» »

Kaj menite o peticiji Ukinimo vojsko?

Kaj menite o peticiji Ukinimo vojsko?

1 2 3
4
5

Okapi ::

so pa žepne državice
Kostarika je še enkrat večja od Slovenije, po površini in po številu prebivalcev.

O.

bluefish ::

Okapi je izjavil:

ker od nikoder drugje ne moreš priti na islandijo kot z morja.
Prav res, ker na Islandijo je prepovedan padalski desant. 100 padalcev zasede letališče in je konec veselja.

O.
Ni tako preprosto glede na:

"On 15 March 2006 the U.S. Ambassador to Iceland announced the decision of the United States to withdraw the Iceland Defense Force before the end of September 2006. On September 30, the American military withdrew it final four Air Force fighter jets and a rescue helicopter squadron from Keflavík. Although Keflavík has closed and the American military has left Iceland, the United States is still responsible for defending its ally and the facilities at Keflavík will still be available, in the event that a "surged expeditionary presence" is deemed necessary."

BlueRunner ::

Skratka - nisi dal dobrih primerov. Tri države s precej specifičnim položajem, od katerih vsaj za eno komot lahko rečemo, da ima oborožene sile.

Mislim pa, da sem dal lepe primere. Ukinitev vojske po mojem ne pomeni, da ostanemo brez drugih in drugače organiziranih struktur, ki zagotavljajo, kar je bilo tukaj že lepo karikirano, da ti sosedje ne odnesejo tablo z napisom "Republika Slovenija". Če pa to celo integriraš s policijskimi enotami, pa ima okupator še dodaten zaplet. Nenadoma več ni "vojske", ki jo je potrebno poraziri, temveč je potrebno za okupacijo porušiti civilne varnostne strukture. Potem je pa hudič, če hočejo vzpostaviti svoje... lekcija, ki danes tudi velesilo tepe po glavi.

Ukinitev vojske vsaj zame ne pomeni avtomatično, da ostaneš brez kakršnega koli načina za odpor. Samo organiziraš ga na način, ki IMHO bolj pritiče moderni družbi, ki se realno v danem trenutku ne rabi bati zunanje agresije in nima ozemeljskih pretenzij po sosednjem ozemlju. Kar se pa tiče mednarodnih misij, pa lahko pomagamo na ogromno drugih načinov. Mimogrede: razminiranje ni projekt vojske ampak projekt uprave za zaščito in reševanje...

Kar se pa tiče specifičnega položaja: ali si ga Slovenija ne more ustvariti? Ali je Kostarika dobila ta sedež, ker je nevtralna in demilitarizirana, ali pa ga je to postala potem, ko je ta status dobila? Te zadeve gredo z roko v roki.

No, resno. Družbeni eksperiment, kakršna je odprava vojske, je povsem neodgovorno ravnanje, ki bi lahko imelo zelo slabe posledice.

Zato pa to ni stvar odločitve čez noč, ampak projekt o katerem se mi zdi vredno resno razmišljati. Reakcija ministrice in sindikata MORS pa kažejo, da je nujno, da se vojski pojasni, kje je njeno mesto in kakšno vlogo ima v civilni družbi. Njihove javne izjave se namreč berejo skoraj kot magnetogrami iz 80-ih let prejšnjega stoletja.

V normalnem svetu (recimo EU), ni nobenih šans da bi ena država okupirala drugo (recimo Nemčija Francijo) ali samo del njenega ozemlja.

To še vedno mislim, da ni striktno res. Menim pa, da je res, da se kaj takšnega ne more zgoditi nenadoma in brez obilice predhodnih signalov. Kar bi seveda moralo dati dovolj časa za demonstracijo volje, da okupacije pač ne bomo mirno prenašali. Kajti realno gledano bi tudi z vojsko bili pregaženi v nekaj dnevih ali tednih, potem pa bi morali v vsakem primeru preiti na plan B, ki vključuje splošen odpor proti okupatorju. To je IMHO tisto, kar bo odvrnilo okupatorja, ne pa neuspešni poskusi imitacije švicarskega modela. Švicarji si s svojo topografijo in BDP lahko pač privoščijo investicijo, ki že po planu A onemogoči okupacijo. V Sloveniji teh danosti preprosto nimamo in mislim, da moramo ravnati drugače.

Prav res, ker na Islandijo je prepovedan padalski desant. 100 padalcev zasede letališče in je konec veselja.

Pa še 100 za pristanišče v Reykyaviku. Mislim, da si natančno zadelo poanto.

Ma poslali so večinoma mularijo in niso mislili preveč resno.

Mislim, da so mislili smrtno resno. Vendar pa je bila na tej točki vojska še vedno mešana in indoktrinirana v smeri obrambe ljudstva. Komur se da, naj si pogleda stare dokumentarne posnetke, kjer vojaki razlagajo o tem, da branijo Slovenijo pred agresijo Avstrije. Ko je bila ta informacijska blokada prebita, konec koncev ljudje tudi v vojski niso slepi in gluhi, se je strategija vojske sesedla sama vase, ker je primarna indoktrinacija vojakov delovala neposredno proti namenu posameznih starešin.

Kalvarija se je začela šele kasneje, ko je bila JLA dokončno "očiščena" slovenskega in hrvaškega kadra, kar jo je spremenilo v voljno sodelavko nacionalnega interesa srbov in črnogorcev.

Okapi ::

Ni tako preprosto glede na:
Kaj ni preprosto? Če Slovenija ukine vojsko, to ne pomeni, da ne sme imeti zaveznic.

O.

bluefish ::

Okapi je izjavil:

Ni tako preprosto glede na:
Kaj ni preprosto? Če Slovenija ukine vojsko, to ne pomeni, da ne sme imeti zaveznic.

O.
Seveda ima lahko zaveznike, vendar le ti od zavezništva pričakujejo neko korist. Torej, kaj lahko Slovenija ponudi, če razpusti vojsko in se odpove članstvu v NATU?

Okapi ::

Ne vem, kaj bi se verjetno že našlo. Mogoče letališče, mogoče inštruktorji za razminiranje, mogoče toplice za veterane ...

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

bluefish ::

Vsekakor, vendar predlagatelji peticije dlje kot od vojakov za varuške v vrtcih ne mislijo.

Okapi ::

Peticija ni mišljena kot celovita rešitev vseh vprašanj, ampak je samo majhen prvi poskusni korak, za razmislek o tem, da so mogoče tudi drugačne rešitve.

O.

username ::

krneki0001 je izjavil:

Username, islandci za svojo kvadraturo zemlje ne potrebujejo vojske, ker ima vsakdo od njih doma vsaj eno puško in pištolo, potrebujejo pa vojsko na morju, da branijo svojo zemljo, ker od nikoder drugje ne moreš priti na islandijo kot z morja. Na morju so pa skoraj na stopnji izraela.
No, prvi del je relevantna informacija in lepo dopolnjuje.

Vseeno pa je treba priznati, da na morju Islandija vendarle ni na stopnji Izraela - če samo na hitro ošvrkneš spiske vojaških plovil Islandije in Izraela na Wikipediji, bi rekel ima slednji vendarle malo več ognjene moči na morju:
Icelandic Coast Guard @ Wikipedia
List of ships of the Israeli Sea Corps @ Wikipedia

(to ne pišem zato da bi tebe zezal, Nebivedu, temveč samo toliko, da se ne bo kdo drug na ta račun kaj pametnega delal in kao dokazoval)

Menim pa, da je res, da se kaj takšnega ne more zgoditi nenadoma in brez obilice predhodnih signalov. Kar bi seveda moralo dati dovolj časa za demonstracijo volje, da okupacije pač ne bomo mirno prenašali.
Če se navežem na primer Islandije, je celo že zgolj par pripravljenih 40mm Bofors topov IMO precej bolj učinkovitih v odvračanju potencialne agresije kot neka deklarativna "demonstracija volje" (karkoli naj bi to bilo)...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: username ()

Okapi ::

Islandci imajo, oziroma potrebujejo, svojo "mornarico" predvsem za preganjanje tujih ribiških ladij. Prilastili so si 200 milj širok pas morja in v severnem Atlantiku ne morejo tam patruljirati z gumenjaki.

O.

username ::

Kajti realno gledano bi tudi z vojsko bili pregaženi v nekaj dnevih ali tednih, potem pa bi morali v vsakem primeru preiti na plan B, ki vključuje splošen odpor proti okupatorju.
Res eni ne štekate. Vsaj v Evropi dandanes, če bi nekdo takole 'pregazil' drugo državo (katere vojska bi nudila vsaj nek minimalen odpor), bi bil za najmanj nekaj prihodnjih let totalna črna ovca, deležen milijona sankcij in zgražanja vseh državljanov (tretjih držav, pa tudi svojih), ki bi na TV v živo gledali streljanje, rušenje in kri.
Ampak stvar bi vendarle bila za agresorja manj kritična, če v 'ciljni' državi sploh ne bi bilo nobene vojske in bi torej napadalec samo fizično prestavil par svojih enot na tuje ozemlje.

Mogoče bi naslednji primer malo ilustriral, za kaj gre: denimo, da imaš dva tatiča, ki gresta v supermarket, suneta s polic nekaj robe in zbežita. Je kriminalno dejanje, ampak nekaj povsem drugega pa bi bilo, če bi se jima zoperstavil ostareli varnostnik supermarketa, onadva pa bi ga nabrcala. V fizičnem smislu sicer s tem ne bi imela večjih težav (razmerje moči) - ampak potem postane to čista druga dimenzija kriminala kot 'zgolj' kraja. Seveda starega varnostnika skoraj vsak zmore pretepsti, če bi hotel (zlasti nekdo mlad in krepak) - ampak večina (potencialnih) tatičev se bo čemu takemu vendarle poskušala izogniti.

Tu torej ne gre samo za vprašanje "ali lahko vojska A fizično premaga vojsko B". Vprašanje obrambe in varnosti zdaleč nima samo strogo vojaške (taktične) dimenzije, posebej v razvitem delu današnjega sveta.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Okapi ::

Pa kolikokrat bo še potrebno ponoviti, da ukinitev vojske ne pomeni, da se ne smeš braniti. Ali da se ne boš branil.

O.

Pyr0Beast ::

Res eni ne štekate. Vsaj v Evropi dandanes, če bi nekdo takole 'pregazil' drugo državo (katere vojska bi nudila vsaj nek minimalen odpor), bi bil za najmanj nekaj prihodnjih let totalna črna ovca, deležen milijona sankcij in zgražanja vseh državljanov (tretjih držav, pa tudi svojih), ki bi na TV v živo gledali streljanje, rušenje in kri.
Iraq/Nagasaki anyone ? Kako je bil folk vesel ko je ugledal poraz sovraznika. Črna ovca, jeah right.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

nevone ::

Pa kolikokrat bo še potrebno ponoviti, da ukinitev vojske ne pomeni, da se ne smeš braniti. Ali da se ne boš branil.


Potem odpade tudi tisti argument, da naj se denar za vojsko porabi za pokojnine in plače. Ker ljudje si to tako predstavljajo (vsaj tisti, ki jih Sindikat pripelje na ulice). Torej denar, ki gre sicer za vojsko, naj gre raje ljudem direkt v žep. In če gre tja, potem odpadejo vsa sredstva za bilokakšno reorganizacijo.

In z Ukinitvijo vojske je pri ljudeh mišljeno predvsem na ta način. Vi bi pa ta denar samo drugače razporedili, a nikakor v žep upokojencev in delavcev, ali državljanov nasploh.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Okapi ::

Vi bi pa ta denar samo drugače razporedili,
Ja, za koristnejše namene. Za stvari, od katerih bi državljani imeli kakšno korist. In morda bi ga malo ostalo tudi za penzije.

O.

Daedalus ::

Ampak stvar bi vendarle bila za agresorja manj kritična, če v 'ciljni' državi sploh ne bi bilo nobene vojske in bi torej napadalec samo fizično prestavil par svojih enot na tuje ozemlje.


Ja, to pa res zadostuje za pwnanje države.

Vi bi pa ta denar samo drugače razporedili, a nikakor v žep upokojencev in delavcev, ali državljanov nasploh.


Tako nekak. Sam bi se takoj odrekel nepotrebni "težki mehanizaciji", razvijal bi predvsem obveščevalne dejanosti, pa dobro je meti res dobro izurjene (in opremljene) male mobilne enote. Ne pa oklepnih bataljonov in topništva... to so sedeče race, ki ti jih hitro speče vsaj solidno tehnološko opremljen nasprotnik. Ostanek pa v civilno zaščito, gasilske, gorsko-reševalne enote. IMHO seveda, feel free to disagree.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

krneki0001 ::

Username, (sicer bolj za hec) poglej si zadnji stolpec v tabeli plovil izraela. Večina je retired, sunk ali pa sold out, samo nekaj jih je aktivnih. Tako da ni ravno neka velika flota. Je večja kot islandska, vendar če gledaš procentualno glede velikost države in število prebivalcev, sta floti kr na istem nivoju.

Obe državi pa ščiti še amerika, tako da jih je bolj malo, ki bi se spuščali v organizirano vojno proti tema dvema državama.

nevone ::

Vi bi pa ta denar samo drugače razporedili, a nikakor v žep upokojencev in delavcev, ali državljanov nasploh.

Tako nekak.


No, to je glas razuma. Jest se samo ne strinjam s tistimi, ki so apriori proti vojski.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Pyr0Beast ::

V bistvu bi jaz prenesel denar državljanom. Sami pa naj se odločajo ali bodo vojsko podprli ali ne - preko mesečnih položnic.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

w00tnes ::

Orožje državljanom in prostovoljno mesečno usposabljanje na počku (seveda tisti dan se šteje pod dopust), pa bomo sami partizani v Sloveniji :))

Šimpanz ::

Zasedba tujega ozemlja (če na njemu ni glih nafte ali diamantov), danes nima pomena. Če recimo vzameš nam najbolj realno stvar, recimo da Italija zavzame naše ozemlje do recimo Postojne. S tem pridobi ene 50 km obale (ki jo ima že itak preveč), ene pol miljona ljudi ki jih po današnjih normah več ne more razglasiti za Italjane in jim ukinit materin jezik in pisave. Mobilizirati bi morala cek kup vojakov, ki bi pazili da naša vojska ne bi udarila nazaj, vrstili bi se bombni napdai na okupatorje, za vsaj 10 let bi bila črna ovca v mednarodni skupnosti itd.
Finančno bi bila zasedba mnogo dražja od dobrobiti ki bi jih z njo dobili.
Zato se osvajalne vojne v civiliziranem svetu več ne dogajajo.

kixs ::

Samo pogledas kdo vse je podpisal peticijo in te vse mine!

Ramon dekers ::

username je izjavil:

Kajti realno gledano bi tudi z vojsko bili pregaženi v nekaj dnevih ali tednih, potem pa bi morali v vsakem primeru preiti na plan B, ki vključuje splošen odpor proti okupatorju.
Res eni ne štekate. Vsaj v Evropi dandanes, če bi nekdo takole 'pregazil' drugo državo (katere vojska bi nudila vsaj nek minimalen odpor), bi bil za najmanj nekaj prihodnjih let totalna črna ovca, deležen milijona sankcij in zgražanja vseh državljanov (tretjih držav, pa tudi svojih), ki bi na TV v živo gledali streljanje, rušenje in kri.
Ampak stvar bi vendarle bila za agresorja manj kritična, če v 'ciljni' državi sploh ne bi bilo nobene vojske in bi torej napadalec samo fizično prestavil par svojih enot na tuje ozemlje.

Mogoče bi naslednji primer malo ilustriral, za kaj gre: denimo, da imaš dva tatiča, ki gresta v supermarket, suneta s polic nekaj robe in zbežita. Je kriminalno dejanje, ampak nekaj povsem drugega pa bi bilo, če bi se jima zoperstavil ostareli varnostnik supermarketa, onadva pa bi ga nabrcala. V fizičnem smislu sicer s tem ne bi imela večjih težav (razmerje moči) - ampak potem postane to čista druga dimenzija kriminala kot 'zgolj' kraja. Seveda starega varnostnika skoraj vsak zmore pretepsti, če bi hotel (zlasti nekdo mlad in krepak) - ampak večina (potencialnih) tatičev se bo čemu takemu vendarle poskušala izogniti.

Tu torej ne gre samo za vprašanje "ali lahko vojska A fizično premaga vojsko B". Vprašanje obrambe in varnosti zdaleč nima samo strogo vojaške (taktične) dimenzije, posebej v razvitem delu današnjega sveta.




v čem je poanta?ne štekam, res, ker sami oblastniki že tako ali tako kradejo na veliko, v čem je štos če pride tuja vlada, in pobaše še malo za svoje interes, našo pa da v kako jamo!

nevone ::

Hja, lahko uberemo pot Izraelcev, ki so primorani sami branit same sebe.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Ramon dekers ::

nevone je izjavil:

Hja, lahko uberemo pot Izraelcev, ki so primorani sami branit same sebe.

o+ nevone



ne bluzi, izrael si je svoje ozemlje kupil, dobesedno, ga nasilno zasedel, in bil pač močnejši. Vemo da so židje razslejeni po celem svetu so imeli in imajo denar, lepo dali malo cekinov franciji in wola!dobili so obljubljeno deželo

Ramon dekers je izjavil:

nevone je izjavil:

Hja, lahko uberemo pot Izraelcev, ki so primorani sami branit same sebe.

o+ nevone



ne bluzi, izrael si je svoje ozemlje kupil, dobesedno, ga nasilno zasedel, in bil pač močnejši. Vemo da so židje razslejeni po celem svetu so imeli in imajo denar, lepo dali malo cekinov franciji in wola!dobili so obljubljeno deželo

Sicer pa nevem zakaj bluzite o zasedanju ozemlja, osvajalskih pohodov je zdaleč konec, ok surovine pa afrika tisto je druga zgodba.
drugače pa zgodovina lepo pokaže kako težko je obvladovati zasedena območja, vsako novo zasedeno območje je težje obvladljivo. nova kultura, jezik...lep primer je gengis khan.res pa je da se zgodovina ponavlja!

Zgodovina sprememb…

BlueRunner ::

Res eni ne štekate. Vsaj v Evropi dandanes, če bi nekdo takole 'pregazil' drugo državo (katere vojska bi nudila vsaj nek minimalen odpor), bi bil za najmanj nekaj prihodnjih let totalna črna ovca, deležen milijona sankcij in zgražanja vseh državljanov (tretjih držav, pa tudi svojih), ki bi na TV v živo gledali streljanje, rušenje in kri.

Kdor resno misli, da je balkanskih vojn konec, je resnično naiven. Kako je Evropa delovala med zanjo balkansko vojno, se verjetno lahko spomnemo vsi, ki smo starejši od kakšnih 25 let.

Vendar...

Te stvari se ne zgodijo čez noč, kajti tudi v državi, ki bo začela vojno se mora zgraditi napetost, ki bo zagotovila kritično maso strinjanja. Tudi ZDA niso kar tako napadle Irak, čeprav je bil rezultat vojnega dela konflikta verjetno jasen vsakomur.

To, da nimaš vojske res ne pomeni, da nimaš obrambe. Imaš jo. Na nek način obstajajo alternativne oblike obrambe še bolj odbijajoča kot pa gola vojaška moč, ki je Slovenija nikoli ne bo imel v kakršni koli primerjavi s katerokoli sosedo. Bistveno pa je, da se stroške temeljito prevetri.

Recimo ideja, da policija prevzame obrambne naloge. To pomeni, da se zmanjša stroške za obrambo iz naslova tipičnega vojaškega orožja (havbice, tanki, letalstvo, oklepna vozila, transportna vozila, ...) in iz naslova "skupnih služb" (vratarji, čistilke, računovodje, uradniki, ...). Na drugi strani se poveča stroške za policijo (večji stroški za nabavo avtomatskega pehotnega orožja, nabava obrambnega prenosnega protioklepnega orožja, povečanje rezervnega sestava policije, nekaj več zaposlenih v splošnih slubžah. Kumulativno pa je razlika še vedno pozitivna, ker se nekatere stvari preprosto opusti.

V primeru vojne je tako obramba v celoti globinska, kar odraža tudi današnnji koncept vojskovanja v globino. Vsaka policijska postaja tako nenadoma postane ovira in lokalna koordinacijska točka za izvajanje aktivnega (IED, gverilski napadi, ...) in pasivnega odpora (postavljanje ovir, uničevanje infrastrukture pomembne za prodirajočo vojaško silo, ...). Če bo želel okupator zasesti džravo to pomeni, da bo soočen z odporom na vsakem koraku in, da bo moral uničevati civilno infrastrukturo, ki se jo uporablja za vodenje odpora.

Končna posledica je, da bo imel okupator na koncu vojne faze v rokah državo, kjer bodo uničeni zapori, kjer prakično več ne bo na voljo policistov za vzdrževanje reda in miru, kjer bodo zaradi posledic njegovega delovanja uničeni bistveni elementi potrebni za mirnodobno upravljanje države. To pomeni, da bo moral pripeljati svojo policijo, ki se bo ukvarjala z vsem od kurjih tatovov do varovanja sodišč. Kako dobro to uspeva v porušeni državi lahko povedo v ZDA.... Torej je končen dobiček (zasedba ozemlja) precej, precej majhen glede na dolgoročne probleme, ki bi jih okupator imel samo iz naslova tovrstne organizacije odpora.

Če pa se že zgledujemo po Izraelu, pa je to ena izmed držav, kjer je vsaka polnoletna oseba odgovorna za varovanje in varnost države. V našem okolju (Evropa in odsotnost sosedov, ki bi menili, da nimamo pravice do obstoja - i.e. nimajo moralnih zadržkov pred genocidom) pa nam daje možnost, da se takšnega projekta ne lotimo v okvirju SV ampak tudi na kakšen alternativen in predvsem operativno cenejši način.

nevone ::

ne bluzi, izrael si je svoje ozemlje kupil, dobesedno, ga nasilno zasedel, in bil pač močnejši.


Ne bluzi ti. Izraelci so ustanovili neodvisno državo po ww2, ker so bili iz Evrope skoraj v celoti izgnani.

Sicer je pa Izrael offtopic. Ne preveč porajtat.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

kixs ::

ne bluzi, izrael si je svoje ozemlje kupil, dobesedno, ga nasilno zasedel, in bil pač močnejši. Vemo da so židje razslejeni po celem svetu so imeli in imajo denar, lepo dali malo cekinov franciji in wola!dobili so obljubljeno deželo


Ne vem kdo je to napisal, ampak ocitno nima pojma!

Brane2 ::

nevone je izjavil:

ne bluzi, izrael si je svoje ozemlje kupil, dobesedno, ga nasilno zasedel, in bil pač močnejši.


Ne bluzi ti. Izraelci so ustanovili neodvisno državo po ww2, ker so bili iz Evrope skoraj v celoti izgnani.

Sicer je pa Izrael offtopic. Ne preveč porajtat.

o+ nevone


Tega ne štekam. Kdo jih je po WWII izganjal iz Evrope ?

In če bi že šlo za popravljanje krivic, zakaj niso dobili kosa Nemčije recimo ?

Izrael ni slučajno tam kjer je...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Ramon dekers ::

kixs je izjavil:

ne bluzi, izrael si je svoje ozemlje kupil, dobesedno, ga nasilno zasedel, in bil pač močnejši. Vemo da so židje razslejeni po celem svetu so imeli in imajo denar, lepo dali malo cekinov franciji in wola!dobili so obljubljeno deželo


Ne vem kdo je to napisal, ampak ocitno nima pojma!



In the 1950s, Israel was frequently attacked by Palestinian fedayeen, mainly from the Egyptian-occupied Gaza Strip.[74] In 1956, Israel joined a secret alliance with the Great Britain and France aimed at regaining control of the Suez Canal, which the Egyptians had nationalized (see the Suez Crisis). Israel captured the Sinai Peninsula but was pressured to withdraw by the United States and the Soviet Union in return for guarantees of Israeli shipping rights in the Red Sea and the Canal.[75]

kixs ::

Aha, ti si bil... pa poglej kdaj je bil Izrael ustanovljen in kdo mu je prepustil ozemlje!

Ramon dekers ::

kixs je izjavil:

Aha, ti si bil... pa poglej kdaj je bil Izrael ustanovljen in kdo mu je prepustil ozemlje!




"On May 14, 1948, the day before the expiration of the British Mandate, the Jewish Agency proclaimed independence, naming the country Israel.[64] The following day the armies of five Arab countries — Egypt, Syria, Jordan, Lebanon and Iraq — attacked Israel, launching the 1948 Arab-Israeli War.[65] Sudan, Yemen and Saudi Arabia also sent troops to assist the Arab contingent. After a year of fighting, a ceasefire was declared and temporary borders, known as the Green Line, were established."

pa misliš da je BIL sam izrael sposoben odbijati vso arabsko ligo brez vsakršne pomoči?=?

Zgodovina sprememb…

nevone ::

Tega ne štekam. Kdo jih je po WWII izganjal iz Evrope ?

In če bi že šlo za popravljanje krivic, zakaj niso dobili kosa Nemčije recimo ?

Izrael ni slučajno tam kjer je...


Izraelci so na tistem ozemlju že dolgo. Njihovo število je naraščalo tudi zaradi tega, ker so bili v Evropi preganjani in so se preseljevali tja. Po ww2 so tam ustanovili neodvisno državo Izrael.

Izrael

Vzpon nacizma v Nemčiji je vodil do pete Alije (1929 - 1939), ko je na ozemlje Izraela prispelo okoli 250.000 Judov, večina od teh je bila prebežnikov iz nacistične Nemčije.


o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Brane2 ::

Saj to vem. Hićo jih ni maral. nekateri so se naselili na področje Palestine.

Ampak kakšne veze ima to z razglasitvijo Izraela ?

Po tej paraleli, bi lahko begunci iz BiH v SLO razglasili tu Bosansko Krajino ?

No, da ne bo ušlo preveč OT- hotel sem le reči,d a Izrael ni primerljiv z nami.

Nastal je z okupacijo in sam zase, brez obilne pomoči iz tujine ne more obstajati...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Ramon dekers ::

Brane2 je izjavil:

Saj to vem. Hićo jih ni maral. nekateri so se naselili na področje Palestine.

Ampak kakšne veze ima to z razglasitvijo Izraela ?

Po tej paraleli, bi lahko begunci iz BiH v SLO razglasili tu Bosansko Krajino ?

No, da ne bo ušlo preveč OT- hotel sem le reči,d a Izrael ni primerljiv z nami.

Nastal je z okupacijo in sam zase, brez obilne pomoči iz tujine ne mroe obstajati...



tako je povdarek je na obilni pomoči!

nevone ::

Po tej paraleli, bi lahko begunci iz BiH v SLO razglasili tu Bosansko Krajino ?


Bosanci imajo svojo državo, Izraelci je niso imeli, bili pa so precej številčni.

Hićo jih ni maral.


Preganjali so jih tudi v drugih časovnih obdobjih in drugi Hičoti.

V disapori živeči Judje so si dlje časa prizadevali za ponovno naselitev ozemlja Izraela. Želja in hrepenenje sta zapisana v Bibliji in nastopata kot osrednji motiv v judovskem molitveniku. V 12. stoletju so zaradi katoliških preganjanj v Evropi Judje pričeli številčnejše naseljevati Sveto deželo. Število judovskih priseljencev na območje Izraela je vidno naraslo po izgonu Judov iz Španije leta 1492. V 16. stoletju so večje skupine pričele naseljevati štiri sveta mesta v judovski kulturi, v 18. stoletju pa so celotne skupnosti Hasidijskih Judov pričele naseljevati ozemlje Izraela.[11] Prvi večji moderni val judovskih imigracij, znan tudi pod imenom Prva Alija, se je pričel leta 1881 kot posledica pogromov nad Judi v vzhodni Evropi. V tem času je Theodor Hertzl pričel gibanje mednarodnega političnega sionizma, nacionalističnega gibanja, ki si je prizadevalo za ustanovitev judovske države. V letu 1896 je objavil delo Judovska država, istega leta pa je organiziral prvi svetovni sionistični kongres. [12] Druga Alija je bila organizirana po pogromih v Kišinjevu, ko je v Sveto deželo prispelo okoli 40.000 Judov. Tako v prvem, kot tudi v drugem valu imigracij, je bila večina pripadnikov ortodoksnega Judaizma, a je drugi val naselitve vključeval tudi socialistične aktiviste, ki so širom Izraela pričeli ustanavljati kibuce.

Med prvo svetovno vojno je bila v Veliki Britaniji podpisana Balfourova deklaracija, listina, ki je soglašala z ustanovitvijo judovske domovine. V tem času se je v deželi organizirano delovalo več sionističnih skupnosti, ki so temeljile na prostovoljcih. Nasprotovanje Arabcev judovskim imigrantom je vodilo do nasilnih izgredov med 4. in 7. majem 1920, ko so muslimani napadli več judovskih naselbin. Ubitih je 5 Judov, ranjenih 218, okoli 300 pa se jih je moralo preseliti. Pasivna reakcija in ukrepi britanskih oblasti, so vodili do organizacije lastnih judovskih obrambnih sil. Incident je pomenil spodkopavanje zaupanja med Judi, Arabci in Britanci.[13]

Leta 1922 je Društvo narodov Veliki Britaniji zagotovilo nov mandat nadzora in upravljanja nad Palestino. Etnična sestava ozemlja takrat je bila mešana; večje naselbine kot so Jeruzalem, so bile večinsko judovske.[14] Pogromi in ekonomska kriza v Evropi, je vodila do tretje (1919 - 1923) in četrte (1924 - 1929) Alije, ko je v Sveto deželo imigriralo okoli 100.000 Judov.


o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Brane2 ::

Pa saj to pravim. Če je bilo zaradi tega, ker so jih preganjali, ostaja vprašanje, kdo jih je to pregnal v Izrael leta 45.

Koneckoncev so bili preganjani tudi drugi, pa jim niso tam kar tako blagovolili ustanoviti kar svojo državo.

Kar se števila beguncev tiče, je manjše od količine beguncev mnogokje drugje, celo YU recimo.

Kar se drugih Hićotov tiče, vsaj kot jaz to vidim sedaj, njihov odziv ni bil povsem brez osnove.

Tazadnji Hićo je pač udejanjil to, o čemer so prejšnji govorili. Žide so videli tako kot sedaj mnogi vidijo recimo Strojane - problematične tipe, ki se organizirajo po DNK linijah in delajo probleme.
On the journey of life, I chose the psycho path.

nevone ::

Pa saj to pravim. Če je bilo zaradi tega, ker so jih preganjali, ostaja vprašanje, kdo jih je to pregnal v Izrael leta 45.


Takrat so bili po večini že izgnani.

Koneckoncev so bili preganjani tudi drugi, pa jim niso tam kar tako blagovolili ustanoviti kar svojo državo.


Nekaj moraš prispevati tudi sam.

Kar se drugih Hićotov tiče, vsaj kot jaz to vidim sedaj, njihov odziv ni bil povsem brez osnove.
Tazadnji Hićo je pač udejanjil to, o čemer so prejšnji govorili. Žide so videli tako kot sedaj mnogi vidijo recimo Strojane - problematične tipe, ki se organizirajo po DNK linijah in delajo probleme.


Vsakemu od nas se kdo zdi problematičen zaradi biločesa že.



Kar se drugih Hićotov tiče, vsaj kot jaz to vidim sedaj, njihov odziv ni bil povsem brez osnove.


Potem razumeš tudi vse izganjalce drugih skupin. Žrtve so vedno krive same, po tvoje.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

Brane2 ::

Strojani niso brez krivde in vse razlage tipa krvoločni volk -- nedolžna ovčica so IMHO zavajanje.

Daleč od tega, da so preminule žrtve v povprečju same krive- le da folk ni sovražil židovskih bankirjev kar tako brez veze.

V veliki meri resda brez osnove, ne pa popolnoma.


Nekaj moraš prispevati tudi sam.


Očitno nekaj ni zadosti. Rabiš svežo kri ameriških davkoplačevalcev, pa še par malenkosti.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

nevone ::

razlage tipa krvoločni volk -- nedolžna ovčica so IMHO zavajanje.


Lahko so. Ampak obstajajo tudi takšni primeri.



Očitno nekaj ni zadosti. Rabiš svežo kri ameriških davkoplačevalcev, pa še par malenkosti.


Lahko se pa pustiš iztrebit.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

Brane2 ::

nevone je izjavil:



Lahko se pa pustiš iztrebit.

o+ nevone



In tako seveda danes izven Izraela Židov ni ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

nevone ::

In tako seveda danes izven Izraela Židov ni ?


So. Kar ne spremeni vseh navedenih dejstev.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Brane2 ::

Katerih ? Izrael je bil potreben za zaščito židov ?

Katerih ? Ni opaziti nekega bistvenega pregona židov izven Izraela.

Znotraj Izraela pa je stalno vojno stanje, varnost teh Židov pa je odvisna od denarja in vplivov zunaj Izraela.
On the journey of life, I chose the psycho path.

nevone ::

Katerih ? Ni opaziti nekega bistvenega pregona židov izven Izraela.


Danes.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Brane2 ::

Kdaj je bilo drugače in kaj je temu doprinesel Izrael ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

nevone ::

Kdaj je bilo drugače in kaj je temu doprinesel Izrael ?


Ne razumem.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Ramon dekers ::

moje mnenje je da je kar se tiče židovske osnove je nekaj resnice na pregonu in razlogih le teh, in to je denar, bili so prekleto dobri bankirji.
Vsi so jim zavidali. Če pa kdo misli ugovarjati pa naj si prebere knjigo the rotschild dynasty.
Kako so židje med napoloenovim vojnami dejansko trgovali z oblekami za francoze, ko se je začela ameriška državljanska vojna, so celo posojali nekaj vojske veliki britaniji, za njih pa zahtevali oderuške obresti.
Nevem če je to kje zapisano v wikipedia, samo je v knjigi avtor zapisal da nikakor ne obsoja židov vendar navaja samo fakte.
In zakaj židje niso več preganjani?razlog je preprost prevelik vpliv.
http://www.jewishvirtuallibrary.org/jso...
Še to v katerih rokah so federal reserves?

Židje niso imeli dejansko nobene vojske pa so premikali gore ("kapo dol") slovenci pa ne glede na to ali imamo armado železja, pehote, bi se verjetno prej med seboj pobili, za stolčke, denar...
Res pa je da živimo na prekleto hudičevi dobri lokaciji, nekaj časa nazaj je v bohinju predaval namestnik direktorja obveščevalne službe izraela, in je dejal samo da bi lahko izraelci z naše lokacije lahko naredili kraljevino.

Šimpanz ::

Res je hecno kako je nek narod osovražen pri vseh. Tudi danes bi ga večina sosedov takoj zbrisala iz obličja zemlje če bi le lahko. Mislim da so si tega krivi sami, saj namesto da bi se trudili navezati stike s sosedami venomer gonijo svojo.

username ::

Ramon dekers je izjavil:

ne bluzi, izrael si je svoje ozemlje kupil, dobesedno, ga nasilno zasedel

Kaj sedaj - ga je kupil ali nasilno zasedel, po tvoje? Ker gre za dve različni zadevi...

Mau si zmeden, a ne. (tudi na podlagi ostalih tvojih umotvorov)

Kako so židje med napoloenovim vojnami dejansko trgovali z oblekami za francoze
Ajaj. Marsikdo je tedaj trgoval. Je bila v enem dokumentarcu o napoleonskih vojnah predstavljena zgodba nekega trgovca v manjšem nemškem (?) mestu (ne vem ali je bil Žid, mislim da ne), ki je sklenil pogodbo z Napoleonsko vojsko o dobavi nekih odej ali nekaj podobnega. Vojaki so prišli po odeje, plačali pa niso, oziroma po številnih pritožbah na francoske zasedbene oblasti šele precej kasneje in le majhen delež kupnine. Skratka človek je imel veliko izgube. Skratka, niso vsi, ki poslujejo z vojsko, vojni dobičkarji. Lahko so tudi izgubarji, heh.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

Res pa je da živimo na prekleto hudičevi dobri lokaciji
Dobra lokacija ti ne pomaga dosti če je ne znaš izkoristiti. Sama po sebi je worthless.
Po drugi strani dobro lokacijo lahko narediš. Kaj je bilo tako posebnega z lokacijami, kjer so kasneje zrasli New York, Washington DC, Las Vegas, Hong Kong...? Na lokaciji teh mest so bila pred stoletji močvirja, morje, puščava,... pa tudi sicer so bile te lokacije in the middle of nowhere...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)
1 2 3
4
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenija v NATO (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20939875 (36525) SimplyMiha
»

Avstrijci za ohranitev obveznega služenja vojaškega roka (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10119412 (17296) BigWhale
»

Ali se sploh splača, da imamo vojsko? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10320358 (18177) BlueRunner
»

Razpustitev vojske (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1129024 (7419) jzgorisek

Več podobnih tem