» »

Schneier: Napad na Google omogočile ZDA

Schneier: Napad na Google omogočile ZDA

Bruce Schneier

CNN - Prah po kitajskem velenapadu na zahodna podjetja konec lanskega leta se še zdaleč ni polegel. Podjetja intenzivno preiskujejo, kdo in kako je zakrivil vdore, Kitajci zanikajo vpletenost, Američani svarijo svoja podjetja. Aktivisti na področju zasebnosti pa svarijo nas.

Svetovni varnostni guru Bruce Schneier v prispevku za CNN pravi, da je kitajskim hekerjem nevede pomagala tudi ameriška vlada. Google je namreč v Gmail vgradil stranska vrata, da bi lahko izpolnjeval vladne náloge, in prav te so Kitajci izrabili. Schneier pojasnjuje, da podobne prakse udejanjajo tudi druge vlade, denimo švedska, kanadska in britanska, ki hitijo sprejemati zakone, dajajoč organom pregona nove možnosti nadzora nad internetno komunikacijo. Še zlasti obsežna infrastruktura se je v ZDA zgradila po napadih 11. septembra 2001. Varnostna agencija NSA ima sicer pravico prisluškovati le Neameričanom in mednarodnim pogovorom, a v praksi se te omejitve ne upoštevajo. Med letoma 2002 in 2006 je FBI ilegalno prisluškoval telefonom v 3500 primerih, običajno pod lažno pretvezo teroristične nevarnosti, in ni verjeti, da bi bilo pri internetnem prisluškovanju kaj drugače.

Schneier našteva vrsto primerov. Med junijem 2004 in marcem 2005 so neznanci prisluškovali več kot 100 telefonom predstavnikov grške vlade. Znano je, denimo, da je Ericsson v svoje izdelke Vodafone vgradil tehnologijo za prisluškovanje, ki jo omogoči na zahtevo vlad. Grčija tega ni zahtevala, a nekdo je do prisluhov vseeno uspel priti.

Podobno tudi so prav zahodna podjetja, kot sta Siemens in Nokia, izvozila in pomagala zgraditi policijske države. Znano je, da sta Siemens in Nokia prodala Iranu tehnologijo za prestrezanje telefonskih klicev. In prav v tem Iranu je anonimnost Twitterja rešila življenja mnogo upornikom na lanskih protestih.

Problem, da se nadzor ne širi le v nedemokratičnih državah, temveč je vse bolj navzoč tudi na Zahodu. Kot zaključuje Schneier, nas tehnologija z možnostjo prisluškovanja ne ščiti bolj, marveč manj, saj jo lahko izkoristijo zlobneži. In uporaba sistemov z namerno vgrajeno možnostjo prisluškovanja namesto tistih brez nje je znak slabe družbene higiene, saj se lahko nekega dne ta tehnologija uporabi za potrebe policijske države.

18 komentarjev

mercho ::

prislúh -a m (u?) 1. slušna zaznava brez stvarne podlage: imeti prisluhe in privid

prisluškovanje - poslušanje tujega pogovora

FitnessBoy ::

Big brother is watching,....google users!

Poldi112 ::

Žal pa nič konkretnega ne napiše o tem napadu na google. Bolj izgleda kot neko ugibanje.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Icematxyz ::

Tega se je pač treba zavedati. In vedno izhajati iz dejstva da prav vse kaj počnemo na internetu ima svojo log datoteko. In da to ni paranoja, teorija zarote ali karkoli drugega. To je pač dejstvo.

Od vsega kaj zabeleži ISP naprej. Do poštnih računov, beleženje pogovorov raznih "chat" sistemov... Vse kar počnemo v bistvu javno na kakšnih socialnih omrežjih in pogovornih skupinah do tega kar večina uporabnikov misli da počne "zasebno". Vse to se zabeleži. In do vsega tega lahko dostopa več oseb kot si marsikateri uporabnik interneta misli (in želi).

Se pa sliši perverzno da pa še vlade in njihove agencije zraven vsega tega rabijo še dodatne featurje. Da še bolj vse skupaj za lahkoto obvladujejo, filtrirajo, urejajo, nadzorujejo...

To pa je že področje ki celo presega zavest nekega uporabnika interneta ki izhaja iz dejstva da vse kar počne na spletu je nekje zabeleženo in dostopno še nekomu drugemu. Na to še tak odprt uporabnik interneta ki se zaveda da zasebnosti na internetu ni gleda kot na neko sprevrženo dejanje. Ki ga izvajajo in potrebujejo sprevrženi ljudje ki se zgleda najdejo v vsakem sistemu. In v tem vidijo svoje poslanstvo.

filip007 ::

Navadni uporabniki, ki se igramo s spletnimi brskalniki se nimamo kaj bati, da bi si kdo sposodil kakšne podatke razen, če imamo kakšna bedna gesla kot 12345 pol bo pa res kaj narobe.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

stegy ::

Ima kdo kakšenega pametnega alternativnega ponudnika e-maila, ki ima sedež v EU. Zaenkrat se mi zdi, da je ve EU še vseeno malo več zasebnosti kot v ZDA.

butl4d ::

Sposodite si moje podatke, geslo je 123456 :)

Ustrahovanje, represija, panem et circenses (p2p), navidezna svoboda pod pretvezo demokracije in selektiven zakon (denar>zakon oz. korporacije>=zakon) so ucinkoviti nacini obvladovanja populacije.

Okovje smo si sami dali okoli vratu, pa se drago ga placujemo (v smislu mesecnih narocnin)

Na zivce mi gre le dejstvo, da se druzbi kot celoti to ne zdi sporno, raje lezerno gledajo kmetijo™@srotTV.

MacQ ::

Imaš prav. Sami smo si krivi za vse kar se nam dogaja. Dokler smo tiho in sprejemamo vsako sranje, ki nam ga vlade servirajo, tako dolgo se ne bo čisto nič spremenilo. Potrebno je samo skup stopiti in povedati, da tega ne bomo trpeli. Saj smo jih vendar mi postavili in jih tudi lahko zamenjamo. Pa še več nas je.
The sound of the ocean is dead, it's just the echo of the blood in your head.

nekikr ::

Ti kar pojdi na cesto jaz nimam časa. Delam. ;)

MacQ ::

Evo tipičnega primera.
The sound of the ocean is dead, it's just the echo of the blood in your head.

blank3 ::

Se strinjam z butl4d in MacQ. Problem globalizacije se mi zdi v tem, da se ljudem (nisem izjema) ne zdi vredno niti poizkusit, ker je vsaka stvar tako velika in se zdi kot da posamezniki nimamo čisto nič vpliva.

Ampak, če bi se vsak za 1 stvar (še tako majhno) potegnil na 1x, ... bi bilo precej drugace, tako pa imamo stanje tako kot si ga želijo tisti na vrhu: da se da lepo vse pokrast in da raji ni niti omogočen dostop do instrumentov s katerimi bi lahko kaj spremenili in da se ministrskih stolčkov izgobibajo sposobni ljudje, ker vedo, da bodo izkošiščeni in nemočni.

Verjamem da je politika odraz stanja družbe in naša politika pada... meni osebno je odvratno poslušat retoriko poslancev. Lažejo ko...

Ampak ja, ker nič ne naredimo (oprosti vsi, ki delate kaj zato), "ker moramo delat in ni cajta", je stanje pač tako - se upravičeno pritožujemo potem?
Zelo sem zaposlen. Potreboval bi brezcasje... vsaj za nekaj casa.

poweroff ::

Ti kar pojdi na cesto jaz nimam časa. Delam. ;)

- Joj, prekleta država, ki nam nabija najvišje davke v Evropi.... neki bi bilo treba narediti, tako ne gre več naprej.
- Ja pejd na cesto, ane!
- Ne morem, delam.
- Pol se pa ne pritožuj.
sudo poweroff

nekikr ::

MacQ, Matthai: ";)" je bil na koncu z razlogom...

Sicer pa če zdajle vstanem in grem na cesto ne bom dosegel nič. Čisto nič. Samo zeblo me bo. Kar bi rabili je organizirana vsesplošna vstaja (ker do spontane na takem nivoju ne bi nikdar prišlo). Pa še v tem primeru je vprašanje ali bi se sploh kaj spremenilo...

135.000 javnih uslužbencev, preko 100.000 brezposelnih na podpori/čakanju, 100.000 "bogatašev", 200.000 "malo manj bogatašev a ni problema"

proti:

400.000 ostalih, med katerimi se večina ne bi izpostavljaja, še posebej ne zdaj mrazu, kar nekaj jih situacijo sprejme kot samoumevno (včasih so rekli, da bo v naslednjem življenju bolje)...

Kar pomeni, da bi moralo vsaj med temi 400.000 završati - kar pa je spet težko, ker so obkroženi z vsaj enim, ki jim to željo zatira (ker spada v prvo ekipo). Jeba v glavnem kar se tiče štrajka. Če bo še pa kdo od vas na cesto se naj pa fino obleče, ker je mrzlo zunaj ;)

particle ::

Tako kot nekikr pravi.

In tega vsega se naši biserni politiki zavedajo, in zato igrajo svojo podlo igro naprej. Kdo jim bo pa preprečil? :)

MacQ ::

Ja, saj. Če jim dovolimo, da si zmišljujejo, da ne vejo kam kaki denar gre in tega ne kaznujemo, potem smo si definitivno sami krivi. Najprej bi trebalo lepo kaznovati nadzornike (če jih sploh imamo) potem pa tistega, ki si upa izjaviti, da ne ve kje je denar in je za njega odgovoren, takoj v zapor. Bi se hitro spomnil, kje ga je pustil. Zdaj imam pa deja-vu, ker sem to že pisal v eni temi. :D
The sound of the ocean is dead, it's just the echo of the blood in your head.

blank3 ::

Katera tema...? Da prečitam malo. :)
Zelo sem zaposlen. Potreboval bi brezcasje... vsaj za nekaj casa.

MacQ ::

The sound of the ocean is dead, it's just the echo of the blood in your head.

zee ::

Popolna informatizacija državnega sistema bi to omogočila brez problema. Resda bi se s tem znebili velikega števila uradnikov, vendar to od RS menda zahteva EU.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Za Iran embargo nobena ovira pri nakupu računalniške opreme

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
227486 (6106) _Enterprise_
»

Iranski aktivist in zapornik toži Nokia Siemens Networks

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
133966 (3255) kitaj
»

Zahodna podjetja Iranu prodala nadzorno tehnologijo

Oddelek: Novice / Zasebnost
303544 (2260) Pyr0Beast

Več podobnih tem