Forum » Strojna oprema » Slabe izkušnje z TheCus N7700 NAS sistemom
Slabe izkušnje z TheCus N7700 NAS sistemom
Otzi ::
Za manjšo firmo smo nabavili TheCusov N7700 za namen deljenja dokumentov (Word, Excel, slike, večje grafične datoteke), nekaj manjših testnih baz (Oracle, Firebird, MySQL). Za isti namen zdaj uporabljamo 5 let stari Celeron z dvema 250GB SATA diskoma, RedHatom in deluje čisto solidno, le prostora zmanjkuje.
Ob dobavi so nam v ohišje dali 4x1GB Samsungove diske in vzpostavili RAID5 s 3 diski, 1 disk je ostal za vročo rezervo, ZFS datotečni sistem. Pa za test skopiram gor 2GB podatkov. Hitrost zapisovanja > 1000MB/min če se prav spomnim. Motilo me je le, da ni konstantnega zapisovanja ampak v blokih po 60MB. Nato sem nad skopirano mapo naredil copy-paste in čez 5 sek se na NAS-u na 2 diskih prižgeta rdeči lučki, sistem začne piskati in javljati da sta crknila 2 diska in da s pomočjo spare diska ne more restavrirati podatkov. Čakam nekaj minut restartam mašino z gumbom (ker preko web vmesnika ni šlo), začne se ponovno vzpostavljati RAID5 in ko v 48 urah ne konča mašino ugasnem in vrnem dobavitelju ter zahtevam novo.
Dober teden kasneje dobim novo mašino z enako konfiguracijo. Dam gor kopirat 60GB datotek z omenjenega starega strežnika. Po dobri polovici kopiranega grem v web vmesniku sistema na Storage > Raid ter kliknem Edit, da bi pogledal konfiguracijo. V trenutku klika na Edit se na enem disku prižge lučka, vklopi se spare disk in začne restavrirati. Zdaj že dobrih 20 ur na vsakih nekaj sekund v logu javlja:
The system N7700 change to degrade mode.
The system N7700 is recovering the RAID and rebuilding is in progress.
Imam smolo ali so ti NAS sistemi tako nezanesljivi ali jaz kaj narobe počnem (se sprehajam po nadzornem vmesniku med delovanjem). Čisto sem izgubil zaupanje in najraje bi nesel vse skupaj nazaj.
Ob dobavi so nam v ohišje dali 4x1GB Samsungove diske in vzpostavili RAID5 s 3 diski, 1 disk je ostal za vročo rezervo, ZFS datotečni sistem. Pa za test skopiram gor 2GB podatkov. Hitrost zapisovanja > 1000MB/min če se prav spomnim. Motilo me je le, da ni konstantnega zapisovanja ampak v blokih po 60MB. Nato sem nad skopirano mapo naredil copy-paste in čez 5 sek se na NAS-u na 2 diskih prižgeta rdeči lučki, sistem začne piskati in javljati da sta crknila 2 diska in da s pomočjo spare diska ne more restavrirati podatkov. Čakam nekaj minut restartam mašino z gumbom (ker preko web vmesnika ni šlo), začne se ponovno vzpostavljati RAID5 in ko v 48 urah ne konča mašino ugasnem in vrnem dobavitelju ter zahtevam novo.
Dober teden kasneje dobim novo mašino z enako konfiguracijo. Dam gor kopirat 60GB datotek z omenjenega starega strežnika. Po dobri polovici kopiranega grem v web vmesniku sistema na Storage > Raid ter kliknem Edit, da bi pogledal konfiguracijo. V trenutku klika na Edit se na enem disku prižge lučka, vklopi se spare disk in začne restavrirati. Zdaj že dobrih 20 ur na vsakih nekaj sekund v logu javlja:
The system N7700 change to degrade mode.
The system N7700 is recovering the RAID and rebuilding is in progress.
Imam smolo ali so ti NAS sistemi tako nezanesljivi ali jaz kaj narobe počnem (se sprehajam po nadzornem vmesniku med delovanjem). Čisto sem izgubil zaupanje in najraje bi nesel vse skupaj nazaj.
zee ::
To nima veze. Sam ima strojni in softverski RAID s povsem navadnimi diski in del brez tezav.
Se pa Samsungovi trdi diski precej grejejo. Po mojem je to problem.
Se pa Samsungovi trdi diski precej grejejo. Po mojem je to problem.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
jukoz ::
Pa si poskusil če ti diski delajo?
Si jih probal vklopit v navadno mašino in podatke dol prebrat, ali pa sformatirat in kaj gor napisat?
Ker lahko je sw napaka na NASu, in ti začne srat po diskih.
Poleg tega priporočam da so diski v raidu vedno različnih proizvajalcev. Lahko da je pač ena serija diskov defektnih, in si dobil takšno serijo.
Moram rečt da se tudi jaz gledal za različnimi NAS rešitvami, pa se mi najbolj zanesljivo zdi en poceni nettop z diski. Res pa je da zaenkrat še nisem mel potrebe po čem bolj zmogljivem.
Si jih probal vklopit v navadno mašino in podatke dol prebrat, ali pa sformatirat in kaj gor napisat?
Ker lahko je sw napaka na NASu, in ti začne srat po diskih.
Poleg tega priporočam da so diski v raidu vedno različnih proizvajalcev. Lahko da je pač ena serija diskov defektnih, in si dobil takšno serijo.
Moram rečt da se tudi jaz gledal za različnimi NAS rešitvami, pa se mi najbolj zanesljivo zdi en poceni nettop z diski. Res pa je da zaenkrat še nisem mel potrebe po čem bolj zmogljivem.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Diskovje za obdelavo videaOddelek: Kaj kupiti | 1872 (1414) | SplitCookie |
» | Gradnja/sestava diskovnega polja (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Strojna oprema | 17485 (13817) | levaky |
» | Strežnik za mini firmo (strani: 1 2 3 )Oddelek: Kaj kupiti | 16431 (13526) | ta-mau |
» | Kateri NAS / omrežni disk nabavit?Oddelek: Strojna oprema | 4390 (3743) | bosmla |
» | software linux raid5Oddelek: Strojna oprema | 1843 (1461) | ender |