» »

Kateri NAS / omrežni disk nabavit?

Kateri NAS / omrežni disk nabavit?

imagodei ::

Za eno manjše podjetje iščemo ugodno rešitev za nekakšen FileServer + Backup in razmišljam o rešitvah ala omrežni disk oz. mogoče en simple NAS z RAIDOM.

Gledal sem tudi tole - s tem bi lahko naredil file server z raid poljem, potem pa še backup na zunanji disk. Ne vem pa, a se da kaj dost konfigurirat. A ima mogoče kakšen linux based OS?

A kdo priporoča kaj drugega? Gre pa res za drobceno podjetje, v bistvu home office, tako da kakšnih overkillov ne bi montirali.
- Hoc est qui sumus -

misek ::

Tale Linksys NAS200 ni ravno neki biser, saj ima počasno branje in pisanje. Zato pa tudi takšna cena. Sem ga že sam pred časom gledal...
http://www.mojmikro.si/pod_lupo/strojna...
http://www.pcpro.co.uk/reviews/137334/l...
Transfer speeds were unimpressive, though, with average read speeds of 3.7MB/sec and average write speeds of 3.2MB/sec.

bluefish ::

Monitorjev test NAS naprav: http://www.monitor.si/clanek/prostora-j...

trnvpeti ::

DS209

imagodei ::

@misek,

mnja, škoda ;( Pa tolk je obetal.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

blueFish & ostali,

a ima kdo kakšne izkušnje iz prve roke s temi NAS-i iz linka ali pa s kakšnimi drugimi v približno tem cenovnem razredu?
- Hoc est qui sumus -

dfajt ::

Lahko pa kupiš tudi kakšen NDAS. Jaz imam enega doma (Targa, kupljen v Lidlu) in mi deluje b.p. Edino bi mu očital, da ne more biti hkrati pozezan z mrežo in po USB (ali eno ali drugo), ima pa še možnost e-sata, a ga na ta način nisem povezoval. Hitrost preko mreže je na oko takšna, da 1 GB datoteko prenese v okoli 5 minutah.
Je pa možnost, če imaš dva ali več, da jih povežeš v RAID 0 ali 1 polje.
Pa cenovno so dokaj ugodni.

imagodei ::

dfajt,

no, saj nekaj takšnega iščem. Vem, da obstajajo rešitve, kamor v isto škatlo vtakneš dva diska, pa lahko narediš raid 0 ali 1, rad bi pa dobil tudi kakšno mnenje iz prakse. Razne variante ala Buffalo TeraStation bi bile v tem primeru že overkill. Jaz bi rabil eno dokaj simpl, a solidno varianto.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

@misek,

gledam vseeno tale Linksys in vidim, da ima 10/100 vmesnik. Zdej, cca 3,5MB/sek prenosa na 100Mbit omrežju sicer ni za hvalit, preko 7MB/s bi pa v takem omrežju že itak težko prišel.

Anyhow, a imaš ti kakšno alternativo v mislih?
- Hoc est qui sumus -

dfajt ::

O NDAS je bila že ena tema: Priklop NDAS. Sicer pa tukaj ne kupuješ ohišja, kamor vtakneš več diskov, ampak enostavno kupiš še en celotni disk in nato preko vmesnika na PC-ju določiš, da sta oba diska v RAID polju.
Prednosti so očitne, saj je sistem nadgradjliv - dokupiš pač nov disk in ga dodaš v RAID.
Slabosti pa so, da ima vsak disk svoj omrežni priklop (kar ni nujno slabost, saj ne rabijo biti v istem prostoru - večja varnost). So dokaj počasni, kar pa velja tudi za večino cenejših NAS-ov.
Seveda pa lahko kupiš tudi cenovno ugoden PC - eno škatlo, ki sprejme do štiri diske, za osnovno ploščo vzameš miniITX Intel Little Falls (D945GCLF), RAID kontrolerjem. Mislim, da bi vse skupaj brez diskov prišlo okoli 150 - 200 €. Potem pa za začetek kupiš dva diska in ju daš v RAID 0 ali 1.
Little Falls ima sicer v osnovi integrirano 10/100 Mb mrežno, a lahko dodaš PCI mrežno, kakršno želiš.

edit: dodal opis mrežne

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dfajt ()

misek ::

imagodei, se strinjam glede hitrosti. Vseeno pa je 7 2x več kot 3,5 :D NDAS meni osebno ni všeč, ker potrebuješ poseben program za delo s takim diskom.

Doma narejen NAS se mi zdi vseeno dobra možnost. Sam iščem neko enostavno Linux distribucijo, s katero bi lahko takšen NAS upravljal. Tako kot to imajo "ta veliki". Junijska številka Monitorja ima en članek ravno na to temo (Oddaljeno omrežno diskovje NAS v gnezdeni napravi).

imagodei ::

misek,

FreeNAS si že gledal?
- Hoc est qui sumus -

gokky ::

Doma imam solidne izkušnje s FreeNAS, v firmi pa Thecus N7700 rula in ti ga priporočam, če cca. 1k5 EUR ni prevelik strošek za 4TB neto (RAID6).

Za OpenSolaris in ZFS še nisem zbral poguma.

misek ::

imagodei, sem ja. Pa še kaj drugega. Zelo verjetno pa je, da sem jaz malo čuden in sploh ne vem, kaj bi rad imel :D Če kupiš narejeno zadevo se moraš pač sprijazniti, da dela tako kot so si zamislili.

Invictus ::

Lahko pogledaš tudi OpenFiler.

LP I.

imagodei ::

trnvpeti,

tistle DS209 sem skoraj spregledal. A slučajno veš, v čem so bistvene razlike med izvedbami 209, 209j in 209+ ?
- Hoc est qui sumus -

misek ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: misek ()

imagodei ::

Spank you very hard! :)
- Hoc est qui sumus -

dfajt ::

Kako se pa kaj obnesejo Buffalo NAS LinkStation v praksi?

misek ::

Se nekaj igram s tem FreeNAS-om in sem ugotovil, da je kar dobra zadeva. Očitno sem bil nazadnje površen s pregledom funkcij. Se ga da kar malce razširiti z osnovno funkcionalnostjo.
Bi kdo znal svetovati kakšen PCI SATA RAID kontroler, na katerega bi obesil diske in dobro dela pod Linuxom (torej predvsem v kombinaciji FreeNAS oz. FreeBSD)?

kamen ::

Mene pa zanima, če je kdo preizkusil FreeNAS in Openfiler in kaj bi priporočal?

Najbolj me bi zanimalo iSCSI target.

lp

Tomay ::

Preizkusil openfiler in freenas. Nazadnje openfiler 2.3 predvsem zaradi iscsi. Za razliko od sambe se na iscsi target lahko priklopi samo en klient. Pisanje je hitrejše kot pri sambi medtem ko je branje pol počasnejše kot pisanje. Nisem še uspel ugotoviti zakaj.

Vsekakor je najhitrejša zadeva za kopiranje po mreži ftp čeprav ne najbolj uporabna.
Voodoo 4Ever

bosmla ::

Kaj pa IcyBox


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Synology DS218

Oddelek: Pomoč in nasveti
192007 (1104) scipascapa
»

Strežnik za mini firmo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10515652 (12747) ta-mau
»

Kateri UPS

Oddelek: Strojna oprema
132250 (1938) Pyr0Beast
»

domaci server

Oddelek: Kaj kupiti
72021 (1828) rokp

Več podobnih tem