE sicer push preko permanentno aktivne TCP/IP povezave, niso pa vsi push pristopi vezani na na aktivno TCP/IP povezavo oziroma sploh na pojem povezave v kontekstu L3 IP protokola.

Obe moji trditvi sta resnični.

Tvoja trditev "Ravno toliko jo rabi, kot IMAP Idle, ozroma bilokateri drug push protokol, ki teče po TCP/IP protokolu" pa je bodisi napačna (če govoriš o TCP/IP povezavah) ali pa omenja TCP/IP povezave popolnoma b.v. in bi se lahko pravilno glasila tudi "Ravno toliko jo rabi, kot IMAP Idle, ozroma bilokateri drug push protokol, ker sonce vzhaja na vzhodu" (če govoriš o povezavi MT v mobilno omrežje).

Lonsarg ::

Ja očitno me res nisi razumel, kaj sem hotel povedati. Vzpostavljena povezava zame pač pomeni L1. V tej temi nisem govoril o ničemer drugem kot o L1 povezavi, tisti radijski, tisti DEJANSKI analogni povezavi med mobitelom in naprej. Ti si preveč tehnično podkovan, pa prec začneš razmišljat o višjih layerjih. Laik bi me namreč razumel, tako kot sem jaz to razumel.

In ja obe tvoji trditvi sta resnični:) Moja trditev "Ravno toliko jo rabi, kot IMAP Idle, ozroma bilokateri drug push protokol, ki teče po TCP/IP protokolu" ima potem kar naenkrat smisel, če se pogovarjamo izključno o L1. Tako BB, kot bilokateri IP/TCP protokol namreč naturaly potrebujeta L1 povezavo.

Jaz pač push pojem razumem na nivoju L1, ne višje, ker višje nima smisla, če pa je lahko prisotev v L3, lahko v L4...

BlueRunner ::

Push je kot pojem zrasel na zelniku interneta in v okolju IP protokola, kjer je L1-L3 povezljivost osnovna danost brez katere niti ne morem govoriti o "storitvah" v najširšen pojmu besede.

Navajanje povezljivosti in TCP/IP protokola v istem stavku/odstavku pa mislim, da je zaradi tega izvora izraza še komu in ne samo meni dala podlago za oceno, da misliš na L4 TCP/IP povezave, ki naj bi bile predpogoj za push. Če bi v celoti izpustil IP protkol kot opis povezave, potem bi bilo bolj razumljivo, da govoriš o temu, da je aktivna povezava MT v omrežju predpogoj za push. Kar pa je kar samoumevno, saj če "kabel ni fštekan" itak ne bo nič delalo.

Zgodovina sprememb…

Matwic ::

Ok preden izumite toplo vodo... lahko razložite kako deluje Blackberrijev in Nokia Messenger service? So kakšne razlike v teh dveh, se Blackberry poveže z operaterjem in uporablja enako povezljivost kot GSM klici in SMS sporočila? Ali mora v obeh primerih biti vključena GPRS/3G povezava. Je potem sploh kaka razlika med push mailom in uporabo recimo GMaila?
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

email SMS alerts na mobitelu

Oddelek: Pomoč in nasveti
153749 (1315) Gunisms
»

RIM odpušča zaradi slabih rezultatov

Oddelek: Novice / Ostale najave
245880 (5119) deadbeef
»

Nokia Messaging + Tušmobil

Oddelek: Mobilne tehnologije
10878 (724) amigo_no1
»

Nokia N900 novi FW!

Oddelek: Mobilne tehnologije
354654 (3906) koro13
»

Podrobnosti o Windows Phone 7 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5815342 (14028) Lonsarg

Več podobnih tem